Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek razvojna ambulanta

razvojna ambulanta

Zdravnica nas je poslala (stari smo 1 mesec) v razvojno ambulanto, ker tamala premalo dviguje glavico in je imela ob rojstvu zlatenico.
Zanima me, kaj ta razvojna ambulanta sploh pomeni. Sem namreč čisto preč, kaj je narobe z mojim otročkom, da mora hoditi v razvojno amulanto. Nekako sem imela mnenje, da v razvojno ambulanto hodijo neozdravljivo bolni.
Prosim povejte mi, kaj to pomeni.
Hvala

To je ambulanta, kjer posebej pozorno opazujejo in spremljajo razvoj otrok, ki bi utegnili imeti ali imajo (že dokazano) kakšno razvojno nepravilnost oz. bolezen.

Ker je vaša deklica za svojo starost premalo dejavna, so jo preventivno poslali tja. To pa še ničesar ne pomeni. Po vsej verjetnosti je vaš otrok povsem zdrav, le malo počasneje se (zaenkrat) razvija. Kar pa ne pomeni, da že v naslednjih mesecih ne bo dohitela svojih vrstnikov. Tudi moja hči, ki ima sedaj devet let in pol, je začela dvigati glavico šele pri enem mesecu in pol. Vendar pa je potem čisto v redu napredovala in je sedaj zdrava učenka tretjega razreda. Takrat otrok še niso tako masovno pošiljali v razvojne ambulante. Zdravnica mi je le rekla, naj tamalo pozorno spremljam.

Boste videli, da bo vse v redu.

Čisto nič hudega… občutek imam, da dandanes kar hitro (prehitro) pošljejo otročke v razvojno. Saj ne, da bi jim škodilo. Nasprotno.

Nas so napotili pri štirih mesecih, pri treh (!!!) še ni dvigoval glavice. Zdaj se razvija čisto “po knjigi”. Glava pa je bila nekoliko prevelika, pretežka, zato je ni dvigoval.

Fizioterapevtko obiskujemo enkrat na 14 dni, dobili smo blazino in žogo, vaje delamo tudi doma.

Morda vas sploh ne bodo napotili na telovadbo, razvojna pediatrinja vas bo zelo natančno pregledala.

Jemlji to kot prednost, saj bo otorka preglovalo več strokovnjakov.

Pozdrav

V razvojno ambulanto pošljejo pediatri otroke, za katere sem jim zdi da se motorično ali tudi psihično ne razvijajo glede na razvojne mejnike. otroke z morebitnimi motnjami v razvoju. Pa tudi takrat kadar je otrok v rizični skupini (nedonošenost, težek porod, infekcije ob rojstvu) in se ga nato tam natančneje spremlja. V kolikor se pojavijo določene težave pa ga napotijo v specialistične službe ( fizioterapija: verjetno v tvojem primeru, če bo pedonevrolog to ocenil da je potrebno, specialni pedagog, logoped, psiholog).

Ni rečeno, da je s tvojo deklico karkoli narobe, to je le pregled specialista, ki bo sum tvojega pediatra potrdil ali ovrgel.

Sama imam deklico, ki je prezgodaj rojena in je bila napotena v tako ambulanto in nato na fiziterapijo, pa je bilo vse v najlepšem redu. NajBolje da sedaj ugotovijo če je kaj narobe in nato se da to krasno s telovadbo popravit. Hujše je če te ne napotija (kar se tudi dogaja) in nato ko je že otrok osvojil nepravilne gibalne vzorce to škodo popravljat!

Zato le pogumno!

Naslednjič pa ti predlagam da o vsem tem povoprašaš otrokovega izbranega zdravnika!

