Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek odvajanje od plenic PONOČI

odvajanje od plenic PONOČI

Povejte mi kako in kaj!Naša punčka bo oktobra stara 4 leta.Čez dan suha že skoraj dve leti,ampak ponoči pa nikakor ne stran plenice.Včeraj je zaspala brez nje,valda je bla mokra postelja.Dons je zaspala spet brez nje,ampak jo je zvečer vseen hotla,pa sm ji lepo prigovarjala kako imava kahlico in vse to.
Povejte ali sploh delam prav,ali naj počakam kljub njeni starosti,da bo sama hotla dat jo stran.Povejte mi kako in kaj naj.Ker se bojim da bi otroka zdej nekej prisila,pa bo še slabše.

Hvala
urška

Kot da mi bereš misli – točno tako je pri naši punci, ki bo tudi oktobra dopolnila 4 leta. Čez opoldansko spanje je suha, ponoči pa še ne. Zdaj jo sicer ponoči dam lulat, vendar še vedno nam ne uspe, da bi bila plenica suha. Občasno se je že zbudila in povedala, da gre lulat, zdaj pa tudi to ne. Tudi jaz bi prosila za pomoč. Hvala.

Kaj pa, če se je nekako navadila na udoje plenice? Direktnih izkušenj nimam, samo kot predlog, kaj bi naredila jaz. Nič nebi preveč prigovarjala in prepričevala. Zvečer jo daš lepo spat brez plenice in se zmeniš, da pokliče, če jo bo tiščalo lulat. Ker takoj ne uspe bi bila ponoči po vsej verjetnosti postelja pač mokra. Ko bi to videla, bi jo lepo preoblekla v suho pižamo in preolekla posteljo (brez pridig in prigovarjanja). Zjutraj bi se pogovorila in ji ponovno zagotovila pomoč, če želi lulat ponoči. Nič ne bi bila jezna. In naslednjo noč isto. Za otroka ni ravno prijetno, da ga sredi noči vlačiš iz postelje in preoblačiš … Tvegaš nekaj neprespanih noči.

Pri nas je zmanjkalo plenic na soboto in sem ji rekla, da bo brez dva dni ker so trgovine zaprte. Po dveh dneh je pozabila na plenico. Sem pa kupila tiste male lučke ki gorijo lahko celo noč in sem jih vštekala v njeno sobo, hodnik in kopalnico. Sama gre ponoči, če jo lulat na stranišče (spi na pogradu) in nazaj spat. Do zdaj je minilo kaka dva meseca in je bila le dvakrat mokra postelja. Takrat sem ji rekla, da ni nič hudega in nisem bila jezna nanjo.
Stara je bila ravnokar 4 leta.

Pri nas je hčerka nehala nosit dnevne plenice pri 2 letih, ponoči pa smo najprej poskusili lani poleti (2 leti, 8 mes.) pa ni in ni šlo. Pa smo dali spet plenice gor in pri 3 letih smo jo dali spat brez plenic in sem jo ene 4 -5 mesecev vsako noč zbujala ob polnoči in jo vso “mehko” posadila na kahlico, ji rekla, da se lahko zdaj polula in se je. Zjutraj je bila suha (včasih ji je tudi ušlo, če je zvečer res veliko spila). Potem pa sem eno noč prespala polnoč in je bila suha do jutra. Tako smo “nočno lulanje” ukinili in še do danes ni šlo nič narobe. Je pa res, da je pri naši tako, da mora biti za vsak tak “korak” sama pri sebi pripravljena in zmotivirana (je pač že taaakooo velika…).

Potreben je čas, predvsem pa potrpežjivost in velika količina rezervne posteljnine in pižam :-))).

LP

Mi smo sicer pozno pri fantku uspeli, da je bil podnevi in ponoči suh, vendar oboje skoraj čez noč (pri 32 mesecih). Kot omenjaš NMK*, potrebna je bila njegova pripravljenost, pomagala pa je motivacija.

