Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Pravičnejša družbena ureditev !

Pravičnejša družbena ureditev !

Sva se tu s sosedo v službi pogovarjala in prišla do zanimive ideje.
(mogoče je tudi vročina kriva)

Država se en da ODLOČI in sprejme zakon o ENAKOMERNEM osebnem dohodku in določitvi letnega dopusta.
Vsa podjetja, vse firme, pravne osebe, društva, vsi vsi vsi…prispevajo in odvajajo sredstva, davke, prispevke (kot zdaj samo prispevni del) v celoti…se pravi tudi NETO del…v nek državni sklad.

Država potem določi enotno plačo in dopust, na način, da ima vsak na leto 6 mesecev dopusta in plačo samo tistih šest mesecev ki dela v višini 1 milijon sit. Vsi enako od direktorjev, do pometačev.

No in tu se potem konča državni del in od tu naprej, pa odvisno od sposobnosti in iznajdljivosti vsakega. Nekdo ki zna denar vrtet, ga bo imel še več, od teh dobičkov ne bi plačal davka, naj jih stavi kamor hoče.
Manj sposobni bi jih pač spičkali.

Dopust bi bil pa tako…junij+julij+avgust+september potem delaš oktober + november..potem pa spet frej december+januar, pa delat februar, marec, april, maj….brez dneva dopusta, razen izredno.
Izjema bi bila policija, zdravstvene službe ipd…ter del populacije v trgovini, ki bi hodili z zamikom, tek toliko da bi država funkcionirala.

To pomeni, da bi imel 500.000 plačo in 6 mesecev dopusta.

A ma kdo kej proti ????
A sm kej spregledal ???

********************** Šišam, brijam, zube vadim !

Jaz mam proti!
Policaji tud naj bojo na dopustu!:)))) Sploh zdaj, ko je nov zakon o javnem redu in miru! Za nobenim grmom nisi več varen zaradi njih!:))))
Tako!

Podajaš tako zelo inovativen predlog, da bi ga bilo potrebno, skupaj s amandmajem, ki ga dodaja tiha, takoj prosledit Partnerstvu za razvoj…., mogoče pa tudi Drnijevem gibanju….

“Reforma davčnega sistema, reforma trga dela in dokončanje privatizacije so trije ključni reformni procesi, ki jih namerava vlada premiera Janeza Janše izpeljati do konca mandata… Torej je tvoj predlog pravočasen!

“Potrebno je zmanjšanje davčnega vijaka, določena prerazporeditev davkov in predvsem poenostavitev davčnega sistema,” je dejal premier. Tvoj predlog, če ga prav razumem, gre v tej smeri, s socialno pravičnostjo po moje celo malo pretiravaš!…

“Potrebujemo bolj fleksibilen trg dela, na katerem so hkrati posamezniki, ki so ogroženi, bolj zaščiteni, t.i. pristop flexsecurity”….. Iz tvojega predloga veje maksimalna fleksibilnost …

“Načrtujemo umik države iz gospodarstva do konca mandata do takšne stopnje, da država v nobeni panogi ne bo več imela odločilne besede,” je poudaril premier… Tu si v nasprotju s usmeritvami, ker pričakuješ, da bo država vse regulirala z zakoni… Sicer pa si se preveč usmeril na materialno blagostanje posameznika, povsem si zanemaril področje duhovne oskrbe..

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Ježek imaš prav, sem zanemaril duhovno oskrbo, a samo navidezno.
Državo prijemlje dajati svoje kurate (kako prikladen izraz ki se klapa z mnogimi kura, kara, karam, karaš, itd .))) ) v prav vsak policijski oddelek in nadstropje v vojašnicah…za tiste običajne državljane, pa smatram, da v 6 mesecih ki pripadajo oddihu, lahko sami poskrbijo za duhovno obnovo in rast. Jaz naprimer občasno berem v cerkvi berilo, s tem prispevam k skupnosti, in krepim javni nastop. Hudič kot vedno tiči v podrobnostih.
Eno nedeljo sem prišel še svež iz ene nočne predstave v baru, kjer je neko dekle streglo vso bogo, nago in premočeno…nemočno sem držal roke v žepu za KARO in drugi dan pri maši kesal, ker je nisem POKARAL….zato sem pa krščanski koran držal v rokah in bral iz njega levite prisotnim.

Za dušo je KURA vsaka dobra, pe bolja pa KURATIVA…za telo pa KARANJE:

To delajte v moj spomin, gospod Ježek
:)))

********************** Šišam, brijam, zube vadim !

Bok Saško,

To kaj počne ta država je mnogokrat težko doumljivo za moj razum. Slišim, da je ravno zdaj menda pravna država presekala z »izsiljevanjem nenormalnih cen« zemlje na tvojem Starodu. Ampak preskok iz željenih 4000 na 200 sit za kvadratni meter je gotovo absurd brez primere iz katerega se lahko naučimo, da se s to državo res ne gre zajebavat..

