Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Otrok želi drago darilo za Miklavža

Otrok želi drago darilo za Miklavža

Samo razmišljam, da me ne boste takoj napadle …

Prebrala sem sinovo pismo Miklavžu in me je kar malo streslo, ker je napisali tri ali štiri stvari, vse zelo drage (Miklavž naj bi prinesel eno ali dve od teh).

In zdaj sem v dilemi. Otroku vsekakor ne bom kupovala daril za 70 ali 100 EUR za Miklavža. Ampak: tiste variante suho sadje in mandarine in rokavičke so mi pa tudi mimo. Sadje in suho sadje se je nosilo včasih, ko tega ni bilo. Zdaj imamo sadje vsak dan na mizi. Kakšen smisel ima, da mu potem Miklavž prinese kilo mandarin, če so pa itak na mizi?

Isto velja za nogavičke, rokavičke in podobno. To so nujna oblačila, ki mu jih itak kupimo. Se spomnim, kako sem bila kot otrok vedno malo žalostna in poparjena, ko sem za rojstni dan dobila npr. komplet spodnjih hlačk ali kaj podobnega. Ko sem bila že malo večja in sem začela razmišljati s svojo glavo, se mi je od staršev to na nek način zdelo precej grdo. Valjda moraš otroku kupiti spodnje perilo in da potem v ta namen izkoristiš RD ali dobre može, ni preveč lepo.

Skratka darila naj bi bila zato, da nekoga razveseliš, ne pa da kupiš tisto, kar mu itak moraš ali pa tisto, kar se tebi zdi prav zanj. No in potem pridemo do težave, da si otrok želi nečesa, česar mu bodisi nočeš kupiti (je predrago ali neprimerno zanj) bodisi se ti zdi neumno (si želi neko bedarijo). Kaj storiti? Kupiš tisto, kar si želi, in mu narediš veselje, ali kupiš tisto, kar mu bo po tvojem mnenju prišlo prav oz. je primerno darilo, on bo pa razočaran ….

Ko pišeta pismo v veliki meri pomagam oziroma nakazujem tako prefinjeno kaj naj napišeta. Tako da so želje nekako realne za naš žep. Do sedaj nista bila razočarana, še najbolj pa sta bila na koncu vesela reč katero sploh nista napisala.

Če si zaželi bedarijo, kot praviš, mu itak ne bo nudila preveč užitka, le kratkotrajno veselje. V takih primerih jaz rečem- ne, to ti pa zagotovo ne bo prinesel, ker ne nosi bedarij. Če si otrok želi predrago darilo, ga tudi že prej lahko preusmeriš. Seveda je odvisno, koliko je otrok star in koliko dobrih mož nosi pri hiši. Če ima 12 let, mu boš težko kupila nekaj za 10€ in ga osrečila. Z Miklavžem je pa tako, da res nosi sladkarije, nogavičke… Tako je vsaj pri nas, vendar poznamo tudi Božička in Dedka Mraza, ki si glavna darila porazdelita.Če pride samo Miklavž, potem bo seveda prinesel kaj več.

In zdaj sem v dilemi. Otroku vsekakor ne bom kupovala daril za 70 ali 100 EUR za Miklavža. Ampak: tiste variante suho sadje in mandarine in rokavičke so mi pa tudi mimo. Sadje in suho sadje se je nosilo včasih, ko tega ni bilo. Zdaj imamo sadje vsak dan na mizi. Kakšen smisel ima, da mu potem Miklavž prinese kilo mandarin, če so pa itak na mizi?

Isto velja za nogavičke, rokavičke in podobno. To so nujna oblačila, ki mu jih itak kupimo. Se spomnim, kako sem bila kot otrok vedno malo žalostna in poparjena, ko sem za rojstni dan dobila npr. komplet spodnjih hlačk ali kaj podobnega. Ko sem bila že malo večja in sem začela razmišljati s svojo glavo, se mi je od staršev to na nek način zdelo precej grdo. Valjda moraš otroku kupiti spodnje perilo in da potem v ta namen izkoristiš RD ali dobre može, ni preveč lepo.

Ni ravno tako. Miklavž lahko prinese take rokavičke, ki jih sicer ne bi dobil- lepše, boljše, dražje. Lahko prinese tako sladkarijo, ki jo mama drugače nikoli ne kupi (ker je bedarija, še draga povrhu). Lahko prinese še druge malenkosti, ki niso ravno vsakdanje. Tako mi, vi pa po svoje pač.

No, to dobiš, če Miklavžu pismo pišete – pri nas ga ne, pa potem tudi nimamo takih dilem :)))

Začne se že s tem da mu pravilno predstaviš kaj Miklavž sploh je bil.

Miklavžu se ne piše in Miklavž ne nosi igrač.

KOt je že zgoraj napisano so lahko uporabni tudi “čarobna jabolka” in kdor jih poje je…………uporabi domišljijo in iz lepe navade obdarovanja naredi nekaj posebnega in ne materialističnegauresničevalca vseh želja.

Lahko ga že preko pogovora usmeriš in bo sam popravil pismo, ali mu kot Miklavž (Božiček, dedek Mraz) odgovoriš, zakaj se ti določeno darilo ne zdi primerno, da se spomni tudi na tiste otroke, ki nimajo tudi osnovnih stvari ipd.(teh zgodb je tudi po televiziji precej, tako da mu verjetno niso čisto tuje). Da se preusmerit otrokove želje, je pa veliko odvisno od otrokove starosti in tudi na kateri stopnji nekoliko vplivati na otroke (pri pogovarjanju o dobrih možeh, pri pisanju pisem, pri popravljanju pisem – lani smo iz celega lista želja, želje skrčili na 1-2, pri odgovarjanju na pisma s strani dobrih mož – to prakticiramo letos)….

