Razlika med tistimi, ki živijo v Ljubljani in med tistimi,
jap242, 13.03.2025 ob 14:00
Pametnemu dovolj, 13.03.2025 ob 13:16
crna_vrtnica_neprij, 13.03.2025 ob 12:29
V naši vukojebini imamo več trgovin, zdravstveni dom, fizioterapijo, zobarja, knjižnico, večjo športno dvorano in več športnih igrišč, drsališče..
Zakaj potem kar naprej cvilite o centralizaciji, ki da zavira razvoj podeželja, in da je vse samo v Ljubljani, drugje pa nič?
Ljubljana mora imeti vse faxe, vse srednje šole in vse tasprvialisticne bolnice, pa se dela guzva tam in nabija ceno nepremičnin, parkirišč in še kaj. Pa ljubljanski folk bi se manj pritozeval, da jim povsod pri blokih parkirajo! A je res tezko dat kako srednjo solo na obrobje lj ali pa v vrhniko medvode moravče grosuplje skofljica logatec, kjer ni niti ene sredjne šole???? Bi bilo lepo ce bi se razmišljalo malo v tej smeri za začetek no
A ljubljančani moramo VAM narediti srednje šole PRI VAS?
Fascinantno
Pa tako sposobni ste tam na podeželju. Ne zmorete sami niti kakšne šole pa bolnišnice si postavit?
Žal je prišlo do tega, da mora za vsak poseg odločiti država, ki je seveda v Ljubljani, čeprav ima potem uradnike porazdeljene naokrog.
Vsaj za gradbena dovoljenja in urejanje okolja bi moralo biti v pristojnosti vsaj regij, če ne občin. Pri nas občine nimajo skoraj nobenih pristojnosti, za vse je Ljubljana (država).
V drugih državah so pristojnosti praviloma veliko bolj porazdeljene. V Avstriji niti davki niso enaki po vsej državi. Sicer je pri nas tudi včasih bilo tako. Odvisno od občine bivanja so bili davki malenkostno drugačni.
to bi bilo treba vse razhajkati. Na nivoju centra bi morala biti samo vojska in zunanje ministrstvo. Ponavadi po svetu že policije niso več centralizirane.
V vukojebini kjer živim sicer ima naša občina +17 000 prebivalcev ampak tukaj kjer sem nas je cca 450, imamo Mercator, gostilno, bife, vulkanizerja, 2x mehanik, kleparja, šiviljo, zasebno zobno ambulanto, cerkev, nov gasilni dom, 5-6 kmetij in njihovo ponudbo, imamo tudi nekaj kar vi meščani nimate, prijazne vaščane, ki so vedno pripravljeni pomagat, imajo pa tukaj eno “grdo” navado, pozdravljajo se pa če se poznajo ali pa ne.
Anonimno 10568, 13.03.2025 ob 15:18
Žal je prišlo do tega, da mora za vsak poseg odločiti država, ki je seveda v Ljubljani, čeprav ima potem uradnike porazdeljene naokrog.
Vsaj za gradbena dovoljenja in urejanje okolja bi moralo biti v pristojnosti vsaj regij, če ne občin. Pri nas občine nimajo skoraj nobenih pristojnosti, za vse je Ljubljana (država).
V drugih državah so pristojnosti praviloma veliko bolj porazdeljene. V Avstriji niti davki niso enaki po vsej državi. Sicer je pri nas tudi včasih bilo tako. Odvisno od občine bivanja so bili davki malenkostno drugačni.
to bi bilo treba vse razhajkati. Na nivoju centra bi morala biti samo vojska in zunanje ministrstvo. Ponavadi po svetu že policije niso več centralizirane.
Za vse to kar bluziš je pristojna občina
Razlika, 13.03.2025 ob 10:14
Razlika med tistimi, ki živijo v Ljubljani in med tistimi, ki živijo v vukojebinah.
V Ljubljani plačaš 4/5 plače za najemnino, in životariš.
V vukojebini plačaš 1/5 plače za najemnino in životariš.