Polona

Razvojna ambulanta je ambulanta, kjer opazujejo otrokov duševni razvoj in motorične sposobnosti. Po tleh imajo blazine in kup igrač. Pred ambulanto se sezuješ, otroka slečeš do plenice in potem najprej zdravnica dela vaje z njim (starosti oz. mesecem primerno), kasneje pa še mamico vprašajo: npr. naj pokaže, kako ga dviguje, položi, pestuje ipd. Kasneje, ko sedi, so spet druge vaje, ko hodi, je spet drugače. Nato zdravnica ugotavlja, ali otrok napreduje oz. nazaduje v primerjavi s svojimi vrstniki!

Več ali manj lari fari!!!

Tudi mi2 sva hodili v razvojno, izgubila sem ogromno živcev, zato da mi danes reče PUNČKA JE KRASNA, DOHITELA JE VRSTNIKE! Čeprav nikoli ni nazadovala!

Ne sekiraj se, tudi zdravniki v razvojni morajo nekaj delati. Največkrat pošljejo tja otroke nedonošenčke, rojene s 6imi, 7imi meseci,..

Če imaš to “srečo”, da otrok ob obisku pri pediatru ne počne tistega, kar bi on rad, pa pristaneš v tej ambulanti!

SREČNO

po logiki, da je vsaka stvar za nekaj dobra, se da vcasih dobiti od zavarovalnice tudi zelo fino telovadno blazino…

Sory Tanči, si pa ne prav lepo napisla. Če misliš, da je larifari, ni treba iti tja. Lahko odkloniš. Te nihče ne sili. Mislim, da je uredu, če te v primeru suma razvojnih problemov pošlje tja. Nekaterim koristi, pri nekaterih je sum utemeljen, pri nekaterih pa gre le za majhno zamudo narave.
In na kakšen način naj po tvoje ugotivi zdravnik, da je nekaj narobe? Obstajajo nekakšna merila, ki jih mora otrok dosegati in kar je v povprečju normalno. Kakršnokoli odstopanje je pa znak, da ne gre vse po ustaljenem vrstnem redu. Če nekdo ne dviga glavice pri 3M, še ne pomeni, da je za stalno prizadet oz. zaostal. Štrli pa ta cifra iz povprčje npr. 2M. In to je pa potrebno preveriti zakaj. Ni lepšega občutka, da ti povejo vse je OK, bo pač malo kasneje. Vendar ni potem treba govorit, da je blo vse larifari.

Čim več zdravja!

LP

Joj, Tanči kakšne neumnosti berem v tvojem postu. Ne, ni larifari. Če bi vsak doživel mojo zgodbo ne bi tako mislil. Pri vas ste pač imeli srečo, da je deklica napredovala tako kot je ali pa da so oni dvignili malo prahu za prazen nič.

S prvim sinom sem bila napotena pri 9m na fth s strani PEDIATRA, ne razvojne (kar me čudi da je bil potek pred skoraj 7 leti tak) in ta naju je gladko zavrnila, da ne rabi obravnave, da ni tako hud primer. Pri treh letih je razvojna zdravnica (kamor sva šla po nasvetu vzgojiteljice v vrtcu) ugotovila, da je motorika na psu, ravnotežja ni lovil, stopala zvrnjena, od tod bolečine pri običajnem sprehodu, ramice zategnjene, otrok niti žoge ni ulovil, skratka na oko malenkosti, ki jih laik niti ne opazi. Ogromno škode težko popravljive se je naredilo v 2 letih. Terapijo (fth) je nato imel od 3-5 leta 1xna teden, vmes pa veliko telovadbe, športa. Škodo smo uspeli popravit 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, težave pa se lahko spet pokažejo če bo fant naglo zrasel ali pa kasneje in sicer kot bolečine v hrbtenici. Mimogrede dete je osvajalo vse faze razvoja v pravih terminih (vsedanje,plazenje, prvi koraki, hoja…), zato je bil šok toliko večji, ko sem slišala kaj je vse narobe z njim.

