Prizadevanje enega partnerja za osebno rast
vmeglici, 18.10.2022 ob 15:18
Mislite, da to uspe, če si za to prizadeva samo eden? Razmišljam in berem veliko o tem. Koliko mi to uspeva, pa je druga zgodba. Moj partner pa je precej preprost in avtomatski. Imam občutek, da ga to ne zanima ali pa veliko premalo. Kdaj se celo vsemu skupaj samo smeje. Mogoče, če bi bila oba za to in se bolj angažirala, bi nama ene stvari lažje stekle. Tako imam premalo upanja.
Mislite, da mi lahko uspe sami, če delam na tem ali bi moral sodelovati tudi partner, ki ga pa ne morem in niti ne smem siliti, če pač noče? Vaš pogled?
Če se dopolnjujeta vsaj na pol, ti ni treba rasti in si komplicirati življenja po nepotrebnem.
Marsikdo sploh ne ve kaj pomeni osebna, duhovna rast in takoj povezujete z hepi hepi sektami.. mas bleferstvo kjer je vse lazno pozitivno in pometajo negativne stvari pod preprogo- to je kvazi osebna rast… Prava osebna rast pa je, ko se soocas s sabo, razresujes morebitne tezave nakopicene od malega naprej.. torej nic ne pokopljes ampak se soocas z njimi in razresujes v svoje najvisje dobro.
Drugi ne bo avtomacno sodeloval in tu potem pridemo do krizisca, kjer ne najdeta vec skupne poti in en zavije levo drug desno..
Pristna rast je DOBRA STVAR.. kvazi hovscina pa zlo. Modrost ljudi pa da so sposobni locit med tem dvojim! Ne kar vse v isti kos metat. Ni vse soft hepi sekta.
Zartrose izven profila, 19.10.2022 ob 12:11
Marsikdo sploh ne ve kaj pomeni osebna, duhovna rast in takoj povezujete z hepi hepi sektami.. mas bleferstvo kjer je vse lazno pozitivno in pometajo negativne stvari pod preprogo- to je kvazi osebna rast… Prava osebna rast pa je, ko se soocas s sabo, razresujes morebitne tezave nakopicene od malega naprej.. torej nic ne pokopljes ampak se soocas z njimi in razresujes v svoje najvisje dobro.
Drugi ne bo avtomacno sodeloval in tu potem pridemo do krizisca, kjer ne najdeta vec skupne poti in en zavije levo drug desno..
Pristna rast je DOBRA STVAR.. kvazi hovscina pa zlo. Modrost ljudi pa da so sposobni locit med tem dvojim! Ne kar vse v isti kos metat. Ni vse soft hepi sekta.
——————————————————————————————————————————–
torej nic ne pokopljes ampak se soocas z njimi in razresujes v svoje najvisje dobro.
Kaj pa je najvišje dobro? Ker ne veš, si samo načitan-a.
Kje je država, da bi vse te plenilce pozaprla?
Odvisno od človeka. Vsak ima svoj pogled na duhovnost. Avtorica kaj točno ti želiš od partnerja – da bi bral, razmišljal in se pogovarjal s tabo o duhovnosti, ali da bi skupaj s tabo meditiral, izvajal jogo, slavil tvojega “Boga”. itd. Od svojih partnerjev imamo velika pričakovanja in smo potem razočarani, če tega ne izpolnijo in smo upravičeno užaljeni, če se nam posmehujejo.
Jaz zase vem, da mi ne pomeni veliko stopnja duhovne zrelosti partnerja in me ne bi motilo, če jaz npr.izvajam jogo, on pa ne ali jaz meditiram, on pa ne. Bi pa me motilo, če se bi mi pri tem posmehoval. Zame je smiselno, da sva dva v zvezi nekje na isti valovni dolžini- ne tolerirava varanja, sva si predana, si brezpogojno zaupava, se globoko ljubiva, imava podoben pogled na življenje in cilje, podobne vrednote. Jaz recimo zelo uživam v hoji po dežju, ampak mi na kraj pameti ne bi padlo, da bi to pričakovala tudi od partnerja. Seveda, če bi se mi pridružil in skupaj užival z mano,bi bila več kot srečna.
Torej avtorica najprej poišči odgovor kaj točno od partnerja pričakuješ. Je pa na žalost res, da če ne rastemo skupaj in gremo vsak v svojo smer, da se ponavadi takšna zveza konča ali pa je en/oba nesrečen v takšni zvezi.
vmeglici, 19.10.2022 ob 13:33
Saj ga lahko tudi ne potrebujem, mislim pa da se vse skupaj pozna skozi dinamiko odnosa med dvema.
