Snaha mi je rekla, da sem slaba babica
Karmelicanka, 26.11.2022 ob 13:25
Red je potrebno vzpostavit takoj. Ni vredno kuhati zamer.
Takole kot tvoj sin in snaha se sicer obnaša veliko mladih staršev, ko njim pade na pamet (in želijo v kino, na masažo, v savno, na tekmo, na žur, na frej vikend…), bi otroke oddali v varstvo za par ur/popoldan/cel dan/ več dni, pri tem pa se ne vprašajo, če to starim staršem sploh ustreza.
Če so stari starši tiho, potem mlafi starši domnevajo, da je vse ok.
Nekateri stari starši si upajo povedati, da je nerealno avtomatično pričakovati varstvo vsakič, ko se nekdo spomni, pa jih mladi starši zato kaznujejo s tem, da otrok več mesecev ne pripeljejo na obisk. Ker “če vam je tako težko, jih pa res ne boste videli…”
Dogovoriti se je potrebno v smislu: ” varstvo da, če se me prej vpraša in če se jaz strinjam”.
Hvala bogu obstajamo taksni starsi, ki se dejansko ukvarjamo z otrokom in nas babice, botrce silijo, da grema s partnerjom kam sama, da bodo lahko varuske 😉
se pa strinjam ja, veliko je brezbriznih starsev, ki jim je vse odvec glede otroka. Ampak glavno da so fotke lepe na ig in fb
Stajerka446, 01.12.2022 ob 16:44
Hvala bogu obstajamo taksni starsi, ki se dejansko ukvarjamo z otrokom in nas babice, botrce silijo, da grema s partnerjom kam sama, da bodo lahko varuske 😉
se pa strinjam ja, veliko je brezbriznih starsev, ki jim je vse odvec glede otroka. Ampak glavno da so fotke lepe na ig in fb
Mi se tudi veliko ukvarjamo z otroki in nikoli nismo vprašali za varstvo. Pa vseeno se ne spomnita se sami ponuditi in nikoli naju ne silita naj kam greva sama.
Zanimivo je pa to, da sva oba z možem odraščala z najinimi babicami, petke in svetke, vse počitnice in cela poletja.
kkk169, 26.11.2022 ob 13:20
Ja,res.
Navadna novodobna image matka…..mi otroka imamo, vsi poglejte. Naše fotkice so najlepše na fb i ipd.
Ampak, čez pol ure je že pri babici in dedku. Midva sva pa povsod drugod, samo z njim ne. Čudovita varianta matk tam okoli 30 +- kako leto.
POdpis
Anonimno 3561, 05.12.2022 ob 08:41
POdpis
Kar se Janezek nauči to Janez zna.
Cele generacije današnjih staršev s(m)o zrastli z babicami. Zjutraj so nas fliknili v vrtec ali malo šolo, potem pa so nas čuvale babice, poleti je bilo treba tudi spakirati male torbe in so nas parkirali k (pra)babicam, kjer smo obirali koruzo in grabili pokošeno travo in tako dalje. Takrat so – vsaj moji – delali od 6. do 14. in jim prav nikoli nobena babica ni očitala češ da se z nami ne ukvarjajo.
Danes nas vlečejo po službah do večera in taisti starši, ki so nas sparkirali po cele mesece k njihovim staršem, se zgražajo nad nami, ker rabimo varstvo in pomoč. Res smešno.
meni ni ok, 26.11.2022 ob 13:56
Novodobne babice bi rade uživale in se branijo vloge varuške, kuharice, financerke… Ampak pomislite, ve ste, skoraj brez izjeme, vse svoje matere izkoristile do maksimuma, sploh če niso bile zaposlene in so bile profesionalne gospodinje.
Danes se na mlade samo pritiska kdaj bodo otroci, koliko jih bo itd. a nobene pomoči od nikjer. Razen v redkih primerih. Ni zagarantiranih služb in stanovanj kot v komunizmu, tudi babice bi imele vnuke samo za fotko na facebooku. Če so še v službah, je to celo razumljivo.
Se ne strinjam s tem, da je treba obveznosti glede otrok v celoti prelagati na stare starše, ampak a ni tako vedno bilo, da brez njihove pomoči mladi niso zmogli?
Se potemtakem čudite, da mladi prelagajo starševstvo nekam daleč v prihodnost ali pa da sploh nočejo imet otrok, sploh tisti,ki so z vsem prepuščeni sami sebi?
