Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek Še 15 tisoč

Še 15 tisoč

sekund nas loči do težko pričakovanega volilnega molka. Komur letos ni bilo dovolj, mu najbrž ne bo nikoli.

Potem mogoče čisto malo miru, čez kakšen mesec pa bodo kužki, ki so prijazno mahali z repkom bodočemu zmagovalcu in bevskali na poraženca, zrasli in pričeli lajat na predsednika. Kajti, ne glede na to, kdo bo zmagovalec, bo treba še vseeno delat, cene se ne bodo zniževale, plače ne bodo poskakovale in penzionisti ne bomo vlagali na Wall Streetu denarja, ki bi nam zaradi novega predsednika kar naenkrat pričel ostajati.

Predsednik je v Sloveniji bolj kot ne simbolna vloga.Predstavlja državo, doma in v tujini, razglaša zakone, imenuje določene funkcionarje, če je to perdpisano z zakonom, razpiše volitve, si domišlja, da poveljuje vojski..tu se pa počasi konča.

Problem je v tem, da marsikateri Slovenec tega ne ve in pričakuje od predsednika, da mu bo zrihtal večjo plačo in boljše življenje.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Predsednik “razglaša” zakone. A le formalno. Nima recimo pravice vete. V ZDA lahko predsednik npr. zakon ne podpiše oz. vloži veto (a le tisti, ki v obeh domovih nimajo velike podpore). Če pri nas ne podpiše v osmih dneh, zapusti funkcijo (ker sledi ustavna obtožba).

Všeč mi je besedna zveza, ki ga jo Spider uporabil v svojem postu “domišlja, da poveljuje vojski” :).

ne mešaj ZDA tu zraven

pri njih predsednik vodi in izbira vlado, premierja pri njih ne poznajo.

pri nas je predsednik pač nek približek angleški kraljici, ki ravno tako nima nobenih pooblastil, samo važno je, da obstaja.

nimam pojma zakaj ne ukinejo te inštitucije.

O, pa poveljuje vojski!

Kar spomnite se nazaj, ko je Janša želel imeti vojaško parado in je Drnovšek izjavil, da je ne potrebujemo. Če bi Janša vztrajal in želel parado, bi se to štelo kot vojaški udar. Torej – moč nad vojsko ima (še ta trenutek) Drnovšek in ne Janša.

New Report

Close