Zakaj životariš v vukojebini? Zato, ker se tam nič ne dogaja, v trgovino ne moreš peš, do zdravnika ne moreš peš, kulture in zabave pa v vukojebinah itak ni.
V Lj imaš “črno obogatitev”, v vukojebini pa si lahko nepremičnino kupiš in ne rabiš plačevati najemnine.
Kapiši
čist simpl
dajn bruhaj šise no. kaj ti lapaš človek. ja, ker so levuhi smrduhi, zaprli vse šole na vasi. in imajo samo še censlizirano infraskrkturo. šole, bolnce, zd, dso, lekanre,pošte, bencinke. pa ne meni lapat no. če sem15 let živel s redici v lepem. pa ne meni govort no. ko poznam slovenijo front and back. seveda da se ljudje seliji v lj kaj pa naj?? a ma kako izbiro? al pa 4 avte. če ni vlaka, ni busa ni nič. ja ni to zdaj vukojebina zarad tega, ker ni ničesa. bi že bilo marsikje super. je pa tko. vsi ki so kaj v lj, neki pač politki levuhi karkol že, NE ĐIVIJO V LJ AMPAK LJ OKOLICA. pa ne bom dovolil da neki vas šimfaš no ker se ti nisi našel na vasi. pač je levica vse centralizirala v lj, prej pa beograd. in pač imaš 1h do morja. ja o je pač to. pa e govori tko grdo pa neke zaključke delaj no.
ne seri, 13.03.2025 ob 15:23
Za vse to kar bluziš je pristojna občina
Pa kaj še! Gradbeno dovoljenje izda upravna enota (=država) in ne občina. Občina naredi le splošni urbanistični načrt pozidave (=predlog/osnutek).
Občinskih davkov (razen NUSZ) nimamo, samo državne.
Občinske policije nimamo. Nekatere občine imajo redarje, ki nimajo policijskih pristojnosti.
Anonimno 3469, 13.03.2025 ob 15:38
čist simpl
dajn bruhaj šise no. kaj ti lapaš človek. ja, ker so levuhi smrduhi, zaprli vse šole na vasi. in imajo samo še censlizirano infraskrkturo. šole, bolnce, zd, dso, lekanre,pošte, bencinke. pa ne meni lapat no. če sem15 let živel s redici v lepem. pa ne meni govort no. ko poznam slovenijo front and back. seveda da se ljudje seliji v lj kaj pa naj?? a ma kako izbiro? al pa 4 avte. če ni vlaka, ni busa ni nič. ja ni to zdaj vukojebina zarad tega, ker ni ničesa. bi že bilo marsikje super. je pa tko. vsi ki so kaj v lj, neki pač politki levuhi karkol že, NE ĐIVIJO V LJ AMPAK LJ OKOLICA. pa ne bom dovolil da neki vas šimfaš no ker se ti nisi našel na vasi. pač je levica vse centralizirala v lj, prej pa beograd. in pač imaš 1h do morja. ja o je pač to. pa e govori tko grdo pa neke zaključke delaj no.
Samo povem
13.03.2025 ob 15:18 zadnji odgovor 13.03.2025 ob 15:44
V vukojebini kjer živim sicer ima naša občina +17 000 prebivalcev ampak tukaj kjer sem nas je cca 450, imamo Mercator, gostilno, bife, vulkanizerja, 2x mehanik, kleparja, šiviljo, zasebno zobno ambulanto, cerkev, nov gasilni dom, 5-6 kmetij in njihovo ponudbo, imamo tudi nekaj kar vi meščani nimate, prijazne vaščane, ki so vedno pripravljeni pomagat, imajo pa tukaj eno “grdo” navado, pozdravljajo se pa če se poznajo ali pa ne.
