Naslovnica Forum Starševski čvek Prenova kuhinje – štedilnik na drva

Prenova kuhinje – štedilnik na drva

Ena izmed želja je, da bi v kuhinji imela tudi štedilnik na drva (ena izmed obcij je starinski izgled kuhinje). Npr. kaj takšnega:
http://www.karodi.si/index.php?act=izdelki&cid=10&aid=32
Hkrati bi služilo za gretje v hladnejših obdobjih, zdi pa se mi tudi lepo, prijetno …
Prijateljice pravijo, da sem za časom.
Tisti, ki ga imate, mi lahko poveste, če bi se za to še enkrat odločili, prednosti, slabosti .. Tisti, ki ga nimate – bi imeli štedilnik na drva v kuhinji?
Vsak nasvet dobrodošel, zato najlepša hvala.

letos bomo zidali kamin in zelim, da lahko v njem tudi pecem. Ko bomo menjali kuhinjo, bo cel projekt okoli zidanega stedilnika.
Tem Mkdonalds tetam je pa brez veze razlagat o lesu, toploti 🙂

Tudi meni je na splošno všeč rustikalen videz kuhinje. Tudi mi imamo masivno kuhinjo v katero bi tak štedilnik ful pasal. Samo kaj, ko smo preveč komot, da bi vsak dan zakurili v šporhetu in tudi gledali da ogenj ne ugasne. Pa tudi kuhati na njega ni tako enostavno, ker smo pač navajeni da samo obrnemo ali pritisnemo gumb na štedilniku da ga prižgemo in tudi enostavno z enim gibom zmanjšamo ali povečamo temperaturo kuhanja. Jaz ga zato ne bi imela, ker je vse skupaj preveč komplicirano. Ja meni bi bilo sigurno žal, če bi ga kupila, drugače mi je pa všeč.

Jaz bi ga takoj imela.

Smo ga imeli doma, in to v bloku, ker nismo imeli centralne in bilo je čudovito. Zjutraj sicer svinjsko mraz preden zakuriš, potem pa super. Ko pridemo s sankanja premraženi in se stisnemo k ognju mmm. In tudi hrana, kuhana na tem šporgetu ima popolnoma drugačen okus.

Nekaj podobnega je imela stara mama v kuhinji. Malo packarije, ker vlačič drva in pepel sem pa tja, ampak bilo je super. Kadar so bili vsi v službi, doma le ona in ata, sta si kurila samo v kuhinji in hodniku. Letos mi verjetno ne bo zneslo, drugo leto pa si bom sigurno tudi jaz omislila tak štedilnik. Od lani sanjam o tem. Nikar ne poslušaj prijateljic. Konec koncev ga lahko imaš, uporabljaš pa ne. Ampak ga boš, verjemi.

Jaz ga zdaj že tri dni kurim. Skuham gor, če se mora pa kaj počasi “cmariti”, pa dam kar v pečico, je bolj enakomerna temperatura. Pridobitve starih časov se počasi vraćajo in morda tudi “šporheti” na drva. Jaz tako mislim in me ne briga za druge, kolegice iz blokov pridejo k meni, pa: “Joj, kako imaš prijetno toploto!”
Če se boš odločila, se daj raje za zidanega (drago, ampak tako rekoč za zmeraj, ta na sliki se mi zdi, je iz pleha.

Imamo zidani kotni štedilnik in v tem mrazu ves čas kurimo nanj. Za prehodni čas je zakon, odprem vsa vrata in je povsod toplo. ne bo ti žal.

Moj štedilnik:

Z eno besedo: ZAKON.

Meni se zdi štedilnik na drva odlična ideja, ampak hrana ne more imeti drugačnega okusa, če poznaš osnovne fizikalne zakonitosti. Voda, ki zavre na navadnem štedilniku ali na tem na drva, zavre pri cirka sto stopinjah in basta. Molekule se obnašajo enako v obeh primerih.

A zraven imaš pa steklokeramično? Lepo je.

Takega kot je na sliki sicer ne bi imela imam pa že prostor za zidan štedilnik. V bistvu kombinacijo lončene peči s štedilnikom in pečico. Zelo mini izvedba, ki je meni zelo všeč. Bo pa na prehodu med kuhinjo in dnevno.
Tudi sedaj imamo pečko na drva na tem mestu in je že samo toplota krasna, če bi lahko gor stal lonec z mineštro bi bilo pa idealno 🙂

Tudi pri nas imamo podobnega, le malo večjega – štedilnik in pečica na drva, na eni strani vgrajena steklokeramična plošča, na drugi strani pa vgrajen bojler. Kuhinja je topla, tople vode za kuhinjske potrebe dovolj, za hiter zajtrk ali poletno kosilo pa uporabimo steklokeramično ploščo na elektriko.

Če bi obnavljala kuhinjo, bi zagotovo ponovno vgradila takšnega.

Jaz bi pa imela tistega starega izpred 60 let, ki je imel bakren kotliček s pipico za topo vodo, spodaj prostor za drva. Kotliček smo vsak teden čistili s Sidolom, da se je svetil kot zlat, kovinski rob štedilnika pa smo šmirglali tudi zato, da se je svetil… Spomini na otroštvo pač. Ne vem, če take sploh še delajo.