Najdi forum

Prekmurje, kam?

Z ženo bi rada preživela en teden v tem delu Slovenije,mogoče na kakšni turistični kmetiji, ogledala znamenitosti, možnost izposoje koles , kakšen skok čez mejo do Madžarske itd. So tudi kakšni kampi tam?

Imate kakšna priporočila.

Hvala in lep pozdrav

lani smo bili v enem gostišču v Cankovi (Ajda – Bagola, majo stran na netu). Super sobice, da se kolesa izposodit, Radenci so blizu, tromeja tudi, lastniki prijetni in seveda mljask hrana … Jaz sem bila samo tam, zato lahko samo to priporočim, medtem ko je bila znanka pri drugi hiši v isti vasi in je bila zelo razočarana. Sem pa prepričana, da je dobrih zadev tam gor veliko.

Aja hvala, sem tam rezerviral, gremo jutri. Bom povedal kako je blo.

lp

najcenejše v hotelu jeruzalem v ljutomeru. največ 6 jurjev za polpenzion in zastonj kopanje v banovcih ! prekmurje je 10 kilometrov proč. ne bo vam žal !

http://users.volja.net/magicni

ali

Počitnice v osrčju prlekije – ljutomeru – potovanje k ljudem

Ura odhoda 12.02 , v ponedeljek dne 8 11 – vračam se ob 12.47 v petek dne 12 11 obakrat z elitnim inter city vlakom madžarsih železnic.ki ga bojda želijo premakniti na zagrebško progo, kar bi bilo za potovanja v in iz osrčja prlekije velika škoda.

Ker življenje je pot – pot pa neznana gre vse skupaj več ali manj po scenariju , če odštejem četrtkovo desno odločitev na razkriškem križišču pri tabli za štrigovo.levo bi pomenilo še ujeti večerjo z martinovo gosjo, desno pa je pomenilo podrobneje spoznavanje prekmurskih vasi črešnjevci / do tja sem nekaj kilometrov od razkrižja prišel na štop / odrancev, beltincev, bratoncev in dokležovja.ali kakih 15 kilometrov peš.v dokležovju sem imel vsega dovolj in za 2 jurja sem bil ob 9 zvečer kilometer od hotela v ljutomeru.vendar sem na ta način podrobneje spoznal prekmurje, in predvsem ljudi.

Zaljubljen par v beltincih, ki jima ni bilo nič jasno in prijazne ljudi iz goričkega v bratoncih.še sam ne ve vem zakaj nisem odšel na vlak do katerega je manjkalo kake četrt ure.zgleda da me je prekmurska ravnina tako prevzela da sem nadaljeval peš.pred dokležovjem srečam nekaj kolesarjev.in mobitel se na dokležovskem križišču pokaže kot nadvse uporabna zadeva.edina posledica te avanture je bila dietna večerja z hrvaškimi mandarinami za 4 kune po kili in hrvaškimi jabolkami podarjeni z strani prijaznega domačina iz železne gore z penzijo verjeli ali ne 32 jurjev.tudi to je hrvaška.na eni strani tajkuni, na drugi pa raja.če dela je lahko vesela z 300 evri plače mesečno.

Prvi dan , ponedeljek dne 8 novembra

Z pomočjo hotelske kabelske televizijo podrobno spoznam novo nadaljevanje moje male klinike.veso me poduči vse o picajzlih.ne veste kaj je to ?

Drugi dan , torek dne 9 novembra

Edini turistični dan potovanja k ljudem.začnem počasi, le z kilometrom hoje v vsako stran od veržeja do banovcev in nazaj.z rudninami bogata termalna voda iz naftnih usedlin / bio bazen smrdi po nafti , voda je zelenkasta / se predajam vsem možnim užitkom termaliranja.od slapa v zaprtem bazenu, do vseh možnih masaž v zunanjem. masaže vodni slapovi prhe

Edino kar me moti je sedenje na stolu – ležalniki so vsi zasedeni.dopoldne snežna nevihta , popoldne sončno in jasno.babičev mlin je v bližini.a po počitku v hotelski sobi se odpravim raziskovat ljutomer.verjamite ali ne je kaj videti!

Mesto ljutomer sestavljajo trije trgi – ki so turistično pomembni.to so glavni trg, na katerem stoji hotel ** jeruzalem z denarnici nadvse prijaznimi cenami.polpenzion stane če ostanete nekaj dni 5300 sit.z vključenim kopanjem v radencih in banovcih.

