plačevanje preko interneta -strah
Zadnjič sem spraševala , kje naj kupim knjige preko interneta,hvala za odgovore, sedaj pa se mi pojavlja vprašanje- kako varno je plaečvati z Viso, ali imakdo slabe izkušnje. Strah me je.
Pa še to- morda kdo ve, ali jo kot študent lahko sploh narediš- na kliku berem, da lahko, v poslovalcnici (sm oiz manjšega kraja, kjer se vlikokrat na banki zmotijo), pa pravijo da ne. Hvala vasem.
Stran , kjer prodajajo more biti kar zelo poznana da je ziher (npr.: Amazon.com), kakšne neznane in majhne zadevščine odpadejo. Obvezno more biti zaščiten z varnostnim ključem (v adresni vrstici more biti naslov https:/…. pazi na s!!), spodaj desno se pri brskalniku pojavi ključavnica, takrat ko vpisuješ podatke. Ko pride izpisek od kartice, če ni kaj v redu lahko zavrneš plačilo.
ali lahko imaš kreditno kartico, ker si študentka je odvisno od fleksibilnosti banke.
Jaz sem bila še študentka, ko sem si hotela za daljše potovanje uredit EUrocard. Šla sem na mojo banko (mini banka in mini poslovalnica, pod okriljem NLB), pa so mi šli izredno na roko, dobila sem EC, s pogojem, da je oče podpisal poroštvo.
pozanimaj se pri bankah, konec koncev lahko tudi menjaš. če pa bi jo rada imela samo zaradi enkratnega plačila prek interneta razmisli, če se ti splača. Letna naročnina je okrog4-5 tisoč, včasih je bilo to zanimivo, ko še ni bilo drugih plačilnih kartic, danes je pa to marsikdaj nepotrebno.
zdaj imam celo dve kartici, z različnim datumom plačila, tako, da lahko v slučaju stiske malo kombiniram. Ampak se zelo izogibam plačevanju z njimi, ker je to lahko tudi lažna utvara, da zapravljaš, potem pa je konec meseca kriza.
Enako kot te lahko ogljufajo pri normalnih transakcijah (bankomat, trgovine, itd.) te lahko ogoljufajo tudi pri internetnih. Zvijače so različne, rezultat pa je vedno enak in sicer tvoja prazna denarnica oz. bančni račun. Možnosti so zelo majhne, ne moremo pa reči, da se to ne dogaja.
Osnovno pravilo je, da nakup poteka preko šifriranega protokola (že omenjeni https://) in da preveriš veljavnost certifikata (in seveda njegove podatke). Če se podatki na certifikatu ujemajo s tistimi, ki so napisani v tej spletni trgovini (ime podjetja, overovitelj, ipd.), potem je možnost zlorabe izjemno majhna.
Velikost ponudnika ne igra nobene vloge kot le subjektivne (“če jih veliko kupuje, potem je varno” -> kar pa ni res. Ena majhna trgovina ima lahko kupljeno programsko opremo za online trgovanje pri istem izdelovalcu programske opreme kot velika trgovina). Poleg tega so ravno velike trgovine in banke največkrat tarče raznih zlorab (npr. kraja identit uporabnikov, potem t.i. “phishing”, ipd.), ker izkoristijo zaupanje uporabnikov -> npr. postavijo eno slikico z napisom “Amazon”, folk pa tisti slikici verjame in v taki “fake” trgovini nakupuje …
Torej, previdnost ni odveč, tako kot ni odveč pri dvigu gotovine na bankomatu.
Glede na število nakupov preko interneta se seveda pojavljajo tudi prevare.
Ampak tega spet ni toliko, da nikoli ne boš nakupoval preko spleta. To je tako, kot da se ne boš peljal z avtom, ker te lahko doleti nesreča.
Jest kupujem preko neta že kar precej let, pa nikoli nisem imel problemov. Večji problem je pošiljanje v Slovenijo kot pa kaj drugega.
Amazona pa ne maram, ker računajo preveliko poštnino, pa tut rabljenih stvari ne pošiljajo. Recimo, za rabljene knjige uporabljaj . Je zelo fino. Če česa nimajo oz. ne dobiš ti denar vrnejo.
Uglavnem, ni to tolk hudo, da ne bi tega uporabljal.
Kaj bi šele rekl za ebay??? Tam pa res ne veš, kako bo. Pa imam že več kot 50 nakupov iz Amerike, Nemčije, Avstrije, Anglije, Kanade, pa nisem imel problemov. Razen enkrat