Najdi forum

ONA

Ste že prebrali članek v Oni o Med.Over.Netu?

Ne, ker nimam One, kaj pa piše?

O Med.Over.Netu – o začetkih, o nasvetih, o forumih.

Vsakemu je njegova težava najpomembnejša
Tor 04.07.2006
Svetovni splet je medij, s katerim se srečujemo vsak dan, a to še ne pomeni, da ga pametno uporabljamo. Zagotovo sta združitev medija s koristno vsebino odlično izpeljala Tomaž Borštnar in Primož Cimerman ter pred šestimi leti uradno predstavila javnosti virtualno (po)svetovalnico Med.Over.Net., na katerem lahko iščete informacije o zdravstvu, sociali, pravu ali drugem. Prav tako lahko vse, kar vas zanima, vprašate strokovnjake kar iz naslonjača in brez zadržkov, saj vam portal zagotavlja anonimnost. Navdihujočo idejo in njeno izvedbo so člani žirije natečaja Dobra družba nagradili z bonom za tečaj retorike 1, ki ga podarja Glotta Nova.
Želela sva sestaviti portal z zdravstvenimi nasveti in bistvo projekta je bilo, da združimo tehnologijo s strokovnjaki,« začne pripovedovati direktor Zavoda za izboljšanje kakovosti življenja Primož Cimerman, medtem ko pristopi še njegov kolega. »To je Tomaž, on dela težave, jaz jih rešujem,« v šali sogovornik hitro predstavi gospoda Borštnarja, s katerim sta razvila nagrajeno dejavnost. In zakaj ravno medicina? Preprosto zato, ker tega takrat še ni bilo, povesta. »Naša država je že nekaj časa govorila, da bo naredila nekaj podobnega; mislim, da je celo vložila sredstva, a ni bilo nobenih rezultatov. Menila sva, da lahko kaj spremeniva,« pripoveduje Tomaž. Primož doda, da sta pri svojem delu – skupaj vodita podjetje, ki se ukvarja z računalniškimi sistemi – temeljito spoznavala zdravstvene ustanove, kar jima je prineslo nova poznanstva in ju še dodatno spodbudilo k uresničitvi ideje. Portal je že pred časom prebil meje medicine in se razširil še na socialo, pravo in druga področja.
Anonimnost
Primož in Tomaž sta začela projekt uresničevati pred enajstimi leti, a sta jih porabila kar šest, preden sta ga s pomočjo zdravnikov in literature dejansko toliko napolnila, da sta ga lahko pripeljala do javnosti. Preteklo kresno noč so namreč praznovali šesti rojstni dan. Prednost takšnega komuniciranja je, da je uporabnik anonimen. Tako so lahko začeli govoriti in pisati o tabujih, kot so psihiatrija, ginekologija, spolno nasilje in nasilje nad ženskami, genetika, neplodnost in podobno, skratka o temah, ki si jih ne upamo razviti, ko se gledamo iz oči v oči. »Nekdo je vprašal resno vprašanje o penisu in zdravnik mu je resno odgovoril, naslednji dan smo prejeli še vsaj sedem podobnih vprašanj. Navadno si ljudje ne upajo govoriti o tem, saj jih je strah, da se jim bo kdo smejal, a tu dobijo resen odgovor, in to je ključno,« razloži Tomaž. Doda še, da lahko preberemo veliko izpovedi, ki jih avtorji mogoče nikoli ne bi delili z drugimi, zaradi anonimnosti pa jih povedo vsem.
Prav tako je zelo pomembno, da vzdržujejo primerno strokovno raven pogovora. »Naši moderatorji so zavezani, da odgovarjajo vsakemu, kakor da bi bili v ordinaciji.« Strokovnjake, s katerimi sta želela sodelovati, sta izbirala po svojih merilih. Odločilno je, da so človeški. Naslednji kriterij je, da se držijo pomembnega načela, ki pravi, da je vsakemu njegov problem najpomembnejši. To mora držati, tudi če gre za zadevo, ki bi jo sicer označili za banalno. In ravno resni odgovori na takšna vprašanja prihranijo marsikateri obisk pri zdravniku.
