Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Potolažite me – še vedno ne govori

Potolažite me – še vedno ne govori

Moja 20-mesečna hčerka še vedno reče samo ene tri besede. Sem že kar malo zaskrbljena.

Razume sicer vse (celo kompleksna navodila), tudi ponavlja kake besede za mano, mi pogosto kaže in ji govorim, kaj je to in kaj ono, spodbujam jo tudi tako, da vedno povem, kaj delava (tečeva, sediva, se kopava, čofotava, jeva, pijeva), ampak nikakor ne napreduje pri govoru. Pred kake pol leta je rekla že mama in ama (za jesti), zdaj tudi tega več ne reče.

Čudno se mi sploh zdi, ker res lepo in pravilno reče ime našega kužka (ki nikakor ni lahko!), a takih preprostih besed, kot je mama, ama, ati, babi … pa ne.

A je še kje kak malček, ki dolgo ni hotel govoriti, pa je bilo potem vse v redu?

Ja, je bil – moj nečak. Ko se mu je enkrat odprlo, ga pa ustaviti nismo mogli, pa še zdaj je tako, ko je že praznoval 23. rojstni dan!

Naša je stara 21 mesecev in z govorom je približno tako kot pri vas. Tudi mene že počasi skrbi, predvsem zato, ker je starejša pri letu in pol govorila že dokaj razločno v stavkih.

Najslabse je primerjat otroke med sabo …. eni spregovorijo prej, drugi kasneje…no nas je zacel relativno hitro…pa vendar, pri enem letu je spuscal take glasove,kot jih recimo dojencki pri 5m…potem je se to nehal in dobesedno utihnil…pri 14m je butnilo iz njega in je zacel cebljat…vedno bolj in bolj…danes pri 27m lepo tvori stavke in zelo lepo razlocno govori…tudi R se pojavlja 🙂

Jst bi se zacela mal sekirat,ce bi blo taksnole stanje pri recimo treh letih…ampak do takrat bo tvoja ze cveka v pravem pomenu besede 🙂

Če bo po tebi bo slejkoprej začela veliko govoriti.

Meni je fizioterapevtka rekla, da bi pri dveh letih že morala povezovati po dve besedi v stavek, sicer bova morali k logopedu. Mislim – stavek! – za nas je to trenutno znanstvena fantastika.

Moja nečakinja bo čez 3 mesece stara 4 leta pa je na istem kot vaša 20 mesečnica…ne govori. Moj sin je imel do 3 leta en svoj govor ki smo ga razumeli samo najbližji…danes pri 7 letih mu pa velikokrat rečem – DEJ BODI ŽE MALO TIHO. Tako da ne obupavajte prezgodaj.

anja

a ves da so do dveh let celi stirje meseci? in to je v taki dobi otrostva lahko zelo veliko…in v takem casu lahko otrok tudi zelo napreduje…in kot sem ze rekla..eni prej,eni kasneje…kaksen logoped…

Mogoče ji pa mami ne pusti do besede…:-)

No, to je bilo v hecu (mal pa zares…). Tvoja pikica se sedaj razvija (verjetno) bolj na motorično – gibalnem področju. Znano pa je, da ko se otrok razvija na verbalnem področju, razvoj motorike takrat ne napreduje tako hitro – in obratno.

Nič ne boj! Če te razume in ti da vedeti ko ji kaj ni prav, sta na dobri poti…

Tudi nam je pediater tako rekel, vendar je tudi povedal, da navadno pustijo otroku čas do 3. leta in šele potem ukrepajo.

Pri Lonji smo mislili, da sploh ne bo nikoli govorila, po drugem letu, pa je ne ustavimo več. Sptembra bo stara 4 leta, nikoli ni imela težav s črko r ali katerokoli drugo črko, govori od jutra do večera

S tem se malo tolažim, ker motorično je pa res precej naprednejša od svojih vrstnikov. Pa vse jo zanima, vsak kamenček, vsak listek, vsaka kapljica, praktično vsaka drobtinica. Se mi zdi, da je kot goba, ki samo vsrkava vase. Morda se res trenutno razvijajo druga področja. Upam vsaj.

