Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Orhideja

Orhideja

Na kolko casa jo zalivate
A res 1x na teden.
Jaz sem mislila da 1x na 3 tedne.

Jaz jih cca. 1x na mesec namočim za 1 – 2 uri, obrišem lise, jih odcedim in to je to. Jih imam kar nekaj in vse cvetijo.

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)

Orhideja ima rada konstantno vlago in toplo. Predatavljaj si tropsko klimo.. 85{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vlažnosti v zraku, vroče, svetlo, … tam raste tako, da si niti predstavljati ne moreš kako lepo! Jaz svoje orhideje tedensko namakam. Imam izredno suh zrak v prostoru, zato korenine po potrebi pošpricam z vodo tudi vmes. V tem času jo je pa že treba umakniti z okenskih polic, ker je sonce premočno zanjo. Je izredno nežna roža in potrebuje veliko ljubezni in nege. Brisati ji moraš liste, odcvetele dele umakniti, da lahko energijo usmeri v nove, ne sme biti na prepihu… tako ti bo več mesecev konstantno cvetela. Meni so čudovite, jaz sem nasplošno zaljubljena v rože in mi je vsaka tako neverjetno lepa, da jo lahko ure in ure občudujem, si zapomnim vsak njen nov cvet in zato vem, kdaj kateri kaj ne paše. Rože je treba imeti kot prijateljice, jih znati poslušati in se jim posvečati. Ne gre se le za “1x ali 3x zaliti” ..razviti moraš občutek za njih in njihove potrebe. S časom boš “slišala” kaj rabijo, ker ti bodo jasno povedale.

Zakaj pa so mi vse pocrkale ko sem lepo skrbela za njih.

Zdej ko pa jih 1x na 3 tedne zalijem
Mi pa delajo.

Zakaj pa so mi vse pocrkale ko sem lepo skrbela za njih.

Zdej ko pa jih 1x na 3 tedne zalijem
Mi pa delajo.
[/quote]

Verjamem, da si, a morda tega niso potrebovale. Se jih moraš naučiti poslušati, da vidiš in spremljaš kako reagirajo na spremembo, morda so bile na soncu, prepihu ali jim kaj drugega ni pasalo. Ni vedno voda. Morda bi jim morala dodati hranila. Lahko vaza ni bila več primerna ali tisti substrat. Lahko se niso dobro odcedile preden si jih vrnila nazaj, pa so korenine zgnile. Morda jin voda ne ustreza, poskusi z deževnico. Najbolje z mlačno. In take malenkosti… poskusi in opazuj, piši si in spremljaj spremembe. Poišči knjigo o orhidejah in njihovi negi, marsikaj se da rešiti, če pravočasno opaziš in veš za kaj se gre. Kot za vsako stvar, se js treba poglobiti

Sama jo imam v kopalnici na oknu in je super. Namakanje 1 x tedensko in tuširanje 🙂
Kako je s presajevanjem orhidej? Bojim se, da ima moja premajhen lonec.
Hvala.

Najstarejša moja orhideja je stara 15 let. V vseh letih sem na podlagi izkušenj prišla do nadlednjih sklepov:
1. Ne marajo sonca. Meni fantastično uspevajo le na oknih, ki gledajo na sever. Tudi tiste, ki so v drugih prostorih vegetirale, so po prestavitvi ratale zelo lepe.

2. Obožujejo vlago in toploto. Jaz jih pozimi (ko se kuri) pršim z deževnico vsak dan, ko se ne kuri pa na 2 do 3 dni. Zalivam jih na 10- 14 dni. Tuširam jih ne, ker jih imam v betonskih koritih po 2 skupaj, bi bil prevelik zalogaj.

3. Ko odcvetijo, cvetke poberem. Odrežem tudi posušene olesenele dele.

4. En krat na leto oz. leto in pol jim dam gnojilo- ampulo za orhideje. Moje se ne odzivajo dobro na sprej za orhideje.

Moje
orhidejice precej sorodna opažanja

1. So na južni strani, polovica dneva obsijane s soncem, ampak ne direktno po lisith, nad radiatorjem

2. Gnojim jih ne, šele na 2 leti zamenjam lubje

3. Zalivam glede na vremenske pogoje
a. pozimi: 1x na mesec pomočim v vodo (samo soba je vlažna)
b. poleti: na vrhuncu vročine 1x na teden močim čez noč v vodi
c. pršim samo, če si one to zaželijo (se vidi po listih)

Je pa soba relativno vlažna in topla. Razvajenke imajo zelo rade toplo. Edina orhideja, ki je šla rakom žvižgat je bila tista, ki je bila čez zimo na prehladni lokaciji. Premikam jih ne, tukaj so že najmanj 10 let in jim zelo prija 🙂 edino pozimi ne marajo, če se listi dotaknejo okna, ker je prehladno, pa direktno sonce jih zna ožgat.

New Report

Close