Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Šokirana in…..

Šokirana in…..

presenečena sem.Danes zjutraj v vrtcu mi je vzgojiteljica rekla,da naša skoraj 5letnica tako slabo govori,da precej izstopa iz celotne skupine.Res je,da je začela govoriti zelo pozno (3 leta)ampak meni se je vseskozi zdelo,da govori normalno.Res da nerazločno,ampak tudi črko R obvlada,le č in š malo menja in kakšne težke besede pove le napol ne cele.Prosim pomagajte mi.Ali naj jo peljem k logopedu?Ali se te zadeve dajo popravit (recimo do šole).V šolo naj bi po mojih izračunih šla septembra leta 2006(je januarka).Mamice s podobnimi izkušnjami prosim za nasvete!!!

Pojdita k logopedu. Moj sin pri štirih letih ni govoril r, š, ž, č. Po štirih obiskih pri logopedinji (v roku dveh mesecev) je bil njegov govor perfekten.
Ti pa priporočam, sploh če si iz Ljubljane, da pelješ punčko v Center za gluhe in naglušne, ki je na Vojkovi ulici. Tam so res mojstri.

Jaz tega ne bi jemala tragično ampak kot prijazno opozorilo. Vzgojiteljica ima to priložnost, ki je starši običajno nimamo – opazuje otroka v skupini. Če res izstopa iz skupine potem morda tudi punčka to opaža in se drži bolj nazaj zaradi tega ali pa ji je nerodno govorit pred drugimi, otroci se morda celo norčujejo iz nje… Pelji jo k logopedu, da izveš še strokovno mnenje, če je res kaj narobe pa je zdaj pravi čas, da se to popravi.

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Draga mamica,

verjamem, da se počutiš prizadeta in šokirana ob takšnem opozorilu, jaz bi ga vzela resno.

Logoped ni noben bav bav, ampak strokovnjak, ki prepozna in razrešuje težave povezane z govorom in obisk pri njem vam lahko le pomaga. Pred vstopom v šolo, naj bi otrok izgovarjal in pravilno uporabljal vse zvoke, zato le prosite pediatra za napotnico za logopeda.

Starejši sin (sicer takrat tri in pol letnik) ni znal izgovoriti K in G in trije obiski pri logopedinji so zadostovali, da se ji ju skozi igro in vaje naučil.

Obiskovali smo krasno logopedinjo v ZD Šiška, katero topo priporočam,

pozdravček, Nike

Moj mož uči na Centru zagluhe in naglušne – sicer ne v LJ….ampak so res mojstri…

Tudi jaz ti priporočam, da tam obiščeta logopeda…čisto preventivno…da slišiš njegovo mnenje, … pa boš špomirjena…

Ne se preveč sekirat… vse se da popravit in predvsem zavedaj se, da ni edina…. – če ti bo to kaj v tolažbo :-))

LP

Hej!

Ob tem sem nekoliko presenecena.

Kaj sedaj vec ne obisce logoped otrok kar v vrtcu in pregleda skupine?
Ko sem se ucila, so v prvi razred prisli otroci, ki jih je logoped pregledal ze v vrtcu in so vsaj dve leti imeli trening;potem se je delo nadaljevalo v soli.
Vem, zdaj so mlajsi, ampak vidim, da je bilo vcasih bolje organizirano.
Med poukom je logoped odpeljal otroke v posebno sobo, kjer so imeli korekturne vaje. Nikamor jim ni bilo treba hoditi. Tudi sama sem bila povezana z logopedom in tiste krasne vaje, ki so vcasih bile v Cicibanu, so potem tudi z mano resevali. Drug drugemu sva bila v pomoc in govor se je popravil.

Strinjam se, da b bil pregled sluha tudi potreben. V mojih casih je logoped napisal priporocilo solskemu zdravniku in tam so starsi dobili napotnico se za k dodatnim specialistom, ce je bilo potrebno.

