Sama predelana, umetna in vnaprej pripravljena hrana
Pri nas je pa včasih tako, drugič drugače. Znam skuhat pire iz pravega krompirja 😃 jedi na žlico, palacinke, kar hočete pravzaprav. In načeloma to tudi jemo. Se pa zgodi, da gre hudič večkrat na isti kup sr*t in se nam časovno poklopi gužva v službi, bolezen, pa še kaj zraven. Takrat potem izkoristimo mikrovalovko in wolt dostavo. Je*Iga, preživet je treba.
Ampak moja tašča točno ve, kdaj nam je težko. Takrat pride s piskrom juhe ali riceta in odpelje otroke za dve uri ven, da vsaj najnujnejše zrihtam. Če bi me pa nazivala “sinova gospa” in mi po omarah brskala, ji pa ne bi bilo treba hodit niti takrat, niti kdaj drugič.
potem bi tudi jaz lahko govorila, da tašča bolj redko pride na obisk, ker je na drugem koncu države doma. Tako pa ta urica vožnje niti nam, niti njej ni ovira.
Malina747, 18.10.2021 ob 20:21
Pa povej, 16.10.2021 ob 15:47
Bog ne daj, krompir iz škatle? Res strašno. Katera sestavina tega pa škodi?
Konzervansi.
Res ne razumem kaj vam ni jasno. Konzervans na konzervas, barvila, E-ji v vsaki hrani, že itak pestici in še in še. In to ne vsako toliko, ampak vsak dan, na polno.Pol se boste pa čudili, ker bodo otroci zbolevali za raki in mladi umirali.
Mi smo tudi najprej kuhali krompir in delali pire, vendar je otrokom bil vedno bolj všeč pire krompir iz vrečke. Pa še v 10 minutah je pripravljen.
ja vse sorte komentarjev, eni tako eni drugače…res pa je , da je za mlade družine težko , oba zaposlena, nemogoči urniki, utrujenost…in pol še direkt za šporget, namesto ven…so tudi drugi časi in nekaterim ni prioriteta vsak dan razmišljat o jedilniku, nabava sestavin, predpriprava- čiščenje zelenjave, rezanje, mariniranje itd…in pol še sama kuha, mešanje, obračanje itd…tako, da si vsak organizira po svoje in nič narobe, če je kaj že napol pred pripravljeno…mogoče se potem nadoknadi med vikendi, dopusti…se gre na tržnico in skuha. Kot omenjeno so časi , ki so se spremenili , mladi gredo danes ven z otroci, pohajkujejo vsepovsod, ne urejajo stanovanj, vrtov, jedo zunaj ali naročajo, druge navade pač, ker se gre bolj za doživetja , da kaj ne zamudijo, kakšnih dogodkov, ogledov…in seveda stalno letanje za nečim prinaša tudi utrujenost, izgorelost, nasičenost …tako, da vsak si naj naredi po svoje kot mu paše, v svojem ritmu…ker hrana nam pa vseeno daje energijo.
Zakaj bi pa ona morala karkoli pomagat zraven? Svoje otroke je očitno gor spravla. In ne, ne piše da je na vsake tolk neki že pripravljenega, ampak da je to vse kar je v hladilniku, nobene sveže zelenjave, nobenega svežega sadja- kaj ni zate dovolj jasno napisano? Mogoče so drugi časi, še vedno pa velja, da predpripravljena hrana ni primerna za vsakodnevno ali pogosto uživanje.
Kaj, če bi ti stopila v korak z osnovami, pa si pogledala zakaj hitra in predpripravljena hrana ni zdrava za vsakodnevno uživanje, a? Ker resnično so tukaj kalorije še najmanj problematične, izvoli si pogledat kaj je škodljivega v instant pireju, pa večini paštet, itd. Kdaj slišala za konzervanse, aditive, ipd.?
Me, 19.10.2021 ob 15:52
Veliko bolezni si bodo nakopali. Mi kuhamo vsak dan.
Pa ja, domača kuha te reši bolezni. Sploh tista bio in eko.
Zato je na Onkološkem toliko “zdravojedih” ljudi, ki se čudijo, odkod rak, če so pa ja zdravo jedli.
Da o tistih s povišanim holesterolom, boleznimi jeter, črevesja sploh ne pišem. Ker holesterola v domači hrani ni, a ne. Pa če piješ domače vino in šnops, so tvoja jetrca zdrava. Tudi čreva so zdrava, če kuhate.