Osebno domnevam, da na sedanje vladne odločitve vplivajo spreobrnjeni komunisti, kmečki lobi, Opus Dei, malteški vitezi, falirani študentje bogoslovja, potomci političnih emigrantov, penzionerji in predvsem novodobni »farizeji«.. Pa tudi ti so očitno po mnenju Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci lahko sami med sabo preglasovani in zavedeni. Zato ta komisija »izraža obžalovanje in prizadetost nad odločitvijo Vlade Republike Slovenije, ki je na seji, dne 20. julija 2006 S PREGLASOVANJEM podprla raziskovanje na embrionalnih matičnih celicah, se pravi na celicah, ki se pridobivajo iz človeških zarodkov, kar ima za posledico tudi uničenje le-tega…. Obstaja nevarnost, da se bo pospeševalo mnenje, da je človeško življenje zgolj biološki material, ki nima moralne vrednosti in se ga sme uničevati.« Kakšnega posebnega obžalovanja in prizadetosti te komisije glede uničevanja človeških življenj ali smrti že rojenih otrok v Libanonu, Iraku, Darfurju ali kje drugje pa še nisem nikoli zasledil. Prav tako omenjena komisija ni nikoli komentirala rezultatatov raziskave, ki jo je naročila ameriška konferenca katoliških škofov in so pokazale, da so ameriški otroci proti 4450 duhovnikom vložili več kot 11 tisoč obtožb zaradi spolnega zlorabljanja v obdobju delovanja od 1950 do 2002.

Torej mi je tudi mati katoliška cerkev hudo nerazumljiva.. Sama je svetovnemu občestvu predpisala sedem glavnih grehov: napuh, lakomnost, nečistost, nevoščljivovost, požrešnost, jeza in lenoba. Pa se mi dozdeva, da tudi sama hudo greši po lastnih zapovedih. Res hudič vedno tiči v podrobnostih.. Kako naj razumem, da ravno največji veleposestnik in kapitalist v tej državi smatra da mora biti financiran iz državnih jasel in za to poda obrazložitev, da tudi vsi ne hodijo v gledališča in ne koristijo zdravstvenega zavarovanja, pa zato tudi vsi plačujemo… Ampak je treba pošteno priznati, da so hrvaški kurati še mnogo dražji.. Njihov vojni ordinarij si je privoščil za bivanje marmorno zgradbo, ki je davčne obveznike stala kar pet milijonov evrov..

Kar pa se tiče levitov iz krščanskega korana so ti izredno strogi, kar je razvidno iz svetopisemske obravnave tvojega primera. Gre za citat iz evangelija po sv. Mateju po grškem izvirniku, poglavje 5, 28 do 30 alineja, ki pravi:
»A jaz vam pravim,da vsak, kdor pogleda ženo, da si je poželi, je že prešuštvoval z njo v srcu svojem. Če pa te desno tvoje oko pohujšuje, izderi ga in vrzi od sebe, kajti bolje ti je, da pogine eden od udov tvojih, nego da bo vse telo tvoje vrženo v pekel. Če te desna roka tvoja pohujšuje, odsekaj jo in jo vrži od sebe….« itd…

Zamisli se torej gospod Saško nad svojimi dejanji, predvsem glede kurative!

PS: Si spovedniku omenil svoje pogovore s sosedo v službi?

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Hi Tiha,
Ježka kot legalista zanima katera dejanja v grmovju po novem zakonu policaji sankcionirajo in kako?

Mirno nočko in lepe sanje..

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Hudič bo tole Ježek…izgleda da bom po tem poglavju in alineji ostal brez desnice in mogoče še enega organa, brez obeh očes in sluha :)))))))))

Hja, vidiš, to je ena zanimiva reč, tole z vero in državo.

Vedno sem svoje verovanje vezal nekako izključno na odnos in relacijo Saško vis a vis Bog, s tem pa tudi veselje, žalost in spoved….se pravi…če mi je že dal tisti očesi, sluh, voh, desnico in še kakšen organ, bo bržčas tudi razumel občasno uporabo in zlorabo slednjih.
In če že naredim pizdarijo in bo jezen, mi po mojem svetem prepričanju zadostuje, da se skrijem v kak kot ali pa splezam na vrh Snežnika se ozrem gor in rečem ej…sory stari…sm zajebu.
Sem namreč prepričan da za tisto kar mi je žal itak ve, sej za to pa je tm gor in da pak ne rabim nobenega posrednika med mano in njim.

To z branjem je pa takole…
Ustanove sem se izogibal kot hudič križa, ker je poosebljeni satan prej služboval v njej…v našem kraju. Če en dan zvem da je pedofil, se ne bom sploh čudil. Seveda je imel boga in državo skozi na ustih, v mislih pa v glavnem cekine.
Zdejšnji, ki ga je nadomestil pa je popolno nasprotje in moram reč, da je človeku v užitek ga srečati, ali poslušati, ker je skromen in preprost.
Včasih pozabi, da ima mašo, pa se potem opraviči in reče, da je pozabil :)))
Ne ve kam je založil spričevala od lani in take. Duša od človeka.
In nič ne sprašuje, žuga ali obsoja.

