Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek PREKLETA DAVČNA!!

PREKLETA DAVČNA!!

Ja, točno tako kot sem napisala!!
Pol ure sem jokala, zdaj sem besna kot ris!
Najraje bi šla zdajle tja in zavila vrat vsem po vrsti!

Zakaj gre?
Lepo po vrsti …
Brezposelna sem že tretje leto, se pravi da me pri davčni napovedi kot olajšavo uveljavlja mož.
V lanskem letu sem dobila nagrado v bruto vrednosti 309.333 SIT od katere je bila plačana akontacija 77.333 SIT (akontacijo je plačala firma od katere sem nagrado dobila).

Ko je bilo letos treba pisati dohodnino, sem klicala na davčni urad in se pozanimala kako je s tem. Napišem svojo napoved in dobim povrnjeno že plačano akontacijo ali ne?
Pa mi prijazna gospa na drugi strani razloži, da lahko naredim tako, ja, s tem, da mora v tem primeru mož v svoji napovedi kot moja lastna sredstva navesti neto znesek nagrade (232.000 SIT).
Lahko pa naredim drugače, in sicer sama ne napišem napovedi in v tem primeru tudi možu ni potrebno navajati mojih lastnih sredstev.

OK, vse lepo in prav.
Z možem preračunava, razlike praktično ni oz. v prvem primeru – jaz dobim nazaj, mož plača, v drugem – mož dobi nazaj.
Napoved odda samo mož.

Danes dobi odločbo in šok!!
Upoštevana so moja lastna sredstva in posledično je zraven položnica za plačilo dohodnine!

Kličem davčni urad. In kaj izvem??
Tokrat mi prijazna uslužbenka razloži, da nimam kaj narediti, kljub temu da ji povem, da sem informacijo dobila na njihovem uradu.
Njen odgovor je bil, da mogoče sem pa narobe razumela!! JA, NEUMNA DA SEM, mi je uspelo “prebrati” med vrsticami!!
Pa prav gotovo nisem narobe razumela, ker sem dvakrat preverila; najprej sem vprašala kako in kaj, dobila odgovor, čemur je sledil moj: “Torej, če prav razumem ..” in dobila točno takšno razlago kot sem jo navedla zgoraj.

Mož menda na vse skupaj nima kaj pisati pritožbe (tako pravi ona), za oddajo moje napovedi pa je tako ali tako prepozno, ker je rok do konca meseca marca.

Ob vsem tem nimam niti nobenega dokaza, da mi je informacijo podala njihova uslužbenka, ker je bila le ustna.

In tako se lahko za teh 77tisoč obrišem pod nosom :-((

Mar res ni nobene možnosti več?
Ima katera podobne izkušnje?
Ima kakšen smisel pisati pritožbo? Se mogoče celo obrniti na varuha človekovih pravic?

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Mislim, da bi ti morala v vsakem primeru izpolniti obrazec, da bi dobila nazaj akontacijo, mož pa bi moral, če bi te navedel za vzdrževanega člana, navesti tudi tvoja lastna sredstva. Ampak pazi – zraven je treba dopisati, kateri mesec si imela lastna sredstva, za druga pa lahko uveljavlja tebe kot olajšavo. Škoda, ker nisi vprašala na začetku leta. Tudi jaz sem enkrat naredila takšno napako – moža sem uveljavljala kot olajšavo, imel je nekaj honorarja, nisem pa definirala točno, kateri mesec, in so potem ta znesek odšteli od olajšave.
Moj mož neko leto sploh ni oddal dohodninske napovedi, ker ni imel prihodkov, dobil je pa dividende. Z davčnega so ga opozorili, naj odda napoved, tako da jo je oddal šele jeseni. Ni plačal kazni (sem bila prepričana, da jo bo) in je dobil akontacijo dohodnine nazaj. Ampak to je bilo že pred leti. Vprašaj na davčni, če lahko kljub vsemu zdaj vložiš napoved, da bi dobila akontacijo nazaj. Mislim, da niti ni tista tam razumela, kaj hočeš od nje, niti vidva nista točno vedela, kako in kaj.

Žal je tako – tvoja nagrada se šteje kot tvoja lastna sredstva. Očitno se z referentko nista dobor razumeli.

