Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek Recesija

Recesija

Kaj sledi v bližnji prihodnosti (tj. v letih od tega momementa do 10 let naprej)?

Na tem forumu je Žogca omenila recesijo in tudi po radiu sem danes to slišal.

Kakor jaz razumem to, je pač gospodarski padec, ki se zgodi na vsakih nekaj desetletij.

Je kak ekonmist tu, ki bi bolj natančno razložil?

Na osnovi česa naj bi se pojavila recesija ravno med razcvetom svetovnega gospodarstva?

Kaj ni tako ponavadi?

Razvcvet, nato sledi recesija, spet razcvet, itd.

Moje čisto amatersko razumevanje pojma : recesija pomeni majhno ali celo nično gospodarsko rast v obdobju več mesecev. V primeru padca BDPja(negativna gosp. rast) ali daljše recesije pa govorimo o ekonomski depresiji. Pri še hujših scenarijih (močan padec BDPja, astronomska inflacija, ipd.) pa gre za kolaps ekonomije.

Glede na povedano, si lahko misliš, da je recesija relativno pogost pojav (recimo na deset let), medtem ko sta depresija ali celo kolaps bolj redka (vsakih nekaj desetletij). Pri nas zaenkrat o recesiji ne moremo govoriti, vsaj po mojem mnenju to ni res. Kaj bo drugo leto ali celo čez deset let, pa ne vemo. Naši časopisi in tudi nekateri člani tega foruma (npr. Žogca) so pa klasični generatorji panike. Je že res, da ni vse rožnato, ampak bodimo realni …

Glede na to, da so gospodarski kazalci dobri, celo zelo dobri, razen inflacija je nekoliko višja, s pomočjo trgovcev oz. kar kartelov (le kdo so njihovi vodilni ljudje?!), ki so dvignili predvsem cene izdelkov iz košarice za ugotavljanje rasti življ. stroškov, je govorjenje o recesiji samo še en od nešteto dodatnih pritiskov in napadov na vlado. Vse samo s ciljem, ljudem prikazati, kako da nam gre slabo pod to vlado. Vsa ta poviševanja cen, ki ne sovpadajo s trendi po Evropi, grožnje s protesti in izničevanje česarkoli naredijo dobro (čeprav z ugodnimi rezultati šele na dolgi rok), navaja tankočutnega človeka, da je vse skupaj del dobro režirane tragikomedije samo z enim ciljem, zrušiti sedanjo garnituro, ne glede ne vse. Vse, celo čas, se vrti v smer zgolj samo blatenja, zmerjanja, razvrednotenja, hujskaštva itd.

Ja, predsedovanje bo zdaj zdaj tu. Tuji novinarji bodo tudi tu. Potegnili bodo primerjave s tistim, kar bodo videli in tistim, kar so nekateri “zavedni” državljani pisarili in govorili v tujini. In to trenutek pred predsedovanjem. Samo norci lahko delajo takšno kolektivno škodo sebi, vsem državljanom in državi pred tako pomembnimi dogodki v zgodovini mlade države. Najbolj žalostno pa je, da se še hvalijo s svojimi negativnimi akcijami proti lastni državi in pričakujejo za to medaljo. Ni čudno, da nas imajo za narod samomorilcev.

New Report

Close