Kako prosim? Sama sem večino časa vzgajala otroka. Par dni na leto jih je imel dedi. Sama sem babica in tamladi dobro vedo, da se prej pokliče in vpraša za varstvo. Hodim v službo in sem polno zaposlena še s čim drugim in res ne mislim bit na voljo za varstvo vsako prosto minuto. Kdo pa se odločil za otroke jaz ali tamladi? Obožujem svoj prosti čas, seveda sem 1x na mesec lahko varuška, obvezno po predhodnem soglasju. Ne maram posploševanje kar povprek 😬
Snaha si pa res upa bit žaljiva. Da blekne to o slabi babici, je isto, kot, da bi ji vi rekli, da je slaba mati, ki ne mara svojih otrok, ker gre raje na nohte, kakor, da bi si jih pazila in se ukvarjala z njimi. S tem, da je to njena dolžnost, vaša pa ne.
Če pa en kariero fura, menda tudi zasluži bistveno več, se pravi, da tudi žena profitira s tem denarjem. Kaj, za boga, ima zdaj moževa mati si tem. Nekatere ste ubrisane.
Lea123, 05.12.2023 ob 20:23
Čist pravi ste ji povedala..vse ima svoje meje..te novodobne mlade mamice ..najlepše podtaknit otroka babici..jojj..mlada mamica pa manikuro..kam gre ta svet.
Jaz se v konflikte s snaho ne bi spuščala. Edino, če imate res tople odnose (kar vidim da jih nimate). Roko na srce, kaj takšnega lahko izreče tudi naš otrok, pa bomo prebolele, če pa to reče snaha ali zet, pa je boleče.
In res ni treba zdaj sekat po “novodobnih” mamicah, sploh če je ati vaš sin.
Mene pokličejo če rabijo varstvo in jaz povem ali lahko ali ne. In če imam dopust ga ne preživim niti slučajno samo z vnuki.
Glede varstva se dogovarjam s sinom, pri drugem sinu pa s snaho, ker se lahko z njo bolje pogovorim.
Ne čakam da imam poln pisker, se prej dogovorimo.
Pri nas je podobno. Moja svakinja je moji tastari uturila oba soncka, kadar je le mogla. Zdaj, ko je tastara postala dementna in stara ter ji je odvzeta opravilna sposobnost, pa dobivam komentarje, sa se stara napravlja in da ji nic ni, da sem vse to jaz naredila, da se lahko okoriscam z njeno penzijo.
Hvala bogu, da ste aktivna gospa, s svojim življenjem, hobiji in interesi. Mi imamo drugačne težave. Z možem za otroke skrbiva sama, razen občasnega varstva, pa vedno poslušava, kako rineva taščo stran od njenih vnukov, ker ne pošiljava nje po otroke v vrtec in šolo, ker ne spijo pri njej ob vikendih in ne visijo vsako popoldne tam na kosilu.
Prav ste naredili, starši, ki se niso sposobni zorganizirat sami pri vzgoji in družinskih obveznostih, razen občasnih ali res nujnih zadev, so za moje pojme nesposobni.
nekoč mame danes babice, 05.12.2022 ob 09:03
Kar se Janezek nauči to Janez zna.
Cele generacije današnjih staršev s(m)o zrastli z babicami. Zjutraj so nas fliknili v vrtec ali malo šolo, potem pa so nas čuvale babice, poleti je bilo treba tudi spakirati male torbe in so nas parkirali k (pra)babicam, kjer smo obirali koruzo in grabili pokošeno travo in tako dalje. Takrat so – vsaj moji – delali od 6. do 14. in jim prav nikoli nobena babica ni očitala češ da se z nami ne ukvarjajo.
Danes nas vlečejo po službah do večera in taisti starši, ki so nas sparkirali po cele mesece k njihovim staršem, se zgražajo nad nami, ker rabimo varstvo in pomoč. Res smešno.
Morda so tvoji tako počeli, kar pa ne pomeni, da je bila to praksa na splošno. Mi smo živeli v hiši 100m oddaljeni od hiše mone babice, pa me nikdar niso turili k njej v varstvo, če ni bilo nujno potrebno. Zjutraj v šolo/vrtec, popoldne pa so zame in za sestro skrbeli starši, se igrali z nama, pomagali pri nalogi, če je bilo treba in naju vključili v svoje delo. In tako je bilo pri vseh mojih vrstnikih. Nekaj jih je šlo po pouku k babicam za tisto uro, da so počakali starše in potem domov. Pa smo imeli zelo lep odnos z babico, še danes ga imamo, sem zelo navezana nanjo.