Veste kaj, vi sploh ne boste umrli. Zdravi boste do praga smrti, katerega pa boste seveda preskočili. Blagor vam.
Tašča, če bi jo res skrbelo, ne pa da to počne iz bolnih/ ljubosumnih/ manjvrednostni kompleks razlogov… bi sinu poslala svoje skrivne recepte in mu povedala na ljubeč način, to kar je tu zapisala. Tako da bi razumel in se ne počutil nesposobnega, užalil ali bog ne daj osramotila snaho. Pravice do vtikanja v njihovo življenje in način prehranjevanja nima nihče in dvomim, da otrokom kaj manjka, je pa res da pojemo vsi veliko neumnosti, pa če se še tako trudimo. Danes je škodljivo vse, predvsem pa obremenjevanje s tem kaj vse je škodljivo. Tako da, če imaš dobre in iskrene namene, pošlji KAKO KAJ ali kar svojo knjigo receptov, spiši v zvezek in podari kot pomoč, ne kritiko. Pripiši kaj v stilu, da je danes tempo življenja prehiter, a vseeno naj si vsaj občasno vzamejo čas za tradicijo, za zdravo kosilo na staromoden način in tako kot družina ohranjajo običaj, družinske skrivne recepte blablabla… in to postane popolnoma druga zgodba. Nevesta se ne bo počutila ogroženo, sinek pa ne nesposobnega, morda se jim ideja celo dopade in začnejo bolj pogosto kuhati sami.
bodi tiho, 16.10.2021 ob 13:34
Tečna tašča, naj bom tiho?, 16.10.2021 ob 13:27
Sin in njegova gospa imata 2 otroka. Zadnjič sva bila z možem na obisku po daljšem času, ker živiva na drugem koncu slovenije.
Saj sem vedela, da je naša tamlada kraljica prikladnost glede hrane, ampak da v hiši nimata enega živila brez etikete kjer je navedenih kup sestavin sem pa malo jezna in razočarana.
Pire krompir iz škatle, narejeni sendviči v hladilniku, čufte na varjanto pogrej in pojej, solata v plastični posodi (kupljena, samo za začinit) seveda ni manjkal nek pacast preliv za solate, zamrznejeni panirani zrezki in pomfri, ribje palčke, paštete, filane paprike v steklenem kozarcu samo za pogret in tako naprej. Da ne omenjam pripravljenih pakiranih palačink!!!! Dejansko namazane, zapakirane v embalažo so čakale jedca v hladilniku!!
Mene je skoraj kap s čim futrata otroke. Kaj pomaga da se hvalijo kako so cele popoldneve zunaj in oh in sploh. Ljudje božji, pa dajte se naučiti vsaj ene 4-5 obrokov skuhati. Saj ni probelem da se malo kombinira, ampak živite samo od tega? In to otroci? In ne, ni vse ona kriva, tudi moj sin je očitno navadna lenoba v kuhinji. Mi je mož dal prav in rekel, da če bi jaz tako futrala otroke bi se on naučil nekaj pripraviti.
Tamlada dela polovični delovnik, res nevem zakaj je tako težko si vzet tisto urco ali še manj in skuhati vsaj kakšno juho.
Hrana ni vse, je pa veliko. Nekje sem ga pošteno polomila, da sin ne vidi nobenih težav. Sem sicer samo malo omenila, nič ekstra kritizirala.
Otroci pri nas na obisku zmažejo vse. Niso nekaj izbirčni oz. ni težava v tem da nebi jedli doma pripravljeno. Jaz sem res šokirana in žalostna. Težko mi je. Zelim si, da tega nebi videla. Morda dam preveč na kuho iz osnove, čimveč svežih sestavin, skleda sadja na dosegu vsem, držim se pravila da doma imeti čimmanj deklaracij z miljon sestavinami in e-ji. Morda kompliciramn ampak sem šokirana.
Kako kuhate ostale mlade družine? Ali je to normalno? Je to postalo nekaj sprejemljivega ?
Ja, kar bodi tiho!
Sploh če živiš tako daleč stran in ne pomagaš nič, se nimaš kaj za vtikat. Predvidevam, da otroci v vrtcu/šoli imajo zajtrk/kosilo, sveže kuhano, starši so raje z njimi kot za kuhinjskim pultom, če se kdaj znajdejo z naprej narejeno hrano, bodo pa tudi vsi preživeli. Zdaj so drugi časi kot takrat, ko ste vi imeli otroke. Ne stegni jezika, rake jim naslednjič, ko prideš, skuhaj 4-5 obrokov, pa boš ti pomirjena in oni zadovoljni.
