Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Sama na izlet

Sama na izlet

65 let imam, sem še kar vitalna, a včasih se slabše počutim. Možu ni nikamor za iti, jaz pa bi šla na kakšen izlet z agencijo kam bližje po Evropi. Kakšne za izlet primerne prijateljice nimam in šla bi sama. Pri tem pa imam strahove. Kaj če zbolim, se slabo počutim? Tudi kondicijo imam slabšo in sem hitreje utrujena. Tudi razmere so se spremenile, včasih je bilo varneje. Hodi katera teh let sama ali kdo od vaših bližnjih?

Tudi doma ti lahko postane slabo, ko si slučajno sama doma. Pa padeš, stolčeš glavo, kolk, karkoli.
Če boš tako razmišljala, te ne bo nikamor pripeljalo.
Jaz grem sama povsod. Na dopust, na izlet, kamorkoli. Pa ne z agencijo, kjer vsi pazijo nate. Peljem se sama. Ker me mika in si tega ne želim odreči.
Idi in uživaj! Čez deset let ti bo žal, da nisi šla, bo pa takrat morda prepozno.

Mama moje prijateljice je aktivna med upokojenci, hodi na razne delavnice, druzenja in na izlete. Njen moz ne hodi nikamor.

Poisci kje v tvoji blizini kaksno tako skupino, guglaj malo, ni vrag, da nimajo kaj organizirano za upokojence. Izleti so potem prilagojen, ker je jasno, da 70 letni ljudje ne bodo prepesacili 30km v enem dnevu in da potrebujejo pocitek med ogledi raznih znamenitosti.

Prvič pojdi z agencijo. Da dobiš okus. Izberi nekaj kjer ni veliko hoje, vsaka agencija ti bo znala povedati kako je naporno. Pa izleti so običajno prek agencij ceneje kot v lastni izvedbi. Sploh za samske osebe. Jaz sem sicer 20 let mlajša, ampak me pa rahlo kolena hecajo, tako da tudi gledam da je nekaj kjer ni ravno hoja v hrib ipd.. Na izletih so velikokrat starejši ljudje. Običajno te kar posvojijo če si sam :). Zberi pogum, najdi nekaj kar ti je všeč in rezerviraj. Lahko pa pogledaš tudi za kakšna društva v okolici, pri nas vem da upokojensko organizira sem in tja kaj (sicer večinoma morje/toplice), pa nekateri vem da gredo prek cerkve, letos so šli v rim recimo.

Pojdi, jaz imam 62 let in grem povsod sama.

Upokojenska Vzajemnost preko Kompasa organizira 18.maja enodnevni izlet ob Blatnem jezeru in bližini. Mene verjetno ne bo, ker sem že sam nekajkrat obiskal.

Pojdi. Za začetek pojdi na kakšno agencijo in z administratorko izberita dopust, ki ti bo bolj pisan na kožo. Da bo manj naporen, manj hoje … Če si v skupini, vodiču poveš, kaj te skrbi. Se bom že s kom povezala. Kar pogumno!

Boš videla, ko boš enkrat šla in premagala strah, bo veliko lažje.

Dobro so ti svetovali že predhosniki.

 

Dodajam samo še, če boš hodila z agencijami naokoli vzemi v zakup, to,  da boš po vsej verjetnosti delila posteljo / sobo z naključno drugo ( žensko solo osebo), ki ti jo lahko določijo oni, če se s tem strinjaš  , ali pa boš doplačala nekje 40-60% več aranžmaja, da boš v sobi sama ( single use). Izkušnja moje sorodnice, ki je tako začela pri 58ih, ko je postala vdova, ni imela prijateljic in je pričela  v solo hodit naokrog po svetu. A preko agencij so vedno zaračunavali dodatno 40-50% višjo ceno aranžmaja; dokler ni našla ene agencije, kjer so ji kot stalni in zvesti stranki potem nehali zaračunavat prenočevanje po taki tarifi – individualni gostje so vedno “kazensko” zaznamovani  s plačilom višjih finančnih zneskov tudi preko agencij, ker nimajo partnerja za  prenočevalne kapacitete in morajo plačevat dražje aranmaje zato.

 

Tako da, če boš hodila preko agencij, vseno razmisli, ali si prej omisliš kakšno sorodno dušo za potovanja, sploh če hočeš cenovno morda prihraniti pri prenočevanjih po nastanitvah 🙂

Kdor ni prepričan vase in samo razmišlja o nepredvidenih dogodkih, je bolje da ostane doma ali s sorodniki znanci le na kratke izlete po Sloveniji. Vzameš s sabo zdravila, dokumente, telefon, vodo in imej nek okvirni plan za nujne primere. Dobro je iti na poti zavarovan. Z možem se lahko za začetek zapeljeta na ogled bližnjih krajev, sigurno so kje v tvoji bližini kakšni muzeji, galerije, gradovi, razstave itd. Če si polna strahov, pa odsvetujem Evropo. Svet ni več tako kot je bil pred covidom. V to norišnico še zdravi ljudje ne hodijo. Lepi izleti so lahko tudi kraji ob avstrijski meji, tudi stara Gorica v Italiji čez mejo je lepa. Bila sem večkrat.

New Report

Close