Ročni menjalnik vs avtomatik
Avtomatik porabi več goriva, tudi kvarijo se bolj pogosto kot klasični menjalniki in popravilo je pogosto dražje kot je cel avto vreden. Poleg tega so stroški servisa avtom. menjalnika neprimerno večji kot pri klasičnem. Že olje zna bit nekaj 100€ in ga je treba menjavat (kar ljudje “pozabijo) v nasprotnem se zadeva uniči do te mere, da ga ni smisla popravljat od so stroški nekaj tisoč €.
Iz tehničnega vidika je avtomatski menjalnih crap. še sploh če je nekdo pred tabo malo bolj gnal avto, ker je izrabil lamele, ki so v njem, sežgal olje in ostale dele, da ne govorim kakšno sr .anje rata če odpove rač. na njem…
Klasični menjalniki se ne kvarijo oz zelo redko, stroškov vzdrževanja praktično ni, poraba je manjša in če rabiš vozit prikolico je klasični absolutno boljša izbira.
Užitek pri vožnji je pa itak relativna stvar. Nekateri raje pretikamo….
Kakor kateri. Če kupiš crap od avta je crap z ročnim ali avtomatskim menjalnikom. Moj 17. letni avtomatik (prvi lastniki) je tako kot porabi, kot po popravilih identičen svojim ročnim bratom. Občasno vozim tudi eno leto starega, ki je odziven kot raketa in resnično ne pogrešam šaltanja, da uživam v vožnji.
Novejši avtomatski menjalniki (elektronski-ne čisto mehanski) imajo več prestav kakor ročni menjalniki in z vožnjo v višjih prestavah znižujejo porabo goriva in tako porabijo manj goriva kot ročni menjalniki. V vašem primeru ste verjetno prej imeli šibkejši motor, pri katerem je tudi poraba manjša. Lahko pa da ste imeli močnejši motor na prejšnjem, sedaj pa je motor prešibak za maso avtomobila in se avto napreza in tako porabi več goriva.
Avtomatski menjalnik nima slabosti. Edina slabost, ki mu jo lahko očitajo pristaši ročnega menjalnika je zabava. Ampak dejstvo je da ima tudi avtomatski menjalnik toliko funkcij (polavtomatsko prestavljanje, sport načini vožnje) da ti ni nikoli dolgčas. Dejstvo je tudi da medtem ko pristaši ročnega menjalnika navijajo obrate in pritiskajo sklopko ter jo naglo spuščajo in prestavljajo preostro, ti voziš avto ki točno ve kaj počne z motorjem in sklopko, tako da jo nikoli ne preobremeni in uničuje. Avtomatski menjalnik ima nižjo porabo (predvsem novejši ki imajo več prestav in prav s tem nižajo porabo) hitreje pospešuje, dosega višje hitrosti in je ob enem zaradi večje koncentracije voznika na vožnjo in ne na prestavljanje varnejši. Vsak ki pravi da je avtomatski menjalnik brezveze je: a) zavisten ali b) fanatik ročnega menjalnika. Če kupiš avtomatski menjalnik te odločitve nikoli ne obžaluješ. Zato vam res svetujem da premislite in se odločite za avtomatski menjalnik, ob enem pa sprasujem za kateri avto točno gre?
Kakor kateri. Če kupiš crap od avta je crap z ročnim ali avtomatskim menjalnikom. Moj 17. letni avtomatik (prvi lastniki) je tako kot porabi, kot po popravilih identičen svojim ročnim bratom. Občasno vozim tudi eno leto starega, ki je odziven kot raketa in resnično ne pogrešam šaltanja, da uživam v vožnji.
[/quote]
Večina vas tu piše o svojih občutkih ob vožnji enega ali drugega menjalnika.
Jaz sem pisal o tehničnih zadevah.
Kdor ve kako je sestavljen en in kako drug menjalnik ve koliko različnih mehanizmov je v avtomatskem menjalniku in kaj vse lahko gre narobe v primerjavi z mehanskim, ne bo nikoli priporočal avtomatike. Vse lepo in prav dokler dela, ko cerkne samo ena malenkost….
Nima smisla razlagat, ker vsi tu pisarite o svojih občutkih. Občutki so zgolj en del zgodbe, ki z mehaniko nima nobene veze niti se ne da primerjat ta dva svetova.
Lahko postrežeš s kakšnimi konkretnimi primerjavami? Takimi, dolgoročnimi, konkretnimi – pri avtomobilih istega proizvajalca in leta izdelave.
Ker dokler ne vidim črno na belem, konstantnega vzorca, potem me ne boš prepričal, da je trditev, da se blazno kvarijo in da so bistveno dražji za vzdrževanje samo nek urbani mit…
Specifikacije za konkretna vozila si lahko pogledaš pri vsakem proizvajalcu, lahko tudi povprašaš po servisih ali pa vprašaj kakega mehanika oz mogoče sama veš kolikokrat ste popravljali ročni menjalnik (ne sklopko). Vprašaj kakšni so stroški vzdrževanja, na koliko km se menja olje, filter pri enem in kaj vse se menja pri drugem.
