Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek So res upokojenci tako revni?

So res upokojenci tako revni?

Moj oče jamra non stop, a ima pokojnino 800 eur, drva si pripravi sam, ker ima hosto, od kmeta ki mu kosi, dobi še 600 eur letno, pa včasih dobi še 1000 eur za služnost kakšne poti, stroškov zase skoraj nima. A jamra tako, da ga ni za poslušat. Sama imam 800 eur plače, moj malo več, imava 2 otroka, kupujemo kurilno olje za gretje, kar nas stane 2000 eur letno , otroci imajo svoje potrebe, potrebujejo obutev, oblačila… Isto vidim pri tastu, tašči, ona ima 750 eur pokojnine, tast 1000 eur, imata večje prihranke, ker zase malo porabita. Živita skromno, ker nista navajena razsipati. Moja tašča je šla v pokoj predćasnmo pri 50-ih, a je imela isto pokojnino kot če bi dosegla polno delovno dobo (takrat je bil tak zakon). Mi bomo delali do 67 leta.
Meni se zdi da so družine večji reveži. Tisti ki delajo zza min plačo in imajo otroke. Upokojenci nimajo takih stroškov, otrok pa rabi vsako sezono nove čevlje, oblačila, ker stare preraste. Meni se bolj smilijo družine kot upokojenci.

Redki so upokojenci z 800 evri. Večina jih ima okroh 500, 600, veliko tudi manj.

Meni se tudi tako zdi, da se pretirava, nekdo ki ima polno delovno dobo, dobiva čist dostojno penzijo. Jaz jih veliko poznam, ki imajo penzijo okoli 800 eur. Mene je dosti bolj strah za nas in naše otroke . Tisti ki dobijo pod 500 eur, pa ne dosegajo polne delovne dobe.

Ja 800 e je relativno velika pokojnina. Če pa imaš manjšo pokojnino in si sam za vse stroške, si pa reven. Ko si starejši in bolan, ne moreš več pripravljati drv, imeti vrtiček. Zdravila in kakšna prehranska dopolnila moraš doplačati oz. plačati. Potem pa živiš skromno, preskromno, se odrečeš vsemu kar ni nujno, samo da daš še otrokom, ki imajo nizke dohodke, kakšen evro.

Odvisno, kje gledaš. Nekje v Črnomlju ali pa v kakšnih rovtah mariskateri upokojencev nima polne delovne dobe, zato dobivajo mizerijo od penzije. Nekdo ki je delal polno delovno dobo , pa da ni bil na minimalcu, pa dobi hitro 700 eur +. Seveda ni tako črno, starejši izgubijo občutek in jamrajo tudi , ko jim ni treba jamrati. Najhujši so tisti, ki so šli s 50-im letom v pokoj, a jamrajo kot da so največje žrtve sistema. Meni se zdi, da je te ljudi socializem pokvaril, navajeni so, da država za vse poskrbi. Pa ni tako. Midva z možem sva si kupila stanovanje za oddajo, to bo dodatek k penzijam. Starejši živijo v velikih hišah sami, na dobrih lokacijah, a niti ne pomislijo ne, da bi oddali. Moji sosedje so taki, cel štuk imajo opremljen in to lepo, sodobno, a je prazen, ker se hči ni odločila živeti doma. A ne pomislijo da bi oddali tisti štuk (ima tudi lastni vhod, lastno stopnišče, lastne števce). Pa bi dobili 800 eur, ker je lokacija v LJ, a očitno ni sila. A ko sosedo poslušaš, jamra, da težko prideta ćez mesec. Enkrat sem jima rekla, da naj oddajo, da na taki lokaciji bi dobili ornk denar, pa je čist znorela, da tako revni pa niso. Zato pravim, da je to jamranje že ena mantra. Ko bi bilo res, hudo, bi oddali vsako sobo.

Dokler sta dva skupaj gre. Ko en umre, pa je tisti ki ostane revež. Z eno penzijo v višini 500 EUR je pač težko preživet. Ker stroški so enaki, kot prej, ko sta bila dva. Če gre pa v dom, pol pa moraš še ti cca 500 EUR dodat. On pa pol še za kofe nima, če ne daš še njemu žepnine za enih 100 EUR na mesec.

Pokojnina je nižja kot so imeli prej plačo.

Za tiste, ki ne veste. Vdovska pokojnina je celi 220€ Za kruh in mleko.

na starost je treba mislit že malo prej kot v penziji…

Povej mi kaj voziš in povem ti kdo si. Kolikor jaz poznam upokojencev, jim ni hudega.

Med upokojence štejem delovne ljudi, ki so šli v pokoj s polno delovno dobo, ne invalidsko in še manj s pokojnino po možu. Kdor ni oddelal polne delovne dobe naj se ne enači z nekom, ki jo je. Kdor zalaga z denarjem svoj nesposoben ali pa pogolten naraščaj, tudi ni upravičen do jamranja. Pa še bi lahko naštevali.

Odvisno…
Moja penzija, za polno delovno dobo, znaša 680 euro. Živim sama, v bloku in imam skupnih stroškov (vseh položnic ) za cca 350-400 euro (odvisno od gretja). Vso hrano kupujem, ker nimam vrta. Torej mi za vse nakupe, od čistil, obleke do hrane ostane cca 280-330 euro. Imam 13 let star avto, ki ga koristim za nujne potrebe (tankam 1x na mesec ali dva).
Zdaj pa oceni sama ali živim razkošno, normalno ali težko 🙂

Niso vsi revni, dajte no.

