Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Otrok z dedkom in babico na morje

Otrok z dedkom in babico na morje

Danes je bila pri meni na kavi kolegica. Malo sva debatirali tudi o počitnicah in kam dati šoloobvezne otroke med počitnicami. Mislila sem, da je to velik problem, pa vidim, da imajo v precej družinah to sila fino urejeno. Ko se konča šola, jih vzamejo stari straši in gredo do konca počitnic z njimi na morje. Starši pridejo za kakšen vikend ali pa še to ne. Veliko teh staršev gre na dopust sama, ker si morajo odpočiti od otrok. Na rit sem padla!!! Halo???? Da otrok skoraj ne vidi staršev 2 meseca in jih celo ne pogreša ( to je prijavila kolegica)? Ne me vzeti tako, kot, da sem zaščitniška in da skoz letam otroku za hrbtom, ampak tole je pa too much. Saj gresta naša tudi v kolonijo, ampak na dopust hodimo skupaj. In moji starši gredo ( ti groza) sami na dopust in prav je tako. Nekateri pa resnično mislijo, da je dolžnost dedka in babice, da vzamejo vnuke na morje, saj tako nimata tam kaj delati, bi jima bilo dolgčas. Pa ne moreš verjeti. Kako pa je pri vas? Vaše mnenje o tem? Pa ne želim se kregat, sem samo skrajno začudena, ker bi jaz otroka zelo pogrešala in mislim, da tudi onadva mene.

Kolikor jaz poznam starejše ljudi, sami na morje sploh ne hodijo. Torej, če že grejo, gredo zato, da naredijo veselje vnukom. Zato ne glej na to kot na neko veliko žrtev, ker to ni. In mislim, da govoriš o enem primeru, zato ne posplošuj. Kdo si pa lahko privošči dva meseca morja?

Če bi bili moji starši taki bogataši, da bi si lahko privoščili dva meseca morja + če bi dobili toliko dopusta, bi 99,9 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vzeli tudi moje otroke s sabo. Pa ne zaradi dolžnosti, ampak zato, ker onadva tako hočeta. Že sedaj, ko gresta na dopust le za teden ali dva, obvezno vzameta s sabo vnuke, seveda kdor želi iti. Vedno jima svoje otroke prepustim v varstvo. Smo pač tako zmenjena, da če želita iti kam sama, pač ne povabita s sabo otrok.
Meni je čisto razumljivo, da to ni njuna dolžnost, zato jima vsakič rečem: Hvala….hvala, ker sta… Pa ne zato, da ostanem jaz brez otrok, saj ko jih ni, mi je strašno hudo, temveč zato, da otroci maksimalno uživajo in si nakopičijo vse prepotrebno energijo za zimske dni.

nova
Uredništvo priporoča

Če pa bi bili dedki in babice takšni, da nebi hoteli s seboj vzeti vnukuv, bi bilo pa zopet narobe in bi jamrala oh kakšno taščo imam še vnukov ne mara. Enim pač nikoli ni prav. Če staršem odgovarja tako, da dajo otroke na morje z dedki in babicami jih naj dajo in se ne obremenjuj z drugimi.

dva meseca morja si lahko privoščijo tisti, ki imajo počitniško prikolico ali svojo hišico – stroški isti kot doma, ali še celo nižji!
tudi jaz poznam primer, ko sta otroka cele počitnice s starimi starši na morju. zakaj pa ne. meni osebno bi bilo ful dolgčas po mulčkih in bi verjetno imela tudi slabo vest. nekaj dnevne “pavze” pa se nikoli ne branim.

Našedva imata svojo hišo in jima dva meseca morja ne bi predstavljala hudo velikih stroškov. Mama je že v penzijonu, oče pa uči na fakulteti, tako, da čez poletje ni panike. Je pa res, da jih jest ne bi obvezala, da “pazila” na otroke dva meseca, poleg tega bi jih tudi jest pogrešala. Če bi se zmenili za kakšne 14 dni, bi se meni zdelo čez glavo! Je pa res, da sta moja otroka še čisto premajhna za tako dolgo odsotnost od staršev. Mislim, da jih bom letos zaupala staršem za kakšen podaljšan vikend, v tem času pa bova midva zamenjala okna in postorila še nakaj nujnih del po hiši, ki jih sicer težje.
Kasneje pa bomo seveda najprej predebatirali, koliko bi komu ustrezalo. Za dva meseca pa zagotovo ne!
Pa še to, saj v končni fazi tudi stari starši potrebujejo oddih na morju in ne da dobijo v paketu še cel kup otrok. V končni fazi je to velika odgovornost. Majhnim otrokom se na morju mimogrede kaj zgodi. Pa tudi jest grem rada na morje z svojimi otroci. Se pa zna zgoditi, da bomo mi čez kakšno leto vzeli seboj še nečaka, ki je iste starosti kot naš.

