Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Strokovni izpit ZUP

Strokovni izpit ZUP

Pozdravljeni ZUP-ovci :)!!
Ponujam izvrstne zapiske za uspešno opravljanje strokovnega izpita ZUP. V primeru da ste zainteresirani opraviti izpit s pohvalo nam pišite na strokovni.izpitzup@​yahoo.com
Ponudba:
10 € – Osnovni priročnik
15 € – Nadaljevalni priročnik s komentarji (predlagam v primeru da boste pisali izpit 2. stopnje)
Želimo Vam srečno opravljanje izpita <3

Lahko mi tudi meni posljete lili.vitez@gmail.com

Napišite raje, kakšne je zdaj osip na ZUP-u odkar si Golobovi še bolj samo svoje nastavljajo na delovna mesta…

Odfukaj se v klet.

Mi lahko kdorkoli pošlje vprašanja, gradiva,… za ZUP izpit?

sabina.herle@siol.net

Odgovor na objavo uporabnika
Izpit ZUP opravljen, 22.10.2020 ob 10:35

Evo…pravkar opravljen izpit iz ZUP-a za 2 stopnjo (v prvo!). Ko sem se jaz pripravljala na ZUP sem tudi po netu iskala informacije, ampak jih ni ravno veliko…tako da se bom jaz malo razpisala…mogoče pa komu pomaga.
Za vse tiste, ki se pripravljate na ta izpit – ja je zahtevno, ni pa nemogoče. Toplo priporočam delavnice za ZUP, ki jih izvaja Upravna Akademija (lahko da jih izvaja še kdo drug, ne vem) tam predavajo dejansko člani izpitnih komisij – v treh dneh greš čez celoten ZUP, kjer ti posamezne zadeve razlagajo na konkretnih primerih. Če se ne odločite za predavanja, pojdite vsaj na priprave na praktični del – tam se gre zelo na hitro čez ZUP, potem pa se vadi na konkretnih nalogah posamezne upravne akte – kar je še bolj pomembno, dobite vzorce uradnih pisan (odločb, sklepov, pooblastil, potrdil, zapisnikov, vabil…). Dobro je, da si pred pripravami / delavnico preberete ZUP, tako da vsaj približno veste zakaj se gre.
Učenje…hmm…jaz sem si sama naredila zapiske…šla sem vzporedno čez ZUP (ker moraš čez zakon, da potem veš pri pisnem delu katere člene se išče v katerem delu zakona) in čez skripto od Štrikerja (vmes pa sem si beležila še podatke ki smo jih dobili na pripravah / delavnici).
Pisni del izpita zgleda tako, da najprej preverijo istovetnost (osebna izkaznica) potem pa ti razdelijo sprintan ZUP, izpitno nalogo, izpitno polo (na katero napišeš akt) zraven pa dobiš tudi list za osnutek oz. akta, kakšne zapiske, ipd. – ta gre potem v razrez). Pišeš cca. 3 ure (4 šolske ure). Časa je več kot dovolj…tudi zame, ki sem poleg ZUP-a fasala še področni zakon (Zakon o varstvu okolja, čeprav nimam s tem področjem absolutno nobene veze – sem iz čisto druge branže). Dobra stvar tega, če že dobiš področni zakon je to, da veš da boš moral odločati vsebinsko, se pravi da po vsej verjetnosti sestavljaš odločbo (pozitivno, negativno, ipd.). Jaz sem se 2 uri matrala kot zmešana, ko sem v področnem zakonu iskala pravi člen na katerega bom oprla zavrnilno odločbo, dejansko odločbo pa napisala v 20 minutah – na koncu se je izkazalo, da je področni člen zakona na katerega sem oprla odločbo čisto nepomembna zadeva (dobro je sicer če ga zadaneš, če ga ne, pa to niti slučajno ni razlog, da bi na izpitu padel) – izpitna komisija preverja le če si izdal PRAVI akt, če je akt v predpisani obliki, če ima vse sestavine, kako je formuliran izrek in obrazložitev in pravno sredstvo (pri odločbi čim več napišite pri obrazložitvi). Naloge so osnovne in konkretne– komisija v naloge ne daj trikov, ki bi zavajali kandidata (to prav posebej povdarijo na predavanjih / delavnici).
Kar se tiče ustnega dela…ja, jaz sem bila prepričana, da bom imela problem z pisno nalogo oz. da bom padla (napačni členi področnega zakona, toga obrazložitev – ker mi je bilo področje neznano). Ko te pokličejo pred komisijo na zagovor moraš najprej spet pokazati osebni dokument, potem te oseba, ki je pripravila pisno nalog seznani ali si pisni del uspešno opravil (če si kakšno malenkost kiksnil, te opozori ali reče…tu v odločbi ste navedli to in to…zakaj se vam je zdelo pomembno to navest, bi lahko dodali še kaj ipd.) Na srečo, se je na koncu izkazalo, da je bila moja izpitna naloga z vidika ZUP-a brez napake (pravi akt, vse sestavine, primerna obrazložitev, ipd…) – pravi člen iz področnega zakona pa sem seveda kiksnila =) . Sledila so ustna vprašanja.