Primer: jaz, oce in mama imamo vsi uni izobrazbo.
Moja placa 1200€, pokojnina oceta 1400€, pokojnina mame se malo vec. Je pa res, da sta imela placo se toliko visjo.
Sodelavka, ki je sla letos v penzijo po 41ih letih dela, ima penzijo 1100€.

To zame niso revezi. Hvalabogu, da je tako.

morda imaš pa zato nizko plačo, ker se med šihtom na internetu paseš!

1.400 eurov pa tudi ni nek strašno velik denar, če je oddelal polno delovno dobo.
kaj šele 1.100 …

Moja mati prejema 540€ za 40.let delovne dobe. Pač nizka izobrazba.

Enim očitno res ni sile.

Je pa žalostno, da lenobe dobijo 430€ socialke, brez enega dneva delovne dobe, moja mati pa pa po 40.letih fizičnega dela, 90€ več.
Bolano.

Tudi moja mama ima (zdaj, po vseh poviševanjih in usklajevanjih) 540 € pokojnine.
Dodeljenih ji je bilo 460 €.
Za dopolnjeno zahtevano delovno dobo (ne vem, koliko je bila pred nekje 9imi leti; ni še bila 40), ne invalidsko.
Živi sama, v svojem stanovanju v bloku. Jamra ne, ker je navajena. Bila je samohranilka. Vzeti nikoli nič noče oz. se zahvaljuje v nedogled, ko ji tako ali drugače argumentiram, zakaj ji tiščim denar… Ali kupim kako stvar.
Ja, dragi nekateri moji–marsikateri penzionist ima za kaj jamrat.


Lahko, da jih ti poznaš veliko, ki imajo 800€ pokojnine samo povprečna pokojnina v Sloveniji je 630€ in to ne zato ker ima VELIKO upokojencev 800€.
Poleg tega je 500€ zajamčena pokojnina za polno delovno dobo in starost in še to je relativno nov zakon do sprejetja tega jih je veliko dobivalo 300 – 400€ za polno delovno dobo in še za tvojo informacijo za 700€ pokojnine moraš imeti 25 let 1300€ neto plače in od tega plačane vse dajatve, me zanima kako boš takrat pretiravala pa bo po tvoje čisto dostojna penzija.


Na podlagi štirih primerov pač ne gre posploševati a ne. Ojoj kako ste butasti.


prodaš stanovanje, se preseliš v dom in te najcenejša oskrbnina z enoposteljno sobo pride 630-650 eur mesečno.
jedla boš bolje …. pa od prodaje boš imela denar …

Sram nas lahko (a ne Korl, ti gobezdač pritlehni?) nizkih plač in še nižjih pokojnin, ki in ki bodo iz teh plač izhajale. Naj gre kar v bližnji ZD pogledat tisti, ki ne verjame kako garajo za minimalca stari delavci, zgarani, nekaj let pred borno penzijo.


Kje pobirate take bedaste informacije, za 700€ pokojnine moraš imeti 24 let 1500€ neto plače, pri minimalcu in polni dobi ti država garantira 500€, brez tega novega zakona o minimalni pokojnini za polno dobo bi ob minimalni plači dobil 340€ pokojnine, res ste nekateri butasti, da glava peče, poznate enega morda dva z 700€ pokojnine in to je sedaj kar pokojnina za vse upokojence dajte malo povprašat okoli sebe in tudi pogledat kako živijo, kakšen avto imajo, če ima vaš upokojen sosed avto za 30 000€ še ne pomeni, da ga imajo kar vsi upokojenci večina ima +15 let star avto, ki je vreden manj kot stroški razgradnje, ne posplošujte kar na vse zato ker poznate enega ali dva, ki s penzijo brez težav živijo, tudi moj sosed ima +6000€ plače njegova žena pa nekaj manj pa ne mislim, da imajo zaradi tega kar vsi zaposleni približno tako plačo, dajte se zresnit in ne pišite bedarij.

moja dva imata solidne penzije, brez denarja pa sta, ker se oklepata prevelike bajte, potrebne prenove, kjer že ogrevanje stane celo premoženje, namesto da bi se preselila v manjšo, varčnejšo nepremičnino, pa bi jima veliko ostalo vsak mesec. Slovenci smo pač navezani na te svoje zidake. Meni je noro.


prodaš stanovanje, se preseliš v dom in te najcenejša oskrbnina z enoposteljno sobo pride 630-650 eur mesečno.
jedla boš bolje …. pa od prodaje boš imela denar …
[/quote]
Kateri dom ima oskrbo za 650€ mesečno?


Kateri dom ima oskrbo za 650€ mesečno?
[/quote]
šiška ljubljana, oskrba I. z 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pribitkom za enoposteljno sobo.

http://www.dso-siska.si/data/file/dokumenti/Cenik_1.3.2019.pdf

če ne rabiš posebne nege, tako drag dom tudi ni.


Kateri dom ima oskrbo za 650€ mesečno?
[/quote]
kolikor sem gledala cenike, večina ima za oskrbo I. po 20 eur na dan.

Pri povprečni plači cca. 1.200 EUR (kar nima ravno veliko ljudi, posebej ne kar v obdobju 24 povezanih let), bo vaša pokojnina po 40 letih dela 600 EUR. Uau..kakšna bogatija. Pa večina vas je šla v službo pri 25 letih ali kasneje, torej če boste šli v penzijo pred 65 letom, bo vaša penzija še bolj mizerna… Še 500 EUR ne, ker ne boste dosegli polne dobe. Pa dom tudi ni 650 EUR, čez 1.000 raje računajte.

New Report

Close