pospravljam shrambo, pa me zanima, kam dajete suh kruh
V smeti. Mama zmeraj komplicira, da se kruha ne meče v smeti, včasih imamo polno skrinjo samega suhega, starega kruha, dokler se spet ne razjezim in gre v koš.
Jaz vedno trdim, da s starim kruhom še najmanj onesnažujemo okolje, zato ne vem, čemu tak problem zavreči kruh……
Seveda pa ga včasih odnesemo na kmetijo za živali ali pa ptičkam, labodom in račkam…..
lp,
N.
Kruha nikoli ne kupim veliko, ker se ga zelo malo poje. Tudi kadar ga sama pečem, ga nikoli ne pečem več kot pol kile. Ko je še svež, ga zrežem na kose in polovico dam zamrznit. Tiste četrt kile, kot ga največ imamo, pa ga jemo, dokler ga imamo. Splesni nam ne nikoli, ker se držimo pravila, da je kruhu vsak dan potrebno reči dobro jutro in lahko noč. Po domače to pomeni, da ga imamo v eni plastični škatli, ki jo zjutraj in zvečer obvezno odpremo toliko, da se kruh prezrači. Tako da kruha nam stran ni potrebno metati.
Ravno danes sem eksperimentirala po nasvetu nekoga iz tega foruma. Že pred časom je ena napisala recept za sladico iz strega kruha, danes sem preizkusila in je odlična – se sploh ne okusi, da je iz starega kruha.
Star kruh narežeš na kocke, daš eno plast kockic na pekač, na to eno plast naribanih jabolk (+ sladkor+cimet) in na to še jajca in kislo smetano. V receptu ni bilo natančno opisano, kako, jaz sem kar jajca, skupaj z nekaj sladkorja zmiksala, notri dodala kislo smetano in to prelila po jabolkih. Nato sledi druga plast kruha, spet jabolka in jajca s smetano. Pečeš pri 180°C, okoli 25 minut. Vmes lahko daš po želji tudi skuto, tudi vanilijev sladkor, rum, rozine – pač eksperimentiraš. Meni in vsem nam je bilo dobro.