Strokovni izpit ZUP
Zdravo, najprej hvala za izčrpne informacije, vsaka čast.
Tudi jaz imam izpit v začetku maja in se toplo priporočam za zapiske oz. primere.
Moj e-mail: lovro.bektasevic@gmail.com
Hvala!!!
Moj mail: ipravne@gmail.com
Zivjo tudi meni bi zelo prisli prav kakrsni koli zapiski za zup.
moj mail je potksreci@gmail.com
HVALA
Lepo pozdravljeni vsi skupaj in čestitke vsem, ki ste uspešno opravili ZUP.
Konec tega meseca sem prijavljena na delavnico na Upravni Akademiji. Tega me je kar strah, ker je zadeva obširna. Izpit si bom plačala sama, zato moram resno pristopiti k stvari.
Če je kdo tako dobra duša, vljudno prosim za zapiske in kakšne primere, nasvete, koristne informacije… Bom neskončno hvaležna.
Moj mail: neskoncno82@gmail.com
Hvaala vsem.
Prodam zapiske, izpit opravljen sedaj v avgustu
Če kdo potrebujete mi lahko pišete na el naslov zlunca.100@gmail.com pa pošlem kar mi prav prišlo za izpit glede teorije(brezplačno).
Nekomu ki želi, pa lahko prodam vzorce vaj s komentarji, predavateljice, kjer so vsi vzorci,ki pridejo na voljo na pisnem preizkusu(primeri odločb, sklepov, vlog,vabil, zapisnikov). Priblizno 60strani vsega.
Lp
Izpit ZUP opravljen, 22.10.2020 ob 10:35
Evo…pravkar opravljen izpit iz ZUP-a za 2 stopnjo (v prvo!). Ko sem se jaz pripravljala na ZUP sem tudi po netu iskala informacije, ampak jih ni ravno veliko…tako da se bom jaz malo razpisala…mogoče pa komu pomaga.
Za vse tiste, ki se pripravljate na ta izpit – ja je zahtevno, ni pa nemogoče. Toplo priporočam delavnice za ZUP, ki jih izvaja Upravna Akademija (lahko da jih izvaja še kdo drug, ne vem) tam predavajo dejansko člani izpitnih komisij – v treh dneh greš čez celoten ZUP, kjer ti posamezne zadeve razlagajo na konkretnih primerih. Če se ne odločite za predavanja, pojdite vsaj na priprave na praktični del – tam se gre zelo na hitro čez ZUP, potem pa se vadi na konkretnih nalogah posamezne upravne akte – kar je še bolj pomembno, dobite vzorce uradnih pisan (odločb, sklepov, pooblastil, potrdil, zapisnikov, vabil…). Dobro je, da si pred pripravami / delavnico preberete ZUP, tako da vsaj približno veste zakaj se gre.
Učenje…hmm…jaz sem si sama naredila zapiske…šla sem vzporedno čez ZUP (ker moraš čez zakon, da potem veš pri pisnem delu katere člene se išče v katerem delu zakona) in čez skripto od Štrikerja (vmes pa sem si beležila še podatke ki smo jih dobili na pripravah / delavnici).
Pisni del izpita zgleda tako, da najprej preverijo istovetnost (osebna izkaznica) potem pa ti razdelijo sprintan ZUP, izpitno nalogo, izpitno polo (na katero napišeš akt) zraven pa dobiš tudi list za osnutek oz. akta, kakšne zapiske, ipd. – ta gre potem v razrez). Pišeš cca. 3 ure (4 šolske ure). Časa je več kot dovolj…tudi zame, ki sem poleg ZUP-a fasala še področni zakon (Zakon o varstvu okolja, čeprav nimam s tem področjem absolutno nobene veze – sem iz čisto druge branže). Dobra stvar tega, če že dobiš področni zakon je to, da veš da boš moral odločati vsebinsko, se pravi da po vsej verjetnosti sestavljaš odločbo (pozitivno, negativno, ipd.). Jaz sem se 2 uri matrala kot zmešana, ko sem v področnem zakonu iskala pravi člen na katerega bom oprla zavrnilno odločbo, dejansko odločbo pa napisala v 20 minutah – na koncu se je izkazalo, da je področni člen zakona na katerega sem oprla odločbo čisto nepomembna zadeva (dobro je sicer če ga zadaneš, če ga ne, pa to niti slučajno ni razlog, da bi na izpitu padel) – izpitna komisija preverja le če si izdal PRAVI akt, če je akt v predpisani obliki, če ima vse sestavine, kako je formuliran izrek in obrazložitev in pravno sredstvo (pri odločbi čim več napišite pri obrazložitvi). Naloge so osnovne in konkretne– komisija v naloge ne daj trikov, ki bi zavajali kandidata (to prav posebej povdarijo na predavanjih / delavnici).
