Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek otroška glasba

otroška glasba

tudi jaz sem neuspešno reševala anketo, pa mi je v zvezi s tem prišlo na misel še nekaj.
Mislim, da bi se starši morali upreti neokusni glasbi, s katero bombardirajo naše otroke ne le radijske postaje, ampak se vse skupaj (pod krinko in z izgovorom “otroci imajo to radi”) seli v vrtce, plesne šole… Govorim o raznih bepopih, game overjih ipd., z neprikrito seksualnimi besedili, kot npr. tisto “loko-loko-lokomotiva, not in ven, not in ven, prihajaš ti, prihajam jaz… ” no, tako nekako. sem to enkrat slišala po radiu in mi je čisto film poču, kako da dajo kaj takega na radio, par dni kasneje mi pa to poje tamali sin, češ, smo v vrtcu plesali na to pesem…HALO?! Kaj pravite na to?

Men se pa to nc slabga ne zdi. Za otroke je lokomotiva pac lokomotiva. Saj itak ful tezko dobis dobre otroske pesmice, vec al manj so vse zborovsko petje, kar pa sploh ne gre v uho, vsaj men in mojim dvema cmrljema ne.
Ampak to je le moj mnenje.

ksn

hm, a ni malo perverzno, poslušat otroka take reči? seveda otroci ne vedo, kaj “v resnici” pojejo, ampak meni se pa zdi ogabno, ker mi odrasli pa seveda vemo. in se delamo, kot da ni nič. nemoralno, pa konc!

No ja … zanimivo .. pri Lokomotivi od BePop mi pa nikoli ni padlo na pamet kaj takega ….
Sicer pa … ponavadni so/smo starši tisti, ki zadeve obrnejo/mo tako kot nam pašejo.
Ko je prišel ven Komar od Čukov sem sama pesmico vedno naslavljala Komar medtem ko je večina odraslih tako zvesto ponavljala PičKumar … in se zraven neumno smejala.

Drugače je pa en tistih komadov, ki se ga da lepo “brati med vrsticami” Bicikl od Letečih potepuhov :-))

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Meni pa so porazna nekatera besedila Stena Vilarja na albumu Vrtiljak. Besedila Game over na prvem albumu so zelo nastrojena proti ženskam (varajo…), fantje v prvih razredih OŠ pa ta besedila zelo radi prepevajo.
Besedilo Lokomotiva pa šele sedaj slišim čisto drugače – to sem naivna…

Kje so časi Mačka Murija?

Meni nikakor ni všeč bombardiranje otrok z besedili, ki so še za odrasle butasti (kljub temu, da jih otrok ne razume tako – ampak jih SPLOH ne razume), z melodijo, ki je kot stara lajna, z…
Seveda – sedaj lahko govorim, ko je hčerka stara šele 3 leta in ji otroške pesmice še popolnoma odgovarjajo. Kakorkoli – pri nas se bomo potrudili, da ji ponudimo več otrokom-primerne glasbe, glasbe, ki se nama zdi kvalitetna … Itak bo sama prekmalu odkrila razne GameOver, Bepop…

(kar se tiče Bicikla, je vsaj domiselno sestavljen – seveda ne za otroke, in se mi zdi proti raznim drugim komadom prava perla)

Ja, anketa je prav zaradi morebitnega resevanja teh problemov v prihodnosti. Pocasi se dalec pride. Ampak dokler imajo starski tako misljenje : “je zraslo na zelniku nove tanje”, kar sicer ni…

skoda. Pa po vseh raziskavah in dognanjih pedagoskih in psiholoskih strokovnjakov je prav glasba tista, ki lahko ugodno deluje na razvoj otrok. Ali pa prav nasprotno, ce ni ustrezna. Ponuditi mu je treba razlicno, saj sprejema vse, ce mu je pravilno predstavljeno. Zal pa imajo nekateri starsi se vedno raje mir in otroku dajo nekaj kar zahteva kot pa da bi se z njim ukvarjali v pravi smeri.

Otroci, ki poslusajo “pravo” otrosko glasbo so bolj prilagodljivi, lazje se ucijo, bolj umirjeni so, niso podivjani. Mogoce se slisi utopicno, vendar tako je.

Pozdrav,

tanja

Se strinjam s tabo mj !!! To je res neznosno. Jaz padem kar v depresijo, ko to slisim. Res. Na sreco, se temu lahko ognemo in tudi sicer otroka poslusata samo kasete in CD-je. Pa ne samo otroske, vse, samo da je dobra glasba.
Slisala sem zgodbico neke puncke, ki zelo lepo poje in so jo ob neki priloznosti prosili, da naj jim kaj zapoje. Puncka, ki ponavadi rada poje, je bila tiho in kasneje je mamici povedala, da ji je sla po glavi samo tista: ne bos ti meni zizike majal (saj ne vem kako sploh gre) in je vedela, da tista pa ni primemerna !!! A ni to grozno ?
Lp

Ja – za tisti zelnik se opravicujem… sem malo prehitro reagirala in ne dobro prebrala.

Se en primer: na avdiciji za mladinski zbor – 38 otrok, od tega 10 brez posluha. OK to razumem…, 20 jih poje alla “v travi si me je vzel”, 5 jih poje sicer kako narodno ali Kekcevo, ampak v zabavno-pop maniri, le trije pa ustrezno, kot jim je bilo naroceno na zacetku: kako lepo slovensko otrosko ali slovensko narodno pesem, brez uauauaaa.
Ce to ni za razmislit?!?

Pa se en primer: Zgoscenka “Prvega ljubljanskega zabavnega otroskega zbora”. Podpiram prizadevanja in nikakor ne zagovarjam zgolj in samo klasicne glasbe. Dalec od tega, saj tudi mene privlaci se vse kaj drugega. Ampak zadeve morajo biti kvalitetno narejene. Ne pa da pojejo otroci, kot da ne bi imeli posluha, ob obupni sinteticni spremljavi. Mogoce bo to cez dve leti primerno in dovolj narejeno, ampak zdaj pa ni za v javnost. In to se starsem ponuja kot nekaj “OH IN AH”… Celo objavlja se v casopisih. Seveda, uredniki sledijo tistemu kar pise v spremnem dopisu, ki je superlativen… starsi pa, ce se ne spoznajo… sledijo objavi in otroku kupijo, kar se jim ponudi. In kdo drug kot mediji lahko usmerja estetsko vrednost vsebin za otroke?

O tem se sprasujemo tisti, ki se s takimi zadevami srecujemo vsakodnevno in smo se nekako zdruzili v prizadevanjih, da bi premaknili stvari na bolje. In zato je tu tudi ta anketa, ki bo v majceno, zacetno pomoc, da gremo lahko naprej. Primoza sem prosila za pomoc, ker mi je to prvo padlo na pamet. Tule razpravljamo o vsem mogocem, mamice in ocki ste zelo pripravljeni pomagat pri vseh stvareh, zakaj ne pri tem, kar je tudi dobro za vse nase otroke.

Tanja

New Report

Close