Z drugim sva šla preventivno pri 3 mesecih in po treh pregledih, ko naj bi pri 7 mesecih že nekaj pokazal se je odločila, da rabi fth. Sinko se je prvič sam vsedel pri 11 mesecih, zdaj se premika tako, da se vleče po trebuhu, pri tem pa desno nogico povečini vleče za seboj. S fth bova še lep čas nadaljevala,porodniško imava podaljšano, saj je do tega zares upravičen.

Zato draga panična, mislim, da ne rabiš skrbet in da je to samo v tvoje dobro oz. v dobro tvojega malčka, da ga spremljajo kako bo napredoval v razvoju. Predvsem poslušaj kaj ti svetuje razvojna in ne razmišljaj tako kot nekatere,ko mislijo, da jih tam želijo le prestrašit ali jim pamet solit. Naj ti povem, da se še vseeno najde veliko pediatrov, ki otroka, ki bi morda rabil pregled specialista, ne pošljejo naprej na obravnavo, ker so mnenja, da z otrokom ni nič narobe.Pravzaprav kaj pa te košta en pregled, malo časa in to je vse.

Pa dobro opravi.

Sorry, v mojem primeru je bil totalen larifari in zguba časa. Me zanima, če so pred leti tako množično pošiljali otroke v razvojno ambulanto???

Da o tem, kako te maltretirajo bolniške sestre pri pediatru, sploh ne govorim (“pestujte ga v obliki črke U, kaj je npr. jedel včeraj, koliko kaka, kako pogosto ga previjate” -> mislim, HALO, a ne želi vsaka mamica svojemu otroku le najboljše??)!

Strinjam se s tabo, da se tolikokrat zgodi, da je pregled prepozen, motnja spregledana, škoda pa že storjena!

Mi smo na srečo bili takoj napoteni na fizioterapijo in smo z njo vse odpravili.

Tako da tudi sama ko to čitam sem zgrožena, da so ljudje tako negativno nastrojeni na različne oblike pregledov in pomoči, namesto da bi bili srečni, da to obstaja!

No, jaz nimam opravka s takimi sestrami. Kaj pa imam pravzaprav z njo, saj ona ne zdravi otroka.

Verjetno jih niso pošiljali, zato pa je moj sinek odnesel ta slabšo.

Bodi hvaležna, da je bil sam larifari in izguba časa. Nekateri nimajo te sreče. Na žalost.

Ta tema me spominja na temo bolniške v času nosečnosti. Tiste, ki smo res imele rizično nosečnost (in smo celo izgubile enega otroka, dva), smo zagovornice bolniškega staleža celih 9 m, “ta zdrave nosečnice” pa zagovarjate delo v času nosečnosti!

Podobno je z razvojno: moj otrok je ni potreboval, ker ni imel motenj v razvoju in za temi besedami stojim!

Mislim, da imaš super pediatrinjo, da vaju je že zdaj poslala v razvojno, ko se da še vse popraviti! Ker je punčka še tako mala, ti bodo pokazali pravilen handling, s čimer boš ti poskrbela, da bo hčerkica razvijala mišice in gibalne vzorce, ki koristijo razvoju, in da ne boš rokovala z njo napačno in ji tako škodila.

Ni pa zato čisto nič narobe s tvojo hčerkico, v razvojni samo poskrbijo, da bo njen motorični razvoj lepše potekal.

Moja hčerkica je bila pri 4. mesecih napotena v razvojno, ker ni dobro držala glavice. So mi pokazali pravilen handling, sem pa zelo vesela, da sem ga že od prej poznala in izvajala, saj bi bilo sicer stanje hčerke še slabše. Pri 5. mesecih se je tako že naučila kotaliti, verjetno pa bo kak mesec kasneje sedela in shodila, to pa ni panike.

Toplo ti priporočam še kaseto od Vzajemne (za njene zavarovance stane samo 2 jurja) – Vadba za mamice in dojenčke, kjer se prav tako naučiš pravilnega rokovanja.

teja

To so pa že lepše besede. Tukaj se pa strinjam s tabo.

