Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek popis stanovanj in obdavčenje

popis stanovanj in obdavčenje

Vsi vemo, bolj ali manj, kaj se nam v decembru obeta. Popis našega imetja in nato obdavčenje.

Zanima me, ali bodo tudi ustanove, kot so vojska in cerkev popisale svoje nepremičnine: vojašnice, stanovanja, samostani, cerkve in seveda me zanima, ali bodo plačali tudi davek (enak, kot mi, ubogi državljani)?

To pa sprašujem, ker vidim, vsaj pri nas na Obali, ogromno praznih nenaseljenih samostanov, ki so v lasti cerkve. Pa vojašnic, ki so v lasti SV (oz. jih je SV podedovala od JLA po osamosvojitvi).

Pri nas je npr. stari samostan-bivši Koprski zapor, v katerem bi npr. lahko po moji oceni preuredili cca 50 stanovanj za mlade, po Kopru je veliko starih samostanov za najmanj 50 stanovanjskih površin, ki samevajo in propadajo, enako je v Piranu.

A je cerkev že ponudila kakšni mladi družini v stiski svoje prostore? Jaz ne vem za tak primer. Ali vojska. Ali je ponudila vojska svoje odvečne prostore kakšni družini v stiski. Ne.

Če pa vi veste za kak tak primer, me popravite.

Glede vojske mi je vseeno, saj se financira iz proračuna in bodo že poskrbeli, da bodo te plačan davke dobili povrnjene v kakšni drugi obliki.

RKC pa je po mojem mnenju enako kot vsi ostali dolžna plačevati tak davek, saj gre sicer za posredno financiranje cerkve.

Vem za primer, ko je župnik dal prostore družini, ki je bila v stiski v starem župnišču. O tem je obvestil župljane, da ne bi mislili zakaj se kadi iz dimnika. To je bilo pred prib. 3 leti, morda so še tam.

Uh, madona, to je pa res velikodušno dejanje, 1 družini so pomagali. Neverjetno.

Kaj pa ogromne stavbe, ki propadajo?

A nebi vojska in cerkev pokazali malo več velikodušnosti in dobrote?

Marinas je želel izvedeti, če kdo ve za kakšen tak primer. Samo tolk, zajedlivec.

No recimo… ko je bil potres v Posočju, je Ministrstvo za obrambo dalo na voljo svoje počitniške kapacitete v Bovcu. En primer.

Sicer pa logike, da bi bla obdavčena državna lastnina nekak ne razumem.
Kaj če bi nam nekak poskušala razložit, kakšen smisel bi to imelo?

Cerkveno premoženje ni državno premoženje, zato bi moralo biti obdavčeno, v kar močno dvomim dvomim, da bo. Tudi gozdovi in ostale kmetijske površine niso nikjer obdavčene, vsak najmanjši kmet mora plačati kataster, pa še njegovi otroci ne dobijo štipendije pa vrtca itd. Subvencje pa cerkev ravno tako zahteva od države, ne slepimo se s tem, da jih ne. Kadar pa cerkev obnavlja svoje objekte se sklicuje na kulturne spomenike in še od kulturnega ministrstva pobira ogromne denarje. Res je, to so zgradbe, zgrajeni z žulji najrevnejšega sloja prebivalstva, ki so morali poleg dela, žrtvovati še material in poljske pridelke, tako kot danes, da je “uboga” gospoda lahko preživela. Revčki. Ti ljudje so pa tako kot danes “morali” darovati pri maši. Res je ni nujno, da se jim kaj da, vendar te gledajo tako grdo, če jim nič ne daš, kot da si jim kaj ukradel.
Če pa vojska za svoje zgradbe že ne plača davka na nepremičnine, naj jih vsaj uredi in da v uporabo, ne pa da klavrno propadajo.

no, po včerajšnjih Trenjih je jasno! RKC ne bo obdavčena, ko je rekel Šircelj….

Mega ne, že en čas iščem po predpisih, kje piše, da Cerkev ni oz. ne bo obdavčena za gozdove in ostala zemljišča. Ali ti veš?
Jaz sem v novem Zakonu od dohodkov pravnih oseb, ki bo začel veljati 1.1.07, našla samo tole:

3. člen: zavezanci za davek so pravne osebe domačega in tujega prava, pa tudi družbe civilnega prava.

8. člen: Dohodki od nepremičnin in pravic na nepremičninah imajo vir v Sloveniji, če se nepremičnine nahajajo v Sloveniji. Dohodki iz kmetijske in gozdarske dejavnosti imajo vir v Sloveniji, če se dejavnost opravlja na zemljiščih, ki se nahajajo v Sloveniji. (dohodki so obdavčeni po viru).

9. člen: Zavezanec kot ….verska skupnost ……ne plača davka po tem zakonu, če je v skladu s posebnim zakonom ustanovljena za opravljanje nepridobitne dejavnosti in dejansko posluje z namenom ustanovitve in delovanja.
NE GLEDE NA TO pa ta skupnost PLAČA DAVEK po tem zakonu od dohodkov iz opravljanja pridobitne dejavnosti.

Našteto velja tudi n. pr. za razna društva.

Jaz to tako razumem: Cerkev ne bo plačala davka od nepremičnin, ki jih uporablja za dejavnost, za katero je ustanovljena: cerkve, razne dvorane, knjižnice. Bo jih pa plačala od nepremičnin, s katerimi opravlja gospodarsko dejavnost (daje v najem ali kaj drugega). Tudi športno društvo ne plača davka n.pr. za kegljišče, v katerem vadijo njegovi člani. Ga pa plača od najemnine, če da dvorano v najem.

Enako je bilo določeno tudi v sedaj veljavnih predpisih, zato bi res rada, da mi kdo navede, v katerem zakonu je napisano, da Cerkev ne plača nobenega davka? Da bom še jaz prebrala, mogoče sem kakšen člen zgrešila. Rada bi konkreten odgovor, ne samo “rekla-kazala”.

Že tako imamo mladiči probleme z bivališči in njihovim nakupom. sedaj pa nas bodo obdavčili še za tiste, katere smo si uspeli pridobiti. Pa že tako sem davek plačala na vse skupaj, zdaj me bodo pa še enkrat obdavčili. Hudiča….

Hmmmm. Cerkev pa…. Bi itak morala biti ločena od države, kar pomeni, da jo doletijo popolnoma enake pravice in dolžnosti kot vse državljane. Ker pa ima zaradi kulturne dediščine, ki jo vzdržuje sama neke posebne pravice, se ji bo zaradi ablasti bolje godilo, kot kateremukoli drugemu državljanu, ki je zbiratelj starin. Ne vem no…. Ne zdi se mi fer da bom morala plačevat za tisto, kar sem že tako ali tako preplačala. Morda bi morala narediti tudi popis avta, parkirišča, širina pogleda z mojega okna, ševilo dreves, ki se nahajajo v dometu s spalnice, količine oblek, da bodo meli celostno podobo mojega imetja… Ne vem no… Čemu jim bo vse to? kakšen je cilj?

New Report

Close