Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Skr bna – cepljenje

Skr bna – cepljenje

Prebiram spodnje poste o cepljenjih za in proti in me srh spreletava… Zmrazilo me je, ko si napisala, da je sine imel hudo reakcijo po tretjem cepljenju… Mi lahko poveš kakšno?

Mi imamo jutri sistematski pri 6 mes in če se ne motim je na vrsti 3. cepljenje. Sine je sicer zdrav, le malo več “mačk” ima v nosku in npr. ko se dojiva, slišim kako “vleče” zrak okoli teh mačk… Niti pod razno se ne smem dotaknit noska da bi ga ščistila, pa mu pustim, da jih spravi ven s kihanjem, če že… NIma zamašenega noska, samo to… A naj to zdravnici omenim pred cepljenjem?

Pozdravljena Skr bna,

spremljam debate o cepljenju in že kar nekaj let sem prepričana, da bi bilo potrebno poznati obe plati. Ko prebiram razno literaturo mi je vedno bolj jasno tudi ozadje. Ti si kar nekaj teh vidikov dobro predstavila v prejšnjem postu.

Mi smo našo do sedaj cepili po programu, čez 10 dni pa imamo na sporedu OMR, proti kateremu pa imam resne pomisleke. Še vedno sem prepričana, da bi bilo rdečke najbolje preboleti, za cepljenje pa je čas tudi še kasneje, npr.ko se bliža obdobje možnih nosečnosti. Koneckoncev so tudi nas takrat cepili šele v 7.r in še to le dekleta.

Že dober mesec pa se z možem ukvarjava s tem, kakšno strategijo naj ubereva pri pediatrinji. Ali naj za začetek le zavlačujeva (po zakonu mora biti cepljena do 18.mes), ali naj kar takoj kategorično odkloniva (vem, da me je potem dolžna prijaviti)…Malo se lahko zgovarjam, da ne gre v vrtec, saj sem se odločila, da bom vsaj še eno leto doma, morda celo dlje.

Če ti ni neprijetno, te prosim, da mi daš kakšen namig, kako si se ti uprla OMR cepljenju. Kje imaš pediatra, vas pri odločitvi podpira? Če se ne želis izpostavljati, te prosim, da mi pišeš na mail: [email protected].

Tudi jaz ne bi kar vse povprek zavračala cepljenja, tetanusa npr.že ne, OMR in hepatitis B pa…ne vem, če je nujno že tako kmalu nafilati otroke z vsem tem.

Hvala že vnaprej za tvoje mnenje in lp!

Skr bna, prosim oprosti, šele zdajle sem videla na enem od spodnjih postov tvojo izčrpno zgodbo o pediatrinji. Pa vseeno: kako jim kljubuješ zdaj?

Hvala, lp

amai, vsekakor omeni in pojamraj, prosi za pregled krvi. Na krvi se najbolj vidi, če se kaj dogaja in kaj. Pri bakterijskih okužbah zraste CRP (normalna vrednost je okoli 5), pri virusnih so spremenjene vrednosti levkocitov in eritrocitov, vsaj pri sinu so bile. Če katerakoli vrednost odstopa, jaz cepljenja ne bi pustila.