Itak se ne spoznaš nič drugače ne bi spraševala tako, da ti je škoda razlagat v podrobnosti.
Tu ljudje pišejo zgolj kako je fino sedet za volanom avtomatika in kako je sedet za volanom klasika. Kako deluje eden in kako drugi, kaj so hibe enega in drugega in kako zgleda zadeva, vsaj od zunaj, kaj šele od znotraj, pa se tem ljudem ne sanja.
Zakaj pa misliš, da so rabljeni avtomatiki tako poceni?
Specifikacije za konkretna vozila si lahko pogledaš pri vsakem proizvajalcu, lahko tudi povprašaš po servisih ali pa vprašaj kakega mehanika oz mogoče sama veš kolikokrat ste popravljali ročni menjalnik (ne sklopko). Vprašaj kakšni so stroški vzdrževanja, na koliko km se menja olje, filter pri enem in kaj vse se menja pri drugem.
Itak se ne spoznaš nič drugače ne bi spraševala tako, da ti je škoda razlagat v podrobnosti.
Tu ljudje pišejo zgolj kako je fino sedet za volanom avtomatika in kako je sedet za volanom klasika. Kako deluje eden in kako drugi, kaj so hibe enega in drugega in kako zgleda zadeva, vsaj od zunaj, kaj šele od znotraj, pa se tem ljudem ne sanja.
Zakaj pa misliš, da so rabljeni avtomatiki tako poceni?
[/quote]
Ravno danes govoril s svojim mehanikom o avtomatikih, pa pravi da je to LAŽ, da se kvarijo. Če pa pride do okvare – je samo zato, ker ljudje ne menjajo olje, ki pride cca. 500 eur na 50 do 60k eur.
Če pa že crkne, je menjava pri njemu oz. popravilo okoli 2k eur, na uradnem servisu pa okoli 5k eur ali več.
Ravno danes govoril s svojim mehanikom o avtomatikih, pa pravi da je to LAŽ, da se kvarijo. Če pa pride do okvare – je samo zato, ker ljudje ne menjajo olje, ki pride cca. 500 eur na 50 do 60k eur.
Če pa že crkne, je menjava pri njemu oz. popravilo okoli 2k eur, na uradnem servisu pa okoli 5k eur ali več.
[/quote]
LAŽ je to, da ti je rekel, da se ne kvarijo
Klasični menjalnik ne crkne pa če še tako “športno” voziš. Je prej izjema kot pravilo. Zdržijo več kot pleh na avtu-so večni
Avtomatski je večen samo pod pogojem, da ne pritiskaš preveč gas, ker je način pretikanja med prestavami tak, da v nekem trenutku “držita” dve prestavi + da redno menjaš olje. V nasprotnem “sežge” olje in obrabijo se (vsaj) lamele za posamezno prestavo. Potem je tu še elektronika, ki krmili prestave, če ta zataji – uniči mehanski del menjalnika. Težava je, ker potem ne veš zaradi česa je crknil (Tester ne pokaže vsega) in ko zamenjaš mehanske dele se zadeva ponovi, ker nap elektronika vklopi hkrati dve prestavi…itd itd
Če ti ni preveč dat minimalno! 500€ na vsakih 50k za servis potem imej avtomatiko.
Klasični nima teh stroškov.
LAŽ je to, da ti je rekel, da se ne kvarijo
Klasični menjalnik ne crkne pa če še tako “športno” voziš. Je prej izjema kot pravilo. Zdržijo več kot pleh na avtu-so večni
Avtomatski je večen samo pod pogojem, da ne pritiskaš preveč gas, ker je način pretikanja med prestavami tak, da v nekem trenutku “držita” dve prestavi + da redno menjaš olje. V nasprotnem “sežge” olje in obrabijo se (vsaj) lamele za posamezno prestavo. Potem je tu še elektronika, ki krmili prestave, če ta zataji – uniči mehanski del menjalnika. Težava je, ker potem ne veš zaradi česa je crknil (Tester ne pokaže vsega) in ko zamenjaš mehanske dele se zadeva ponovi, ker nap elektronika vklopi hkrati dve prestavi…itd itd
Če ti ni preveč dat minimalno! 500€ na vsakih 50k za servis potem imej avtomatiko.
Klasični nima teh stroškov.
[/quote]
Hmnja…zaenkrat sem na prestavah, ampak službeno vozim novega A6 pa je milina…zato bi si omislil tudi za doma en avtomatik.
Da se razumemo – za zabavo imam v garaži dvoseda da si dam malo duška in mora biti obvezno ročni menjalnik. Ampak na dolge relacije ali mesto, ga pa ni čez avtomatik.
Pa ni mi preveč 500 eur na 50k km. ČE je to nekako zagotovilo, da bo stvar delala. Boli bolj to, ko ostaneš na cesti in ti gre nekaj živcev:)))
Vozil avtomatika precej v službi in nekaj let od bivše občasno.
Vsi moji avti so imeli in bodo imeli ročne menjalnike.