Seveda se pozna, saj ne boš več isti človek, kot si bila, ko te je spoznal. Če si bosta všeč še naprej in bo njemu všeč kaj postajaš, se ti bo pridružil oz odobraval in spodbujal, če mu ne bo všeč tvoja nova preobrazba, bosta naletela na ovire. Kako jih bosta odpravila je pa odvisno od temeljev odnosa in vajinega dosedanjega reševanja problemov. Nikogar ne moreš siliti v nekaj česar ne želi. Se zna zgoditi, da se boš na neki točki morala odločiti ali še nadaljevati v odnosu ali ne, ali pa bo to naredil on. Dobre veze ne zavržeš brez tehtnih razlogov in veliko poskusov reševanja veze, prav tako pa ne rešuješ slabe veze v nedogled.
rok-1, 19.10.2022 ob 13:07
Zanimiv pogled. Sam ga razumem drugače – tako da se naredi največ, kar se v danem trenutku iz dane situacije da.
Nikakor ne kot primerjavo z drugimi.
Le da to ni za najvišje dobro. ZATE je tako. za drugega pa nekaj x.
Če hočem jaz na kavo, ti pa na tek, gre vsak v svojo smer. 🙂 Lahko se pa spreš tako, da se na koncu ne poznata., kar se mi je že zgodilo. RASTEŠ Z ZRELOSTJO, NE S TROLANJEM. Ne smem slišat nič o osebni rasti, res ne.
msolivija, 19.10.2022 ob 15:15
Seveda se pozna, saj ne boš več isti človek, kot si bila, ko te je spoznal. Če si bosta všeč še naprej in bo njemu všeč kaj postajaš, se ti bo pridružil oz odobraval in spodbujal, če mu ne bo všeč tvoja nova preobrazba, bosta naletela na ovire. Kako jih bosta odpravila je pa odvisno od temeljev odnosa in vajinega dosedanjega reševanja problemov. Nikogar ne moreš siliti v nekaj česar ne želi. Se zna zgoditi, da se boš na neki točki morala odločiti ali še nadaljevati v odnosu ali ne, ali pa bo to naredil on. Dobre veze ne zavržeš brez tehtnih razlogov in veliko poskusov reševanja veze, prav tako pa ne rešuješ slabe veze v nedogled.
Kadarkoli jo začneš reševati, ostane nerešeno. Zveza ni rahabitalicija, kot se jo hoče predstavit in še služit na tem. “SMO ALI PA NISMO. “
daisycutter, 19.10.2022 ob 09:20
Osebna rast pač ne pomeni nekega besnega ukvarjanja z raznimi instagram in fb duhovnostmi, ki jih propagirajo novodobni šamani s svojimi “delavnicami” in z veliko leporečja.
Osebna rast namreč pomeni razvijanje osebnosti, kar pomeni TUDI vključevanje vsega drugačnega, kot je recimo tvoj mož. Ne pa da si ti zdaj “nekaj boljšega”, ker “duhovno rasteš”, pa si v bistvu samo našopirjen ego, ki misli kaj da vse dela na sebi.
Bravo!
Se zelo strinjam!
Pametnejša, 19.10.2022 ob 12:38
Lahko je tako. Ni pa najvišje dobro, je le okej. Smo okej. Če se gre v kontekst najvišjega, si atomatičnio nad drugimi, zato bo težko OKEJ za vse.
Neee veeem nooo…
Najvisje zase, v danem trenutku, casu, prostoru, okolju… Tako jaz razumem.
Kdor duhovno zraste, ni nad drugimi, ker se zaveda, da vsak clovek nosi svoje kvalitete in pomanjkljivosti, tudi on sam, le da goji svoje vrline in blazi svoje napake.
A v vseh teh letih se nisi pogruntala, da lahko spremenis samo sebe, in potem mogoce spremenis svet okoli sebe? Koliko casa ze pises tu gor, kako partner noce tega, v kar ga silis? To pac ni nek napredek. Saj tudi on tebe ne sili, da ostanes na tem nivoji, sama hoces resevati njega, namesto da bi se ukvarjala s sabo. Zacni tukaj, pri sebi, druge pa pusti na miru. Samo TI si tista, ki lahko nekaj spremeni pri SEBI.
In res, glede na napisano je morda on ze na visji stopnji, saj tebe ne sili v nicesar, niti ti trga ne onemogoca. Za vse si prakticno odgovorna sama.
Zdaj pa lahko se pises in ga gnjavis, ali pa resnicno pricnes pri sebi in nadaljujes izkljucno pri sebi in zase.
vprasanje je, 19.10.2022 ob 17:09
Neee veeem nooo…
Najvisje zase, v danem trenutku, casu, prostoru, okolju… Tako jaz razumem.
