Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek poklic gospodinja

poklic gospodinja

Na forumu družine v družbi sem zasledila en post o poklicu gospodinje. Gospa sprašuje o več informacijah, a ji nihče ne odgovarja.
A ve katera kaj o tem?

Jaz sicer ne vem, mislim pa, da bi ti lahko več vedeli povedat na zavodu za zaposlovanje.

Ne, ni poklica gospodinja. Govorili so o tem, želje so, toda do danes tega poklica še ni!

Mislim da pa se da ,potem pa si sam plačuješ socialno varnost-prispevke.

Aha, torej če imam manj kot 4 otroke, si moram sama plačevati, potem itak ne vem, zakaj bi sploh imel ta status. Če imaš pa več kot 4, ti pa menda država oziroma katera od njenih služb plačuje nekaj časa?

Hja, nič. Bom pač gospodinja v prostem času. 🙂

Jaz imam status gospodinje do otrokovega vstopa v šolo. Obvezno zdravstveno zavarovanje imam pri možu, sama pa si plačujem prispevke v znesku cca 13.000,00 Sit. Enostavno sem šla na ZZZS povedala kaj želim, mož je v službi uredil vse potrebno za zavarovanje. Prav tako se štejem možu kot davčna olajšava pri plači in napovedi dohodnine. Ko bo dete staro 6 let pa mi bo status prenehal.

LP

To ni status gospodinje, temveč si sama plačuješ do otrokovega 7 leta, kar lahko naredi vsaka in to ne pomeni da ti to omogoča status gospodinje. To ti omogoča zakon, ki pravi, da si lahko do otrokovega 7 leta sama plačuješ prispevke. Samo ti tega pač na zavodu niso razlagali.

Se opravičujem, ampak zdaj tega res ne razumem. A si jaz ne morem kar tako plačevati vseh prispevkov? Tudi če nimam otroka tako starega? Sem mislila, da si to lahko.
Ali v tem primeru, kot pravi Ančka Bančka – mož ji plačuje obvezno zdravstveno od svoje plače – torej ima on manj plače izplačane konec meseca? A teh 13.000 je kaj – pokojnina?

A potem ti ta “status” velja do takrat, ko je najmlajši otrok star 6 let?

Upam da se vam bo še dalo odgovorit na to. Hvala. Sicer pa bi bilo res najboljše it na zavod, pa vprašala. A te informacije imajo na zavodu za zaposlovanje?
No, še enkrat hvala za odgovore.

Takole je, vsaka si lahko to plačuje, le če ima otroka sterega manj kot 6 let, kajti le do takrat si to lahko plačuješ. Zavarovana pa si po možu, tako kot otroci in zaradi tega njemu od plače nič ne trgajo. Dodatno zd. zavarovanje pa si itak lahko plačuje vsak sam.

Čim otrok dopolni to starost 7 let, se ti to prekine in NE, takrat si človek ne more več kar tako plačevat prispevkov, so še ene možnosti, ampak zelo zelo težko ti rata, kar preveri na zavodu, boš videla, sem bila sama na tem, zato vem, da ni statusa gospodinje, to se le tako reče, ženski, ki je doma, saj veš, rečeš, doma sem in te določijo kar za gospodinjo;)) status gospodinje pa ni, žal ne.

Teh 13.000 je denar za prispevke, pokojnino ja.

New Report

Close