Lep pozdrav

Glede na to, da bo tvoja hči dopolnila 5 let prihodnji mesec, ji bo najbrž (če je res tako hudo) že pediatrinja dala napotnico za logopeda. Če pa ne, ti bodo obisk priporočili na obveznem predšolskem pregledu. Moj sin je imel slabo izgovorjavo c, s in z, pa sva šla k logopedu prvič letos junija in septembra je štartal s 1.r/9 brez težav.
Ti pa res priporočam Zavod za gluhe in naglušne na Vojkovi v Ljubljani. Tam so zelo prijazni, da o strokovnosti sploh ne govorim.

Draga Petra,
moj sin je prvo besedo spregovoril pri treh, pri štirih je mogoče, ampak res samo mogoče skup spravil kakšen stavek, ampak njemu se dejansko NI DALO govorit! Potem je začel govorit, vendar nerazločno. Če smo ga popravljali, se je obrnil okrog in se pač ni več pogovarjal. Potem sem ga peljala k logopedinji, kamor sva hodila 2 leti, 2xtedensko. Pri sedmih je končno rekel R in pričel nekoliko lepše govorit. To pa zato, ker sem mu res dobesedno težila. Dokler ni besede lepo izgovoril, ga nisem šmirglala. Očitno se je obrestovalo.

Danes si pa včasih želim, da bi imel nekje kakšen gumb…da bi ga včasih malo ugasnil…še v spanju govori :-))))

Tako da ti tudi jaz svetujem obisk logopeda, pa čim manj sekiranja.

Zavdedam se,da hči dejansko slabše govori od ostalih niti sanjalo pa se mi ni,da je zadeva tako pereča.In tudi ne zamerim vzgojiteljici,ker vem,da je bilo opozorilo dobronamerno.Naneslo je tako,da včeraj zaradi službe nisem mogla v vrtec na roditeljski sestanek in me je “dobila”danes zjutraj.Hkrati pa mislim,da to tudi ni vse,kar mi je hotela povedati.Jutri zjutraj se bom za 5 minut umaknila nekam na samo in že zdaj me črviči sedmi čut,da bogvekaj še ni v redu.Po glavi mi pleše ne vem koliko vprašanj,pa psihični problemi,pa bla bla bla.Čist skoz imamo ene probleme.Enkrat ne je,drugič je vedno bolna,tretjič ne govori,bog ve,kaj me čaka jutri.Ampak temu govoru bom prišla enkrat do konca.Ali mogoče katera ve,kateri je dober logoped na Gorenjskem?

V Kranju je logopedinja ga. Zala Doria, glede na izkušnje z njo jo lahko samo pohvalim. S sinom jo obiskujeva vsakih 14 dni in se mi zdi zelo topla, prijazna oseba, ki zna otroka na pravi način zmotivirat za vadbo črk, zlogov, besed, skratka vsega kar zraven paše. Šumnike je sin osvojil zelo hitro, črka r se tudi že kaže.
Če se odločita zanjo, jo kar hitro pokličita. Tel. št. 04 2082-239.

Kljub megli še naprej lep dan.

Midva sva hodila na Jesenice, v zdravstveni dom. Problem je v tem, da pridejo otroci na vrsto enkrat mesečno, kar meni ni bilo všeč, ker smatram, da če ima otrok eno terapijo, da mora na tem tudi delat. Zato sva hodila na terapijo 2x na teden zjutraj pred šolo. Seveda je treba delat logopedske vaje tudi doma, ampak kot sem ti povedala, jih naš od začetka ni hotel. Ampak sem vztrajala, včasih je šlo tudi z grda, potem se je pa navadil, da je treba vaje delat.

(Tko, kot kasneje poštevanko:-))) kar je treba, je treba.

Obisk pri logopedu sicer ne more škoditi, toda za vse je potreben čas. Nekako do šole naj bi se govor uredil. Mislim, da imaš še čas. Forsiranje lahko namreč privede tudi do upora.
Bodi pozorna na odgovor eneBarbare. Če se do naslednjega poletja nič ne spremeni, pa le stopita k logopedu. Da se ne bodo sošolci norčevali iz nje, kar pa lahko ima hude posledice tudi za odnos do šole nasploh.