Reakcija, hja. Cepljen je bil dopoldan okoli 10h, že popoldan, ko sem šla v službo, je bil tak “matast”, kot malo omamljen. Dala sem mu svečko paracetamola, reakcija pač, kaj češ. Popoldan je vročina zrasla na 38,5, vendar je normalno jedel in zaspal. Ob 21,30, ko sem prišla iz službe, je tamal kar gorel. 39,8. Z možem ga slečeva, pustiva samo v bodiju, dam mu še eno svečko, čez 20 min 39,5. Počakam še 20 min, spet pomerim 39,4. Čez pol ure je bilo spet 39,5. Na nogice mu navlečem mokre nogavičke, sin niti trznil ni. Čez pol ure pomerim vročino, 39,1. Malce se mi oddahne, OK, vsaj to pomaga. Nogavičke so v 15 minutah suhe. Menjavava štumfke, malo čez polnoči vročina kljub povitkom in svečki pred dobrima dvema urama useka nazaj na 39,8. Tuhtam, kaj naj, naj dam še eno svečko, naj ga zbudim in skopam…pokličem dežurnega, oni so samo za odrasle, napotijo me v bolnico, pokličem tja, ja, vi kar še eno svečko dajte, če čez dan ni dobival, brez skrbi. Ko pridem nazaj v spalnico, sine jamra, stoka, se premetava, zvija. Potipam čelo, gori, potipam trebuh, napet in trd, otrdeva v valovih – kot pri popadkih. Grem nazaj v hladilnik po svečko, pridem v spalnico, sine zajamra. Gledam ga, božam, po 20 sekundah ugotovim, da še ni vdihnil. Čakam nadaljnih 10, nič. 40 sekund – nič. PANIKA!!! 50- nič. V drobcu sekunde razmišljam, kako se daje umetno dihanje, tipam za pulzom in vlečem pokonci sina pa hkrati tulim “ne diha, ej ne diha”, bevskam v moža, naj kaj naredi, tulim sinovo ime, ga stresam, prižigam luč – končno vdihne!! Minilo je več kot minuta, skoraj minuta in pol, preden je vdihnil. 1 x, globoko, nato spet 30 sek nič, spet panika, spet vdih in čakanje, a bo a ne bo…Kličem spet bolnico, ja no, če bi vdihnil manj kot 3 x v minuti, pridite sem, drugače dajte svečko in nadzorujte otroka. Čudovito!

Verjetno ni treba opisovat, kako neskončna je bila ta noč, kako neskončno se lahko vleče 20 ali 30 sekund, koliko strahu sva z možem prestala. Jutranji dežurni pediater je bil k sreči zelo normalen človek, sinu, ki je imel še vedno kljub vsem povitkom in svečkam, 39,9 vročine in bil kot odsoten, je že v ambulanti dal svečko voltarena. Po njem je vročina končno padla in to v nekaj minutah. Naša pasja bombica je visela pri meni, kot ožeta cunja. Vzeli so kri in vodo za vse preiskave, vsi izvidi so bili normalni, močno znižani so bili le imunoglobulini skupine A. Njihova vrednost je bila 4 x manjša od spodnje meje. Diagnoza: huda reakcija na cepljenje.

Kaj, če bi zaspal popoldan, pri babici? Kaj, če z možem ne bi bedela? Koliko staršev da svečko, preveri temperaturo, ok, padla je in zaspi? Dovolj bi bilo 10 min – recimo, da sem šla v kuhinjo skuhat čaj. Ne, raje niti ne pomislim.

Tati, po tem dogodku nas še nihče ni klical na kakršnokoli cepljenje. Pediatrinji sem samo povedala, kaj smo doživeli, bila je čisto tiho in samo pripomnila, da bomo z nadaljenimi cepljenji malo počakali. Zabrusila sem ji, da bomo še zelo zelo čakali. Od takrat imam zaenkrat mir. OMR-ja ne mislim dopust vse do zadnjega, pa hepatitisa tudi ne. O vsem ostalem se bom pa še krepko krepko pozanimala, prebrala, kar bom le kje našla.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

aja, pa v svood sem se včlanila, za vsak slučaj!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Moja je bila cepljena 3.11.04 proti OMR-hvala bogu,brez reakcij na cepljenje.Zdaj mi ni treba več skrbeti-ALI??????

No, da se še jaz prilimam sem:

Skr bna, kaj misliš o di-te-per? Sorry, rač. mi malo nagaja in težko vse preberem:-(.

Ps: firbec, če si dobila pošto (spet zato firbec, ker se mi je tako priročno pobrisalo:-( )

Dove, preberi zgoraj – kaj misliš, kaj mislim?! Mislim (oz. vem) da obstajajo boljša cepiva od tega, ki ga uporabljajo pri nas. Mislim, da so te bolezni sicer zelo redke, pa zelo nevarne. V bistvu bi rada ponovno cepila vsaj proti davici, HiB in kašlju, pa si ne upam!!!