Kar se tiče ustnega dela…ja, jaz sem bila prepričana, da bom imela problem z pisno nalogo oz. da bom padla (napačni členi področnega zakona, toga obrazložitev – ker mi je bilo področje neznano). Ko te pokličejo pred komisijo na zagovor moraš najprej spet pokazati osebni dokument, potem te oseba, ki je pripravila pisno nalog seznani ali si pisni del uspešno opravil (če si kakšno malenkost kiksnil, te opozori ali reče…tu v odločbi ste navedli to in to…zakaj se vam je zdelo pomembno to navest, bi lahko dodali še kaj ipd.) Na srečo, se je na koncu izkazalo, da je bila moja izpitna naloga z vidika ZUP-a brez napake (pravi akt, vse sestavine, primerna obrazložitev, ipd…) – pravi člen iz področnega zakona pa sem seveda kiksnila =) . Sledila so ustna vprašanja.
Tako je…poznat je potrebno vse iz ZUP-a ampak nikakor ne v čiste detajle – ko vidijo da suvereno začneš z odgovorom, te kar na sredini ustavijo in rečejo: V redu, gremo naprej. Recimo moja vprašanja so bila: Kaj je pritožba, kdo jo lahko poda in iz kakšnih razlogov? (tu sem dejansko odgovorila da je pritožba edino redno pravno sredstvo za varstvo zakonitosti, poda jo lahko stranka v postopku, stranski udeleženec, državni odvetnik iz razlogov: molk organa, napačna uporaba materialnega predpisa oz. napačno ugotovljeno dejansko stanje). Stroški v postopku (katere poznamo: recimo splošni stroški so stroški poslovanja organa, posebni pa povračilo stroškov pričam, izvedencem, ipd.), Kaj je ogled? (eno izmed dokazni sredstev v dokaznem postopku, ko gre uradna oseba na teren). Kaj je obnova postopka (eno izmed najbolj uporabljenih izrednih pravnih sredstev). Kaj je poravnava (ko dve nasprotujoči stranki skleneta dogovor, poravnavo vodi uradna oseba, o poravnavi se piše zapisnik). Vmes postavijo še kakšno krajše podvprašanje. In potem še upravni spor: Kako se začne upravni spor (s tožbo), v kolikšnem času (30 dni od dokončnega akta) in kdo so udeleženci (toženec, tožnik, druga stranka s pravnim interesom). Na koncu pa samo vprašanje kdo v upravnem sporu odloča na 1stopnji in kdo na 2 (na prvi stopnji je to UPRAVNO sodišče, na drugi pa Vrhovno sodišče – ne se zmotit in reči, da na prvi stopnji odloča USTAVNO sodišče – to je velik lapsus -še sploh za mojo izpraševalko, ki je bila vrhovna sodnica. Ko izpitna komisija zaključi s spraševanjem, te pošljejo ven za minuto, da se odločijo ali si opravil ali ne – potem te pokličejo nazaj in vas obvestijo, da si uspešno opravil izpit. Na licu mesta dobiš potrdilo o uspešno opravljenem izpitu, ki je dokazilo (kot spričevalo) o opravljenem strokovnem izpitu iz ZUP-a.
Še glede komisije (tudi kar sem slišala od drugih udeležencev) – zelo so iskali znanje (ne neznanje). Če se je komu zataknilo pri vprašanju, so potem isto vprašanje postavili še na konkretnem primeru – ampak tako je, če se ne učiš, ti tudi konkreten primer ne pomaga. Vprašajo te lahko karkoli iz ZUP-a…ampak vprašajo na splošno (ne pa v detajle – treba je precenit kaj je pomembno in kaj ne).
Da se naredit, ampak ne mislit da z levo roko. Učit se je treba. Jaz sem se ogromno naučila ko sem si sama delala zapiske (ZUP, Štriker). Jaz sem zaradi službe veliko na cesti, zato sem si zapiske prebrala in posnela na telefon in si jih predvajala med vožnjo – depresivno k sto hudičev po celem dnevu službe poslušat tako suhoparno temo, ampak z vidika časa je bila pa to super odločitev. Zadnji dan pred izpitom sem delala samo pisne naloge.
Aja…še to. Izpit se lahko dela za 1 stopnjo – vodenje (ZUP) in 2 stopnjo – odločanje (ZUP + ZUS). Toplo priporočam, da greste delati za drugo stopnjo in obenem opravite vse – tisto malo gradiva o Upravnem sporu (na ustnem delu v bistvu vprašajo skoraj vse kandidate isto…tako kot mene) predelate in imate zadevo zaključeno. Ker če delate za prvo stopnjo (samo ZUP) in hočete potem narediti še za 2 stopnjo morate ponovno delati ZUP, dodajo pa vam še upravni spor. Cena je ne glede na stopnjo za katero opravljate ista.
To je to…upam da bom komu v pomoč in vzpodbudo. Pa samo pogumno…jaz sem se bala izpita (ker nisem nikjer dobila konkretnih uporabnih podatkov kako poteka in kako komisije ocenjujejo, ipd.) ampak ni bilo nič groznega…mi je bil na faksu kakšen drug predmet bistveno bolj problematičen kot tale ZUP.
Srečno!