Jaz še do danes nisem dobila odločbe.In zakaj ne ? Hčerko sem navedla kot vzdrževanega člana, pozabila pa sem pod njena lastna sredstva napisati nagrado, ki jo dobila ko je poslala eno risbico v revijo. Ker jo uveljavlja tudi bivši mož, je napoved stala u luftu, ker on tudi ni tega prijavil. Ko sem pred 4 tedni poklicala kaj je narobe, so mi vse to razložili in rekli, da so me ravno hoteli klicati za podatke. Lažejo, samo da jim ni treba plačat. Kaj so pa delali od marca. Zrecitirala sem jim podatke o bivšem možu in so rekli, da bodo vnesli še pri njemu. Potem 14 dni ni bilo nič.Spet kličem, preverijo, pa pravijo, da še ni vnešeno.Po enem tednu spet kličem in rečejo, da je sedaj v obdelavi.Dohodnine pa še vedno ni. Pa dobiti bi morala nazaj 150.000 sit.

Saj so naredili prav. Če nisi napisala dohodnine, so tvoja lastna sredstva upoštevali pri možu, ki te je uveljavljal za vzdrževanega člana.

Meni je to jasno. Ampak, če so ti narobe povedali na davčni in veš priimek bi jaz na tvojem mestu se obrnila na to izpostavo. Ti pa lahko skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zagotovim, da ne boš nič rešila, ker če ti je povedala tako kot si napisala zgoraj, ti je povedala narobe. A misliš, da bo priznala?

Varuh človekovih pravic nima nič s tem.

hansi, februarja sem klicala in dobila točno take informacije kot sem jih napisala.

In prav gotovo nisem narobe razumela!

Ženska mi je v celoti razložila da lahko sama napišem napoved, dobim nazaj akontacijo in v tem primeru mož vpiše moja lastna sredstva ALI PA ne napišem napovedi in mož ne vpiše mojih lastnih sredstev.

Točno take so bile njene besede. Še na koncu je dodala, da je odločitev lahko čisto najina in da je v obeh primeri pravilno.

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Ikica, mi je jasno, da v bistvu so naredili prav.

Le mene so “nategnili”, da nisem napisala svoje napovedi.

In ja, tudi mi je jasno, da tista ki mi je tako svetovala tega zdaj ne bo priznala :-((

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Meni so za nagrado za novorojenca na DURSu razložili, da moram otroka vpisat pod vzdrževanega člana in tudi njegove dohodke 13.333 SIT (nagrada za rojstvo od nove KBM), če pa želim akontacijo dohodnine 3.333 sit vrnjeno moram izpolnit njemu posebej napoved dohodnine. Tako smo tudi storili.

“Lahko pa naredim drugače, in sicer sama ne napišem napovedi in v tem primeru tudi možu ni potrebno navajati mojih lastnih sredstev.”

Meni se zdi logično, da ti ni bila vrnjena akotacija, saj svojih sredstev nisi prijavila ne osebno ne preko moževe napovedi.

Kdo ga je v resnici usral, ali uslužbenka z napačno razlago ali pa ti z napačnim razumevanjem, pa zdaj najbrž vse samo še bog.

Ja Citronica, rečeno mi je bilo, če sama ne napišem napovedi, tudi možu ni potrebno v svoji napovedi prikazati mojih lastnih sredstev.
In tako sva naredila.
Ampak oni so ta moja lastna sredstva izbrskali v svoji evidenci in mu jih samoumevno upoštevali pri njegovi napovedi (midva jih nisva vpisala, ker mi je bilo tako rečeno!).

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Jah, vidiš, saj sočustvujem s tabo, ker se ne kopljem v denarju in je tudi zame 77 jurjev veliko. Samo *****, je pač izkušnja za prihodnjič, čeprav draga.

Ti pa svetujem eno: vsakič vse, kar ti kdo pove s pravnega in finančnega področja vsaj dvakrat preveri!

Imaš tudi PIC, kjer imaš možnost brezplačnih nasvetov. Že če bi se s tem vprašanjem pravočasno obrnila na ta ali podoben forum, bi te sigurno kdo posvaril, da akontacije ne boš dobila vrnjene.
Ja, na davčni so seveda to “izbrskali”, ker človek, ki ima zelo transparentne vire dohodkov, davčne ne more goljufati.
Ne vzemi tega kot pridigo, pač pa kot dobrohoten nasvet. Saj veš, če bi bil človek vedež, ne bi bil revež.

