Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Rastlina aspidistra, jo ima katera?

Rastlina aspidistra, jo ima katera?

Prosim za pomoč, ker sem že skoraj obupal.

Da, imam in je starejša od vseh pri hiši. Je pa ne ponujam naokoli 🙂

Imam dve, pri obeh sem že porezal več listov, ker so začeli rumeneti. Konice listov so rjave, nekaj jih je bilo že, ko sem ju kupil. Zalivam vsakih 14 dni, ko je zemlja suha. Direktne sončne svetlobe ni. Prevroče tudi ni. Ne razumem, kaj jima ne paše. Berem, kako trdožive so te rastline, a pri meni je ravno obratno.

Listi posvetlijo le na premočnem soncu,  in ko je preveč vlage. Jo imaš zdaj  zunaj ali notri? Če je zunaj ji odstrani podstavek, da voda ne bo stala.

Mojidve sta letos zelo zdelani od toče, listi ki so bili najbolj na udaru so rahlo ranjeni in svetlejše barve, ko jih razgrnem pa vidim da v notranjosti nastajajo novi, veliko bo za odstranit, malo zavlačujem ker mi jo je škoda,  a ni panike 🙂 Skoz se obnovi. Pred zimo gresta v klet kjer do jeseni zdržita brez kapljice vode.

Ko sem ju kupil, sem zafrknil, ker sem ju v parih tednih večkrat zalil. Takrat mi je bilo jasno, da so listi porumeneli zaradi preveč vode. Ampak zdaj ju že lep čas zalivam, kot berem na internetu, da naj bo zemlja suha in potem zaliješ. In spet ni prav. Dva lista mi v tem trenutku rumenita, na eni rastlini sta celo pognala dva nova, eden od njiju ima že rjav del, kot bi odmrl. Znorel bom.

Obe sta v stanovanju.

Privošči jima malo abstinence od vode in ne znori zaradi tega no. Mogoče ti je hudo videt ker še je verjetno redka z listi če je nova bolj.

Za začetek ju presadi. V vrtnarski trgovini naj ti svetujejo vrsto prsti, ali poguglaj. Če ne drugače, v kykšni vrtnariji prosi  da ti ju presadijo. In NE imej ju v okrasnem loncu, ker v njem zastaja voda tudi, ko ti na vrhi prsti v loncu tipaš suho prst.

Naj ti uspe!

New Report

Close