Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Recept vaše lastne jedi – kaj bi nam ponudile?

Recept vaše lastne jedi – kaj bi nam ponudile?

Kaj je tisto s katerim se pohvalite? In je takoooo dobro?

Sama rada kuham, če imam čas. In rada eksperimentiram. Včasih že kar pretiravam. In všeč so mi nenavadne stvari.
Zato me zanima, katera je vaša najljubša jed, ki ste se jo izmislile same, ali pa ste jo kopirale od nekje, le da ste jo malo spremenile? Zanima me recept jedi, ki je bila vaša inovacija in ste nanjo ponosni, pa NI IZ KUHARSKE KNJIGE.
Delite skrivnost z nami.

Sama bi vam postregla z dvema solatama:

MALANCANI S FETO (sem videla in precej priredila)

Narežemo malancane na rezine, jih v čisto rahlo pomaščenem pekaču popečemo. Narežemo feto in še vsaj dve vrsti sira (npr jošt, ementaler, livada) na kocke cca 1 cm2, dodamo razkoščičene olive, origano, bučno olje (lahko tudi olivno ali navadno) in balzamični kis (lahko tudi navaden vinski ali jabolčni) ter nasekljan česen.
Njamsi.

in

‘VOJAŠKO’ SOLATO

Skupaj zmešamo zeleno solato ali radič, koruzo, fižol, tuno, mozzarelo, nariban sir, najbolje mehak, kot je livada. Dodamo (balzamični) kis, (bučno) olje in posolimo.
Njamsi.

Pa še:

PEČEN KORENČEK

Korenje narežemo na podolgovate paličice in zmešamo skupaj z žlico ketchupa, majoneze in senfa, posolimo ali povegetamo in damo peči na 190 stopinj C za pol ure do 45 minut.

Dober tek!

Ana

Pojdi na furum prehrana. Po mojem bo oziv hiter in velik.

Pojdi na furum prehrana. Po mojem bo odziv hiter in velik.

Tako solato pa tudi mi delamo, vcasih dodamo se jajca, krompir, jogurt namesto kisa in olja…

hm, jaz bi naredila pire krompir s porom ali pa cvetačni pire (brez krompirja :)))
mož pa bi ekperimentiral z vsem, kar je v hladilniku, pri njem bi se enkrat splačalo stat in pisat, ker je zmeraj drugače:
– solate s pečeno zelenjavo, parmezanom ali mocarelo, svežimi zelišči, popraženim pršutom …
– omake za testenine v 1001 izvedbi – od vege do hudo mesnih 🙂
– gobe, popražene na bučnem olju in zalite s smetano (pa ne pozabit bel domač kruh :)))
T.

Moj najboljši recept, vsaj tako pravijo, je lasagna s faširanim in bučkami (bučke obvezno prej popečeš s česnom, drugače ni dobro), tudi ragu mora bit ta pravi, z veliko začimbami (peteršilj, žajbelj, rožmarin, bazilika-vse sveže)…
Polnjene bučke z nadevom iz naribanega korenčka, česna, drobtinami, in še kakšna druga zelenjava, vse naribano, obvezno začimbe, in parmezan na vrhu…
Riž v woku, pravim jaz, v woku prepražiš vso zelenjavo, ki jo imaš v hladilniku (por, bučke, paprika, šampinjoni, korenje in koruza, to je najboljša kombinacija), včasih začinim le z oljčnim oljem in parmezanom, včasih pa bolj na “kitajski” način, s sezamovim oljem, sojino omako in kitajskimi začimbami…Aja, pa še zraven skuhaš riž…
Pa še kaj bi še našlo…obožujem “eksperimente”!

Pri nas najbolj pohvalijo “Kotlete , pečene zraven zelenjave”.To sicer ni moja pogruntavščina, ampak malo priredim in je odlično!!!
Tudi “musaka” je prirejena in je enkrat rekla tašča, da takšno bi še angelčki jedli!!!
Pico menda obvladam, moj bi jo kar naprej jedel, jaz sem se jo že naveličala!! Aja, pa rižoto , ki je ni nikoli jedel, jaz pa jo menda super naredim.
Sem pa zadnjič spekla sadni kruh in me niso mogli prehvaliti!