Turistično najprivlačnejši je miklošičev trg , kjer stoji baročna cerkev janeza krsnika.pred cerkvijo sta 2 ohranjena baročna dohoda z grbi , med njima kapela sv. Florijana , pred kapelo stoji spomenik francu miklošiču , po katerem se ta trg tudi imenuje.

Stari trg je nekoliko odmaknjem turistom, ki obiščejo ljutomer.leži v gornjem delu starega jeruzalema pod šolo / do katere vodijo stopnice / pod vzpetino kamenčak.ki je ena od dveh najpomembnejših razglednih točk juga ljutomera.druga je jeruzalem v istoimenskih goricah, pravzaprav na severu vzhodu in zahodu ne najdemo višje vzpetine od 200 višinskih metrov.prekmurje je ravno, prlekija pa malenkostno nagubana z izjemo juga.na jugu so jeruzalemske gorice z znamenito cerkvijo in še znamenitejšemi goricami in vinskimi hrami.

Na starem trgu leži kapela sv. Ane iz 18 stoletja

najznamenitejši je glavni trg ki premore kar 3 turistične znamenitosti.marijino znamenje z kipi / in nekaj amorjevimi puščicami / iz 18 stoletja.rotovž v klasicističnem slogu iz začetka 19 stoletja.iz tega obdobja je tudi mestna ura na rotovžu.in prleški klopotec nasproti hotela jeruzalem.

Za ljubitelje filma pomemben podatek : gospod grosman na glavnem trgu v ljutomeru posname leta 1905 prvi slovenski film , spominska plošča na rotovžu

Tretji dan , sreda dne 10 novembra

Beltinci in beltinški grad , humorist in komik geza farkaš lastnik geza puba v beltincih, otok ljubezni z edinim plavajočim še delujočim mlinom evrope , bujraškim muzejem in edinim brodom na slovenskem delu mure in murske ravnice mi ne dajo miru.

Vlak za budimpešto gre ob 10.19 / jaz grem do bratoncev / nato pa peš do veržejske železniške postaje.kjer z srednješolci poklepetam o poteh in stran poteh turizma.zakaj so v italiji vsak večer na sporedu špageti, in zakaj lahko tudi kaj zmanjka iz hotelskih sob.zanimiva debata.ni kaj !

Ko peš pridem do beltinške cerkve in gradu in si vse ogledam in fotografiram je o tem vredno napisati nekaj podatkov.

Beltinška cerkev : staro cerkev sv. Ladislava so v začetku 20 stoletja neobaročno prezidali.pred cerkvijo so postavili beneški steber z verjeli ali ne krokodilom.

Beltinški grad : je dober primer zgodnje baročne veleposestniške stavbe iz 17 stoletja.dvorec je pripadal ledavskih plemičem hoholtom kasneje banfjem , zadnji lastnik rodbina zichy do 2 svetovne vojne.nadstropna stavba v obliki črke l ima 3 okrogle stolpe renesančni vhodni portal in dvorišče z arkadami.grajski park z ohranjenimi domačimi in tujimi drevesi je izgubil nekdanje baročne oblike

Otok ljubezni : dober primer turističnega tematskega parka na treh hektarih.vse kar tam stoji ni starejše od 2 desetletij.pa vendar daje občutek domačnosti in srednjeveškosti.vključno z bujraškim muzejem , ki ima originalna orodja bujrašev , vzdrževalcev bregov mure.

Da dojameš delovanje edinega delujočega plavajočega mlina v evropi rabiš nekaj časa.tam se da kupiti moko / pšenična , koruzna , ržena / in poklepetati z oskrbnikom enega redkih tematskih muzejev v tem delu evrope.še prevoz z brodom čez muro.prijazen gospod me pelje še do brvi čez rokav mure.in pričnem spoznavati gozdno učno pot.prične deževati.v manj kot uri sem na veržejski železniški postaji

Četrti dan , dne 11 novembra

Velika avantura, vključno z dvemi cucki pod železno goro v medimurju, ki sta mi hotela kaj odgrizniti, vendar je bil moj tek hitrejši.začne se počasi, turistično.do razkrižja oziroma do štrigove gre kot po maslu.štop.vozniki nekako nezaiteresirani za kakršen koli turistični razgovor.

V razkrižju najprej energetsko telovadim, si ogledam in fotografiram ivanov izvir.natočim v plastenko ivanovo vodo.kar dobra radenska!