Mail – fotke ja, oz pps. Sem mislila, da imaš kak problem. Pa vseeno hvala, več kot na mestu!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Brr, ne vem več kaj naj si mislim:-(((((((

Pravkar sem prebrala (malo nižje) post od AneAne….

Problemov cel kup, ampak te fotke so s mi zdele tako nujno za poslat (komentarji tudi).

Hvala!

Ps: Na SO imaš eno pohvalo in zahvalo….;-)))

Hvala! Sem šla pokukat 🙂

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Samo še ena prošnja!

Pošlji tisto kar sem ti poslala še Pu-ju! Meni so virusi poradirali veliko večino kontaktov:-(((.

Pu-ju sem pa zares želela poslati tole, ker mi je prelepo.

Upam, da ne težim preveč???

Hvala in lepo, mirno noč!

Lp

Ni blema, grem tud jaz pod kožo gledat.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Skr bna, zanima me, če ti pediatrinja ni svetovala kontrole imunoglobulinov?Mi namreč redno kontroliramo spremembe vrednosti imunoglobulinov v alergološki ambulanti v Ljubljani kjer so nam opravili tudi nekaj dodatnih preiskav. Glede nadaljnega cepljenja pa sva tudi midva v dvomih, čeprav po mojem mnenju, če so izvidi krvi v redu in je cepljenje opravljeno pod nadzorom verjetno ni več možnosti za ponovitev tako hude reakcije. Najhuje je, ker ti nihče noče in ne more dati zagotovila; saj je le rutinsko in ne bo komplikacij… Lep dan ti želim z dvojno porcijo sončka:)

Skrbna!!!
Sele zdaj berem tvojo zgodbo, GROZNO! Ker se ne spoznam najbolj na te kratice cepljenj, prosim, da mi kdo razlozi, kaj pomenijo oz. v katerih starostih se jih izvaja. Mi smo do sedaj 17,5 mes. vsa cepljenja izvedli brez reakcij. Cez 14 dni imamo spet cepljenje (18 mes.). Pojma nimam, kaj nas caka tokrat? Koliko je bil tvoj sine star, ko se je to zgodilo?
Hvala za odgovor in lep dan, Tejca

Ne, aqua, ni. V bistvu se od takrat izogibam ambulante, kot hudič križa, da se ne bi kdo spomnil na nas za naslednjo rundo cepljenj. Moje zaupanje je nekam odplavalo, če lahko razumeš. Ker sem sama imela prenizke imunoglobuline, pri tamalem pač izvajam preventivo, ki so jo moji mami svetovali zame, le da so pri meni to odkrili šele pri 6-tih letih. Do takrat sem prebolela že čuda bolezni in pojedla na kile antibiotikov.

Sin ima znižane imunoblobuline skupine A, zadnji izvid je pokazal 0,20 enot, spodnja meja pa je 0,88. Če ti ni zoprna, kakšen izvid oz. kakšne vrednosti imate pri vas? Mimo naše pediatrinje (ki jo bom skoraj sigurno menjala!) grem na posvet k nekaj specialistom, potem bom pa videla.

Di-te-per, HiB, polio je cepljenje davica, tetanus, oslovski kašelj, hemofilus influenze B ter otr. paraliza, ki ga izvajajo v 1. letu 3 x, prvič pri treh mesecih, nato 6 in 9. OMR je cepljenje ošpice mumps rdeče, običajno cepijo pri enem letu. Naš je zaradi stalnih bolezni bil prvič cepljen feb, pri 14 mes, zadnjič pa konec aprila pri 16 mes-takrat je bila tale drama. Od takrat še ni bil ponovno cepljenj.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Ali mi lahko kdorkoli pove kaj se mi bo zgodilo oz. kakšni so ukrepi, če ne dam prihodnje leto (pred vstopom v šolo) svojega otroka cepiti proti hepatitisu B (to cepivo namreč že samo po sebi povzroča okvaro jeter!).

