Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek shi-tzu, ima kdo?

shi-tzu, ima kdo?

Živjo, spodaj je tema o zlatih prinašalcih, pa me zanima, če ima kdo shi-tzuja in kako ga hanite. Imamo 6-mesečno psičko pa je kar izbirčna, brikete moramo zelo zakamuflirati, da jih poje. Skratka, kako jih hranite in kakšni so značajsko? Lp L

Smo ga imeli 8 let in je poginil lansko leto.
Naš je jedel samo pasjo hrano Hills, kateri smo dodajali razno zelenjavo. Brikete je jedel samo tiste najmanjše, ki pa so načeloma za mladičke. Za odrasle jih enostavno ni jedel, ker so mu bili očitno “preveliki”.

Drugače pa so zelo družabni, navežejo se ponavadi na samo eno osebo in so jih zvesti max, izredno pa so naklonjeni otročkom, starejšim ljudim, predvsem pa hendikepiranim – naš je vsakemu takemu kar v naročje skočil :))))

Imamo 12 letno črno-belo shih-tzujko.
Tudi naša je izbirčna in ji kupujemo razne brikete za izbirčne kužke pa še to ni dovolj dobro.

Royal Canin ima neke nove briketke prav za shih-truje, ta teden sem jih vsa srečna kupila v Zoo Marketu na Eipprovi. Jih je treba tudi malo zakamuflirat, a jih vseeno raje poje kot kakšne druge.

Kamuflaža izgleda takole: en majhen kolešček poli salame narežem na mini koščke in jih zmešam z briketi (to zelo diši). Ali pa dodam briketom dve žlici tune iz konzerve, ali žlico kus-kusa ali polente, ali jih pokapljam z juho.

Za posladek ji dam razne pasje palčke (sedi – in nič ne laja – pred omaro, kjer so shranjene, dokler jih ne dobi) ali majhno skorjico kruha (menda ni preveč priporočljiv, ampak ga obožuje in od majhne skorjice ji ni nič slabega). Zvečer ji dam en majhen piškot – kao za umivanje zobkov.

Značaj: prisrčna, igračkasta, ene ljudi ima tako rada, da začne skoraj govoriti, ko pridejo na obisk, na enega možakarja pa zmeri laja. Rada ve za vse družinske člane, kaj počnemo, nas kontrolira. Rada počiva v naročju, ali pri nogah. Veliko spi in zna tudi biti več ur sama doma.

Zdaj je že kar v letih in smo se naučili opazovati, kaj nam želi povedati. Dejansko vse pokaže kaj želi. Ko je bila majhna npr. je vedno sitnarila, ko smo mi kosili ali večerjali. Potem smo ji določili stol (ima povštrček), kjer lahko sedi in pogleda na mizo (nikoli ne gre gor), ponavadi se zvije v klopko in spančka. Nihče se seveda ne sme vsest na njen stol, ker je njen in začne sitnariti naokoli.
Zelo rada ima veliko žogo, jo spretno vodi po stanovanju. Pa majhno gumijasto igračo, ki piska. Rada ima igrače, ki so rumene, oranžne, roza in rdeče.

Najprej si nabaviš psa in šele potem sprašuješ po njegovem značaju??? Ja, noro, no!

Kako, da morate brikete zakamuflirati? Ta pasma je zelo občutljiva in ne sme jesti druge hrane kot pasje. Prijateljica ima to pasmo in pes je po nekaj letih pristal na dietni hrani, ker so ga preveč hranili s kuhano hrano.

naša je samo pasjo hrano – hills, eukanuba, najmanjše (čeprav poje tudi večje brikete brez problemov)…vsakič kupimo drugačen okus…zadnje leto je zvesti spremljevalec našega 1 letnika (predvsem zato, ker mu vedno pade kaj slastnega iz rok 🙂 )
drugače bi lahko napisala enkako kot anny zgoraj

veliko spi, ni problema, če je več ur sama doma…ni bojazni, da bi negativno reagirala na malčka, čeprav jo včasih kruto vleče čez celo sobo (samo zacvili ali pa se takoj naslika med mojimi nogami, če tega prej sama ne opazim)

pri določenih ljudeh cvili od veselja, pri vratih laja samo, ko kdo potrka (zvonca nimamo in ga zaradi nje niti ne potrebujemo 🙂 ) – ne laja kar na vsakega, ki gre po stopnicah mimo stanovanja

še je tega in res same pozitivne stvari (razen dlake, ki bi jo bilo treba vsak dan večkrat počesat, za to pa v zadnjem letu ni časa in jo peljemo strižt oz že kar pobrit…čisto na kratko…da je ne zebe, ji oblečemo plašček in je)

Upam, da je kupljen pri vzreditelju, kar pa močno dvomim….

Draga Aussie, seveda ssmo se pred nakupom pozanimali o značaju, zelo dolgo smo debatirali kaj in kako, sprašujem pač lastnike drugih shi-tzujev kako se obnašajo njihovi. In zakaj močno dvomiš, da bi bil kupljen pri vzreditelju? Lp L

New Report

Close