Žal je bolj kot ne osamljeni jezdec in se bojim da bo končal na kakšni gorski “postojanki” ali kje še slabše…

Sicer pa ja…od vsega kar si naštel pa tudi meni pošteno “slabi”..se pravi obrača želodec pa tudi ti po pravici povem da mi ni jasno čisto nič več.
Narbel glaven penzionist v državi pravi, da je bolje po oklepnike na Finsko kot v Ravne, no pa kaj se čudim, tudi kamion, na katerem prevažaš vojake usrane od blata ne sme bit denimo TAM ki bi tako mogoče še kaj delal, ampak Mercedes. Bivši partijci so se sprevrgli v največje turbokapitaliste in podpirajo logiko korporacij in tistih novodobnih križarjev…se pravi tistih ki z bogom v ustih podirajo deževni gozd ali ropajo afriko kar mi je čisto mimo.
Pri nas imamo izgleda leve kapitaliste, pa desne kapitaliste. Normalnega nobenega.
Posinovljeni božji otroci iz SDS in NSI se namesto z ohranjanjem SLovenske moči, vpliva in kapitala in s tem našega obstoja in bivanja ukvarjajo s policijsko uro, nemoralnim kazanjem sredinca v javnosti, rabo materinščine in še čim.
Me zanima komu bodo predpisovali materinščino, ko bo v ne vem…bankah obvezna uporaba Francoščine, Italijanščine in Nemščine …ob nošnji kril seveda.

Naš mejni prehod je lahko samo vzorčni primer države kravice.
Kmetom ne priznaš zazidljivosti parcel in jim plačaš kot pašnik-gmajno, čeprav na njej ZIDAŠ.
Najprej so ga zgradili 1,3 KM v notranjosti, pa še to v klanec, tako da je ob sneženju za kamione docela neuporaben, špedicije so pomaknili med obe meji, da moram v službo vsakemu fazanu sproti ki pride v službo kazat osebno in razlagat da bi šel v službo…če lahko…zgrajen je bil ITAK na črno in brez dovoljenj, tanov bo pa itak remek delo, kot je tisti v Jelšanah.
Nekaj let pred vstopom vatrenih v EU, bo služil po vstopu kot spomenik VSEMU tistemu kar si prej naštel…napuh, lakomnost, nečistost, nevoščljivovost, požrešnost, jeza in lenoba

KOMU ALI ČEMU je bil potem zgrajen ?
Pa menda ja ne zaradi marž, provizij in dobička ob gradnji ?
Jelšanski asfalt pokriva nekaj nogometnih igrišč, ….HR ima do njega zgrajeno AC in ko bo prišla tja tudi naša, bo to ko oaza v puščavi.
No, mogoče bo pa NATO lahko kaj tam imel, ne vem. Kako poslovalnico od AbuGraib-a ali QUantanama.
Službe tam delajo do 22 ure, ponoči je zaprt, ker itak so prepovedali po cesti za tričetrt kamionov opravljat prevoze in tako ne služi ničemer.
Ima pa status enega od treh največjih v državi poleg Gruškovja in tistega pri tebi. VSe možne sanitarne, fitopatološke in veterinarske službe so gor.
Zaposlenih 60 “tazelenih”. Znanec pravi, da spi v nočni bolš kot doma.
Najemnine za poslovni prostor med 500,000 in milijon na mesec.

O bog oprosti jim, saj ne vedo kaj delajo.
Sinovi Izraela.
Bejrut je bil do nedavna trgovsko in poslovno središče…vzorno urejeno in prelepo za pogledat. Ga je bilo vredno zaradi dveh zajetih uničit…ne bi niti omenjal žrtev in otrok. Good bless America in Izraelovo hišo. Postali ste isti kot tisti ki vas je 60 let nazaj tlačil v plinske peči.

Ampak saj veš….medije pretrese smrt princese Diane, bulimija Victorie Beckam, ter slabo polletno poročilo Daimler-Cryslerja.

Mene pa najbolj pretresa to, da bom vsak čas dal 300 sit za liter nečesa kar poganja moj avto samo zato, ker se neke univerzitetno usrane riti poserjejo vsakič ko v Mehiškem zalivu malce zapiha, v Venezueli zmaga nekdo ki ne hodi k maši, v Iraku komu iztaknejo prešuštniško oko in tako naprej. Da ne omenjam tega, da moram namesto kurilnega pač zmetat po tleh še kakšno bukev in gaber več. Gabra se sicer ne bojim več, za bukev pa mislim da mi bodo posinovljeni božji otroci vsak čas razložili, da tako ali tako pripada njim, ker je od boga. In se ga bom lahko samo še od žalosti napil, če bom na skrivaj skuhal kej slivovke na kakšnem neprijavljenem kotlu, ker sicer ob 21 naprej ne moreš bit več niti pijan po kebru.

Da niti ne omenjam kolin in ocvirkov, ampak to itak škodi.
V gozdu pa sploh. Zdej bomo gozdarji jedli samo še menj masten tofu, light probiotični jogurt in musli. Tiste z u-jem ki ima dve pikici zgoraj kakopak.

Amen.