:-))! Saj veš, Prijateljica, kako smo vse občutljive, ko gre za naše otroke. Vsaka ima svoje izkušnje, nekatere +, druge -, tukaj smo zato, da jih izmenjamo, take ali drugačne, sem pa vesela, da z mojo punčko ni nič narobe in ni nikoli bilo (vsaj jaz tako mislim 🙂 )!!

Jaz sem bila pa vesela, ko me je sestra pri 1 mesecu v posvetovalnici opozarjala, kako jo lahko nosim (U) in kako ne (pokonci), pa še nekaj drugih koristnih nasvetov mi da ob vsakem obisku. Priznam, da ne vem vsega, in sem vesela vsakega strokovnega nasveta.
teja

Tanči, k sreči je s tvojim otrokom vse OK, če pa ne bi bilo, pa te ne bi nihče na nič opozoril in te ne posklical v nobeno posebno ambulanto… Kaj bi pa potem? kokodakala na forumu, kako zanič ja naše zravstvo.
Še dobro, da nas na kaj opozorijo. Glede odraslih in njihovega zdravja, kot vemo, ni tako.

Tanči, ti pa do razvojne sploh prišla nisi. Nisem še namreč videla zdravnice, ki bi telovadila z otrokom. A malo kvasaš, pa nimaš pojma? Razvojna ambulanta je eno, fizioterapija, kjer izvajajo vaje, pa drugo. In praviš, da je tvoja deklica zdrava. Ja, za boga milega, zakaj pa? Mogoče zato, ker je bila pravočasno napotena v razvojno ambulanto in fizioterapijo? Madona, nekateri pa tudi nikoli niso zadovoljni. Če ji pa ne bi pravočasno pomagali, bi bilo pa zdravstvo spet popljuvano s tvoje strani. Oprosti, ampak taki ste pa res … Ma, ne najdem besed. Pa še nisem slišala za človeka, ki bi se pritoževal, ker je bil poslan k specialistu na dodatne preglede. Ja, zakaj jih pa imamo?

Menim, da bi bilo za vsakega otroka zelo koristno, če bi kdaj pa kdaj lahko prišel na terapijo v razvojno ambulanto.

Tanči, nesramna si, ker posplošuješ, daješ v nič … nekaterim pač RA zelo veliko da in pomaga pri razvoju. Če te tako boli, da je moral tvoj otrok v razvojno (ker je po tvoje, ki si verjetno krasen strokovnjak, bilo nesmisleno), bi lahko zadevo gladko odklonila in dala prostor drugemu … navadno je povpraševanje večje od ponudbe in če si po tvoje delala gužvo tam, bi se lahko umaknila … in upam, da ne bi po določenem času jokcala, da s tvojim otrokom pa pravzaprav ni vse čisto dobro …
Ne morem verjet, kako so nekateri samozadostni in vse vedo …

Moj otrok je kot nedonošenček resnično potreboval obravnavo, ki mu je ZELOOOOO koristila … in danes je po letu obiskovanja RA ocenjen kot zelo lepo napredoval … hvala bogu. Zadevo sem vzela kot zelo pozitivno, se marsikaj naučila kar se drugače sigurno ne bi.
Hvala bogu za razvojno ambulanto.

Ja, AnaAna se strinjam s teboj.

Moj drugi sinko ni nedonošenček, nosečnost in porod b.p. pa je zdaj zelo zadaj v razvoju. Pri 11 mesecih se je komaj sam vsedel, nogice pa ga sploh ne držijo, ko se drsa po trebuhu pa vleče za seboj desno nogico. Kontrolo bi morala imeti šele ko bi shodil, pa je zdravnica, ko sem ji po telefonu razložila kaj se dogaja rekla, da ga mora prej že videt, tako da ga bo že na naslednji terapiji pogledala. Nogico mu moram krčit, poleg tega ga moram naučiti da se vseda čez desno stran, ne več čez levo tako kot to zdaj počne. Ko sem končno začela upati, da bo zdaj lažje, ko se sam vsede ga moram pa učiti s katere strani naj se vsede. In zato sem zelo žalostna. Upala sem, da mi bo vsaj pri drugem otroku to prihranjeno,pa je še huje :(((

Veliko ljudi ki ga vidi sedeti v vozičku pa pravi, da je videti prav zdrav in zadovoljen dojenček, ker ne vedo kako je včasih hudo, saj ob telovadbi vedno tako zelo joka.