Zdravo,
Izpit ZUP opravljen, tudi jaz bi te prosila za gradivo na mail: vasic10@gmail.com
LP
Predrag
Pozdravljeni,
kupim dobre zapiske in primere za opravljanje ZUP izpita. Lahko mi pišite na mail: katarina.kos120@gmail.com
Hvala
Pozdravljena,
čestitke za opravljen izpit, sama zelim v mesecu decembru pristopiti k izpitu iz 2.stopnje, zato bi bila zelo hvaležna kakršne koli pomoči glede zapiskov in primerov za pisni del izpita. Moj mail je suzana15031981@gmail.com.
Neskončno hvaležna za vsako pomoč
Tudi jaz sem ZUP opravila v prvo (v oktobru). Nisem iz te smeri in je bilo učenje zame kar zahtevno. Vložila sem veliko truda in časa in se je na koncu obrestovalo:) skratka, da vas malo opogumim – da se, je pa treba kr naštudirat snov. Meni je pomagalo gradivo od Grafenauerja (ki je dostopno tudi na spletu). Predavanja so bila v veliko pomoč, vzorci Uradnih pisanj pa ne toliko, zgolj za občutek. Predvsem sem se učila po zakonu.
Moja vprašanja so bila: izberite si eno izmed temeljnih načel in ga opišite. Kaj je to stvarna pristojnost, kaj je pravna pomoč, vabilo, kaj je pritožba, naštejte izredna pravna sredstva. Upravni spor – kaj je in kdo so stranke. Ko vidijo, da snov poznate in pravilno odgovarjate vas ustavijo in gre hitro naprej. Zaupajte vase in bo šlo:) srečno. Če ima kdo kakšno vprašanje pa kar pišite:)
jaz pa žal padam na izpitu za ZUP. Gledam zgornji zapis od Anonimno 2041 in vidim, da je na kaj je pritožba, odgovorila, da je to redno pravno sredstvo, ampak meni je vprašanje na tak način tako široko, da mi pade, kot eno zmed 8 stvari, ki jih vem povedat o pritožbi. Pa, da ne bi bilo pomote, kristalno jasno mi je, da je to redno pravno sredstvo in razumem zakaj in razumem, da je edino, in razumem, da ga je za spor potrebno izkoristit, ker je redno, razumem njegove razloge. A na vprašanje široko kot Kaj je pritožba, mi pade ogromno stvari v glavo in mi na kraj pameti ne pade, da bi bila prva, ki jo izpraševalec želi slišati, da je redno pravno sredstvo. To sem že na predavanjih ugotovila, da bom s tem imela težave in res me je to na izpitu neslo. Pa res ni, da ne bi znala povezovati, ampak vprašanje na tak način, mi je preširoko. In za mojo težavo nimam rešitve. Če ima kdo podoben problem in če ga je celo rešil, napomoč?
@Stara Mama 59 jaz sem ga ravno naredila, v prvo, brez obiskovanja priprav ali vaj za pisanje besedil. Tisti, ki so padli so padli zaradi pisnega dela – če je pisni del čisto zgrešen niti nimaš zagovora, če je kakšna manjša napaka pa na ustnem najprej to zagovarjaš. Jaz sem imela pisno brez pripomb. Na ustnem pa, če nisem povedala točno tistega, kar je imela izpraševalka v mislih mi je pomagala z namigi, tudi jo sem vmes 2 temi zamenjala (razlogi za zavržene vloge in razlogi za zavržene pritožbe) pa sem vedela, da sem falila so mi priznali.
Je pa zelo odvisno v kakšnem poklicu delaš ZUP – kakšni pravniki, odvetniki ipd morajo znati res v nulo, za ostale pa ni tako strogih kriterijev – moraš pa vsaj osnove vedet in razumeti.
Pozdravljeni !
Prejšnji teden sem izvedela, da moram opraviti izpit, da lahko izvajam kontrole kmetijskih subvencij, lepo bi vas prosila če ima kdo od vas še kakšna gradiva, zapiske za izpit ker trenutno sem res izgubljena ne vem kako se naj začnem pripravljat.Sem pripravljena plačati za gradivo,ker nikjer ne najdem nič kaj uporabnega oz ne iščem prav ker sem čisto nova v tem.
Najlepša hvala vsakemu posebej že v naprej.
Ravno sem opravil izpit. Če znaš ni težko. Učil se približno tri tedne. Imel sem zelo dobro literaturo, ki sem jo dobil od pravnikov preko info.upravnipostopek@gmail.com, ki tudi pomagajo pri razlagi snovi. Osebno sem jih lahko večkrat poklical in so mi vse razložili. Predvsem priporočam odličen priporočnik, ki ga imajo, kjer so zajete izpitne naloge, ki se največkrat pojavljajo na izpitu glede pisanja odločb, sklepov, vabil itd.
Po simbolicni ceni 25 eur prodam letosnje gradivo s priprava na izpit iz ZUP-a. Gradivo vsebuje teorijo in primere, ki smo jih delali na predavanjih.
Kontak: ndiplomske@gmail.com