********************** Šišam, brijam, zube vadim !

…grem tam po pločniku in na oni strani ceste zagledam mojega ministra in se počutim (po nove zakonu se lahko!:)) ogroženo…pa skočim čez nek graben točno pred policijo v grmovje (tam se tako ne splača dreti; na pomoč:)), pa mi pade na glavo ena rdeča sliva ali nekaj takega:) in si rečem; pa kaj je to, zverinjak ali kaj…:)

No vidiš, Ježek; sem kršila javni red in mir, kradla slive ali nekaj takega in sem bila v grmovju nemoralna:)))))

p.s.: zagotavljam ti, da sem popolnoma nepolitična:)))

Je**ga, Saško, ko ti nekdo vzame vse adute iz rok, lahko le nemočno dvigneš roke, kar edino lahko tudi jaz storim v danem primeru, ki pa najbrž glede tebe najbrž sploh ni nič posebnega.. Zato mogoce tudi odgovor malo kasni.. Pa vseeno odgovarjam, ker je, vsaj po izgledu, postal Tjavendan svojevrsten Trnljučincin grad. Se morda motim?

Jaz sem te le opozoril, kako je bila nekoč izrečena in kasneje posvečena božja beseda!.. Ti pa si potrdil , da veš, kako bi se ti najbrž godilo pred kakšnimi 2000 leti.. Takrat bi res najbrž ostal brez desnice in mogoče še enega organa, brez obeh očes in sluha ..V Iranu po šerijatskem pravu tudi ne bi bil kaj bistveno bolj pomilovan, .Kot vidiš, je to res ena zanimiva reč; odnos med vero, državo in posameznikom. Katoliška cerkev na žalost svoj nauk bazira na svojem posredništvu med Bogom in posameznikom! Zato jaz, ježek, prekleto dobro razumem tvoje sporočilo, kar se tiče »Saško vis a vis Bog« in z njo povezanih emocij ala veselje, žalost in spokornost!….Tudi meni se zdi to zares edino pravično, da če nam je Bog že enkrat podaril obe očesi, sluh, voh, desnico in še kakšen organ, bo bržčas tudi razumel občasno uporabo in zlorabo slednjih….Će najin Bog vsega navedenega ne razume ali pa noče razumeti, potem nama tudi noben božjji posrednik ne more več nič pomagati… Ma, spoh ne maram posrednikov, pa naj bo to še tako bogokletno.. Posebej, će grozijo, obsojajo in si je jemlljejo pravico biti razsodnik, kaj je prav in kaj ni prav… Ravno danes sem imel priliko slišat pridigo o svetosti življenja in nedotakljivosti matičnih celic od novopečenega škofa nove štajerske škofije…Glede božjih pastirjev na zemlji sicer nimam tako drastičnih izkušenj, kot jih omenjas ti. V cerkev sem redno hodil takrat, ko je to pomenilo izziv in ko je je bila cerkev siromašna in in zato povezana z verniki. Po osamosvojitvi so se zadeve spremenile in zlasti Rodetovi nastopi so zadeve radikalizirali.. Ko sem med eno od pridig našega v slovenskih razmerah znanega vaškega župnika, ki je mimogrede reden pisec člankov v časopisih in izdajatelj več knjig, izvedel, da je rak božja kazen za storjene grehe, pač več ne hodim v božji hram, razen ob ob izjemnih priložnostih… Zato, bi bil vesel, da vašega sedanjega pastirja ne doleti usoda, ki si mu jo mimogrede prognoziral.. Primorski duhovniki so vedno vedeli koliko je ura in njihove zasluge za obstoj slovenstva med okupacijo so neprecenljive.. Tudi mariborski škof je vojno preživel v hišnem zaporu, njegovi župniki pa so predstavljali okupatorju največjo nevarnost.. Veliko jih je končalo v izgnanstvu ali v partizanih, nekaj celo v Jasenovcu.. Župnik iz meni sosednje župnije šel sam prostovoljno v Šlezijo s svojimi izgnanimi farani… Zakaj je bilo na Dolenjskem tako kot je bilo me je vedno zanimalo.. Prebral sem celega Kocbeka in tako dobil sliko iz drugega kota, pa vendar se ne ne morem izogniti občutku, da ni šlo vedno le za golo preživetje.. Po moje so bili satanovi parklji vmes!

Glede obračanja želodca sva midva tudi na eni zelo bližnji frekvenci.. Zdaj ćisto v vsem se ne strinjam s tabo, vseeno pa vem pa da imaš v večini stvari prav.. Bom najprej navedel nestrinjanje.. Recimo jaz menim, da je imel minister Karel zelo debela jajca, da si je upal po oklepnike na Finsko… Ravenčani so po moje izsiljevali, ker je bil do sedaj običaj, da dobi posel tisti z največ zvezami…Računali so na to, da lahko ponudijo nekaj v zraku, nato pa bo država plačala cel razvoj.. Zakaj je Gorenje pri tem vložilo kviska, pa najbrž ve LDS! Frustracijo slovenskih vojakov razumem iz zadnje vožnje po vaši avtocesti, ko naši šestkolesniki nikakor niso mogli prehiteti avstrijskih osebnih prikoličarjev…

TAM je bil nekoč prestižna znamka v celem Varšavskem paktu in predvsem med ne-uvrščenimi.. Po moje bi samo s sevisom in rezervnimi deli lahko preživeli, če jih ne bi uničila politika, ki se je hotela znebiti rdečega Maribora… Kar se bank tiče in posinovljenih božjih otrok iz SDS in NSI se povsem strinjam s tvojim komentarjem..Glede vašega mejnega prehoda pa, kot najbrž tudi sam veš, je pri nas podobno.. To, da plačaš lastniku po tisti kategorizaciji, po kateri je doslej plačeval davek, še nekako razumem.. Potem to država prekategorizira in gradi…Pri tem tudi koga naivnega zajebe, kot je na primer mene.. Po izgradnji avtoceste mi je ostalo še 16 arov zemlje, ki je v naravi več ne znam najti.. Sem pa seveda zaradi te in preostale posesti ponosni član kmetisko-gozdarske zbornice.. Zato lahko enakopravno podebatirama o stališčih našega do-življenskega prezidenta g. Vriska…