No, samo tale nacin prehranjevanja dejansko JE problematicen, sploh za otroke. Je ni cez svezo, doma prpravljeno hrano iz osnovnih sestavin. Tudi te so lahko sporne, seveda, ampak kolicina aditivov v pol pripravljeni hrani ni ravno zanemarljiva. Od ojacevalcev okusa, vonja, barvil, konzervansov takih in drugacnih … Je res treba tega? Mene pri danasnji prehrani ne cudi vec nobena zdravstvena tegoba, vkljucno s prekomerno tezo. Kaksna je sploh hranilna vrednost taksne hrane? A sploh je?
ne bi bila tiho, 16.10.2021 ob 13:48
Uf, jaz ne bi bila tiho!
Svojemu sinu bi takenapela, da bi se bliskali!
Nisem ga 20+ let ucila samostojnosti za to, da zdaj caka, da mu zena kupi v trgovini sendvic, ampak zato, da zna kaj skuhat sebi in otrokom in da zna se za kaj drugega poprijeti doma!
Si ga pa slabo vzgojila- v tem primeru ;)..
ves dan sem se ukvarjal z prekmursko bujto repo. Pa sem moral še vmes v trgovino po nekaj prekajenih kosti. Zato ni čudno, da je hitra hrana tako priljubljena v današnji družbi. Ampak. Mi smo zrasli gor na margarini in marmeladi, svinjski masti in ocvirkih, pašteti, domačem kislem mleku, krvavicah, joti, domači župci … in nam danes nič ne fali. Nobenih glavobolov, želodčnih težav, hemoroidov, napihnjenosti itd. Bujte repe sem pa tudi skuhal celo alfo. Ampak nič zato. Vse se bo pojedlo.
Jaz pa mislim da se ljudem okus spremeni, zato jim je to pač dobro in zato to kupujejo. Dvomim da bi nekdo, ki se tako hranil pojedel recimo na pari kuhan brokoli. V pripravljeni hrani je veliko soli in ojačevalcev okusa, dokazano povzroča odvisnost. Če dolgo to ješ se ti pač okus spremeni. Zato tudi razlika med ljudmi, ki jim je recimo pakiran pire in trgovinska lazanja zanič. Ker niso vajeni okusov. Isto deluje obratno.
Meni osebno ta predpripravljena hrana ni dobra. Jedilnike za večerje za 4 dni (ostalo jemo v službi/vrtcu) naredim za cel teden in nabavim sestavine. Večino stvari pripravim v naprej kolikor je možno ob nedeljah zvečer (operem zelenjavo in sadje ter narežem, dam meso v marinado, skuham kakšno polivko, juho, mineštro….). Mi vzame tam cca uro-dve. Ob petkih imamo pa pica večer. Dostava :). Domov pridem malo čez pet, mož okoli pol pete, on tudi pobere otroke v vrtcu. Večerjo imamo okoli sedme. Vmes smo na vrtu, gremo na sprehod…..ravno nekih potepanj pa med tednom ne delamo. Za to so vikendi.
Kaj je folk narobe z vami?, 19.10.2021 ob 15:43
Anede, vse na mamah, če je dobro al pa če je slabo, fotri pa za okras zraven.
Anede. Pa še same mame se neki oglašajo. Pa raje sploh ne bi o tem, kako je tašča prišla do vseh teh informacij. Res je super, da ti brskajo po omaricah in hladilniku.
Ja pač ne zna. Je ni nihče/ni imela nikogar da bi jo naučil. Pokaži ji, povej da je ceneje kupit par jajc in malo moke za palačinke. Časovno je pa skoraj isto. Tudi goveja juha ni neka znanost, verjetno res ne zna, tudi jaz nisem in sem imela prav neko strahošpostovanje ko sem poslušala o “pravem” nedeljskem kosilu. Ne se smejat – je kar trajalo da sem ugotovila da to pomeni samo nekaj mesa dati v vodo, zraven pa popražiti krompir. Pač moraš biti doma da imaš pod nadzorom ko se kuha.
celjski grof, 19.10.2021 ob 18:31
ves dan sem se ukvarjal z prekmursko bujto repo. Pa sem moral še vmes v trgovino po nekaj prekajenih kosti. Zato ni čudno, da je hitra hrana tako priljubljena v današnji družbi. Ampak. Mi smo zrasli gor na margarini in marmeladi, svinjski masti in ocvirkih, pašteti, domačem kislem mleku, krvavicah, joti, domači župci … in nam danes nič ne fali. Nobenih glavobolov, želodčnih težav, hemoroidov, napihnjenosti itd. Bujte repe sem pa tudi skuhal celo alfo. Ampak nič zato. Vse se bo pojedlo.
