Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Solidarnostna pomoč

Solidarnostna pomoč

Oj

Vem, da je bilo o tem že ogromno napisanega, ampak mislim da tega ne. Zanima me, če solidarnostno izplačuje država ali jo izplača delodajalec. V naši kolektivni pogodbi je tako čudno napisano in sicer, na kratko:
-solidarnostna pomoč pripada v primeru odsotnosti zaradi bolezni nepretrgoma 6 mesecev ali več v koledarskem letu, 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} povp.plače v RS za pretekle tri mesece.

V tem primeru, bi znašala solidarnostna pomoč nekaj manj kot 60.000 sit. Pa gledam poste, ko vsi dobijo nakazano nekje 120.000 sit in to po treh mesecih!!!

Sedaj me pa zanima, kje bi lahko izvedela, mogoče pravna pomoč, ali to izplača meni podjetje samo tako kot je, ali od nakazila, ki ga država nakaže delodajalcu meni nameni samo 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}??

Mogoče je malo čudno napisano, ampak ne znam drugače razložiti. Bi pa rada v tej smeri izvedela kaj koristnega

Hvala za vso pomoč

Mi2

Vem samo to, da solidarnostna pomoč ni kar avtomatsko dodeljena, ampak mora sindikat odločat, ali si do nje upravičen in ali se strinjajo, da jo dobiš – vsaj tako je bilo pri nas pred par leti v šolstvu.

Pri nas – negospodarstvo je tako, da napišeš prošnjo na delodajalca, ki pa solidarnostno pomoč odobri že kar po ‘defoltu’, vsem prosilcem enak znesek, tak kot je predpisan v uradnem listu (zdaj nekje okoli 120.000 SIT). Neglede na to, ali si v sindikatu ali ne.

Ojla AnaAna

Mi lahko zaupaš kje v uradnem listu bi lahko to tudi prebrala. Pogoj ni, da si član sindikata, vsaj pri nas ne, ker ga sploh nimamo :-((((

Me pa čudi, da imamo tako nizke zneske in tako smešne pogoje. Slabše stoječe firme imajo boljšo solidarnostno kot mi

Hvala in lp

mi2-gorenjka :-))

Da ne butnem narobe – si ti štajerska Gorenjka? Imaš nov nick?

Ej, z glave ti težko rečem kje, vem pa, da sem ravno zadnjič gledala nove zneske, ki jih sprejme naša oblast, ko jih je moj šef kopiral in prilepil na zid (to je napisano tam, kjer so tudi določeni zneski za kilometrino, jubilejne nagrade za 10, 20,… let dela, odhodi v pokoj ipd). In ker to šef sam nalepi na steno, ko so spremembe (in seveda lepo obreže) se nikoli nisem spraševala pod kateri akt to gre … ker to na določeno obdobje spreminjajo (z rastjo plač, inflacije …).

Zadeva ni stvar sinidikata. Za javni sektor vem, da država nakaže delodajalcu, ki pa nato nakaže delavcu. Za gospodarstvo pa vem edino to, da nekatere družbe to delijo po svoje po nekih čudnih ključih, koliko pa je to prav, pa ne vem in se nisem poglabljala, ker pri nas to ‘laufa’. Pri teh zneskih pa gre tudi pri nekaterih postavkah za nekaj minimalnih razlik med gospodarstvom in negospodarstvom.
Je pa dejstvo, da podzakonski akti in nižji ne smejo generalnega predpisa razlagat po svoje, v kolikor je potem akt slabši (je lahko je edino v prid delavcev, državljanov, torej boljši od nadrejenega akta).

Solidarnostna pomoč ti pripada, ko napolniš tri mesece bolniškega staleža. In pazi – pri nas je tako, da ti v tem primeru v naslednjem letu pripadata še dva dneva letnega dopusta na konto delavčevih socialnih razmer – daljše bolezni.

Če lahko počakaš do srede sli četrtka naslednji teden, bom pogledala. Do torka sem namreč na dopustu.

LP!

Ker predvidevam, da delaš v gospodarstvu, je najpametneje, da pogledaš v splošno kolektivno pogodbo za gospodarstvo. Če v njej najdeš napisano kaj bolj ugodnega od tega, kar velja v vaši firmi, ti to nedvomno pripada. Sicer pa ne (če so določila v vaši KP res takšna kot jih navajaš).

Solidarnostno pomoč pa izplačuje delodajalec in ne država (v javnem sektorju pač delodajalci itak večinoma dobijo sredstva za plače ipd., s tem pa tudi za solidarnostno pomoč, od države).

Oj

AnaAna jaz sem ta!! :-))) Pa lep pozdrav

Sem gledala sedaj raliko med kolektivno pogodbo za gospodarstvo in ne gospodarstvo. Razlika je v tem, da se v negospodarstvu izplača čista povprečna plača v RS, v gospodarstvu, pa je navedeno samo 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ob primeru smrti, vse ostalo določi podjetje samo :-(((

Tako, da se bom morala zgleda sprijazniti. Čeprav nikjer točno ne zasledim, kam pašejo zavarovalnice, pa če sem sedaj butasto izpadla ali pa tudi ne, naj mi to kdo pove?!?! Hvala

lp
mi2

New Report

Close