Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Smučar naj bo

Smučar naj bo

Zanima me, kdaj so vaš otroci začeli smučati in kdaj ste jim kupile prve smučarske čevlje.
Ne vem , če bi mu kupovala tiste plastične smučke in bi raje počakala na prave dilce in čevlje..
Kaj pravite?
lp

Naš je začel lani (2 leti in pol), bolj tako tako. Prvič mu je bilo super, potem pa vedno manj – in ga nismo nič silili. Imel je pa “ta pravo” opremo: ta prave pancarje in carving smučke.
Letos (trenutno 3 leta in 10 mesecev) je pa čisto drugače: ful uživa na smučkah (ravno včeraj smo bili na Rogli), nabavili smo še vajeti, ki se super obnesejo.

J.

Pred četrtim letom nima smisla, ker še ni prave koordinacije in moči v nogah. Po petem letu ga, vsaj na začetku, vpišite v tečaj.
Pa pravo opremo mu kupite.

No naš je bil prvič na pravih smučkah, na svojo željo, pri 2,5 letih. Naslednjo zimo (3,5 let) je šel v tečaj. Naučil se je vijugati, ravnotežja na smuček, pluženja, … seveda ne na strmini. Skratka smuča se zelo rad. I

n letos pri 4,5 let zopet utrjuje svoje znanje v tečaju.

Naša frajla je bila stara 2 leti in 9 mesecev, ko je prvič stopila na “ta prave” smučke s “ta pravimi” pancarji. Se je obneslo. Smo kupili še vajeti in je šlo. No, lani konec sezone (stara 3 leta in 11 mesecev) je smučala že brez vajeti, letos smuča že po kar strmem smučišču. Super ji gre. Uživa pa tako, da jo moram skoraj prosit, če pride na čaj in da si malo odpočije.

LP

Urša

En pripetih, drug pri štirih. Če sta starša relativno dobra smučarja lahko tudi pred četrtim letom, sicer pa kakor otroku paše; samo ne ga silit.

Lani sta malo probala, letos pa veselo smučata, sicer na domačem bregu in s štamfanjem. Stara sta 3 in pet let – imata alpinine pancarčke na eno klipsno, smuče so plastične in stare – imamo se pa zeloooo fajn.

Ne trdim. da se otrok ne more naučiti smučati pred petimi leti. A je prej veliko dela z njim, ne more se sam pobrati, težko obuje smuči, ne zmore sam nositi opreme…. Moj sin je tudi že stal na smučkah pri treh letih, ampak to ni to. Pri petih je bil dva meseca v tečaju in osvojil osnove smučanja in uporabe vlečnic, nato pa sva nadaljevala sama, ker je bil napredek prepočasen. Letos, pri skoraj šestih, pa ni več strmine, ki je ne bi ukrotil.

Poskusili lani (pri malo manj kot treh letih) s plastičnimi smučkami – samo toliko, da je malo dobil občutek za drsenje. Za kaj več je bilo čisto prezgodaj. Letos (malo manj kot štiri) pa smuča s pravo opremo; na strmejšem delu smučišča z vajetmi, na položnejšem brez. Zna vijugati, plužiti in se ustaviti. Je pa res, da je očka učitelj smučanja:-)

Lp,
Katarina

Pa kaj, če mu moraš pomagat nest smučarsko opremo in mu obuti pancarje. Imam 3 otroke, vsi so se naučili smučati pri starosti okrog 3 let. Meni je največ pomenilo to, da smo šli lahko skupaj na smučišče in mi ni bilo nikoli odveč ukvarjanje z njimi. Z možem sva se malo menjala, tako da sva se oba lahko tudi malo nasmučala.

Še nekaj sem pozabila: kupi prave smuči in pancarje, s tistimi plastičnimi je brez veze sploh poskušati. Take so naše izkušnje.

No naša je stara 4 leta in tri mesece, lani smo jo dali prvič na smuči (prave) poskusili s smučarsko šolo, pa ni bilo nič oziroma ji ni bilo všeč…in je nismo silili, smo se pa čist malo smučali, veliko sankali, hodili…..opazovali ostale smučarje itd…

Letos ko smo začeli je bilo že precej bolje, včeraj pa se je naučila plužit in je bla tko važna, da sploh ni hotela dati smučk dol…

A ja, hodimo pa pretežno v Krajsko goro, smo z gorenjske doma!

lp
n

No – seveda se pobere sam prej kot pred 5-letom. Je pa fajn, če mu pokažeš in veselje je veliko, če se ti da ukvarjat z otrokom. Če pa misliš, da bo takoj smučal, ko prvič stopi na dilce… pol je pa seveda škoda živcev.

New Report

Close