Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Prava rešitev za RTVSLO je… ?

Prava rešitev za RTVSLO je… ?

Katera?

Jaz sem prepričan, da je zanjo edina prava rešitev privatizacija. Stroški TV se bodo znižali za najmanj 10x, postavljena bo na trg ponudbe in povpraševanja, postala bo edina prava konkurenca POPTVju, pospešila se bo obnova kabelske infrastrukture in satelitskih prenosov, glas Slovenije bo tako prodrl v svet. In kar je bistveno za “uporabnike” je to, da bo program postal končno kvaliteten!

potem bomo dobili še en kanal A in POP TV s telenovelami, E+ in vrhunsko Preverjeno

bljak

Jaz bi generaciji, ki je ravno maturirala in se želela vpisati na “novinarstvo” dodelila štipendije in jih razposlala na najboljše fakultete za študij novinarstva. Potem bi moral vsak opravit še obveznih 3 leta delovne dobe:
– novinarji za kulturo v kulturnih ustanovah (domačih in tujih)
– novinarji za gospodarstvo (v podjetjih – domačih in tujih)
– novinarji za notranjo politiko in mednarodne zadeve pa v raznih mednarodnih inštitucijah

Ta koncept bi obdržala v veljavi naslednjih 5-7 let, vsi tako izobraženi novinarji pa bi štipendije morali odslužiti z 10 letnim delom na RTV (seveda ne kot “honorarci”, ampak kot “redno zaposleni”)

Aja pa vsakemu bi dala za prebrat 10 partizanskih knjig in 10 domobranskih tako, da bi dojeli “bedo vojne” s človeške plati

Ravno tu je fora, da imajo vsi te isto kvaliteto in RTVSLO ne bo problem ustvariti novo in kvalitetnejšo RTV! Jo pa bo ustvarila ker jo BO morala, zdaj ji namreč ni potrebno.

Slabih stvari pa itak ne rabimo… kajne?

saj je v tem fora

imamo že Prva TV. TV Paprika, TV Nova, Kanal A in POP TV in vsi imajo enak program. Tako da mislim, da ne obstaja “potreba po kvalitetnejši ponudbi”, ker povpraševanja po kvalitetnejših vsebinah očitno ni (sicer bi bili obstoječi komercialni programi na višjem nivoju).

Manjko pa mi več kot odlično pokrivajo National Geographic, Discovery, CNN, SKY in Cartoonetwork :))

Meni osebno se navkljub občasnim prepirom zdi MON še vedno pojem kvalitete.

Za ceno dveh kino vstopnic dobim mesečno na RTV Slovenija dvajset kvalitetnih filmov. Meni se to zdi čisto ugoden dil. V primeru privatizacije bi bila seveda obsojena na hollywoodske akcionerje in ‘resnične zgodbe’. Ne, hvala!

Hm… Pa sploh veste kaj je funkcija javne RTV?

citiram:

Skladno z lex specialis o javnem servisu mora Javni zavod RTV Slovenija pripravljati dva nacionalna televizijska programa, tri nacionalne radijske programe, po en radijski in televizijski program za italijansko in madžarsko narodno skupnost v Sloveniji, radijske in televizijske programe za slovenske narodne manjšine v sosednjih državah, radijske in televizijske programe regionalnih centrov v Kopru in Mariboru, pri tem pa zagotavljati »kakovostne in raznovrstne informativne, KULTURNE, IZOBRAŽEVALNE in razvedrilne vsebine, USTVARJANJE TER POUSTVARJANJE IN POSREDOVANJE KULTURNO-UMETNIŠKIH DEL, ODDAJE ZA SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE V SOSEDNJIH DRŽAVAH, IZSELJENCE IN ZDOMCE …«

Poleg tega mora RTV Slovenija »spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo, načela nepristranskosti in resničnosti informacij, mnenjskega, svetovnonazorskega in verskega pluralizma ter politične neodvisnosti in avtonomnosti, zagotavljati celovito in nepristransko obveščenost ter svobodo oblikovanja mnenj, PROMOVIRATI SLOVENSKO KULTURO, SPODBUJATI KULTURNO USTVARJALNOST IN SVOBODO UMETNIŠKEGA USTVARJANJA, IZBORAŽEVATI IN RAZVIJATI JEZIKOVNO KULTURO, VAROVATI OTROKE IN MLADINO PRED VSEBINAMI, KI BI LAHKO ŠKODLJIVO VPLIVALE NA NJIHOV DUŠEVNI IN TELESNI RAZVOJ«.

