Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek Pripombe na volilni sistem …

Pripombe na volilni sistem …

V mnogih debatah je bilo prebrati takšne in drugačne pripombe na volilni sistem, pa me zanima, kakšen volilni sistem bi želeli. Oziroma kaj zamerite sedanjemu.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Nekaj možnih izboljšav:
Glasovnice bi smeli pošiljat v tujino izjemoma samo na izrecno zahtevo glasovalca.
Ali pa glasovat samo na konzularnih predstavništvih, veleposlaništvih.
Če sem se jaz moral potrudit, do volišča, tam legitimirat in podpisat, naj se pa še tisti, ki živijo v tujini, če že na vsak način želijo urejat življenje v državi, kjer NE živijo.

Dvojni državljani naj bi smeli glasovat samo v eni državi.

Zelo preprosto – večinski volilni sistem. Tako ima zmagovalna opcija vso moč udejanjiti volilni program in se dejansko lahko po 4 letih oceni “kdo pije in kdo plača”. Sedaj pa je zaradi takšnih in drugačnih kompromisov stanje tako, da se ne da nič konkretnega narediti, vsi samo mešetarijo glede majhnih sprememb tega ali onega zakona.

Nejasnost glasu. Nelogično, da nekdo ki dobi recimo 1000 glasov pride v parlament nekdo , ki pa jih dobi 3000 pa ne. En predlog je podal včeraj Jelinčič da bi se nazaj uvedle liste. Tako bi vsi kandidirali povsod in ne bi prihajalo do absurdnih situacij kot sedaj. Pred leti smo že zglasovali nov sistem pa so nas levaki povozili z ustavnim zakonom in glede na včerajšnje Pahorjeve besede nimam upanja na nov bolj pregleden sistem.

– V tujini lahko glasujejo le tisti, ki so pisno izrazili željo. Velja ali na veleposlaništvu ali po pošti.
– Kandidira se lahko le tam, kjer ima kandidat vsaj 2 leti pred volitvami stalno prebivališče in tam tudi dejansko prebiva.
– Poslanci, ministri, višji svetovalci… lahko imajo samo naše državljanstvo in ne dveh.

kako sploh glasujejo v tujini, če nimajo okrajev. a pol dobijo spisek vseh tisoč in več kandidatov?

New Report

Close