Ej Groza, a ti mogoče ime zdravnice povem, ki “telovadi” z otroki tudi v razvojni, preden so napoteni na fizioterapijo: dr. Zavrlova v ZD Moste!

In ne napadaj ljudi po nepotrebnem!

Lep in malo manj ihtast dan ti želim!

P.S. Nick imaš kar pravi – GROZA

Pravzaprav ima Tanči prav. Kolikor je meni poznano dr. Zavrlova res nekaj tudi telovadi z malimi. Eno je “telovadba”, ko otroka vsega pregleda in takrat je tako kot je opisala Tanči. Gre na blazino, kaže vaje, potem tudi mamica poskusi, saj je te vaje treba sam probat, pa še tako se ti zdi, da si ne moreš vsega zapomnit. Ima pa Zavrlova neke delovne terapije in se mi zdi da takrat dela s tistimi zelo micenimi in zelo bogimi.

Tanči se mi je kar zdelo, da hodiš v Moste. Tam je baje pri eni pediatrinji ena slavna sestra, ki “nažira” vse mamice in zganja cirkus okrog hranjenja in podobno (sem že slišala od dveh prijateljic).

Drugače pa, ne zameri, je dr. Zavrlova ena najboljših “razvojnih” kar sem kdaj slišala zanjih in sama sem vesela, da sva imela s starejšim sinkom možnost priti pri 3 letih k njej. Zares se zavzame za otročka, vsaj sama sem imela tak občutek. Torej sama sem videla kako pristopi k recimo k 3 letniku in mali je bil kar vesel kadar sem omenila, da greva spet “pozdravit” tisto zdravnico, ki se z njim žoga (kadar sva imela kontrolo).

Lep dan.

Piki Miki, upam, da nisem preveč nediskretna , ali mi lahko poveš, kaj naj bi bil po mnenju zdravnikov vzrok za težave tvojega otročka? Moja punčka bo stara 16 mesecev, sedela je samostojno pri 7,5 mesecih, kobacati začela pri desetih, postavljati pa se nikakor ni hotela začeti. Komaj pri 14 mesecih (!) so nas poslali v razvojno, kjer so “ugotovili”, da z njo ni nič narobe in da potrebuje samo malo vzpodbude, nič fizioterapije, nič drugega, pa naj pridem nazaj, če ne bo v redu. Halo??? No, po nasvetu tukaj s foruma, smo pričeli na svojo roko hoditi na privatno fizioterapijo in sicer vsak teden, od takrat se je stanje močno popravilo, je tik pred tem, da sama shodi (že hodi ob steni, pokleka, počepa, čisto malo ji manjka), pa vendar…. Fizioterapevtka pravi, da nikoli ne bomo vedeli, zakaj je prišlo do te “male motnje”, kot jo sama imenuje in da čez nekaj časa sploh ne bomo vedeli, da je bila, mene pa včasih še vedno malo skrbi… Pediatra bom pa ne glede na vse skupaj verjetno zamenjala, se mi res za malo zdi vse skupaj, bolj ko vas berem, bolj sem prepričana, da bi bilo treba reagirati prej.

Meni je pa tista sestra toook simpatična. Sicer je res polna navodil, ampak so res najsodobnejša (obvlada handling, priporoča polno dojenje do pol leta, opozarja na alergeno hrano, ob manjših težavicah z dojenjem te spodbuja, da vztrajaš, in nikoli ti ne reče, da začni z umetnim mlekom ipd.).
teja

New Report

Close