Moram pa pohvaliti tudi partnerja, on pa najboljše naredi polnjene lignje ali morske sadeže v vinski omaki.
Ampak on pa res ne gleda nobenih receptov in kar meče v lonec, ampak na koncu je pa tako dobro, da je joj…
Sva pa oba velika gurmana in kar naprej nekaj novega izumljava!!!

Testenine karbonara na moj način (menda je podoben originalu).

Na malo olja prepražim drobno narezan kuhan pršut. Dodam kuhane testenine, vse skupaj prelijem z penasto vmešanim jajcem, ki mu dodam malo sladke smetane in origana. Mešam da rahlo zakrkne ter odstavim iz štedilnika. Na koncu vmešam še nariban sir (ponavadi drobno nariban masdamer).

Nataša

Pa še dve moji solati:

tale je zelo osvežilna:
narezano kitajsko zelje, koruza iz konzerve, narezan por, nariban ali narezan korenjček, žlica senfa, sol, kis in olje

morska izvedba:
zelena solata, na olivnem olju na hitro prepraženi lignji, feta sir, olive, še kaj, kar se najde v hladilniku (npr. kumare), olivno olje, kis, sol in takoj na mizo – dokler so lignji še topli

Delate mi lušte… vse skupaj je tolažba, ker sem na dieti…

Sicer pa tudi sama obožujem kitajsko hrano – kislo pekoča juha, najmsi, pa piščanec ali svinjina v sojini kvaši…

In jana, nisem mislila postavit maratonski post… hotela sem malo počvekat in dobit kakšno dobro idejo, če se komu da, seveda!

LP, Ana

Podoben recept za karbonaro je iz bivše kuharske oddaje na VOX-u ‘Kochduell’, kjer je Sante ( pravi Italijan) kuhal karbonaro in zraven komentiral : ‘nič smetane, nič česna, nič začimb…, ampak samo: eno šalotko popražimo na olivnem olju, dodamo na kockice narezano slanino in jo popražimo. V skodelici zmešamo toliko jajc, kot je jedcev, in vanje zamešamo naribani parmezan in sicer toliko, da se še da mešat, solimo in popramo. Špagete skuhamo al dente, jih vroče ( brez spiranja!) počimo v posodo s slanino in dodamo jajčno mešanico, mešamo, da zakrkne. Res je dobra.

Moja specialiteta pa je tudi napol ukradena Jaimyju Oliverju (ker sem dodala svoje sestavine in spremenila omako) in sicer solata z veliko začetnico. To je naše najljubše poletno kosilo, lahko in zdravo.
Vzamem res veeeelik krožnik ( še večji kot za pico, kupila sem ga v Metroju), na katerega razporejam sestavine: za osnovo razporedim po krožniku nekaj zelenega( rukolo, motovilec), nato nadaljujem s češnjevimi paradižnički, papriko, narezano na trakove, nariban korenček, stročji fižol, lahko tudi fižol v zrnju, koruzo, mlado čebulo, redkvice…karkoli, kar pač imam v hladilniku, obvezno male mozzarelice in olive, na vrh pa hladen pečen piščanec, natezan na trakove, ali pa pršut, natrgan na kose, dodam še grozdne jagode, orehe, lahko breskve iz kompota, prave jagode, karkoli – vse se med sabo neverjetno ujema. Dajte domišljiji prosto pot.
Preliv pa naredim tako: v malo večji skodelici zmešam olivno olje, malo gorčice, soli, jabolčni kis, vodo in vrečko začimbne mešanice italijanskih zelišč za solato (iz Avstrije) ter jo čisto na koncu polijem čez sestavine. Ko to dam na mizo (že izgleda fenomenalno- vse te barve), sedemo okrog vsak s svojimi vilicami in vsak na svoji strani spodjedamo ta ogromen sadno-zelenjavni hrib, dokler zadnji ne pomaže omakce s kruhom. Njami…

New Report

Close