čist simpl
13.03.2025 ob 12:28 zadnji odgovor 13.03.2025 ob 16:12
Dejstvo je, da je v Ljubljani stanovanjsko pomanjkanje in draginja, ker je tolikšno povpraševanje po življenju v mestu. Preprosta logika. In glede na to, da Ljubljančani v povprečju nimajo več kot enega otroka, tiste vaše FDV lezbače in feministke pa sploh nobenega, je jasno, da to povpraševanje po stanovanju v Ljubljani pride iz raznih vukojebin. Domačih in tujih. Tako je, pa si vi lahko še tako lažete, kako čudovito je življenje na podeželju.
zakaj vukojebina namesto Ljubljane, 13.03.2025 ob 13:03
brina940, 13.03.2025 ob 12:01
kar nekaj
v vukojebinah imajo štacune, ki so na vedno za ovinkom, pa tudi svoje gasilne domove, vrtce, pošto, pa še kaj.
Kaj pa spada pod “kulturo in zabavo”? Če misliš gledališče, opero, galerijo in koncert – za take stvari se gre v mesto, nobenega ne bo pobralo, če se bo pol ure vozil v gledališče enkrat na pol leta.
Zabava je..kaj točno? a ljubljanski kafiči? ker to je tudi v vukojebinah. Imajo tudi vaške žurke, ki so vedno res kul. Če misliš diskače – kdo sploh še hodi tja?
V vukojebinah imajo pa: mir, tisočkrat manj prometa, vonj po pokošeni travi, živali, vedno plac za parkirat, nobenih prometnih zamaškov..no, tega pač tisti, ki živijo v vukojeinah, ne zamenjajo za noben ljubljanski koncert:)
Brina, ti živiš na podeželju? Ali ni vonj po pokošeni travi grozen? Tebi je všeč? V Ljubljani imamo polno tega, ker imamo veliko zelenega, ogromno travnikov in celo vasi ujete znotraj Ljubljane. Kjerkoli v Ljubljani si, imaš samo nekaj minut do kakega gozdička, divje živali se pa kar ponoči sprehajajo po Ljubljani. Žal celo medvedi. Je pa res, da veliko pogosteje srečaš v mestu šakale. Kune pa skoraj vsako noč vidiš, če greš na daljši sprehod in si pozoren. Celo na Prešercu.
Torej zakaj bi nekdo zamenjal Ljubljano za vukojobino, če pa imaš v Ljubljani vse? Imaš mesto, imaš podeželje, vas, naravo, gozd, hribe, divjino… V Savi se še utopiš ob vseh vrtincih.
Pa še mir imaš, da nimaš občutka, da si pod stalnim nadzorom in da vsi vse vejo. Zakaj bi se hotela samska ženska spogledovati s tipi na vaški veselici in biti drzna, če jo označijo za kurbo potem? Zakaj bi gej hotel razkriti na vaški veselici, da je gej? Ker vaški pubec pa misliš, da bo hotel plesati z njim? Ljudje imajo radi svobodo Brina in ostali, ki mislite podobno. Če si mlad in nisi dolgočasnež, rabiš svobodo. Le kakšne so prednosti življenja v vukojebini? Pa daj no, saj lahko živiš na vasi tudi v Ljubljani in imaš krave. Nekdo je nedaleč od mene imel veliko čredo ovc, pa živim v zelo urbanem okolju, a malo naprej je že narava. Ljudje imajo kurnike na vrtu. Vsepovsod se zjutraj sliši prepevanje petelinov.
Daj poglejte si kaj je Ljubljana. Koliko pa jevsploh mesta, urbanega? 20%? 30? Ostalo je narava, podeželje. Daj si poglejte malo kaj vse obsega mestna občina Ljubljanska.
Pa kaj še nikdar niste bili v Ljubljani, da mislite, da je tu samo cement? Malo ste se zapeljali v center in to je to?
Joj kako ste nevedni. Žalostno.
Ujede si pozabil omeniti.
Smo se pred kratkim preselili iz Ljubljane v eno tako jebino.
