Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pasja hrana in zeloooo občutljiv psiček…pomoč prosim

Pasja hrana in zeloooo občutljiv psiček…pomoč prosim

Pozdravljeni
Imamo pasemsko psičko, ki je močno občutljiva na hrano. Vsaka še tako majhna sprememba hrane povzroči nekaj dnevno krizno stanje-drisko. Hranim jo pretežno z briketi ker ji to najbolj odgovarja. Sem recimo kupila dve iste znamke briketov – barkingheads, ene z okusom pišcanca, druge z ovčjim mesom. Sem ji najprej dajala piščancje, potem postopoma ovčje in je bilo ok, je prenesla oboje. Potem so mi ovčji zmanjkali in je deset dni jedla samo piščančje. Sem kupila ovčje in ji jih dala pa je bila taka driska da groza. Sploh nisem pomislila na to ker je te ovčje še pred desetimi dnevi super prenesla.
Rada bi ji dajala tudi kak košček mesa, konzervico ampak ničesar ne prenaša, takoj se pozna pri prebavi. S spozna kdo na to, kaj naj ..ali naj res celo življenje je samo brikete ene sorte? Prav hudo mi je….naj povem da so vse stvari ki ji jih dajem kvalitetne- briketi barkingheads, je jedla tudi tast of the wild ter royal canin…konzervice almo natur…meso piščančji želodčki, govedina – kak košček…pomagajte z kakim nasvetom

A pri veterinarju ste bili?

Moja je tudi zelo občutljiva. a za neustavljivo drisko je bila do zdaj še vedno vzrok infekcija.

Ali je psička še mlada? Pri mladih psih naj bi se vsako spremembo v prehrani izvajalo postopno, npr. da ji med brikete 1. postopoma dodajaš brikete 2.

Razlogov je lahko več, odkriva pa se jih z izločanjem vsega, postopnim uvajanjem le ene stvari in s podrobnejšimi preiskavami. Če nameravaš hraniti z briketi, lahko pač nadaljuješ z enimi, ki ji ustrezajo, če in kolikor dolgo bo šlo. Na dolgi rok je to blažev žegen, razen če se boš zelo poglobila v celotno sestavo in predelavo. Briketi vsebujejo namreč milijon dodatkov, okus je še najmanjši problem. Za primer, moja pitbullka je imela hude alergične reakcije, hkrati pa je od sveže pripravljene hrane lahko jedla vse. Pa tudi kar nekaj industrijsko pripravljene hrane. Končna ugotovitev je bila, da se alergija sproži na en sam neumen E, ki je pač bil dodan ostalim hranam. Potem so tu še hujša obolenja, kot je npr. IBD, ampak za to pa že potrebuješ postavitev diagnoze pri veterinarju.
Na tvojem mestu bi zaenkrat hranila s hrano, ki jo dobro prenaša, če pa bi že želela prehod na kaj drugega, dodajaj v zelo mali količini in na daljši rok, da vidiš reakcijo. In samo eno stvar naenkrat.

In še nekaj – ne vem, kakšne pasme je pes, tudi hrane, ki jo omenjaš, ne poznam. Ampak veliko, sicer kvalitetnih hran tudi ni primernih za vse pse/pasme. Določene pastirske pasme, tudi hrte npr. lahko z močno beljakovinsko hrano čisto podreš.

To v bistvu velja za vse, neglede na starost. Včasih je celo še slabše, če starejšega psa rukneš iz hrane, ki jo je jedel par let, na nekaj novega. V bistvu popolnoma logično.

Psička je pasemska, stara 1 leto. Saj če uživa eno vrsto briketov dlje časa je ok. Blato kompaktno in ga je malo. Vendar bi ji rada dala še kaj drugega pa nič ne prenaša..rada bi ji dajala meso. Vzrediteljica mi je povedala da on svoje odrasle pse hrani samo s surovo govedino- zraven tudi kak zelenjavo in oh, vendar je glana govedina. Jaz če moji dam govedino bo driskala tri dni skupaj….bi jo mogoče dala na kako posebno dieto za nekaj časa pa poskusila z mesom čez nekaj časa. Naj povem da vi jo raje hranila z mesom ter nisem zagovornik briketov ker se mi to zdi čisto umetno hranjenje vendar so briketi edino kar prenaša, le naglih sprememb ne prenese. So kaki briketi za občutljive želodčke?

Ja pa ravno hrt je – mali italianski hrt…

Aha, hrt. No, jaz imam sicer borzoja. In ja, če bi jo dala na veliko beljakovin (skoncentriranih), ne bi bilo OK, sem poskusila. Jaz hranim pretežno z divjačino (srna, jelen), dodajam pa nekaj zelenjave, sadja, kož, kosti, tudi OH. Ampak kot sem ti rekla, kvečjemu postopoma – eno po eno stvar.

Naša je mešanka, seniorka in je bila že prej malo občutljivejša glede prehrane, a nič hudega, no, na stara leta jepa kar fajn občutljiva. Kar lep čas sva se lovili (skoraj dve leti, zdaj je pa dobro leto mir), da sva našli pravo mero vsega, da ne driska, da ne bruha in da nima alergij.
Jaz mojo hranim 1/3 z briketi, 1/3 konzerve in 1/3 domačo hrano (meso, drobovina, sadje in zelenjava). Recimo pašejo ji hruške in drobovina, po govedini pa driska tri dni.

Očitno jo moraš počasi navajati na drugo hrano, mogoče če ji po malo dodajaš različno hrano in slediš reakcijam. Bo trajalo nekaj časa, a bosta že našli sistem in razmerja, da ji bo pasalo.