Poznam fantka, ki je začel govorit malo pred 3. rojstnim dnem, prej je rekel samo ata in baba. Torej, brez panike.

Ja, itak ne. Moja je nekje istih let. Reče ati (to govori že več kot pol leta), ampak uporablja to besedo za atija, mamo, brata … Tudi ime psa govori že zelo dolgo. Reče še ama in po novem duda, potem se pa neha. Pa se sploh ne sekiram. Glavno, da razume.

Mogoče je pa molčeč tip.

Veš kaj, ta ženska pojma nima! Tudi moj prvi je pozno spregovoril, pa so v razvojni rekli, da sploh ni nič narobe.

Aja, čveka veliko (praktično ves čas žlobudra), samo po svoje.

A vidiš, moja pa tudi žlobudra skoraj ne! je res zelo molčeča.

Pri nas je pediater rekel: če sliši bo govoril in res je bilo tako. Začel je govoriti skoraj pri dopolnjenih štirih. Danes je star 15 let in res ni neko žlobudralo, medtem ko je njegov brat zelo hitro začel govorilti, danes pri 14 letih ga ni za ustavit.

Kar potolaži se, imam doma tudi enega takega, ki je še pri treh letih rekel samo ata, mama in papa; razumel pa vse. Sem kar naprej sitnarila pri pediatru, da ne govori, potem se mu je počasi odprlo. Sedaj pri devetih je bolj molčeč fant, ampak za svojo voljo uveljavit, dovolj, če ne preveč glasen. Imam pa doma primerjavo z bratcem, ki je pa pri treh letih prava raglja, tako da primerjanje med otroci ni ravno na mestu.

No, zdaj pa konkretno: moja 3,5 letna hci ni spregovorila razlocne besede do kakega meseca dveh, nazaj. Se zdaj pove le kako besedo , zacela je ponavljati tudi sele zdaj, in to samo ce sva sami, oziroma ni prevec motecih dejavnikov. Cim se “pogovarja” s kom drugim, ali pa je ful otrok okoli nje, da je vsa naspidirana, govori neke vrste kitajscino. Naroceni sva septembra v razvojni ambulanti. Vendar me je pediatrinja pomirila, da ce se vidi da otrok razume navodila, ni panike. Je tudi pri bolj zivahni sorti, ni pri miru dve sekundi, zdravnica je rekla, da pac nima casa se ucit govorit, ker jo vse dugo tako zanima.
Brez panike. Nekje do 3. leta imate cas za prve besede (po zagotovilih pediatra). Kar pa je glavno: preslisi besede tistih kao idealnih mamic, ki samo primerjajo otroke med seboj: a tvoj se ni to, moj pa ze… Po moznosti se se norcujejo iz njene govorice. Moja hci res ne govori, a na drugih podrocjih blesti (potrditev tudi vzgojiteljic v vrtcu). Res pa je, da se ful trudim z njo (ceprav mala nima kaj dosti potrpljenja sedeti pri miru), pri raznoraznih gledanjih knjigic, pa sprehodih, mi more opisat kaj vidi, jaz jo pa popravljam in ji razlagam non stop. Je tudi pediatrinja rekla, da je tako prav.
Korajzno!!!

naša punkčka ni govorila do treh let skoraj nič, nato pa v enem mesecu po cele stavke.
otroci so različni, naj te nič ne skrbi.
lp

Ne glede na vse pozitivne odgovore, bi se jaz vseno pomenila s pediatrom.

Vsak otrok je osebnost za se.

Srečno naprej!

Zivjo,

ze kar dolgo občasno spremljam forum, a se do zdaj se nisem oglasila. Sem tudi sama bolj molčeče sorte.

mogoče bi pa vseeno morala preveriti, kako je s punčkinim sluhom, ker je to, da slabše sliši, tudi lahko eden izmed vzrokov, da slabše govori.

Te nisem hotela prestrašit, le fino je, če izključiš še to.

Srečno,

Moli

————-Če imaš doma tolk za povedat kot na forumu reva nit do besede ne pride.—————

New Report

Close