Nadaljujem do kovaškega muzeja.prijazen lastnik mi pokaže enega od treh mehov, peč in orodja v muzeju.ogledam si tudi njegovo delujočo kovačijo.največja znamenitost kovačije je omara z viteškimi meči.za samo enega gospod porabi na 100 ur!

Namesto vstopnice dobim kovano podkev ki bo prinesla srečo nekomu ki jo bo pobral z tal.ostala je namreč v razkrižju.

Največja turistična znamenitost je razkriška cerkev, ki ni nič posebnega, a je posebna postala okoli leta 1993 ko je takratni župnik slaviček vztrajal po hrvaško, domačini po slovensko.že leto kasneje je razkriška župnija uradno postala del mariborske.kljub dolgi vladavini zagrebške škofije!

Najznamenitejša gospa razkrižja je bivša nuna vida žabot / njeno filozofsko delo križ na srcu je še vedno najbolj prodajana slovenska knjiga / živi in dela v italiji , občasno obišče domače razkrižje.

Go east : hrvaška.če so slovenski organi gostilniški klepet , so hrvaški spomin na neke minule čase.odgovarja se na vprašanja. naj so logična ali ne. Takoj za konfinom je kot da ne bi bil na hrvaškem.ljudje govore medimurski dialekt, ki je bolj slovenski z starimi nemškimi besedami kot hrvaški.do štrigove dobim štop , se peš razmigam do železne gore, oba hrvaška mobilna operaterja mi ne dovolita poslati mesage najboljšima prijateljema, in že sem na železni gori.gospod bivši mizar iz kmetije pod vznožjem železne gore z penzijo 32 jurjev / z značilnim vodnjakom ki se napaja z vodo podtalnice / mi pokloni nekaj kil jabolk.da bi vzel 10 kun?ni govora!na železni gori nastanejo 2 krasne video sekfence z po 3 minutami dolžine z mojimi izbornimi komentarji in foto season.

Nazaj v slovenijo čez mejni prehod gibina.še prej 2 cucka , ki bi kaj odgriznila , odklop na prijaznem bajerju z klopco / video season /

Srečam 2 srni in poklepetam z gospodom ki ima plačo 300 evrov in verjame v turizem in pobratenje občin štrigova in razkrižje.a dokler bodo srne sredi dneva skakale iz koruze in ne bo nikjer v štrigovski občini nobene privatne sobe za oddat turistom bo ta del medimurja še dolgo raj za popotnike.tukaj so turisti eksotika , poštarca na pošti v štrigovi je rabila kar nekaj časa da je odkrila predal z razglednicami.občina štrigova premore samo en motiv na razglednicah.razglednice na pošti niso na stojalu!ljudje žive od kmetijstva / trte in koruza v kateri kar mrgoli srn /

V slovenijo se vrnem čez mejni prehod gibina.hrvaški organi znova arogantni , šengen tu še straši , namerno me puste čakati!po prvem štopu sem desno prepričan in po drugem štopu se prične 15 kilometrov dolga peš avantura od črešnjevcev čez beltince do dokležovja v razkrižju na križišču namesto levo zavijem desno!z pomočjo taksija iz sem v ljutomeru ob 9 zvečer!

5 dan , dne 12 novembra

back to realty , pisanje razglednic , pakiranje , še prej fruštek dokler moram jesti / prejšnji dan sem ostal brez večerje zaradi peš avanture / eno uro prej sem na ljutomerski železniški postaji kjer poklepetam z prijaznim prodajalcem kart.in se z dravo vrmem v sežano.postajni prometnik nima pojma o ukinitvi drave čez vzhodno slovenijo.pa pravimo da smo v slovenji turistična dežela?

V sežani je najmanj 5 stopinj topleje kot v prlekiji in prekmurju.

Stroški potovanja :

Hotel 4 polpenzini , 5 dni : 22000 sit

Prevoz : drava in lokalni vlak do štanjela 7500 sit

Ostalo : / prehrana, pijača , zemljevid , razglednice , železniške in avtobusne karte , baterije , fotografije , časopisi in seveda taxsi ki ni bil strošek po scenariju / 14000 sit

Skupaj : 43500 sit

O, super. Poročaj, prosim, me zanima.

Pejdi v Moravske toplice v hotel Ajda****ali hotel Vivat***. Pa tut en kamp je tam.

New Report

Close