No fino. Govoriš tako kot vsi, ki so zrasli ob tem in onem, in preden jih ne zvije, so vsi blazno pametni. Viš, mojega soseda je pa zadnjič kap ruknila, pa je jedel približno iste zadeve kot ti. Mogoče malo preveč?
Jaohno, 19.10.2021 ob 20:28
Ja pač ne zna. Je ni nihče/ni imela nikogar da bi jo naučil. Pokaži ji, povej da je ceneje kupit par jajc in malo moke za palačinke. Časovno je pa skoraj isto. Tudi goveja juha ni neka znanost, verjetno res ne zna, tudi jaz nisem in sem imela prav neko strahošpostovanje ko sem poslušala o “pravem” nedeljskem kosilu. Ne se smejat – je kar trajalo da sem ugotovila da to pomeni samo nekaj mesa dati v vodo, zraven pa popražiti krompir. Pač moraš biti doma da imaš pod nadzorom ko se kuha.
Ampak res :)) stare babe se ves čas nekaj ven mečejo, kako znajo pravo domačo župco skuhat, da nikjer drugje ni take,kako jo vsi hvalijo,… Ni nas malo, ki smo nasedle, da je to neka huda veščina.
Vse ostalo sem prej skuhala, goveje župe sem se pa prav bala. Pa dejansko sploh ne moreš zafrknit. Ampak tega ti ne povejo, potem se ne bi mogle več hvalit s tako trivialnostjo 🙂
Meni se v kuhinji najbolj zamudna zdi priprava živil za kuhanje. Zvečer ima mož preko večerno rutino za najino 2+ letnico, jaz v tisti uri v miru pripravim sestavine za naslednji dan (narežem zelenjavo, začinim meso, natrebim solato, naredim maso za mesne polpete, naredim čufte/mesne kroglice, spomladanske zvitke…). Tako mi samo kuhanje res ne vzame kaj več, kot pol ure do 40 minut. Za med tednom izbiram jedi, ki so hitro gotove. Ogromno jedi se najde, poleg katerih res nisi dolgo v kuhinji. Recimo mešana pečena zelenjava in riba, pečena polenta s skuto, sirom in paradižnikom, kuskus z zelenjavo in puranjimi koščki, mesne polpete in mešana solata, kremna juha in palačinke, jajčna omleta z raznimi nadevi in kos kruha, zelenjavna čorba in slani mafini, repki kozic in zelenjava narejena v voku, mlečni gris prelit s praženimi jabolki in cimetom in še in še…
Včasih jemo tudi hrenovke, pomfri iz vrečke, burek iz dopeke, tople sendviče in kaj podobnega. Je pa to pri nas izjema. Če je mala huronsko lačna, ko pridemo domov, ji dam pol jabolka/kakšno drugo sadje ali jogurt. Poteši najhujšo krizo in ne nasiti, da čez 40min ne bi mogla jest obroka. Kadar je možno, jo vključim v kuho, drugače ji dam recimo plastelin, kinetični pesek, voščenke, skratka nekaj, kar jo zamoti za tiste pol ure in se odvija na enem mestu, da jo imam na očeh (kadar sva sami, ko je mož doma se ona dva itak po svoje zamotita).
Pa dej se umiri in ne sikaj. Kaj te briga kaj jejo, brigaj se zase. Pa jim ti kaj dobrega skuhaj in prinesi, saj imaš cele dneve čas za kuhanje. Sicer provokacija ampak vseeno.
Otroci imajo v vrtcu, šoli zelo dobro zdravo hrano in če doma pojedo kaj vnaprej pripravljenega jim ne bo hudega. Pač nekateri enostavno niso za v kuhinjo in raje čas preživijo skupaj kot da se ukvarjajo s pripravo hrane.
Sama sicer z veseljem kuham, imam 3 male otroke, vsak dan imamo še pozno kosilo in večerjo, mi ni problem karkoli pripravit, saj me kuhanje po 8 urnem delu za računalnikom sprosti. Nikoli pa ne obsojam ali gledam v krožnik drugim ljudem. Naj vsak je in dela kar mu paše.