Hvala za nasvet!

Najprej te bo “obdelala” pediatrinja. Če njej ne bo uspelo, da bi te prepričala, da otroka daš cepiti, te bo prijavila inšpektorju za zdravstvo, kamor boš klicana na zagovor. Potem sledi kazen sodnika za prekrške…
Nasvet: obrni se na združenje Svood.
Lep pozdrav

Skr bna, izvida na žalost nimam doma je pa otrok to nadlogo podedoval od mene, čeprav nisem bila ne vem kako bolehna v otroštvu. Tudi mi ga zaenkrat uspešno varujemo pred boleznimi, trkaaaam. Je bil pa do sedaj že na obisku pri tolikih specialistih, da je alergičen na bele halje. Od kar jemlje preventivno antibiotik se je v treh mesecih zredil za več kot dve kili, prej pa ni šlo nikamor. Pri njemu je težava, da če zboli potem ima bolezen zelo hiter potek zato imamo abonma v ZD domu, kjer smo seveda v izolacijski sobi. Zato se tudi nismo mogli prijaviti na obisk k forumovskemu dedku mrazu:((( Glede vrednosti ig pa je zelo dobro napisala Nina P na forumu Cepljenje, pametno je narediti dodatne preiskave, ki izključujejo nekatere bolezni in krvne motnje in zelo težko je razlagati te izvide samo na podlagi vrednosti. BTW naš sploh ni bil in tudi zdaj ni pogosto bolan, niti prehladov nima, cepljen pa je bil že pri 3 mesecih, verjetno če bi ga cepili kasneje ne bi bilo take reakcije. Kdo bi vedel???? Drži se Skr bna in pocrkljaj svoja dva fanta, velikega in malega jasno:)

Jaz bi se ravno temu rada izognila, namreč “alergiji” na bele halje, neskončnim preiskavam, pa antibiotikom. aquaa, dokler nisem začela zbolevati, sem bila skoraj podhranjeno dete, pri 13 mes 8 kg (rojena s 4.100). V mojem otroštvu so vsako kihanje zdravili z ospenom, imeli smo ga namesto soka na polici :(. Spila sem ga na litre vsako leto – in se začela redit. Najprej so bili vsi srečni, končno niso več samo kosti okrog hodile, ampak pri 6 letih sem imela 29 kil. Pri 7-ih -30. Itd. Danes jih imam vsaj 25 preveč, pa ne od prenažiranja. Ne krmijo zastonj živinorejci mladičev z antibiotiki!

NAš je prvič zbolel pri 4 mes in pol, nato se je prvo leto kar skupaj držalo, pljučnica, rota virus, škrlatinka, adenoviroza (menda?!), šesta bolezen – non stop nekaj, zato tudi cepljen enostavno ni imel kdaj biti. Prva pediatrinja je postavila sum na zmanjšano imunost, predlagala je teste, pa se v bistvu nikoli ni toliko pozdravil, da bi jih lahko realno naredili. 1 x so nekaj jemali, pa je bil že napol bolan in naj menda ne bi bilo povsem realno, saj so bili izvidi porazni. Zato smo šli nekako v izolacijo, poleti še gremo na kako igrišče, drugače pa se ne družimo kaj dosti, občasno popazim na prijateljičine otroke in to je to. Pa še takrat je običajno tako, da mi nekaj dni po temle “varstvu” običajno zboli :(, čeprav so vsi drugi otroci zdravi. Prav sranje!

Z Nino sem v navezi, vendar sva trenutno obe v obupni gužvi. Pri nas so vse ostale vrednosti normalne, skoraj idealne, nič drugega ne odstopa, le IgA je, kakršen je. Nekaj nižji je tudi IgG, ampak ne tako drastično. Bomo videli.

Želim vam čimmanj bolezni in srečno!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

New Report

Close