Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek spremenjen obračun zemeljskega plina

spremenjen obračun zemeljskega plina

V soboto smo prejeli račun od energetike. Moram priznati, da sem bila kar malce šokirana, ko sem odprla kuverto.
Zdaj je bilo super, ker smo plačevali čez celo leto približno enak znesek in je še šlo. Čez zimo porabiš več, čez poletje manj, toda vedno plačuješ enako. Enkrat na leto se naredi poračun in to je to.
Zdaj pa so uvedli nov način plačevanja, ki meni osebno ne odgovarja.
Za februar smo prejeli bistveno višji račun, kot v prejšnjih mesecih. Prej smo plačevali cca 70 evro, Ta mesec pa znese položnica kar 183,00 evrov. To pa je za družinski proračun bistveno višji znesek. Saj vem, da bo potem čez poletje manj, toda vseeno mi je bil bolj všeč prejšnji način obračunavanja.
Ne vem kako so s tem pridobili. Še vedno gre za akontacijo porabljenega plina in ne za dejansko porabo.
Kaj pa vi mislite o tem?

mi dobimo toliko, kolikor porabimo. vsak mesec popišejo in plačamo dejansko porabo. za december smo dobili 140 evrov, za januar 90, za februar še čakamo. poleti je ta cena bistveno manjša. nam tako zaračunavajo že od vsega začetka (2 leti smo tukaj), ne vem, kako je bilo pred tem.

Pri nas plačujemo dejansko porabo. Se pravi,da enkrat na mesec popišem števec in javim stanje v plinarno. Imajo internetni obrazec in mi to vzame ravno eno minuto časa. Čez dva do tri dni potem pride račun. Predvidevam, da vmes tudi sami kdaj kaj popišejo.

Smo pa ob prehodu na nov način obračuna tudi prejeli malo večjo položnico. Sem ugotovila, da so poleg zneska računa prišteli še saldo obdobja, kar je pomenilo, da so prišteli še dolg prejšnjega meseca, čeprav smo prejšnjo položnico že plačali (in to v roku). Zato sem od zneska položnice odštela znesek prejšnje in sem plačala samo dejanski dolg. pa se do danes ni še nihče pritožil. Predvidevam, da ob času tiskanja položnic še niso imeli poknjiženih vseh plačil, ali kaj podobnega.

Ja tudi mi smo dobili ful višjo položnico okoli 160 Eur-ov. Kar veliko, menda pa ne moreš več javljati stanja, da bi ti znižali, tako da jemljejo neko povprečje za nazaj..

kaj a se nič ne grejete, ko tolk mal ponucate? :)))

Mi smo prej plačevali povprečno na mesec cca 130 EUR…pol smo pa prejšnji mesec dobili položnico čez 420 EUR, v petek pa za 210 EUR…

Skratka na leto mi porabimo že nekaj let povprečno cca 2800 kub.m. plina v hiši z dvema stanovanjskima enotama za ogrevanje, kuhanje in toplo vodo.

teddy, mi imamo v dnevni še kaminsko peč na drva, s katero ogrevamo spodnje prostore dnevno, jedilnico,kuhinjo, hodnik. zvečer vklopimo še centralno. če ne bi imeli te peči na drva, bi račun najverjetneje bil tako velik, kot je vaš. ampak takrat bi mene najverjetneje kap 🙂

Še vedno lahko javljaš stanje, samo od 15. v mesecu do (no ja, nekaj dni) in ne kadarkoli, ko je veljalo doslej, kolikor sme jaz razumela dopis, ki ga je poslala Energetika.

Ni me glih kap… pač mi smo imeli vedno obračun v začetku oktobra…tako nas je energetika do sedaj kreditirala čez zimske mesece, ko smo več porabili kot plačali… sedeja pa bomo sprot palčeval, koliko porabiš toliko plačaš.