Tako je…poznat je potrebno vse iz ZUP-a ampak nikakor ne v čiste detajle – ko vidijo da suvereno začneš z odgovorom, te kar na sredini ustavijo in rečejo: V redu, gremo naprej. Recimo moja vprašanja so bila: Kaj je pritožba, kdo jo lahko poda in iz kakšnih razlogov? (tu sem dejansko odgovorila da je pritožba edino redno pravno sredstvo za varstvo zakonitosti, poda jo lahko stranka v postopku, stranski udeleženec, državni odvetnik iz razlogov: molk organa, napačna uporaba materialnega predpisa oz. napačno ugotovljeno dejansko stanje). Stroški v postopku (katere poznamo: recimo splošni stroški so stroški poslovanja organa, posebni pa povračilo stroškov pričam, izvedencem, ipd.), Kaj je ogled? (eno izmed dokazni sredstev v dokaznem postopku, ko gre uradna oseba na teren). Kaj je obnova postopka (eno izmed najbolj uporabljenih izrednih pravnih sredstev). Kaj je poravnava (ko dve nasprotujoči stranki skleneta dogovor, poravnavo vodi uradna oseba, o poravnavi se piše zapisnik). Vmes postavijo še kakšno krajše podvprašanje. In potem še upravni spor: Kako se začne upravni spor (s tožbo), v kolikšnem času (30 dni od dokončnega akta) in kdo so udeleženci (toženec, tožnik, druga stranka s pravnim interesom). Na koncu pa samo vprašanje kdo v upravnem sporu odloča na 1stopnji in kdo na 2 (na prvi stopnji je to UPRAVNO sodišče, na drugi pa Vrhovno sodišče – ne se zmotit in reči, da na prvi stopnji odloča USTAVNO sodišče – to je velik lapsus -še sploh za mojo izpraševalko, ki je bila vrhovna sodnica. Ko izpitna komisija zaključi s spraševanjem, te pošljejo ven za minuto, da se odločijo ali si opravil ali ne – potem te pokličejo nazaj in vas obvestijo, da si uspešno opravil izpit. Na licu mesta dobiš potrdilo o uspešno opravljenem izpitu, ki je dokazilo (kot spričevalo) o opravljenem strokovnem izpitu iz ZUP-a.
Še glede komisije (tudi kar sem slišala od drugih udeležencev) – zelo so iskali znanje (ne neznanje). Če se je komu zataknilo pri vprašanju, so potem isto vprašanje postavili še na konkretnem primeru – ampak tako je, če se ne učiš, ti tudi konkreten primer ne pomaga. Vprašajo te lahko karkoli iz ZUP-a…ampak vprašajo na splošno (ne pa v detajle – treba je precenit kaj je pomembno in kaj ne).
Da se naredit, ampak ne mislit da z levo roko. Učit se je treba. Jaz sem se ogromno naučila ko sem si sama delala zapiske (ZUP, Štriker). Jaz sem zaradi službe veliko na cesti, zato sem si zapiske prebrala in posnela na telefon in si jih predvajala med vožnjo – depresivno k sto hudičev po celem dnevu službe poslušat tako suhoparno temo, ampak z vidika časa je bila pa to super odločitev. Zadnji dan pred izpitom sem delala samo pisne naloge.
Aja…še to. Izpit se lahko dela za 1 stopnjo – vodenje (ZUP) in 2 stopnjo – odločanje (ZUP + ZUS). Toplo priporočam, da greste delati za drugo stopnjo in obenem opravite vse – tisto malo gradiva o Upravnem sporu (na ustnem delu v bistvu vprašajo skoraj vse kandidate isto…tako kot mene) predelate in imate zadevo zaključeno. Ker če delate za prvo stopnjo (samo ZUP) in hočete potem narediti še za 2 stopnjo morate ponovno delati ZUP, dodajo pa vam še upravni spor. Cena je ne glede na stopnjo za katero opravljate ista.
To je to…upam da bom komu v pomoč in vzpodbudo. Pa samo pogumno…jaz sem se bala izpita (ker nisem nikjer dobila konkretnih uporabnih podatkov kako poteka in kako komisije ocenjujejo, ipd.) ampak ni bilo nič groznega…mi je bil na faksu kakšen drug predmet bistveno bolj problematičen kot tale ZUP.
Srečno!