Kdor duhovno zraste, ni nad drugimi, ker se zaveda, da vsak clovek nosi svoje kvalitete in pomanjkljivosti, tudi on sam, le da goji svoje vrline in blazi svoje napake.
Obrazložitev je že špdana, s postom malo nižje.
Primer je banaliziran do skrajnosti, je pa vzet iz vsakdanjega lifa. Jaz hočen na kavo ….., – zapasala mi je, partnerju je pa le do teka. Ne bi se uatavil niti za pet minut. Če ji imaš 20 si zrel kako? ali 40 ali 5o…? Pri 59 se mogoče ne bi niti srečala, ker ne bi bilo nič za delat….:) V tem trenutku ni najvišjega dobrega, je sam logika ne pa osebna rast – ker – če ljudje niso za skupaj, ne bodo nikoli.
Pametnejši je od tebe, 19.10.2022 ob 12:27
——————————————————————————————————————————–
torej nic ne pokopljes ampak se soocas z njimi in razresujes v svoje najvisje dobro.
Kaj pa je najvišje dobro? Ker ne veš, si samo načitan-a.
Kje je država, da bi vse te plenilce pozaprla?
No ocitno nisi dovolj moder, da locis razliko kvazi in prave zadeve.. najvisje dobro, da razcistis stvari, ki te vlecejo dol.. ko jih razresis si dejansko svoboden in to je najvisje dobro..
Ps, svoboda nima veze z stanom ampak je to stanje duha.
Niti nima veze s tem, da si nad drugimi, ne govorim o egotu. Si pa zaradi svojega zavedanja na visjih nivojih duhovnega razvoja.. za primerjavo, najnizje so tisti, ki svet dojemajo le materialno tako skozi kes kot to, da jim ljudje predstavljajo le kos mesa. Zato povecini varajo ravno taki.
Pametnejša, 19.10.2022 ob 17:38
Obrazložitev je že špdana, s postom malo nižje.
Primer je banaliziran do skrajnosti, je pa vzet iz vsakdanjega lifa. Jaz hočen na kavo ….., – zapasala mi je, partnerju je pa le do teka. Ne bi se uatavil niti za pet minut. Če ji imaš 20 si zrel kako? ali 40 ali 5o…? Pri 59 se mogoče ne bi niti srečala, ker ne bi bilo nič za delat….:) V tem trenutku ni najvišjega dobrega, je sam logika ne pa osebna rast – ker – če ljudje niso za skupaj, ne bodo nikoli.
Partenr se sprosca s tekom, jaz s kavo. Medtem, ko on tece, jaz pijem kavo. Kaj tu ni jasno?
Zrelost se nadgrajuje. Nekdo je lahko pri 20 zrel za 30 ali 40 ali redki celo vec, a to ne pomeni, da bo ostal na tej stopnji, z novimi izkusnjami bo bogatil svoje zivljenje se naprej.
Partnerja sta si lahko tudi zelo razlicna, tako karakterno kot v interesih, ce te razlike jemljeta kot dopolnjevanje in se spostujeta, njuna ljubezen lahko traja tudi do konca zivljenja.
Zartrose izven profila, 19.10.2022 ob 18:08
No ocitno nisi dovolj moder, da locis razliko kvazi in prave zadeve.. najvisje dobro, da razcistis stvari, ki te vlecejo dol.. ko jih razresis si dejansko svoboden in to je najvisje dobro..
Ps, svoboda nima veze z stanom ampak je to stanje duha.
Niti nima veze s tem, da si nad drugimi, ne govorim o egotu. Si pa zaradi svojega zavedanja na visjih nivojih duhovnega razvoja.. za primerjavo, najnizje so tisti, ki svet dojemajo le materialno tako skozi kes kot to, da jim ljudje predstavljajo le kos mesa. Zato povecini varajo ravno taki.
Samo dodajam:
Zaradi visje zmoznosti dojemanja, lazje razumes tudi tiste na dnu lestvice in jih ne dojemas kot nizje od sebe oziroma sebe ne postavljas visje.
Osebnostno rastemo in se razvijamo brez, da bi to sploh vedeli, če pa to ozavestiš, pa vprašanje, če prav delaš. Eni itak ostajajo na mestu in silit nekoga, je skrajno neumno. Če ti pa partner ne ustreza, ga pa pustiš.
Npr jaz na kariero dam več kot partner in ga ne silim. Meni se on pridruži, ko sicer ždi sam doma.
Sicer pa kaj je zate osebnostna rast?