Nočem te strašiti, a vzgojiteljica v moji skupini je ugotovila, da eden od fantkov ne samo zaostaja pri govoru, temveč da ima težave z ravnotežjem, orientacijo, sluhom… Izkazalo se je, da je imela prav, na srečo je to opazila dovolj zgodaj, da se bo dalo vse še popraviti. Fanktova pediatrinja vsega tega ni zaznala!
Torej, stvar vzemi resno, če ima hči težave s sluhom, se pri tej starosti da praktično vse nadoknaditi in to ni nobena tragedija. Če gre pa samo za logopedske težave, pa itak ni razloga za zaskrbljenost.

Nike, daj povej, je ta logopedinja taka mlajša z dolgimi črnimi lasmi? Mi smo bili zaenkrat samo enkrat pri njej, je rekla da pridemo kasneje, ko bo hči stara že 6 let zaradi črke r, ki je še ne izgovarja. Samo meni se zdi to fuuul pozno, takrat bo šla že v šolo.
A ima katera izkušnje s to črko r? Mi smo dobili vaje, med drugim je tudi izgovarjanje brrrr z ustnicami (kot če te zebe), ampak moji to sploh ne gre. Ostale vaje obvlada, ta pa nikamor ne gre. Sicer je meni logopedinja rekla, da ima hći pač tako oblikovan ta mehkonebni lok, da je normalno da ji r ne gre, samo meni se res zdi prepozno do šole čakat.
Izkušnje in nasvete prosim.

Hvala
Andreja

No, mi smo tudi imeli podobne težave z izgovorjavo č,š in ž. Pa sem vztrajala, da smo hodili k logopedinji že v vrtcu(leto rped šolo), ker drugače otroci na ta račun manjkajo v šoli kar pa ni tako vredu kot če manjkajo v vrtcu. Poskusi, da zrihtata zadevo do šole. Samo vztrajna bodi.

Midva imava meddrugim tudi črko r in imava tako vajo da mu stisnem lička močno skupaj, on pa potem kao izgovarja dolgi r – kot bi se praskal po nebu. vaje za r imava midva še: oponašanje vozil in pa kako konj kopitlja – ko mu je to šlo je rekla da ima jeziček dovolj gibčen. ko pa imava stisnjene ličnice se sedaj že sliši črka r, čakamo da to tudi v praksi podzavestno uporabi. Je pa sine brez prednjih štirih zobk in mu je jezik vedno uhajal.
Logopedinja pravi da bo do šole, drugo leto, že prav lepo govoril. Se trudimo.

Logopedinja je, mislim, da 40.letnica (na oko ocenjena), z dolgimi črnimi lasmi in mladostnega videza, je pa povedala, da ima starejšega sina v gimnaziji (iz tega sklepam njeno starost), predvsem pa je izredno razumljiva in odličen motivator.

Moj sin je komaj čakal, kdaj se bo šel lahko spet k logopedinji pokazat, kako napreduje, vaje sva delala tudi doma.

Glede naročanja pa sem poklicala v ZD Šiška, kjer so me vezali k sestri pri logopedinji in to je to,

pozdravček, Nike

Tudi jaz navijam za logopedinjo Zalo Dorja, ki dela v ZD Kranj. Tekom obiskovanja logopeda s starejšo hčerko smo postali dobri prijatelji. Verjemi, da obisk logopeda ni nobena huda stvar, da je to stvar, ki tvojega otroka nič ne boli, rezultati so vidni zelo hitro, predvsem pa otrok pridobi na samozavesti. Naša mala je stara dobrih pet let in z njo delamo vaje, ki jih je starejši predpisala logopedinja in napredek je očiten.

Zala dela z otrokom preko igre in ko vidi, da se le ta utrudi z vajami prekine, da se otrok odpočije in nato nadaljuje.

New Report

Close