Najdi forum

Naslovnica Forum Koronavirus Slovenija nima kriznega komuniciranja

Slovenija nima kriznega komuniciranja

Članek na RTVSLO: Leta 2017 je bila v Sloveniji na obisku delegacija Svetovne zdravstvene organizacije, ki je izvedla evalvacijo naše sposobnosti kriznega komuniciranja na področju zdravstva in ugotovila: prvič, da nismo pripravljeni na nove krize, in drugič, da bi marsikaj morali postoriti. Kolikor vem, od tega, kar so priporočila, nismo izpolnili skoraj ničesar. V nasprotju z Avstrijo, Hrvaško, kjer se marsikaj dogaja dnevno, pri nas ni niti jasno, kdo je nosilec kriznega komuniciranja oziroma se vsi vedejo, kot da nikakršne krize sploh ni in tovrstno komuniciranje sploh ni potrebno. Zato ljudje iščejo informacije, kjer jih lahko dobijo, in takšne, kot jih pač najdejo. In zato gotovo ni vzpostavljeno zaupanje v sistem, kakršnega potrebujemo v krizi.

Verjetno pogrešate enega, osrednjega govornika za krizne razmere.
Da. Sloveniji manjkata dve zadevi. Prva je urejen sistem kriznega upravljanja in znotraj tega, kdo je glavni krizni komunikator. Ta bi lahko bil vladni govornik, če bi ga vlada imela. Nekaj zadnjih vlad v Sloveniji nima ne govornika ne tiskovnega predstavnika ali koga, ki bi znal nagovarjati ljudi v kriznih trenutkih. Ni jasne točke, h kateri bi ljudje lahko gledali. Različni deli javne uprave se pa vedejo tako, kot da je naloga državljanov, da spremljamo različne objave na različnih spletnih mestih, gledamo televizijo, poslušamo radio, beremo časopise in poskrbimo za to, da bomo ustrezno obveščeni o tem, kako se vesti v krizni situaciji.

Brez komentarja.

Se strinjam, razen s tem
Različni deli javne uprave se pa vedejo tako, kot da je naloga državljanov, da spremljamo različne objave na različnih spletnih mestih, gledamo televizijo, poslušamo radio, beremo časopise in poskrbimo za to, da bomo ustrezno obveščeni o tem, kako se vesti v krizni situaciji.
Mislim, da ni prav, da se jih obklada z “se obnašajo kot…” Jaz sem vseeno mnenja, da mnogi želijo dobro, po svojih močeh pomagat, manjka pa tisti ključen del – povezava informacij, tukaj je pa vlada popolnoma nesposobna. Zato tudi kroži stotine scenarijev in panika, ljudje so informirani nekaj na pol. Amaterizem, tako kot povsod na ključnih stolčkih, se je razrasel čez vse meje.

Bananastan se vede kot, da je koronavirus najnovešja krizna muha enodnevnica in bo mimo tako hitro kot letošnji sneg. Kar naprej poslušam eno in isto. Panika je huje kot virus. Umivajte si rokce. Na koncu bo vse dobro.

New Report

Close