Roka roko umije
Trenutno na portalu odgovarja približno 80 moderatorjev in z njimi sodeluje okoli 30 organizacij. Vse, kar morajo obvladati, seveda poleg tega, da se jih držijo naštete lastnosti, je, da znajo uporabljati splet. Seveda niso deležni klasičnega honorarja, saj je najtežje plačevati z denarjem, pove Primož: »Prostovoljcem se trudiva poplačati z raznimi storitvami, s svojim znanjem in časom.«
Seveda nisem mogla mimo vprašanja, ali tudi avtorja nagrajenega projekta kdaj izkoristita prednosti spletne anonimnosti in strokovnjakom zastavita kakšno vprašanje, ob katerem bi se jima v ordinaciji zapletal jezik. »Raje kar dvignem telefon in pokličem, saj se poznamo. Tudi psihiatru sem že zastavil kakšno vprašanje,« odgovori Primož. Izjavi se pridruži Tomaž in doda še: »Iz izkušenj vem, da jim lahko zaupam. Mislim, da zaradi portala tudi uporabniki bolj zaupajo zdravnikom, in tudi ko pridejo v ambulanto, veliko lažje sprašujejo brez ovinkarjenja in zavlačevanja. Tako prihranimo precej časa.«
Dva svetova, isti ljudje
Virtualno (po)svetovalnico so glede na interese in ciljne skupine razdelili na več skupnosti. Osebe, ki so se tam anonimno srečevale in pogovarjale ter tako izmenjevale mnenja in se spoznavale, so sčasoma seznanili v fizičnem svetu. »Ideja sistema ni bila, da ostane samo na spletu. Načrtno smo organizirali srečanja in skupaj uživali. Najprej jih je prišlo 20, nato enkrat več in počasi kar sto,« razmišlja direktor zavoda in doda, da je splet le osnova, kjer se ljudje spoznajo virtualno in anonimno, potem pa se tisti, ki želijo, najdejo še v živo.
Prav tako iz spleta prehajajo v vsakdanje življenje z različnimi akcijami, ki jih prirejajo – tudi v partnerstvu z drugimi organizacijami. Vse ideje zanje pa črpajo in razvijajo na forumih. Skupaj priznata, da se sicer tu in tam pojavijo kakšne zafrkancije, a jih hitro odpravijo. Tako so denimo pripravili akcijo Steklenička upanja, ki se je porodila in razvila na forumu Skrinjica idej in s katero so poskušali obolelim za rakom pokazati, da niso sami. »Skupnost, ki se ukvarja s posvojitvami, se je obrnila na nas, da smo ji pomagali zbirati podpise, ki bi prepričali vlado o podpisu bilateralnega sporazuma s kakšno državo in tako mnogim olajšali pot do otroka. S pomočjo portala to ni bilo težko, saj se za nami skriva množica ljudi; podpise smo predali ministru Drobniču,« še doda Primož Cimerman.
Piše: Neža Prah

in zdaj se delajo, kot da do odkrili nek skrit biser :), pa je bil intervju s Primožem v Oni leta 2003. 🙂

Mu pa privoščim, temule sistemu, na katerem visim že 5 let, uspeh tudi čez meja virtuale :)))), Primoža in Tomaža pa itak občudujem do nezavesti … in jima želim čim manj tečnih “bab” :)))

Tina

Primož je iz leta v leto bolj fejst in vedno bolj srčkan.

Kar tako naprej, Primož in Tomaž, čestitke.!

dobra reklama, ko bi le imel MON še kakšnega sponzorja več zaradi tega in bi lažje živel.
sicer pa tudi jaz brez MONa ne zdržim dolgo, saj tu dobim veliko dobrih informacij, izmenjamo mnenja.. vse ostalo pa spregledam :))))

Bom moral tukaj dol eno Ono poiskati.:-) Marinas, tako pa ne smeš govort, a veš, da tudi moja žena tole bere :-)) pravi, da še dobro, da sem na dopustu, da me ima pod kontrolo.

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Prebrala……pohvalno!

Bravo Tomaž & Primož, kar tako naprej!

lp,Corazon

New Report

Close