Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Smrdi,smrdi kako smrdi….

Smrdi,smrdi kako smrdi….

Sosedje imajo hlev in k nam neznosno smrdi. Zaprte moramo imeti vsa okna. Šlo je tako daleč že, da smo kupili klimatsko napravo in sušilni stroj, ker enostavno ne moremo več. Obiski raje ne pridejo ker tako smrdi. Naj povem še to, da se z njimi ne da nič dogovoriti in nikoli ne čistijo hleva-prašiči+zajci. Kaj lahko storimo, na koga naj se obrnemo?
hvala.

Inšpekcija?

Sanitarna, pomojem.
Sicer pa moje sožalje, vem kako prašiči smrdijo 🙁

jao, jao, mislim, snobi. Nikoli ne čistijo hleva?? japajade.
Bogi reveži, ker imajo tebe za sosedo. Preselite se, bodo imeli vsaj mir pred vami.

Sanitarno inšpekcijo in veterinarja.

Samo za primer:
Če samo zajcem ne čistijo se v stelji zaredijo črvi. Da o svinjskem gnoju ne izgubljam besed…

Draga Jao, jao res je. Že par mesecev niso očistili. Ni pa neka velika kmetija. Mogoče trije prašiči in nekaj zajcev. V hlevu dajejo gnoj na en kup in hlev je zelo majhen, mejhen. Problem je, ker je to strnjeno naselje in so hiše zelo, zelo blizu ena drugi. Očitno so se oni privadili-mi se pač ne moremo-pa roko na srce-a ti bi pa živela v stalnem smradu?

kako lahko živiš na vasi in pričakuješ, da ne bo smrdelo? to moraš vzet v zakup. in naj še omenim, da so pri moji babici vedno čistili hlev, ampak ker je bila gnojna jama pač zunaj pred hlevom je normalno smrdelo. nisem še slišala, da bi kdo imel inšpekcijo na vratu, ker na vasi iz gnojne jame smrdi?!

Ojla!

Prijava na krajevno pristojni kmetijski inšpekciji, ki bo opravila pregled pravilnega ravnanja in skladiščenja živinskega gnoja. Obstaja pravilnik o tem, kako je treba ravnati in tudi kazni niso nizke.

Lp

V kolikor ta smrad presega krajevno običajne meje, lahko vložiš tožbo zaradi motenja posesti oziroma še par drugih institutov obstaja za rešitev vaše nadloge. Obrni se na odvetnika, ni vse brezupno. To je nekako tako. V Ihanu je prašičja farma in tam od nekdaj smrdi. Zato prebivalci s tožbo ne bi uspeli. Nekje drugje pa bi zaradi takega smrada kmetijo zaprli. Tako da je zelo odvisno od kraja do kraja oz. od vasi do vasi. V kolikor pa se da smrad zmanjšati, je sosed to dolžan storiti.

Tudi, če čistijo hleve, morajo ta gnoj nekam navažati. Torej za vsakim hlevom je kup gnoja, ki ga kmetje lepo kupčkajo čez leto, nato pa pri saditvi poljščin spomladi izkoristijo.
To sodi na vas in k vsaki kmetiji, ki ima živinorejo.

Mene ne moti.

Če bi me tako motilo, ne bi živela na vasi in bi se odselila.

Hvala za vse odgovore najprej.
Mene načeloma smrad NE MOTI-če je vse OK. So imeli tudi drugi sosedje hlev-ampak so vsak dan ponavadi 1x zjutraj in 1x zvečer odpeljali s samokolnico gnoj na gnojno jamo-in iz gnojne jame ne smrdi tako obupno-ker se “razlufta” pa ponavadi so v dobro sebe in drugih imeli to gnojno jamo malo bolj daleč. pri teh sosedih je problem, da jim ni mar za čistočo, higiena jim je tuja. Ampak goveja žival smrdi drugače kot prašiči, ki jedo pomije. Pa še to-tudi pomije skladiščijo kar v hlevu!
No tiste, ki ste mi predalgale da naj se izselim, ker sosedje trpijo zaradi mene pa to: lahko se zmenimo, da nekaj časa zamenjamo bivališče! In še to: nikoli jim nismo težili in lezli v razprtije. Nekajkrat smo jim na lep, vljuden način povedali, vendar se stanje ni spremenilo. Smo raje kupili sušilca in klimatsko napravo-vrag pa še prepiri. No, nimamo ravno nekih prijateljskih odnosov-kregali pa se tudi ne bi ker se nočemo spuščati na tako raven.

jaz pa verjamem, da bi tiste, ki so zdaj glasne, kako je na kmetih pač treba vse skupaj drugače jemat, pele čisto nekaj drugega, če bi bile same prisiljene živeti pred svinjakom.

Goveji pa svinjski gnoj se hudo razlikujeta po vonju. Pri starših imajo prašičjo farmo v radiju cirka 1,5 km in ko so čistili, pa je bil slučajno nizek pritisk, je prineslo mimo take vonjave, da ni bilo za zdržat.

New Report

Close