Kaj od tega velja tudi za slovenske komercialne televizije?

Ne, res ne rabim še ene televizije z mehiškimi telenovelami, dannyjevimi zvezdami, jerryjem springerjem in ricky lake.

In ja, raje imam evropske art filme kot Hollywoodske traparije.

LP

Matic

No, zadeva je povsem preprosta. Komercialne TV predvajajo tisto, kar “pali” pri gledalcih. Do neke mere dela to tudi RTV, ko zaradi fuzbala prireja spored. Pa vsi vemo, da fuzbal ni neka visoko kulturna ali umetniško naravnana zadeva.

No, mene bolj moti to, da navkljub položnicam na RTV spremljam reklame. To se mi zdi nedopustno.

In ja, tudi evropski “art” filmi so mnogokrat navadne traparije in daleč od tega, da bi bili art.

šopek napisal:

> No, mene bolj moti to, da navkljub položnicam na RTV spremljam
> reklame. To se mi zdi nedopustno.

Enako velja za ÖRF, HRT, ZDF, ARD in ostale javne televizije. Povsod se financirajo tako s prispevki kot z oglaševanjem.

Na BBC je bistveno manj reklam kot pri nas. Pa imajo mnogo bolj pester program kot mi. Dajmo se raje zgledovati tam, kjer je bolje.

Hrvaška tv pa predvaja tudi limonade podobne španskim, dvomim, da bi ti to bilo všeč. ORF pa je še bolj dolgočasen kot naša TV.

Enostavna rešitev.

Povečajmo naročnino pa reklame sploh ne bodo potrebne?

Se strinjaš?

Ne. Od naročnine dobijo ogromno denarja. Če s tem ne sfolgajo, potem je bolje da oklestijo program, delovno silo. Karkoli, pač.
Še bolje, ukinimo naročnino. Naj država poskrbi za ta javni zavod tako, kot poskrbi za druge javne zavode – direktno iz proračuna. Se strinjaš ?

To se mi zdi pa popolnoma vseeno kako država financira javno RTV. Zaradi mene lahko takoj ukinejo naročnino (in povečajo druge davke, da bo dovolj denarja tudi za RTV).

BBC pa reklam sploh nima! Ima pa komercialne programe po svetu in z dobičkom le-teh delno financira angleški BBC.

Pa še to. Bi bila res velika sramota za BBC, če bi imel tako slab program kot RTVSLO.

Primerjava prihodkov:

BBC dobi iz naročnine 2,940 milijarde funtov (1070 milijard SIT)
skupaj prihodki znašajo 3,706 milijarde funtov (1350 milijard SIT)

RTVSLO dobi iz naročnine 18 milijard SIT
skupaj prihodki znašajo nekaj čez 30 milijard SIT

Meni se pa ne zdi vseeno, kako država financira javne zavode. Predstavljaj si, da bi vsak mesec dobival xy položnic, za vsak zavod posebej. Norost !

BBC ima ustrezno več zaposlenih, programov, LASTNE produkcije (toliko dokumentarnih oddaj RTV nikoli ne bo spravil skupaj).

BBC ima nekaj manj kot 30 tisoč zaposlenih, za plače gre okrog 1,3 milijarde funtov letno. Torej okrog 35{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prihodkov.

RTVSLO ima 2150 delavcev, za plače gre okrog 12 milijard SIT, torej okrog 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Torej, relativno gledano, se nima BBC prav nič kaj sramovati. Sramuje se lahko bolj ali manj le RTV, ki ima n-krat bolj dolgočasen program.

Aja, še letno poročilo za RTV, če koga zanima :

Torej trdiš da lahko s 30 milijardami in 1.350 milijardami SIT narediš enako kvaliteten program?

Ne, še več. Trdiš, da lahko s 30.000 in 2.150 zaposlenimi narediš enako kvaliteten program. Hm… Zdaj sem pa malo zbegan.

Če malo pretiravam. Torej lahko na BBC-ju odpustijo skoraj 28.000 zaposlenih, dajo v dobrodelne namene okoli 1.300 milijard SIT, pa se kvaliteta programa ne bo poslabšala.