Pozdravljena,

tudi jaz bom morala opravljati ZUP in me je že zdaj groza. V kolikor  imaš kakšne zapiske, bi jih bila zelo vesela :).

Barbara

Pozdravček. Lahko prosim za vaš e-naslov?

Hvala in lp.

Meni so zelo pomagali zapiski, ki sem jih dobila na mailu od info.upravnipostopek@gmail.com.

Jan,

Če imaš na voljo še literaturo in seveda če boš to sporočilo vidil, bi te tudi jaz prosila in sicer moj mejl

elektrikavsn52@gmail.com

Živjo,gre kdo februarja 2025 na izpit ZUP? In na priprave v januarju?

Pozdrav,

Nekdo ima na bolhi lastnoročne zapiske za ZUP. Jih je že kdo prenesel?

https://www.bolha.com/elektronske-knjige/zapiski-zup-oglas-13818727

Odlična literatura se dobi preko info.upravnipostopek@gmail.com.

Tudi jaz bi bila vesela, če mi pošljete na mail jasna.funtek@gmail.com kakršnokoli graduvo. Hvala za pomoč.

Živjo,

info.upravnipostopek@gmail.com ta mail je splošen in nekdo pošilja ali kako?
Kar v mailu povprašam glede zapiskov? 😀

Hvala za odg.

Pozdravljeni,

včeraj opravljen izpit v prvo za drugo stopnjo, zato prodam skripto z vajami, pogostimi vprašanji, posnetki in ostalimi gradivi, ki so ključna za pripravo na izpit, brez nepotrebnega balastnega gradiva. Javi, če te zanima.

Pozdravljeni

Kako vas lahko kontaktiram glede gradiva

Hvala

Lp

Pozdravljeni

Mi lahko da kdo nekaj napotkov glede literature; katere knjige nabavit, mogoče tudi kake zapiske, nasvete…proti plačilu ..

enacirena@gmail.com

Hvala

Odgovor na objavo uporabnika
Sončnica952, 16.04.2025 ob 22:46

Pozdravljeni

Kako vas lahko kontaktiram glede gradiva

Hvala

Lp

Na email

info.zup@proton.me

New Report

Close