Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo oddajanje stanovanja preko sp

oddajanje stanovanja preko sp

Pozdravljeni,
zanima me ali je potrebno v primeru oddaje stanovanja preko sp le to vnesti med osnovna sredstva sp oz. med nalozbene nepremicnine. V cem je razlika v davcni obravnavi OS in nalozbene nepremicnine? Stanovanje je pridobljeno po ustanovitvi sp. Ali je potrebno prenos na sp sporociti FURS-u ali je to potem razvidno iz bilance stanje? Kako je v primeru kasnejse prodaje stanovanja?
LP

Pozdravljeni,

ko oddajate stanovanje, ga lahko s.p. najema in oddaja naprej, lahko pa ga prenesete v dejavnost. Ko gre za prenos premoženja v dejavnost po ustanovitvi, morate pravilno pripoznavati prihodke in odhodke, ki pri taki transakciji nastajajo, to je razvidno tako v izkazu poslovnega izida, kot bilanci stanja. Čese nepremičnina oddaja v najem in če jo evidentirante med sredstvi, potem ja, jo pripoznate kot naložbeno nepremičnino. Če se boste naknadno odločili za prenos premoženja iz dejavnosti na fizično osebo, se takšna transakcija smatra kot obdavčljiva.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Pozdravljeni,
zahvaljujem se Vam za odgovor. Stanovanja v osnovi nisem zelela prenesti na sp, saj gre za normirani sp in si tako z amortizacijo ne zmanjsujem davcne osnove. Pri prenosu nazaj na gospodinjstvo pa bi se mi davcna osnova povecala, kar seveda ne zelim.
Vprasanje sem z natancno opisano situacijo naslovila tudi na FURS in prejela uradni odgovor, da prenos med osnovna sredstva ni potreben. Tako sem po nasvetu racunovodje izdala le sklep o uporabi stanovanja za namene sp.
Mnenja strokovnjakov so se vedno deljena, a upam, da je pisni odgovor FURSA dovolj in ne krsim nobenih predpisov Kaj menite?
Lep pozdrav.

Pozdravljena,

ker imam sama podobno situacijo me zanima kako ste se odlocili? Oziroma vesela bi bila, ce bi se lahko povezali, da ne bi postavljala FURSU istega vprasanja.
Hvala!

Naredila sem v skladu z uradnim odgovorom FURSA – prenos v OS ni potreben. Napisala sem le sklep o uporabi stanovanja za namen dejavnosti.

Pozdravljeni Kat121,
Bi bili lahko tako prijazni in copy paste sklepa? Seveda brez ID znakov in drugih osebnih podatkov.
Nimam predstave kakšna je forma in vsebina takega dokumenta.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

tudi sam razmišljam o dolgoročni oddaji hiše katere lastnik je moja soproga. Sama se s tem ne želi ukvarjati, meni pa to ne predstavlja nekega napora. Sem upokojenec in lastnik podjetja na Hrvaškem. Kakšna bi bila z davčnega vidika optimalna rešitev najema ?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

bi morali bolj podrobno opisati celo situacijo, zaenkrat vem samo, da ima vaša soproga hišo, ki jo želi dati v najem. Za kakšno konkretno razlago davčnih posledic tega najema bi morala bolj poznati situacijo.

Lep pozdrav, Sabina

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close