Mislim, da je takšnih staršev, ki si medtem, ko so otroci z babicami in dedki na morju, privoščijo lasten dopust drugje, zelo malo oz. praktično nič.

Praviš, da so otroci cele tedne na morju s svojimi starimi starši, starši pa jih obiskujejo samo med vikendi.
Ja kaj je pa tukaj tako groznega? Veliko staršev tudi šolskim letom otroke vidi le za vikend, saj odhajajo in prihajajo domov zelo pozno, včasih le toliko, da jih še dajo spat, ali pa še to ne.

Zakaj ne bi otroci uživali na morju z dedkom in babico, če lahko. Kam bi pa ti po tvojem dala otroke med počitnicami, medtem ko si ti v službi? V vrtec, ravno tako k babicam, varuškam…….. Vem, da tukaj ni izbire, če ga nimaš kam dat, ampak saj to so počitnice, ki tudi ne trajajo večno, tako da mislim,da si otroci te oddihe s starimi starši zapomnijo kot najlepše spomine otroštva.

Je pa res, da sama ne bi bila sposobna otroka dat za več kot par dni od sebe prej, kot tam pri 2-3 letih, ko je otrok kolikor toliko samostojen. Otroci, stari tja od 5 let naprej pa so po mojem brez problemov tudi dalj časa lahko z babico in dedkom, če to želijo seveda in so dovolj zreli za kaj takšnega, kar pa morajo oceniti njihovi starši, na pa neki znanci.

pa brez zamere

mimika

tako si jaz predstavljam:
*3 tedne skupaj na morju, no ati bo le 10 dni
*pa kakšnih 10 dni na morju z babico in dedijem
*pa kakšen teden preživet z drugo babi na kmetih
*pa če bi ga na pomlad vzel v kakšne toplice zraven zakaj ne?

*midva bi pa kakšen vikend imela zase, šla na koncert al karkoli že.

ko bodo malčki v OŠ nam bodo dedki in babice prišli še več kot prav.

res pa neb zdržala brez malčija 2 meseca !!=??

pa še to, zaradi službe in domačih opravil smo velikokrat, kako naj rečem, nismo 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} z otrokom in zakaj si neb odpočili mi in oni.
naš malči je bil prvič pri babici več dni, star je leto in pol, in je prišel domov ves naspidiran in vesel. prav užival je. babi pa tud!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Počasi umira kdor postane suženj navade, ponavljajoč vsak dan iste poti, kdor ne zamenja prestave, kdor ne tvega in zamenja barvo oblek, kdor ne govori tistemu, ki ga ne pozna. Pablo Neruda

Ja se strinjam s teboj, še posebej ko se gre za šoloobvezne otroke. Takrat jih sicer cele dneve tudi ne moreš pustiti same doma, medtem ko si v službi. V tem primeru je res bolj če so z starimi starši na morju. Sama sicer še nimam toliko starih otrok, kako bo takrat, si pa še ne predstvljam.

Blagor otrokom, da imajo take stare starše. Kdo si pa ne bi želel preživeti celih počitnic na morju? To so bile zmeraj moje sanje.

Drage moje mamice!

Sama sem bila na morju, ko so babice in dedki imeli otroke na počitnicah po dva meseca! GROZAAA!!! Otroci so bili raspuščeni in neubogljivi, da je bilo joj! Zvečer so desetletniki do dveh ponoči razgrajali…

Ne vem, ne vem…meni so se smilili stari starši…vsak dan mi je eden od njih večkrat pojamral, da ne zmorejo tega…

Vsakdo si naloži tako breme, kot ga zmore.

mene je tašča že letos privila, da bi vzela tamalo na morje za dva meseca (s tastom gresta k žlahti)…pa nisem za to. Tamal ma 2 leti, pa naj je 2 meseca niti ne vidim?? japajade….

Nisem bolestno navezana na svojega otroka. Midva s partnerjem ne marava morja, zato hodi na morje z mojimi starši. Pa nimam niti kančka slabe vesti zaradi tega.

Seveda pa to ni dvomesečno morje. Maksimum 10 dni.

