Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek retorika je važna!

retorika je važna!

Poslušamo in gledamo predvolilno kampanijo in komentiramo: “Ta lepo govori, ta nalepše govori, ta pa slabo govori…!” Važno je torej kdo ima dar govora in mu beseda teče. Ta bo dober! Halo!
Mogoče bi bilo bolj pametno, če bi gledali kdo je lepši!

“Mogoče bi bilo bolj pametno, če bi gledali kdo je lepši!”
Eni tudi to počnejo. Slišati in prebrati je mogoče “Oh kako lepe modre očke ima.” “Joj, kako lep nasmeh ima” in podobne neumnosti.
Toda pojmovanje lepte je subjektivno in vsake oči imajo svojega malarja. Kljub temu pa vsaj zaenkrat še ostaja upanje, da bo pri izbiranju župana vendarle prevladala pamet pred “lepoto”.

Brez obvladanja retorike, drugje v Evropi ne moreš postati niti poslanec. Pri nas pa ljudje, ki ne poznajo niti osnov komuniciranja, zasedajo celo ministrske položaje.

A za govorico telesa še niste slišali? Pove nam veliko o iskrenosti, dobrih namenih, zanesljivosti in tako naprej. Ljudje jo razbiramo nagonsko in ne da bi se tega zavedali. Izjemno redki so tisti, ki znajo svojo govorico telesa obvladati in se z njeno pomočjo pretvarjati.

Zato, če imamo na eni strani kandidata, ki si momlja v brado, gleda v tla ali nekam v nebo in si prekriva jajca z obema rokama, na drugi strani pa nekoga, ki se smeje z odprtimi usti, gleda v oči in živahno maha z rokami med govorjenjem, je jasno, koga bomo izbirali nagonsko – tistega, ki nam s svojo govorico telesa daje sporočilo “meni lahko zaupate” in ne tistega, ki nam to zatrjuje z besedami, z govorico telesa pa sproti zanika to, kar pove.

Primer je včerajšnji nastop Zdolška na televiziji – govori in gleda v mizo, ker ga je intimno sram tistega, kar počne, hkrati pa nima moči (denar? grožnje? izsiljevanje?), da bi se temu uprl.

Avtor: K_ris
Datum: 19-10-06 10:25

Brez obvladanja retorike, drugje v Evropi ne moreš postati niti poslanec. Pri nas pa ljudje, ki ne poznajo niti osnov komuniciranja, zasedajo celo ministrske položaje.

Mala država pač.

Nemčija ima preko 80 miljonov prebivalcev.Normalno, da je nekaj tudi pametnih in da v tej konkurenci pametnih bedak nikamor ne pride.

Slovenija ima 2 miljona.Pametnih precej manj, kot v Nemčiji (logično, če nas je dost manj), pri nas s evsi poznajo, pot od novinarke ali missice do kandidatke za poslanko je zelo kratka..

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Zato pa toliko bolj cvet PR-ovstvo, ti so namreč vsaj (večinoma) polpismeni.

Tudi govorice telesa se je mogoče naučiti. Zato nikar ne kot samo po sebi umevno, da je vsak širok nasmeh spontan. Opazuj Jakovića. Ko kdo reče kaj njemu nevšečnega za hip izgine njegov široki nasmeh, toda brž ko se spet zbere, razpotegne usta.

New Report

Close