Pomaga pa, da otroku zvečer ne daješ preveč za pit, raje kakšno dobro uro pred spanjem ali pa še nekoliko prej. Tik pred spanjem še enkrat na kahlico. Ponoči smo mu dali lučko. Prve noči se je začel jokat v spanju, ko ga je tiščalo. Dirka v sobico in smo ga odnesli na kahlico. Počasi pa se je naučil, da je začel sam hodit. Je pa bila tudi kakšna nesreča. Pod rjuho sem dala podlogo in ga ponoči na hitro preoblekla.

Vsak otrok je unikat. Potrebujejo potrpežljivost in vztrajnost.

s tem, da otroka ponoči zbujaš in dajaš lulat, mu ne delaš nobene usluge. sam se mora zavedati, da ga tišči lulat – torej, če se sam zbudi in prosi za lulat, greš z njim, sicer pa otročka ne zbujaš. ok je polulan, ga preoblečeš, slej ko prej “mu potegne”.

otrok mora bit zrel za tak korak – eni prej, eni kasneje, ni panike. naš poba se je odločil en večer, da ne rabi plenice. pri starosti skoraj 4 leta (ko je bil podnevi suh že eno leto in pol). do takrat so bile nočne plenice še zmeraj nabito polne! ja me je skrbelo, kako bo, ampak plenice mu tisti večer nisem dala. poskrbela sem, da kakšno uro pred spanjem ni preveč pil in da je šel lulat tik pred spanjem.

prespal je mirno vso noč in se od prve noči, ko se je sam odločil, ni niti enkrat polulal v posteljo! prej sem ga pa ene pol leta zaman nagovarjala!

Daj času čas tako kot so ti že napisali. Vem da se je vedno težje odvajat od pleničke če je otrok večji vsaj ponoči mislim zato sem pri svoji naredila vse ob enem. Brez pretiravanja poslo oz podlogo mi je zmočila 3x. Potem pa sem po dveh tednih doživela pravi šok. Ponoči se zbudi ker se ji je podloga zgužvala in odkrila se je. Jo pridem nazaj pokrit in ona prime v roko podlogo in reče “ne rabim več tega na pol v joku jaz ne lulam več v hlače” in tisti trenutek sem jo seveda samo pokrila nisem dajala podloge. Naslednjo noč tudi ne in zaenkrat smo suhi nikoli je nisem zbujala ponoči za lulat saj mislim, da bi se na to navadila. Sama sem bila kar se odvajanja tiče kr pod kompleksi saj so bili pri nas v bližini mlajši otroci suhi. Vem da sem enkrat v družbi rekla ne spotikajte se v mojega otroka jaz ko jo bom začela odvajat jo bom v enem mahu za vse ne maram ljudi ko rečejo moj otrok je suh od 2 let ali prej potem pa prideš po nekaj letih nenapovedano na obisk in v kotu zagledaš plenico otrok pa je že star 5 let. Zato sem se sama odločila da te napake ne bom naredila jaz saj starši že tako delamo preveč napak pri otrocih ki jih kasneje prepozno sprevidimo. Jaz sem si sposodila knjigico navajanje na kahljico in smo jo skupaj z malo princesko v dveh tednih večkrat prelistali in pogledali slikice kako drugi otroci že lulajo v kahljico. Brez težav tudi pri nas ni šlo največjo težavo je predstavljalo kakanje v vrtcu ki se je večkrat končalo v hlačah. Tudi to smo prebrodli zdaj imamo težavo s tem ko hoče vse sama in se po nesreči tudi polula po hlačkah in potem je ponovno jok nisem se polulala. Punčka bo septembra stara 3 leta in povrhu vsega je bila rojena prezgodaj.

Svetujem ti poskušaj na vse možne načine pri nas se je obneslo za dobro tudi to če je šla soseda lulat v njeno kahljico. Jaz bi na tv0ojem mestu sploh ob vikendih raskirala za tisto pranje in pod rjuhico dala zaščito in tudi če bi se parkrat polula ne bi bila nič huda saj jaz nisem bila vedno sem reka ja to je zato ker nisi šla lulat pred spanjem in ker si majhna in pretrdno spančkaš bomo skupaj pospravili drugič pa ne bomo več lulali.

Zdaj smo dva meseca in pol brez pleničk suhi ponoči bo konec julija 2 meseca. Seveda so nezgode možne a zaenkrat jih ni.

Srečno če imate vsi skupaj voljo vam bo uspelo držim pesti.

New Report

Close