Ma ja … saj vem da je zdaj za vse prepozno :-((

Kar me jezi je pač to, da sem v osnovi vedela kaj narediti, pa sem se za to, da se prepričam obrnila na pristojno službo (logično, a ne).

In dobim odgovor in jasno se ravnam po njem. Zakaj le ne bi verjela prijazni gospe, ki dela za državo in je tam za to, da nam “navadnim smrtnikom” pomaga/svetuje, če se obrnemo nanje.

Res mi ni niti na pamet padlo, da bi še kje preverjala, saj sem vendar preverila pri tistih, ki (kao) vse vejo.

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Sočustvujem s tvojo izgubo denarja, in ti želim, da jo čim prej pozabiš. V tvojem zadnjem postu si napisala, da si verjela ‘prijazni gospe, ki dela za državo in je tam za to, da nam “navadnim smrtnikom” pomaga/svetuje, če se obrnemo nanje’. No, žal to že nekaj let ni več res. Davčna uprava med svojimi nalogami nima več davčnega svetovanja.

naj grejo v #ritko#!

Ti žal nimaš dokaza in oni imajo vedno prav.Še tisto kar imaš,ti zelo radi poberejo!(ne govorim osebno zate)

bo boljše…

l.p.Ninjetka ***************** Kdor ima dobro srce, ta ne potrebuje lepega obraza

No, tega nisem vedela, Samostojna.

Vendar pa potemtakem, naj ne bi dajali nasvetov, a ne?

Če bi mi ta “prijazna gospa” rekla da ona ni pravi naslov za to, bi brskala dalje in verjetno prišla do pravega odgovora. Kar bi bilo vsekakor bolje kot to, da me je zavedla 🙁

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Taja, beseda ni konj. Jaz bi šla prijazno in ponižno vprašat, če lahko naknadno oddaš dohodninski obrazec, saj sicer ne moreš do te akontacije. Razloži tudi, zakaj mož ni vpisal nagrade. Če ponovim, mojega moža so z davčnega urada sami opozorili, da ni oddal prijave, in če ga ne bi, akontacije sploh ne bi videl. Tudi meni je lani referentka sredi oktobra popravila obrazec (izpolnila sem ga celo za kakšen tolar v lastno škodo), tako da se očitno da marsikaj. Sicer je pa možna tudi nakdnadno oddati dohodnino, sicer plačaš kazen, ampak po zakonu je to možno. Če je kazen nižja od akontacije, se ti še vedno splača 🙂 No, v vsakem primeru bi jaz najprej poskusila s prijazno besedo.
Meni je nekako logično, da akontacije ne moreš dobiti nazaj, če ne oddaš davčne prijave. In ni mi logično, da v tem primeru možu ni treba prikazati tvojih sredstev, ker to tako enostavno pač ne gre, zneski so različni in se ne pokrivajo. Logično je, da so znesek dopisali sami, če so ga ugotovili. Prijave pa namesto tebe ne morejo oddati.

Hansi, saj nameram v ponedeljek iti tja in res prositi, če mi omogočijo da oddam obrazec.
Varianta, da ga oddam po vsej sili in plačam kazen, se mi več ne izide, ker je kazen za zamudo do 2 meseca 50.000 SIT (v tem primeru bi bila 27.000 na profitu), kasneje pa 100.000 SIT (sva z možem preverjala in na njihovi spletni strani tako piše).

Ja, in tudi meni je logično da akontacije ne morem dobiti, če nisem oddala napovedi 🙂
(ampak, kot sem že danes napisala nevemkolikokrat je nisem oddala, ker mi je bilo tako rečeno).

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Bom malo podržala pesti, ti pa poročaj, kako je bilo.
Eh, ja, jaz sem si zapomnila samo prvi znesek kazni:(

Hvala, res hvala.

Tole me je danes namreč čisto spravilo iz tira, pol ure sem jokala kot dež :-(( in za nameček je prvi trenutek še mož zvalil vso krivdo name.

Se mi je sicer kasneje opravičil, ampak se za to nič manj ne sekiram in res srčno upam, da bo tista gospa na davčni v ponedeljek v prvi vrsti človek.

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

New Report

Close