Moj takrat triletnik je bil z starimi starši tri tedne na morju, midva pa sva hodila dol od petka popoldan do nedelje zvečer, natosta šla stara starša domov, mi trije smo imeli pa še dva tedna dopusta skupaj. Smo imeli prikolico in pavšal. Otroka sta pa takrat pazila tudi onadva, tako da ju je bil navajen, itak stanujemi skupaj. Priznam, da mi je bilo prvo nedeljo zelo hudo, z možem do meje sploh nisva govorila, ampak potem je pa kar šlo. Saj ti je dolgčas, ampak takrat lahko postoriš še kaj drugega. Je bil pa račun za mobitel ogromen, sploh prvo leto.

Tudi jaz sem hodila s starimi starši na morje. Kak teden, dva. Imeli smo prikolico in celo samo z babico sem bila tudi in prav z veseljem nas je vzela in imela je kar 5 vnukov. Starši so prišli za vikend. Se pa strinjam, da je potrebno glavni dopust preživljati skupaj kot družina.

Pri nas funkcionira tako. En teden z enimi starimi starši, en teden z drugimi starimi starši in tri tedne z nama. Letos sta se ena stara starša odločila, da gresta sama in smo se strinjali. Morda naslednje leto. Če jim paše ja, če jim ne – pa ni njihova dolžnost.

Ko sem bila mala,sem šla vedno z babico in dedkom na morje,zraven je bil še stric iz Nemčije,pa je vedno vzel na morje še kakšnega otroka od sorodnikov,ki so bili bolj revni.Tako sem vedno imela družbo.Zelo lepe spomine imam na otroštvo.Sedaj imam 2 otroka,ampak nimam take babice da bi vzela otroke kam,na morje,al kam drugam.Velikokrat mi je žal,saj se spomnim sama kako mi je bilo lepo z babico.Bodite srečne da imate take babice,tašče!

Bodite veseli, da sploh imate dedke in babice in da lahko peljejo otroke s seboj na morje. Jst imam samo mamo, mož pa nima več staršev 🙁
Pa tudi moja mama nima izpita za avto in ima nekaj zdr. težav in ji ne paše veliko sonca in vročine.
Tako, da jst bi bila zelo vesela, če bi imela možnost (dedkov in babic), da bi šla naša hčerkica z njimi na morje.

Lp,in uživajte! Bambola

ja, blagor vam za takšne babice… moja stara starša sta bila na morju samo enkrat v življenju, pa še to pred kakimi 50 leti… stare mame za nič na svetu ne bi prepričali, da gre v kopalke…

Mi trije gremo prvo skupaj na morje za dva tedna,potem bo šel pa še za en teden z babi in dedkom,ker ga sama hočeta vzet s sabo.Kako bo pa meni dolgčas pa raje ne govorim,ker že ko ga en dan ni bilo,sem mislila da je to cela večnost.Aja,je pa star šele dve leti,pa sem vseeno napisala svoje mnenje.
Dva meseca se mi zdi pa absolutno preveč.

Vedno z babi vzameva oba vnuka,(letos bosta stara 6in8 let) in to že nekaj let.
To se nama zdi popolnoma normalno in ne vidiva nobenega problema v tem,morda tudi zato,ker sva relativno mlada dedi in babi,jaz 54 babi 52.
Na morja greva že Maja in ponavadi ostaneva z krajšimi prekinitvami skoraj do konca Septembra.
Vnuke pripeljejo pač kadarkoli hočejo,običajno v začetku Julija in ostanejo 3-5 tednov,starša pa jih redno prideta obiskat za podaljšani vikend,tako,da sta vsak teden z njima 3 dni.
Seveda gredo tudi skupaj na dopust običajno Avgusta tako,da 3 tedne preživijo skupaj na počitnicah.
Letos komaj čakata kdaj bomo šli,ker sem starejšemu obljubil,da ga bom naučil smučanja na vodi,seveda je tudi tamal pristavil svoj piskerček
tako,da ne vem kako se bom zvlekel.
Ne vem v čem naj bi bil problem,da gredo vnuki z starimi starši,na počitnice
seveda dokler se *tastari*ne vtikajo v vzgojo otrok,kar pa je že drugi problem,ki ga velikokrat opazim ampak,ne spada v ta forum.
Aja seveda tudi sam komaj čakam kdaj bom zbrisal na morje,letošnja zima je bila zelo dolga.
lp dedi,babi.

Takšnih dedkov si želimo!

Me pa vseeno zanima ZAKAJ!?!?!? vnuki ne bi smeli z starimi starši na počitnice.

New Report

Close