Resnično, resnično jo pogrešamo. In sicer konkretne zadeve:
– konstantno meglo
– iskanje zobarja in pediatra za otroka
– urne zastoje na obvoznici
– večdnevno čakanje na urgenci
– vožnje otrok v šolo tudi po 1.razredu
– plastično zelenjavo iz trgovine in speštano iz Trsta na ljubljanski tržnici
– urna iskanja živil v Intersparu potem, ko smo se eno uro prebijali do BTC in iskali parking
– vonj po zatohlosti iz starih stavb, ko hodiš po pločnikih in oprezanje za podganami
– fehtarjenje Kraljev
– mulce v bloku, ki pridrvijo in razbijajo po bloku sredi noči
– dnevno srečevanje neznancev in menjavanje turistov v bloku ter njihove štorije s parkingi pred blokom
– največ 4-5 ur spanja, ker se folk in turisti umirijo okrog 00- 1.00 in ob 5.00 se spet začne
– daljšo pot do bližnjih mest, kjer so koncerti (Stinga smo pač že 2x slišali)
– daljšo pot do bližnjih letališč
To je tko iz glave.
In zdaj že sam, ko pišem, si mislim faaaaaaakkkkkk….hvala k……, da smo zginl s taaamm…kako smo zdržaaaallll…
Avtor, po pisanju se vidi, da si totalno znerviran. TO DELA LJUBLJANA, preverjeno.
Mene je znerviral ze zdej, ko razmišljam za nazaj.
Bejž vn čimprej, če želiš, da se ti ne odpelje do Polja. Bejž!
Futr, 14.03.2025 ob 06:16
Smo se pred kratkim preselili iz Ljubljane v eno tako jebino.
Resnično, resnično jo pogrešamo. In sicer konkretne zadeve:
– konstantno meglo
– iskanje zobarja in pediatra za otroka
– urne zastoje na obvoznici
– večdnevno čakanje na urgenci
– vožnje otrok v šolo tudi po 1.razredu
– plastično zelenjavo iz trgovine in speštano iz Trsta na ljubljanski tržnici
– urna iskanja živil v Intersparu potem, ko smo se eno uro prebijali do BTC in iskali parking
– vonj po zatohlosti iz starih stavb, ko hodiš po pločnikih in oprezanje za podganami
– fehtarjenje Kraljev
– mulce v bloku, ki pridrvijo in razbijajo po bloku sredi noči
– dnevno srečevanje neznancev in menjavanje turistov v bloku ter njihove štorije s parkingi pred blokom
– največ 4-5 ur spanja, ker se folk in turisti umirijo okrog 00- 1.00 in ob 5.00 se spet začne
– daljšo pot do bližnjih mest, kjer so koncerti (Stinga smo pač že 2x slišali)
– daljšo pot do bližnjih letališč
To je tko iz glave.
In zdaj že sam, ko pišem, si mislim faaaaaaakkkkkk….hvala k……, da smo zginl s taaamm…kako smo zdržaaaallll…
Avtor, po pisanju se vidi, da si totalno znerviran. TO DELA LJUBLJANA, preverjeno.
Mene je znerviral ze zdej, ko razmišljam za nazaj.
Bejž vn čimprej, če želiš, da se ti ne odpelje do Polja. Bejž!
Haha, piše to nekdo, ki ni nikoli živel v Ljubljani. Kot piše tisti zgoraj, v Ljubljani imaš celo vasi znotraj meja mesta. Mi živimo v Ljubljani in imamo samo naravo naokoli. Jajca, mleko, skuto, zelje in še kaj pa dobimo od bližnjih kmetij. Našemu že polnoletnemu najstniku, bi se zmešalo, da bi se odselili iz Ljubljane in ne bi mogel iti zvečer v mesto s prijatelji, kadar mu zapaše. Pa še v študentski dom bi moral v Ljubljano, če ne bi tukaj živeli.
Večina ljudi nima ravno možnosti izbirati kje bo živela. Živijo tam kjer lahko. Večina njih v bližini svojih, na podedovanih parcelah, stanovanjih, hišah ipd…
Srečneži imajo privilegij izbire. In izberejo po svojih željah in potrebah. Osebno nikoli več ne bi šla prostovoljno iz mesta. Pa sem odraščala na podeželju. Ni zame pač. Sem čisto mestni človek. Jaz sem tu zadovoljna in živim po svojih željah. V popolnem svetu bi vsi živeli tam kjer želijo.