Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Šanghai Kitajska

Šanghai Kitajska

Zdravo!

Tisti, ki ste ga že obiskali, lahko podate kakšno koristno informacijo oz. nasvet.
Planiram ostati 8 dni. Stanovala bom v hotelu. Kako je s prevoznimi sredstvi? Kaj je najbolje uporabljazi? Kaj se splača pogledati? Kako je s sporazumevanjem?

Za vsako informacijo bom hvaležna.

LP, Meti

Pozdravljena,

Glede razumevanja je bolj tako, tako – odvisno seveda kje si. Imas poslovne predele, kjer je vecja verjetnost,da te bo kdo razumel v anglescini, drugje ne racunaj prevec na kaj druga kot kitajscino.

Eden pomemben nasvet, posebej ko ne razumes kitajscine in uporabljas roke bolj kot obicajne: na Kitajskem imajo poseben sistem za stetje z rokami: http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_number_gestures

Preberi si to in veliko manj zacudenih pogledov bo, ko si bos narocala 3 “dumplinge” na primer 🙂

Jaz bi si letos ogledala EXPO.

Zdravo!

Hvala SimonP->bom upoštevala tvoj nasvet.
Mojcej->ja EXPO bom definitivno obiskala->bi pa rada videla kaj bolj kitajskega->tako tipično tradicionalnega->nekaj sem že našla (vrtoci, pagode,…)->pa me zanima iz prve roke kako in kaj

Hvala obema.

LP, Metka

Sporazumevanje v Shanghaiu je res mal bolj tako tako. Sicer bolš kot drugje po Kitajski. Amapk nekoga ki bi znal vsaj nekaj osnovne angleščine nej ne bi bil problem najt.

Za prevoz se najbolj splača metro. Karta stane 4 RMB (kar je približno 0,5 EUR) in ko si enkrat pod zemljo, lahko menjaš linije po mili volji.

Za pogledat se splača Bund s svojimi shoping ulcami pa francoska četrt. Na Pudong strani lahko zlezeš na eno stoplnico pa si od tam ogledaš Shanghai. Možosti so tri. bil na najvišji – Shanghai World Financial Center (474 m visoko) – super razgled.
Možnosti sta še Oriental Pearl Tower in Jinmao Tower. V Orientalskem perlastem stolpu je tudi Shanghaiski muzej zgodovine. Čist uredu. Sam mi je bil bolj všeči Shanghai museum – malo zgodovine o kitajski na splošno (pa še vstopnine ni).

Za videt je tudi stari del mesta (južno od Bund-a) z vrtovi Yuyuan. Lušna je tudi tržnica za male živali.

V okolici Shanghaia bil še v Suzhou (znan po tradicionalnih vrtovih) in v enem od mnogih kanalskih mest, Tongli. Še vedno vidiš domačine ki perejo posodob in obleke v teh kanalih. Kolega pa je od teh kanalskih mest zelo priporočal Zhouzhuang.

Za EXPO… obstaja varianta pol dnevna karta (po 16h se mi zdi). Cena je polovična, se pa tako izogneš največji gužvi. Pa, če bi se po kakem čudežu zgodilo, da bi bila vrsta pred slovenskih paviljonom zelo dolga, ti kar povej tam pri vratih s kje si, pa te bojo spustil naprej 🙂

Enyzme_X najlepša hvala za vse namige. Ja, kar nekaj teh zadev sem našla na netu in je točno tako kot opisuješ. Verjamem, da bo teh maloveč kot teden še prehitro minilo:), tako da upam, da izkoristim čas čimbolj.

LP, Meti

Ej!

Kaj pa hrana? O hrani pa nismo nič rekli:) torej kje jesti, da bo predvsem varno in neboleče:)

LP, Metka

Varno in neboleče verjetno v vsaki oštariji, kjer je dovolj prometa. Kar v Shanghaiu pomoje ni problem ker je bilo v vsakem pajzlu vidt veliko ljudi. Morda izbereš takega, ki ima vsaj menu v angleščini oz. saj s slikami, da veš kaj naročaš 🙂
Drigače pa težko povem kje se splača jesti, ker ne vem kje smo bili mi. V Shanghaiu bil pri kolegu in nas je peljal vsak večer drugam… malezijsko-singapursko, hongkonško, shanghaisko… Prva je v enem izmed nakupovalnih središč zraven Ljudskega trga, ostle pa ne vem lokacije.

Hvala.

Pa še vprašanje glede same orientacije. A je dovolj, da si narediš plan->kateri bus, vlak, kje izstopiš? Ste imeli s seboj kakšne navigacije za lažjo orientacijo?

Vem, da je drugače. če imaš tam kakšnega prijatelja Kitajca->potem je to dosti lažje.

Lp, Meti

Glede orientacije…. klasičen način. Z zemljevidom 🙂 Potem si pa narediš plan kaj bi si rad pogledal in to je to. Marsikaj se da tut peš opravit, drgač pa na metro.
Pa po Shanghaiju se mi zdi da ni nek problem se znajdt. Se s punco nisva nikol izgubila, ko sva špancirala po mestu (s mojim kolegom smo se dobival samo zvečer, ker je čez dan bil v službi).

Tudi taxi je poceni. Jaz sem običajno izbral destinacijo in prosil receptorja v hotelu, da mi je vpisal naslov v Kitajščini na list papirja, za taxista.
Metro je dobro označen in oštevilčen, tako da je orentacija enostavna…
Splača se pogledat tudi njihov Kitajski cirkus. Poleg tega se sem še prav posebno užival v ogromnem večnadstropnem akvarijumu, kjer lahko vidiš množico različnih rib, krokodile, pingvine, čudaščke globokomorske ribe.
Priporočam tudi vožnjo s hitrim vlakom, več kot 400km/h.
Šanghaj skoraj nima več starega dela mesta, ker so ga zravnali z buldožerji in postavili stolpnice. Za kaj bolj avtentičnega bo treba ven iz mesta….
Roparjev ni, tudi ponoči je mesto varno…bati pa se je treba prevarantov, ki te na ulici vabijo na obredno pitje čaja ali kaj podobnega, potem ti pa v lokalu zaračunajo tudi 200 EUR…

Pozdravljeni!

Vsem skupaj hvala za nasvete. Že dober mesec je, kar sem se vrnila iz Šanghaja, kjer sem bila 10 dni.

Vrnila sem se navdušena nad mestom, nad njihovo logistiko, nad hrano, skratka bilo mi je zelo všeč.

Pogledala sem si vse kar zgoraj naštevate, pa še kaj zraven:)

Še enkrat hvala in če koga mika Šanghai, naj kar gre.

LP, Metka

dim sum obvezno!

Kaj pa denar je bolje zamenjat na njihovega ali kar z Evri ali s kartico? Telefon tam deluje ali je treba kartico zamenjati ali kako to gre? Jaz mislim iti prihodnji mesec.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Ali kdo kaj ve kako je tam s telefonijo je treba kartico zamenjati z njihovo ?

Kaj pa denar ?Kartica ,Evri , ali?

Prenočišča ,potovanje v druge kraje kako s kakšnim prevozom?

Lahko kdo kaj svetuje?

 

New Report

Close