Drgač pa mi plinsko peč v klopimo v prvem tednu Oktobra in ugasnemo konec aprila ali v začetku maja, odvisno od vremena čez praznike. Za kuhanje in ogrevanje tople vode, pa ponucamo cca 2.9 kub.m plina. Položnice veljajo za dva stanovanja v hiši, našega v nadstropju in stanovanje staršev v prtličju.

ja tudi mi smo plačevali po dejanski porabi in sporočali stanje števca, tako pa plačevali toliko kot smo porabili. In je sledil prvi šok ko so nam poslali položnico za dec-jan 230€ in sedaj za feb 120€ kar je tudi zelo veliko – drgač pa smo plačevali vedno pod 90€.

sem se seveda pritožila in so mi obrazložili da je to nov način obračunavanja in da se po števcu ne bo dalo več plačevati ampka, da bo vedno le še pavšal – to pomeni tolk kolikor se bo njim zdelo da moraš porabit toliko ti zaračunavajo.

sem jim tudi rekla naj mi razložijo nov način cene pa neka ni znala poveda
mogoče je imel kdo več sreče???
prosim poročajte

Stanje še vedno lahko javljaš. Kot je napisala Metka 2, lahko to storiš me 15. in 22. v mesecu. Če pošlješ kadarkoli izven tega obdobja, potem tvojih podatkov ne bodo upoštevali.

Ampak to ni dejansko stanje porabe! Kaj točno naj bi nov obračun predstavlja? Če bi šlo po dejanski porabi, potem bi moralo vsako gospodinjstvo sporočat stanje. Tako ga pa ne!
Meni se zdi, da vzamejo porabo v prejšnjem letu za posamezni mesec in ti potem zaračunajo približno enako porabo.
Meni se to ne zdi smiselno.

ne bo čisto držalo ker ravno to sem naredila tako kot so mi napisali v navodilih in so mi obračunali od 1.2.-15.2.2008 po števcu nakonc pa so kar užgali nek pavšal dodatnih 50 m3 ???

pa sem jih klicala kaj je zdej to in so rekl da oni pa ne bodo čakali sedaj en mesec da bo naokol in da bodo kar pol meseca obračunal na pavšal

??? ne razumem glih ampak mislim da je kle not skrita ogromna podražitev plina

pa kje je to? ziher v Ljubljani 🙂

JA seveda to nam je sedaj JAnkovič zakuhu
sej ne veš kaj bi jimše reku

jankovič verjetno nima nič s tem, ker so v mariboru šli na isti sistem

upam, da v celju ostane tako, kot je. vsak mesec nekje 8. pride en tip in popiše števec.

da ne boste kar nekaj nabijal, si raje preberite, kar ste prejeli po pošti, tisti, ki pa ste to vrgli v smeti, pa imate tukaj link… :

no, jst sem tudi doživel šok s prvim obračunoma plina v novem stanovanju. nisem delal odčitkov, ker sem pač predvideval, da gre po starem sistemu, moja krivda pač.
no, ko sem dobil položnico, mi je bilo takoj čudno, saj za enosobno stanovanje s 40kvadrati ne morem ponucat 180kubikov plina v treh mesecih, pa še to je bilo več ali manj za samo za toplo vodo.
no, potem sem pogruntal (po pogovoru z referentko na energetiki lj), da so naše stanovanje dali v razred ps5, ki predvideva takšno porabo plina kot cela stanovanjska hiša. in potem glede na to zračunajo pavšal.
se pravi, to bom moral na energetiki dat spremembo (v ps3), da ne bo kakšnih komedij.
druga zadeva pa so odčitki, ki jih lahko sam narediš in sporočiš do crika 20-tega v mesecu, sicer oni avtomatsko priklipijo na pavšal za cel mesec nazaj. vsaj tako sem jst razumel tisto žensko na telefonu. in dobropisa več ni, lahko samo zavrneš račun.
in še nekaj: četudi sam delaš odčitke vsak mesec (in je tako logično med odčitkom in odčitkom doba en mesec), oni v vsakem primeru prištejejo 10dni pavšala. se pravi, da gre 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} njim direkt v žep, verjetno pa še več, ker kot pravim, je tist njihov pavšal precej višji od dejanske porabe.
no, če sem seveda vse razumel prav, moram se na energetiki oglasit (sem v ljubljani) in videt, kako je s tem.
vendar če gre res za to, kar pravim, so nas dragi moji začeli lepo nategovat in tisto napovedano podražanje plina je očtino čisti profit in ne neka kriza na globalnih trgih ipd.
v tem primeru je zadeva zrela za eno resno tožbo, saj plina v celoti ne računajo glede na porabo, vendar velik del po nekih virtualnih izračunih, ki z prakso nimajo kaj dosti skupnega. enako, kot če greš kupit liter mleka in ti prodajlac reče, tole je pa od danes dražje za 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465},ker smo izračunali, da bi ga lahko spili 2x več (in na listku še vedno stara cena) oz. nekaj v tem stilu. katastrofa.

New Report

Close