Po moje Vatreni še ne bodo kmalu v EU, ker ta sama ne ve kaj bi rada.. Imajo sicer dobre zveze in lobiste, samo na terenu pa je kaj hitro jasno, kam pes taco moli.. Da bi oni vspostavili Šengen proti Hercegovini najbrž midva ne bova dočakala…Zato lahko celo vaš prehod opraviči opisane spomeniške investicije…Vejami Saško, tisti, ki delajo, kar delajo, prekleto dobro vedo, kaj delajo… Ali to počnejo iz nevednosti, neznanja ali zaradi provizij in marž in podkupnin, pa ve le ljubi Bog.. Tudi D. Kos tega ne bo nikoli izvedel, kaj šele midva! Bog jim bo zanesljivo oprostil, ob prvem večjem prazniku bodo konzumirali jagnje božje…

Sinovi Izraela danes menda igrajo v poslovnem in trgovskem Celju tekmo s Slovenijo. To je šport in nima veze z omenejnim Bejrutomm, odnosno nekdanjo bližnje-vshodno Švico. Očitno še vedno »Good bless America« in Izraelovo hišo. Soglašam, da so Izraelci postali isti ali še slabši kot tisti, ki so jih pred 60 leti tlačili v plinske peči. Imajo pač oporo v veri in predvsem kapitalu… O tem lahko odpreva posebno temo, ker jaz to gledam predvsem iz svetopismenskih izhodišč!

Ti kot uslužbenec podjetja, ki tesno sodeluje s carino, sploh ne bi smel skrivaj kuhati slivovke in tudi ne drugih šnopcev na neprijavljenem kotlu! Sploh pa se ne bi smel poistovetit z gozdarji in njihovo bodočo prehrano.. Ti si gozdar le v času letnega dopusta, zato ti takrat sploh ne bi škodil light probiotični jogurt in musli. Prav tako res ne smes omenjati kolin in ocvirkov, ker EU tega ne pozna in gre predvsem za ostanke ruralne preteklosti. Bukev zagotovo več ne boš smel podirati brez njenega pristanka, saj gre za samostalnik ženskega spola! Kaj bo o bukvi rekla mati cerkev, raje prepusti času.. Tvoj avto bi kaj lahko poganjala električna energija, pa si bil proti veternicam na Volovski rebri.. Zato tvoje lementiranje glede cene bencina zveni farizejsko…

Pogosto berem zvečer sveto pismo..Zadnje čase zato, da bi lažje razumel početje sinov Izraela v Libanonu! Vse Janšine fore že vem na pamet.. Razen Drnija me skoraj nič več v poročilih ne more presenetit.. Preseneti pa me, ko v božji besedi naletim na odlomke kot je naslednji: »Lot je šel po gori iz Zoara in prebival je na gori in dve hčeri njegovi z njim..Reče pa prvenka mlajši: Oče najin je star, in v tej pokrajini ni moža, ki bi se združil z nama po navadi vse zemlje. Dajva piti svojemu očetu vina in leziva z njim, da v življenju ohraniva iz svojega očeta seme..« Rečeno , storjeno! »Tako sta spočeli obe hčeri Lotovi iz očeta svojega. In rodila je prvenka sina in ga imenovala Moaba…, tudi mlajša je rodila sina in mu dala ime Ben-ami, on je oče sinov Amonovih do tega dne«… To je prenesena božja beseda! Će to ni incest, ne vem, kaj sploh ta beseda pomeni… Očitno gre za to; drugačni časi, drugačni običaji..

PLP

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Dragi ježek,

našla sem te in se zahvalila tej zemlji, ki te, tako kot mene, gosti, dokler naju ne pokličejo drugam …. prešla sem težko pot in po tej poti še vedno hodim. Rada bi ti odgovarjala, o … še kako rada…. pa se le bojim, da bi me spet kdo poimenoval za “prepisovalca” … zato bom le v sebi nosila odgovore, take in drugačne ! Modrejeve misli pa me bodo kljub vsemu vodile še naprej … in tvoje ! In nauki … magari ne iz svetega pisma, ker ga “ne znam” brati, ampak nauki knjige “življenja”, ki je včasih na določenih straneh tako kruta, da je te liste kar težko prebirat !

Pustiva to, ježek, s samopomilovanjem človek ne naredi koraka naprej. Moram pustiti za seboj vse, kar je hudo boleče, moram iti naprej, ne zaradi sebe, zaradi sebe bi obstala na mestu, ampak zato, ker me življenje v to sili.

In to življenje mi je pač obrodilo, hočeš nočeš kup melancanov, jajčevcev, pa nimam več ideje, kaj početi z njimi. Vem, kako rad imaš vrt in vse, kar v njem zraste, zato te prosim za pomoč, le tokrt, potem te spet, tebe in vse ostale, osvobodim, svoje prosotnosti.

