Najdi forum

Naslovnica Forum Arhiv Pravni nasveti Razdedinjenje nečakov

Razdedinjenje nečakov

Spoštovani,

Sem brez otrok in po pokojnem polbratu imam štiri nečake. S trdim delom in odrekanji sem si ustvarila manjše premoženje. Nekaj sem tudi podedovala po svojih starših. S pokojnim polbratom nisem imela pristnih sorodstvenih stikov in njegovi otroci- moji polnečaki so se do mene obnašali zelo nekorektno. Stalno so me poniževali in v zapuščinskem postopku po pokojnem očetu so na grd način uveljavljali svoje pravice.

Ker so žal tudi dediči po moji smrti, bi jih rada razdedinila. Glede oporoke sem skleptična, ker imajo po zakonu možnost izpodbijanja lete in bi “spet žrli živce” moji sestri, kateri nameravam zapustiti vse.

Moje vprašanje je sledeče: ” Kako naj pravno uredim razdedinjenje, da po moji smrt ne bodo imeli nobenih pravic do moje zapuščine?”

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem

Lep pozdrav

Milena Žerovnik

Pozdravljena,

Zakon o dedovanju v 42. členu določa:

Oporočitelj lahko razdedini dediča, ki ima pravico do nujnega deleža:
1. če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;
2. če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;
3. če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.
Razdedinjenje je lahko popolno ali delno.

Razlog bi morala zapisati in utemeljiti v oporoki.

Pripominjam, da so bratje in sestre, v vašem primeru torej vaš polbrat oziroma sedaj njegovi pravni nasledniki, nujni dediči le v primeru, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

Lep pozdrav

Odvetnik Pavel Zajc

Odvetnik Pavel Zajc I Kersnikova ulica 3 I 1000 Ljubljana I Kontakt: Telefon: +386 1 433 05 58 Mobitel: +386 41 391 064 E-naslov: [email protected] I WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close