Najdi forum

Naslovnica Forum Koronavirus Optimistična novica

Optimistična novica

Na Kitajskem se koronavirus umirja. Danes so našteli samo 18 novih primerov. Kitajci so se odločili pomagati Italiji. Pripotovalo je 7 kitajskih zdravnikov, 1000 pljučnih ventilatorjev, dva milijona mask in 20.000 zaščitnih oblačil.

https://www.delo.si/novice/svet/kitajska-najhuje-je-mimo-288220.html
Tajvan pa je lahko za zgled, po katerem bi morali delati naši NIJZ:
To je rezultat močnega zdravstvenega sistema pa tudi proaktivnega odnosa do epidemije. Čeprav zaradi pritiskov LR Kitajske Tajvan ni član Svetovne zdravstvene organizacije, je ta otok prvi uvedel nadzor nad vsemi potniki, ki so pripotovali iz Wuhana, takoj ko je to telo ZN 31. decembra lani iz Pekinga dobilo obvestilo, da se je pojavila do takrat neznana oblika pljučnice. Tajvan je že 12. januarja na Kitajsko poslal skupino zdravnikov, da bi ugotovili, za kaj gre, ti pa so takoj po vrnitvi domov zahtevali od bolnišnic, naj začnejo testirati bolnike s simptomi, nato pa vse, ki so pozitivni, izolirajo. Vse to se je dogajalo že veliko prej, preden se je na Tajvanu 21. januarja pojavil prvi primer okužbe.

Dan pred tem je začel delovati center za nadzor epidemije, kar je omogočilo hitro sprejemanje odločitev in ukrepov: v minulih petih tednih so jih sprejeli najmanj 124. Državljani, ki so se jim poskusili izogniti, so morali plačati 10.000 dolarjev kazni. Kot je običajno v kriznih situacijah, so na Tajvanu prebivalce podrobno in strokovno obveščali o tem, kaj je koronavirus in kako najučinkoviteje preprečiti okužbo. Skorajda v vseh družinah sami merijo telesno temperaturo družinskih članov in o tem redno obveščajo šole, ki jih obiskujejo njihovi otroci. Sporočilo tajvanske oblasti je, da je za zdravje odgovoren vsak prebivalec. Ne samo država. Vsak prebivalec je lahko prepričan, da ga bodo v bolnišnicah testirali in, če bo treba, zdravili na državne stroške. Tajvan se je v času sarsa nekaj naučil: zaupanje je ključ do preprečitve epidemije. A ga je treba skrbno negovati.

Samo jamranje in razsirjanje panike. Lepih novic vam pa ni mar.

O, meni se pa zdi zelo vzpodbudna novica. Pravzaprav mi je pregnala kar dva velika strahova:Prvi je ta, da bo zmanjkalo respiratorjev, ampak kot kaže, je Kitajcev res ogromno in so jih peščico pripravljeni podeliti, ampak nas je malo in ta peščica od njih, za nas pomeni ogromno. In še ta, da bomo mi, kot kaže, napram Italiji kar hitro in odgovorno odreagirali, kot kaže.

Bravo! Hvala za delitev. Mi je malce lažje.

Sem vesela za to gesto in pomoc. Vsem zelim, da ta virus kmalu izgine kot je prisel.

New Report

Close