Aja, še nekaj sem skoraj pozabil. BBC je imel lani 250 milijonv funtov izgube. To je približno za 3-letni proračun našega RTV-ja.

Samo toliko da bo jasno. Nikakor ne trdim, da je zadeva optimalna. Na vsak način pa ni tok zanič, da bi jo kar ukinili in spremenili v komercialno TV. Vsaka država ima svojo javno RTV hišo. Ene so boljše, ene so slabše. Nekater imajo več, nekatere manj denarja. Nekatere uspejo z malo denarja narediti boljši program kot ga ima naša RTV, nekatere pa z več denarja še slabšega (npr. ÖRF, pa tudi HRT…).

Bilo je nekaj povsem zgrešenih projektov. Se še kdo spomni oddaje Človek, ne jezi se (če se še pravilno spomnim naslova te bedarije)? Pa tudi Trefaltov kviz, ki naj bi konkuriral Milijonarju je bil popolna polomija…

Ni pa čisto vse tako zanič, kot se zdi nekaterim. Precej je oddaj, ki so dobre, a niso narejene za široke množice. Ampak to še ne pomeni, da bi jih bilo potrebno ukiniti. Javna RTV pač sledi še drugim ciljem, ne pa samo ustvarjanju dobička.

LP

Matic

Aikon, bravo!

Se strinjam popolnoma. Ni hujšega kot diktat širokih množic in slepo sledenje dobičku in popularnosti. Res RTV ni optimalna zgodba, jo pa rabimo ravno zato, da ne bomo zdrknili še globje v poneumljanje, ki ga narekuje kapitalizem.

Se strinjam! RTV bi jim bila, če bi bila to zdrava firma, konkurenca brez primere in tudi brez problemov.

Spete ena cvetka o “kapitalizmu, ki poneumlja” 🙂

Plemeniti, kaj pa ti gledaš na TV, če smem vprašat?

E+?
Ekstra magacin?
Obalno stražo?

Aja, pa s kapitalizmom ni nič narobe. Btw, sem ekonomist, pa verjetno ne bi tega študiral, če se vsaj z osnovnimi idejami ne bi strinjal.

Ampak čist vsega se pa ne da trgu prepustit. Policija bi tudi boljše delala če bi imela konkurenco, pa vojska mogoče tudi… A še to privatiziramo?

Meni se program na RTV sploh ne zdi tako slab! Sploh ne z vidika informativnih in pa recimo kakšnih dokumentarnih oddaj. Dejstvo je ,da je njihovo poslanstvo drugačno od komercialnih tv-jev. Tako da imam vseeno raje njihov program kot osladne telenovele in filme alla “življenska zgodba” (pri katerih točno veš kako se bo razpletlo) ter drugih neumnosti ki jih vrtijo na naših komercialnih TV-jih. Če pa primerjam informativne oddaje – večinoma gledam dnevnik in odmeve, včasih poškilim na 24 ur, pa kar takoj obrnem, ker so zmeraj bolj podobni e-plusu (po vsebini in razkazovanju oblin)! Sicer pa vsak ima svoje okuse, tako da naj vsak gleda kar mu ustreza, samo naj ne piše čez nekaj kar ne gleda!

Mislila sem komentirati spored, a sem ugotovila, da sploh ne vem, kaj predvajajo, ker jih ne gledam. Dokumentarce včasih gleda sin, smučanje je izgubilo svoj čar in ga kar pozabim gledat, dnevnik gledamo na popu, filme na popu in htv, kulture ne spremljam, kurjo kožo dobim ob jazzu, kabarejih, itd.

Kdo sploh gleda????

aikon, imajo tudi nekajkrat več programov kot RTV. Rtv jih ima enih pet, BBC pa okrog trideset. Pa kot sem že rekla, BBC ima toliko lastne produkcije, ki že sama po sebi zahteva ogromno ljudi. Tam ni pol programa kupljenega v tujini, tako kot pri nas.

Tvoja zbeganost je neutemeljena. Poleg tega moraš upoštevati, da je naša RTV na pol komercialna, ker ima skoraj toliko reklma kot kakšen POPTV. Zdej, če tebi to ustreza in te ne bega, potem pa ok.

New Report

Close