Ja, darilo naj bi otroka razveselilo. Problem dandanašnji pa je, da ima veliko sončkov že toliko vsega, da se enih rokavičk al pa sladkarije sploh ne razveseli. In seveda otroci niso taki kar sami od sebe, ampak to naredi vzgoja. Če se jih od rojstva dalje cel december zalaga z darili od tega in onega “dobrega moža”, jasno, da z leti želijo samo več in več…

zakaj se Miklavžu ne bi pisalo? pri nas mu tamala dva še vedno pišeta, čeprav že vesta kako je s tem – je pa še vedno čarobno. Res pa je, da se da na želje vplivati in jih usmerjati….kakšnih megalomanskih želja pa niti nimajo, večja darila so le kakšni kosi smučarske opreme, kar pa bi itak kupili.

Moje mnenje je, da odvisno kako imate za Božička in dedka Mraza. Midva sva sama, za vsa darila in sva že od začetka razmišljala, kako narediti, da vsak dobri mož nekaj prinese, pa vendar, da je vse znosno cenovno. Nama ni bilo do tega, da bi samo en dobri mož prinesel veliko, ostala 2 pa nič, ker je le lepo videti radost v otrokovih očeh, ko čakajo.

In tako sva se odločila, da Miklavž prinese sladkarije, malo sadja in kakšne nogavičke, Božiček vsakemu 1 igračo, v vrednosti okrog 30 €, dedek Mraz pa kakšna oblačila. In mislim, da nam je kar lepo uspelo, tudi otroci sami vedo, kdaj je stvar predraga.

pri nas miklavž prinese najmanj, letos bo dobil dve figurice od mojstra mihata, ki jih še nima, to je bilo okrog 15 eur, pa kakšna sladkarija zraven…božiček kaj več, pa tudi ne tako drago, kakšnih 30-40 eur, sem pa našla spodnje gate za mojega in malega čisto enake, po moje bo mali ful navdušen, da bo imel take kot ati, jih dobita za božička poleg ostalega…

Kaj pa za Božička in dedka Mraza? A tadva mu bosta tudi prinesla darila?

Meni se res zdijo 3 dobri možje čisto preveč. Že eden prinese domov, pa k dedkom in babicam, pa tetam in stricem…. ma čist too much igrač za moje pojme.

70-100 evrov, pozabi, bi si lahko privoščila, pa ne dam dam toliko za eno igračo, ki bo morda aktualna par tednov.

Saj med mandarino/gatkami in igračo za 100 evrov je še veliko drugih možnosti. Saj ni poterbno, da greš v skrajnosti – v eno ali drugo – kot ti počneš.

Miklavž bo pač kupil eno skromnejšo darilo in zraven dal pismo, da mora nakupiti darila za vse otroke, zato mu za tako velike želje zmanjka denarja.
Pa da upa, da bosta celo leto pridna in da jima bo lahko drugo leto izpolnil želje.

Dragi Miklavž jaz sem Franc Sukič doma sem v Gornji Petrovcih 70.
želim si plastično pištolo in telefon na dotik

Pozdravljeni!
Sem 14 letna najstnica in te stvari o pisanju so že malo mimo zame. Sicer nama je obema z bratom kar hitro potegnilo kaj je res in kaj ni (brat je šest let starejši, tako da mi je on ˝razložill¨ šeprej kot so starši želeli).
Bilo je pa pri nas tako, da se sploh ne spomnim, da bi kdaj pisali pismo…ker sem oseba za presenečenja nisem želela pisati “seznama” stvari, ki jih želim. Vedno sem omenila kaj mi je všeč in mamica si je vestno zapomnila. Sva pa oba z bratom varčna in čeprav imajo starši kar dobre službe, veva kje so meje in kaj je sploh potrebno za življenje ter kaj so le brezvezne igrače.
Sta starša že prej razložila kje so meje, kaj je potrebno, kakšne zmožnosti imajo dobri možje in težav ni več…vsi vemo kakšna je situacija, ter da ti stvari ne prinesejo veselja…iskreno, sem najbolj vesela, če si moj brat študent in starši vzamejo prosto nedeljo in odigramo kako rundo UNO.
Danes pa itak…mami rabim USB ključek, lahko dobim uno nalepko za na steno, ki so take lepe misli gor, lahko dobim stojalo za kitaro itd. Vbistvu vse kar skromne stvari-do 10€ pa smo vsi zadovoljni. Te stvari bi verjetno tudi drugače dobila, a vem da niso nujne za življenje in da so ena lepa pozornost. Pa zraven kaka čokoladica, katere pa tudi niso več poceni (si zapomnimo katero ima kateri rad in se vsak tiste najbolj razveseli)
Tudi sama starše vedno obdarujem, tudi brata. Vsak dobi darilo za 5€, torej 3-je dobri možje in 3krat po 5 € pa se tudi že nabere…sicer ne dobivam žepnine, ampak se za rojstni dan nabere okrog 70€ kar se razporedi na 3 rojstne dneve, 3 gode in 3 dobre može….
Upam, da je kaj pomagalo tudi moje mnenje…da dobite pogled iz drugega zornega kota.

New Report

Close