Kaj narediš z viškom jajčevcev oziroma, bolj konkretno, kako jih lahko vložiš ? Kako jih lahko v kozarcih ohraniš dlje časa ??? Hvala ti, ježek, drugih besed itak nimam več!

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

Bok Mariči,
Ja, letos jer na vrtu dobra letina.. Tudi meni so malancani ratal, jih pa jemo v glavnem mlade pečene na žaru.. Jaz nisem kaksen poseben ljubitelj malancan, žena pa jih ima strašno rada. Ceprav jih doma ne vlagamo, imam skopiran en po moje zelo dober recept za vlaganje iz enega foruma (se žal, ne spomnim naslova), pa ti ga limam spodaj:

odlična, pikantna ozimnica z jajčevci, česnom, čilijem, timijanom, origanom in črnim poprom

3 kg okroglastih jajčevcev
1,5 l vinskega kisa
olivno olje
sol
črni poper v zrnu
5 strokov česna
3 čiliji
5 vejic timijana
3 vejice origana

predpriprava
■ Jajčevce operemo, obrišemo in narežemo na pol centimetra debela kolesca. Pekač prekrijemo s kuhinjskimi papirnatimi brisačami, na katere zložimo narezane jajčevce. Na eni strani ga podložimo s kuhinjsko desko, da leži z naklonom. Nato jajčevce posolimo in blago popopramo ter pustimo čez noč.
■ Kozarce za vlaganje s pokrovčki temeljito operemo, odcedimo in obrišemo.

priprava
■ Narezane jajčevce s papirnatimi kuhinjskimi brisačami temeljito popivnamo in posušimo.
■ Česen olupimo, čilije pa razpolovimo in očistimo; gl. opozorila.
■ Kis pristavimo z 1 strokom česna, 1 čilijem in z vejico origana. Ko zavre, vanj vložimo del narezanih jajčevcev, ki jih blanširamo 2 minuti. Blanširane s penovko pobiramo iz tekočine in zlagamo na papirnate kuhinjske brisače, da se dobro odcedijo. Tako postopoma obdelamo vse jajčevce.
■ Preostali česen in čilije skupaj z osmukanimi zelišči grobo narežemo.
■ Povsem suhe jajčevce zložimo v steklene kozarce do 2 centimetra pod vrh. Vsako plast jajčevcev potresemo z malo sesekljane zeliščne mešanice, nato pa jih zalijemo z olivnim oljem. Kozarce dobro pretresemo, da se zračni mehurčki dvignejo na površje; gl. pojasnila.

serviranje
Jajčevce ponudimo kot hladno predjed, solato ali prilogo.

nadomestek
■ Zelišči lahko nadomestimo ali kombiniramo z meto, dodamo pa lahko tudi kumino.
■ Del kisa nadomestimo z vinom.

izboljšanje
Kakovostnejše olivno olje, okusnejša (in dražja) jed.

nasveti
■ Ko kupujemo jajčevce, izbiramo plodove z gladko, bleščečo kožo, ki se pod pritiskom prsta ne vda.
■ Je jajčevce potrebno odcediti? Po naravi so vsi jajčevci grenki, to je del njihovega okusa. Mladi, sveže nabrani plodovi so ravno prav grenki. Čim starejši so, postajajo vse bolj grenki. Vsekakor pa je za večino jedi jajčevce dobro narezati, posoliti i pustiti, da grenčine odtečejo skupaj z odvečno tekočino. V nekaterih jedeh grenkobo ublažimo z dodatkom sladkorja.
■ Plodove za ozimnico vedno peremo, čistimo in režemo tik pred pripravo.
■ Ozimnico opremimo z nalepko, na kateri označimo ime shranka, sestavine ter obvezno tudi datum priprave. Ozimnico praviloma hranimo do 9, največ 12 mesecev. Po devetih mesecih se izguba vitaminov bistveno poveča.
■ Ozimnico hranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru. Na svetlobi shranki hitro izgubljajo barvo in vitamine.

triki
■ Ostrino čilija omilimo, če iz njega odstranimo seme.
■ Če zaužijemo preostro pekočo papriko, usta takoj splaknemo z mlekom ali z žgano alkoholno pijačo.

pojasnila
Pri polnjenju kozarcev pazimo, da med vsebino ne ostanejo zračni mehurčki. Shranki ob zračnih mehurčkih, pa tudi tisti plodovi, ki gledajo iz tekočine, so še posebej izpostavljeni kvarjenju. Zato z dnom napolnjenega kozarca nekajkrat udarimo ob kuhinjsko desko ali drugo delovno površino. Ker se mehurčki v kozarcih obdržijo še 2 do 3 dni po vlaganju, v kozarce v tem času po malem prilivamo olje oziroma kis. Komaj potem kozarce trdno zapremo.

različice
jajčevci s česnom in peteršiljem v olju; jajčevci v kisu in olivnem olju; jajčevci z zelenjavnim nadevom v kisu; vloženi jajčevci; vloženi jajčevci po domače; vloženi jajčevci z meto v olivnem olju; vloženi jajčevci z nadevom iz česna in peteršilja; vloženi nakockani jajčevci

ideje
Jajčevce uporabljamo tudi pri pripravi druge ozimnice, na primer ajvarja, džuveča, pikantne zelenjave v kisu, provansalske zelenjave ipd.

opombe
■ Jajčevci so nizko kalorično živilo; 100 gramov vsebuje le 16 kalorij. Upoštevajmo pa, da absorbirajo neverjetne količine maščobe.
■ Za vlaganje ponavadi uporabljamo 4- ali 9-odstotni vinski ali alkoholni kis. Slednjega z vodo redčimo v razmerju 1: 1. Če nam je ljubša blažja kislost, razmerje lahko spremenimo do 1 : 3 v korist vode, vendar pri tem vroče shranke obvezno prelijemo z vročo tekočino ali pa jih pasteriziramo.