Jaz na primer ji dajem Bosch Sensitive jagnjetina in riž. Pa sem imela v začetku najboljši namen ji kuhati, a se ni izšlo, so bile stalne driske. Pri veterinarju so mi rekli da je piščanec znan alergen, govedina tudi, svinjina itak. Torej ostanejo jagnjetina, divjačina in ribe. Prvih dveh ji ne morem kupovati, torej ostanejo ribe, ki jih obožuje. Vedno kadar jem ribe ji dam košček, kadar jo hočem top nagraditi dobi ribo, včasih sem ji tudi skuhala juho iz ribjih glav in z njo namočila brikete. Zdaj pa je že navajena jesti suhe brikete, ribe dobi kot priboljšek, pa kakšno jabolko ali hruško.

uh borzoji so meni sanjski psi, vendar nimam pogojev za takega kužka zato imam manjšo različico hrta…;)) ne vem kateri briketi bi bili sploh primerni za hrte…z divjačino ali ribo mogoče taste of the wild…kakšno beljakovinsko vrednost bi pa bila ok za hrte?

Svetujem ti, da bereš sestavine. Pri pasji hrani velikokrat oglašujejo kot npr. divjačino ali ribo, a v resnici vsebuje 1/3 ali več piščanca. Prav težko je najti hrano ki bi imela samo eno vrsto beljakovine. Glede vrednosti za hrte ti pa ne morem svetovati.

Naš je tudi občutljiv in mu nagle spremembe povzročajo razne driske itd. Naš recimo prenaša kuhanega piščanca v briketih pa ne. Gre za srednje velikega psa (ca.25 kg) in glede na to, da je tu služba, otrok, živimo v bloku z 2 predali zamrzovalnika za celotno družino mu vedno ne uspem kuhati. Smo sprobali marsikatere brikete, sedaj smo pristali na briketih znamke monge, okus ribe in brez žit, ker sem tudi razne žitarice imela na sumu (predvsem koruzo, ki je dodana večini briketov) da mu povzročajo problema. Moram potrkat, da zaenkrat je ok. Iztrebki normalni , nehal se je praskati… Npr. prej smo kar nekaj časa jedli taste of the wild (ribo), naj bi bil tudi brez žit ampak mu sčasoma tudi ni več ustrezal. Ni to reklama za brikete, ker vsakemu ustreza nekaj drugega. Kupi manjša pakiranja in dodajaj postopoma. Jaz sem mu jih na začetku mešala kar med kuhanega piščanca in riž (ga prenaša) in svak dan kak briket več v mešanico.

Se je pa pri nas zelo obneslo, da smo dnevno količino hrane razdelili na 3 obroke, ki so seveda manjši. Tako je zjutraj, opoldne in zvečer.

Ja, dokler jih gledaš od daleč :p
Glede razmerja ne vem, moji nekje najbolj odgovarja do 1/3 mesnih beljakovin. Dobi pa malo več OH na račun zelenjave in sadja, ker je zbirčna in vsaj to poje. Pa še suha je kot poper – mislim celo za hrta.

Naša dvokilogramska 9-mesečna čivavica pa dobiva v glavnem doma kuhano hrano: faširano goveje ali telečje, ali goveji srček + česen + nariban korenček+ riž + malo zdroba, skuhano do take goste kaše, katere po en vrhano žlico porcijsko zamrznemo in ji potem odmrznjeno in mlačno dajemo za jest. Na razpolago ima tudi kvalitetne briketke, ki jih pa je samo kadar je resnično lačna, drugače pa ne. Sem pa opazila, da je čisto nora, ko režem kako surovo meso, pa ji razen kakega drobca ne upam dati. Še to: prebavo in kakanje ima super, kaka dvakrat dnevno lepo čvrsto klobasico. Kaj menite o hranjenju s surovim mesom? MI hrane ne solimo, sem pa na kakem forumu videla, da nekateri tudi zelo rahlo posolijo.

A zob nima?

Drugače pa ne vem od kod tak strah pred surovim mesom? Dajali naj bi itak neoporečno meso.
Soliti ali ne, večno vprašanje. Določena sol je potrebna, je pa treba vedet, koliko je vsebujejo že hranila, ki jih dajemo.

Yo_, sem mislila da boš komentirala česen? Sicer smo ga pri nas psom vedno dajali in ni bilo problemov, a zadnje čase ga močno odsvetujejo in zdajšnji ga ne dajem.

TINA-S, kaj pa te skrbi glede surovega mesa, kaže da ima psička odlično prebavo?

Čebulo odsvetujejo, kaj je pa s česnom narobe? Pa s krompirjem ali svinjskim mesom?

V bistvu odsvetujejo vso zelenjavo iz družine čebulnic, tudi por. Krompir je po novem v redu, pes ga sicer ne more prebaviti in gre skozi sistem kot balast. Svinjina pa je potencialni alergen. To sem izvedela pri veterinarjih, kjer sva bili z mojo neko obdobje redni gostji zaradi prebavnih težav.

Moj IBD-jevec je pa pristal ravno na krompirju, ki ga vsebujejo tudi industrijske hrane za tiste najbolj rizične 😉
Ja, pa se je meni tudi strašno čudno zdelo, priznam.

Oprosti, ne vem kaj je IBD?

Inflammatory Bowel Disease. Zelo zoprna stvar, na žalost vedno bolj pogosta tudi pri nas. Tudi zaradi vedno več industrijske hrane, žal.

Ojoj, sliši se hudo. Želim vama uspešen boj s to nadlogo.

Je hudo in na žalost neozdravljivo. Dotičnega psa sicer že leta ni več, ampak vseeno hvala za lepe besede.
Je pa bila to izkušnja zaradi katere svoje pse zdaj hranim drugače.

New Report

Close