Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Prekinil šolanje – Zavod za zaposlovanje

Prekinil šolanje – Zavod za zaposlovanje

Zdravo!

Od znanke sin je obupal nad srednjo šolo in namerava sedaj delati “popoldansko” šolo. A se mora sedaj prijaviti za Zavodu za zaposlovanje? A bo prejemal kakšno denarno pomoč? Koliko? Kako pa je s službo? A mu jo bodo ponudili (če bo kaj primernega) kljub temu, da se bo popoldne šolal ali to upoštevajo?

Kaj bi ve naredile v tem primeru? Kaj je najbolje?

Najpametneje naredi, če se prijavi na Zavod in vpiše v večerno šolo – program, oz. poklic, ki ga je začel v SŠ – je dosti lažje. Zavod mu financira šolanje in če potrebuje dodatne pripomočke (opremo) npr. za prakso, jih sam kupi, potem pa napiše dopis in priloži račun (kopijo), obvezno z imenom in priimkom na računu(!!) – mora povedat v trgovini, da ga napišejo in ga odda v vložišču. Zavod mu povrne do cca. 25.000 SIT – ampak mora pa to bit res za šolo.

Med tem časom, ko obiskuje to šolo pa NE sme delat npr. preko štud. servisa. Če pa vmes preko Zavoda dobi zaposlitev, se naj pa zmeni s svetovalko. Bi bilo res škoda, da začete šole ne bi dokončal.

Lp, Lady L

Zavod financira samo tiste programe, kjer je pomanjkanje delavcev s takšnim poklicem, npr. živilskega tehnika ne financira, financira pa strojnega tehnika.

************* Nasmeh daje življenje, veselje do življenja pa nam daje smisel za nasmeh

nejasno ni nič napisala, ketero šolo je obesil na klin. Mogoče ti veš?

Res nisem napisala. Pustil je gimnazijo, vendar sedaj bolj razmišljamo o kakšni trgovski ali kaj podobnega.

Lady L napisala:
“Zavod mu financira šolanje”

Ne, ne vem, katero šolo je obesil na klin, to sem navedla kot primer, da NE financira VSEH programov. Se pa letno določi, kateri program se financira.

lp

************* Nasmeh daje življenje, veselje do življenja pa nam daje smisel za nasmeh

Znanki svetuj, da naj se s sinom resno pogovori, vsekakor naj vztraja pri tem, da šole ne zapusti. Če se bo sin kljub temu nagibal k tej rešitvi, naj podpišea pogodbo glede tega, kako bo živel. Nikakor ne sme mama pristat na to, da ga bo ona preživljala, če ne bo hodil v redno šolo. Naj ga postavi pred dejstvo, da v primeru, če zapusti šolo, je mesečna stanarina takšna in takšna + stroški za hrano, pranje, čiščenje, + obleka, mobitel, izhodi s prijatelji,… To govorim čisto resno! Vodila sem izobraževalni program za osipnike, tako da imam izkušnje s takimi primeri. Zelo, zelo težko zaključijo šolanje. V večini primerov pa ga ne in še kar živijo na račun staršev, ne delajo, životarijo. Ampak takrat je prepozno za starše, sedaj je čas da se ga postavi pred zelo jasna dejstva. Ali hodi v šolo, ali je na svojem. Druge variante ni. Nikakor naj se znanka ne pusti speljati na led, da bo hodil v šolo,… Glede Zavoda za zaposlovanje pa naj ne računa na pomoč, sploh sedaj ko so še poostrili zadeve.

Od trgovske smeri je smer “Prodajalec”.

Zakaj pa ti razmišljaš o šoli znankinega sina?
Če gre za tvojega otroka, pa ni treba okolišat.

Naj se gresta pozanimat na zavod. Tam jima bodo vse povedali.
Mislim, da mu denarno nadomestilo ne pripada, lahko pa se ob šolanju PREKO zavoda tudi zaposli.
Če bo “pavziral” naj gre vsaj delat. To je nujen pogoj.
Ko leto-dve fizično dela, ga počasi sreča pamet, da to pa vseeno ni to. Razen, če ni izrazito “ročen” tip človeka.
Malo naj se še vprašajo, kolk je imel željo sam iti na gimnazijo in kolk je bla to želja staršev.

************* Nasmeh daje življenje, veselje do življenja pa nam daje smisel za nasmeh

:(:(

************* Nasmeh daje življenje, veselje do življenja pa nam daje smisel za nasmeh

Ne, Škraba, ne gre za mojega otroka, saj imam sama sinčka starega komaj tri leta. Pač mi je potarnala, da ne ve, kako naprej in sem rekla, da se bom še sama malo pozanimala. A je to tako slabo? Zelo dobro se poznamo, zato se mi to ne zdi nič čudnega. Je pa tudi samohranilka in si kakšnih visokih zneskov za šolo verjetno ne bo mogla privoščiti.

Poglejte še ta link, morda mu pripada pomoč CSDja.

New Report

Close