Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Plače v javnih zavodih

Plače v javnih zavodih

Se kdo spozna na plače v javnih zavodih.
V našem podjetju se dogajajo zelo čudne stvari. Tisti, ki do dalj časa zaposleni imajo višji količnik na izobrazbo, kot jo imajo v resnici. Novinci pa ob prvi zaposlitvi dobijo nižji količnik na izobrazbo in v pogodbi jim navajajo nižja delovna mesta, v resnici pa so na delovnem mestu, ki ustrezajo njihovi izobrazbi.

Zanima me kateri količniki so določeni v Zakonu o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in organih lokalnih skupnosti in kako je s tarifnimi razredi. Rada bi preverila moje stanje v pogodbi, kajti plača je vsak mesec drugačna, v računovodstvu pa se sklicujejo na količnike. Imam 7. stopnjo izobrazbe.
V naši kadrovski službi so zelo skrivnostni, kar se količnikov tiče, nemogoče priti do ustreznih informacij.

Za informacije se vam zahvaljuje.

Lp Male

Male,

Količniki za DM iz VII.TS so v razponu od 3,10 do 4,00, kar predstavlja naslednje plačilne razrede oziroma količnike:

PR Količnik
25 3.10
26 3.25
27 3.40
28 3.60
29 3.80
30 4.00

Seveda pa lahko glede na izpolnjevanje pogojev, določenih v pravilnikih o napredovanjih v plačilne razrede napreduješ do 5 plačilnih razredov.
Da se ti plača mesečno spreminja, je lahko razlog lahko v različnih razporeditvah delovnega časa, kakšnega drugega razloga se ne spomnim.

Drugače pa je najnižni količnik delovnega mesta v VII TS praviloma 3,25 (26. PR).

Lp, Janja

Količniki, ki jih je navedla J anja stojijo. Poleg tega pa ZRPJZ dopušča oblikovanje specifičnih delovnih mest po zavodih, za katera so lahko določeni tudi višji količniki (če jih ministrstvo potrdi, včasih pa tudi brez tega).

Kar se tiče starejših delavcev, sta možnosti dve. Prva je, da dejansko zasedajo delovno mesto, za katero se zahteva višja izobrazba kot jo imajo. To je bila v preteklosti pri zaposlovanju stalna praksa v javnih zavodih. Druga možnost je napredovanje – nekdo je lahko razporejen na DM v svoji izobrazbi ustrezni tarifni skupini, z napredovanjem pa pridobi količnik, ki sega v višjo tarifno skupino.

Ne zameri, ampak mislim, da o plačah ne veš kaj dosti. Poleg količnika osnovne plače so tu še dodatki, ki so odvisni od marsičesa. Vsekakor pa imajo starejši delavci višji dodatek za delovno dobo od tebe.

Nisi napisala, kakšne so razlike pri vsakomesečnih izplačilih plače. Mislim pa, da ne velike. No, jaz v svojih 12 letih še nikoli nisem prejela do tolarja enake plače, veš, pa je 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zračunana po vseh predpisih.

New Report

Close