Razlog: sodobni avtomatiki so prepametni in pretikajo drugače, kot hočem jaz. Pri meni je pač tako, da hočem jaz vozit avto, ne pa avto mene.
Enako velja tudi za barke, motorje in avione.
I do it my way!
potem je pa moj 17-letni avtomatik res fenomen, ker ni menjalnik v vseh teh letih niti enkrat crknil še več, na tehničnem ga vsako leto hvalijo
hja, mislim, da bo na koncu prej vaša “dinamična, športna” vožnja zjebala komponente, kot pa avtomatika… če ne drugega, pri kakšni totalki
pri ceni rabljenih vozil je pa itak nesmiselno delati kakršnekoli zaključke… že zaradi dejstva, da so avtomatiki zaradi napačnih predstav še vedno za marsikoga bav-bav in se prodajajo z drugačno frekvenco, kot ročni
Imam Fiata 500x z avtomatskim menjalnikom – še zdaleč od pederisanja torej kar je tebi na pamet padlo……
Avto narejen na podvozju Jeeep Renegade, ima tudi veliko njegovih karakteristik, oprema top, priagojena mojim željam in potrebam….
Najboljši avto višjega srednjega razreda. do 30k eur) dosedaj zame-s to opremo, ki jo imam.
Hmnja…zaenkrat sem na prestavah, ampak službeno vozim novega A6 pa je milina…zato bi si omislil tudi za doma en avtomatik.
Da se razumemo – za zabavo imam v garaži dvoseda da si dam malo duška in mora biti obvezno ročni menjalnik. Ampak na dolge relacije ali mesto, ga pa ni čez avtomatik.
Pa ni mi preveč 500 eur na 50k km. ČE je to nekako zagotovilo, da bo stvar delala. Boli bolj to, ko ostaneš na cesti in ti gre nekaj živcev:)))
[/quote]
Meni je pa 500€ ogromno za nekaj kar v bistvu ne potrebujem in pa večen dvom/strah kdaj bo zadeva crknila.
Ne rečem, da ne bi vozil službenega avtomatika, ko oni krijejo stroške servisa in popravil, zase si ga pa ne bi kupil.
Nima slabosti?
Že res, da tehnika napreduje ampak zadeva crne veliko prej in stroški vzdrževanja avtomatike so neprimerljivi s klasičnim.
Stroški vzdrževanja in življenjska doba – dve veliki slabosti avtomatskih menjalnikov!
[/quote]
Osebno – renault megane (torej “jajca” po mnenjih monovcev ). do sedaj nobenih problemov (7 let, 250.000 km), tudi vzdrževanje – ga redno na dervisni interval vozin na pooblaščeni servis, cene primerljive kot pri prejšnjem z ročnim menjalnikom. Morda rojen pod srečno zvezdo
To, da se avtomatiki kvarijo, je navaden bulšit. Seveda se komu tudi pokvari, ampak kvarijo se tudi ročni menjalniki. In ja, popravilo menjalnika je skoraj vedno drago, ampak pri tem ni razlike če gre za ročni ali avtomatik. Tisti zboljenci, ki pravijo da se avtomatiki kvarijo bolj, nimajo pojma kaj govorijo.
Tipični control freak tip moškega…
Ma ga ni čez avtomatika. Strpni in umirjeni vozniki to precej dobro vemo.
[/quote]
Hahahaha kako enostavno je podat “tipično” oceno nekoga, in njegovih bivših ane?
Bivši/bivša je vedno z razlogom.
Sva pa ena redkih, ki sva se razšla z objemom in ostala najboljša prijatelja.
In ne, sem ravno nasprotje control freaka. Je pa res, da počnem veliko reči in živim polno, aktivno življenje, tega pa se ne da, če si lena, mlečna stvaritev, ki se ji ne ljubi niti avta vozit (ali pa ga preprosto ne zna, to da si umirjen in strpen šofer še ne pomeni si tudi dober/dobra).
Avtomatiki so za dolge ameriške ceste in za zdolgočasene gospodinje. Imam 35.000 milj vožnje z avtomatikom za sabo, ampak, ne, hvala. Avto mora bit športno poskočen in odziven, niti ni nujno, da salamensko hiter, ker divjam redko, vozim pa dovolj energično, da tega avtomatiki ne omogočajo enakovredno manualni menjavi prestav. Pri mojem načinu vožnje je potrošnja goriva sigurno višja kot tudi pri bolj požrešnem avtomatiku. Odvisno, kakšen tip voznika si. Če avto vozi tebe, je avtomatik ok, če ti voziš avto, pa stick.
Tvoj argument za utemeljitev tvoje trditve je, da so “drugi zblojenci”?
To pa je treba upoštevat….
Če samo primerjaš koliko mehanizmov je potrebnih, da funkcionira eden in koliko drugi, je lahko vsakemu teličku jasno, da je bistveno več možnosti, da crkne avtomatski menjalnik. Ogromno je odvisno od načina vožnje.
Ampak čez komot ga ni in ta komot nekaj stane