Važno opozorilo:
Med rokovanjem ali po sekljanju čilija s prsti nikar ne segajmo v oči ali na ustnice oziroma v ustno votlino. Roke si nemudoma temeljito operemo pod tekočo vodo. Sicer si bomo iz čilija s prsti na občutljivejše dele telesa zanesli ostro pekoče alkaloide.

To, da so česen, čili, kis, olivno olje, jajčevci in večina zelišč varovalna živila, ki so pomembna za zdravje, pa tako sama veš, hehe….

Ljubezen je drugo sonce, ježek

ti si res drugo sonce :)))))

Kaj drugega kot “kapo dol” na tvoj odgovor ti itak nimam dati, ampak en čist mičken komentar na temo incesta in božje besede vobče…

Doma imam (za prvo silo) enih par takih, kaj “čudnih” video kaset in DVDjev, skrite na varnem mestu….in res ne bi vedel kaj je to za en božji občutek in reakcija ki me preveva ob ogledu slednjih. Če bi mi Vsemogočni vgradil gnus do tega, bi se mi bržčas priskutile, kajne ?
Skratka…ko jih gledam, se počutim hudičevo dobro :)))))))))

No, da končam pa samo še z eno rečjo okoli našega pastirja v Pivki.
Na tista tiskana oznanila ki jih dobiš če želiš ob izhodu iz cerkve je enrkat dal napisat (nanje pač napiše kdaj in kje bo kakšna maša, pa ostala obvestila, del berila, ipd…celo vsakič najde prostor za kak vic )
Enkrat je pa napisal…da je treba ljubezen do Boga pokazati z dejanji, ne z besedami….pač bolj na dolgo in široko in globoko, ampak bistvo je bilo to :

“Pobožen ljudomrznež je od boga bolj oddaljen kot pa tisti, ki zna ustvarjati prisrčne medčloveške odnose, čeprav Boga z jezikom ne priznava”

Velike in še kako resnične besede…

Lep dan Ježek.

Saško.

********************** Šišam, brijam, zube vadim !

K receptu sem pozabil napisat, kar verjetno veš: Origano je namreč divji majeron, ki je se je prilas uveljavil šele s picami.. Torej lahko uporabiš tudi majeron, s tem, da vzameš na znanje, da je origano bolj oster in bolj pikanten…

Glede pojasnil okrog zračnih mehurčkov je moja praksa, da si predhodno izdelam manjše lesene ploščice iz čiste smrekovine, s katerimi potem iztisnem zrak izpod vložene povrtnine.. Včasih takšne treske celo pustim v kozarcu…

Mariči, a si letos že videla kakšno užitno gozdno gobo?

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Ljubi ježek, bog ti polonaj na vsemu. Jajčevci so moja zelo omiljena jed, tako ali drugače. A ker je letos res dobra bera, praktično ne vem več, kam z njimi, zato sem si jih nekaj zamislila v kozarcih. Hvala za vse, tudi nekaj novega vmes …

Ja, divji majaron in majaron, oboje imam v vrtu. Imam košček vrta, res mali košček, ki je namenjen vsem mogočim zeliščem in začimbam. Sveže začimbe so le sveže, mar ne, in veliko več dajo od sebe! Hvala ti za vse, dragi ježek!

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

Aja, jaz pa zračne mehurčke spustim iz kozarca tako, da z eno leseno paličico malce pobezam vmes, ko je hladno, dam malo prostora in počakam, skratka, nekako jim pomagam “ven”!

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

naš ježek… vedno tko pametno pove tisto kar imam tudi sam v mislih :)))

long live mr. ježek :))))))))

ah ja Saško naš…. fanta sta se pa lotila debate.. sicer avju berem malo kasno ampak… vidim da v tem usranem svetu nisem sam… v mišljenju 🙂

gad bles pipl lajk ju :))))

Jani, tudi ti pogosto poveš kar jaz mislim.. Ampak ti to znaš povedat z manj besedami, pa te tisti, katerim so namenjene verjetno skoraj vedno razumejo.. No, to sodim po sebi.., naj še drugi povedo, če nires tako!

PS: A veš. kod kolovrati Štefi? Če je še kje na Hrvaškem in če pride do vojne pri Hotizi ali pri Joškotovih cvetličnih rorih (kot kažejo na TV) bomo moral mi iz Tjavendana angažirat Drnija in Baradeja, da rešimo to našo zaščiteno slovensko rožico, da ne uvene kje v v Dalmaciji… Od vaše Sore zaradi familjarnosti v vodenju ni pričakovat, da bi kaj nardila zanjo …

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Kaj naj rečem, kot da ti zavidam tvojega duhovnega pastirja.. Sicer pa od nekdaj so primorski duhovni sloveli in izdajalca slovenstva med njimi nismo nikoli imeli!

Sicer pa sam vidim, da se v cerkvi tudi stvari spreminjajo.. Nedavno so naši Škorpijoni spet organizirali motoristični zbor in pribrnelo je nekaj nad šesto kovinskih konjičev, ki so se lepo razvrstili na travniku ob Krki.. In gospod župnik iz Celjske škofije, ves v belem, je na kranjski zelji bogato blagoslovil vsak stroj posebej in vse skupaj.. Zadnjo nedeljo je bila pri Bizeljski cerkvi tombola, ki jo je organiziral gospod župnik in prva nagrada je bil tirikolesnik… To, daj e mislit glede duhovne obnove naše mladine…

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Mariči,
bi bil hudo vesel, če bo rezultat vlaganja tako ukusen, kot izgleda po receptu.. Se bereva, ko pozimi odpremo takšen glaž! Meni je letos tudi nenormalno dobro ratal paradajz in sedaj na veliko kuhamo kečup.. Imam sicer dober in preizkušen recept, ki ga celo žena upošteva, me pa zanima ali tudi ti kaj ustvarjaš na tem področju… Pa tudi glede začimb, bi midva lahko še kakšno rekla, saj imam jaz tudi en tak eksperimentalen vrtiček s vsem in svačim…

Ljubezen je drugo sonce, ježek

bogat in poln blagoslov tudi tebi grešni sin!!

Ljubezen je drugo sonce, ježek

Dragi ježek,
ravno te dni ustvarjam s paradižnikom vse mogoče. Tudi meni je full dobro obrodil in ga je toliko, da si že ne znam več izmišljevati, kaj naj počnem z njim, zato, če le ni skrivnost, bi kečup tudi jaz delala!

Jaz paradižnik v glavnem vkuhavam. Najprej ga operem, očistim grdih ran in pri peclju izrežem, skuham, spasiram, nato pa v spasiranega dodam:

na približno 5 kg paradižnika
dodam
– naribano korenje (po želji, ker gre za zgostitev samega paradižnika, seveda pa ne preveč, da nima paradižnik preveč oskusa po korenju)

– 3 velike žlice olja
– 2 veliki žlici sesekljanega peteršilja
– 2 mali žlički sesekljane zelene (na drobno sesekljano vse!)
– 2 mali žlički mlete sladke rdeče paprike
– 2 mali žlički bazilike (to so čajne žličke)
– sol in poper po okusu

Nato vse skupaj kuham do željene gostote (jaz npr.kar ene dve do tri ure) in vsem skozi mešam, da se ne prime!

Še vročega naložim v manjše kozarčke ali stekleničke od fructalovega soka in seveda nepredušno zaprem ter ohladim zavito v odejo, kot ostale reči.

In potem uporabljam ta paradižnik za vse reči, čisto za vse, razen za juhico, kamor dam ponavadi mali zmrznjeni paradižnik.

Drugače pa, kolikor je le mogoče, delam iz paradižnika in paprik in še malo jajčevcev dodam sataraš, ampak to za sproti.

Okoli začim bova pa rekla kakšno ja !!!

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

Tole pa uporabim……:-))))
Mariči…enkrat si rekla….da imaš veliko kratkih enostavnih receptov…..Kaj ko bi malo obogatila moje kuharsko znanje….?;-)))
Po jurčkih se mi še zdajle cedijo sline..!!!.:-))))

Iz tvojega posta sem se marsikaj koristnega naučil.. Tisto kar sicer že vemo, tako pogosto zanemarimo in pozabimo.. Pri vkuhavanju je enako kot pri kuhanju, včasih je treba kaj probat in če rezultat ni enak željam prilagodit našemu okusu.. Bom zadevo glede vkuhanega paradajza in tvojih koristnih nasvetov predebatiral s svojo šefico kuhinje.. Pri nas se kečup pripravlja po naslednjem osnovnem, receptu:

2kg zrelih paradižnikov
250 g čebule
100g rjavega sladkorja
3 čajne žličke soli
2 čajni žlički sladke rdeče paprike
1 čajna žlička popra
1 noževa konica čilija
1/8l vinskega kisa (boljše je uporabiti balzamični kis)
1 zavitek pektina

Moja šefica zrele paradižnike (najboljše so italijanske sorte za vkuhavanje- skoraj brez koščic) prvo blanšira. Potem odstrani kožo in olesenele dele ter razreže na koščke. Čebulo zmiksa in doda pradižniku in vse skupaj kuha do ustreznega stanja za pasiranje.. Vse skupaj pasira, doda vse potrebne dodatke iz recepta ter potem premeša, doda pektin in ponovno segreje ter s tem napolni predhodno pripravljene kozarce.. Zaprte kozarce v pečici za vsak slučaj še enkrat ponovno segreje in ohladi… Dela je zelo veliko, plačilo pa je sinovo zadovoljstvo nad domačim kečupom.

Ljubezen je drugo sonce, ježek

New Report

Close