Tašči in tastu je velika noč pomembnejša od mojega rojstnega dne
Kot so že pred mano napisali, premakni praznovanje svojega rojstnega dne za en teden. Če boš priredila žurko na vrtu – piknik, tudi sosedje ne bodo navdušeni, saj je velika noč star slovenski običaj tudi za neverne.
Pri nas so naši sosedje, sicer verni, priredili praznovanje okroglega rojstnega dne, pazi to – direkt na veliki petek! In ja, bilo je moteče tudi za tiste, ki nismo bili udeleženi. Hrupna pijanka pokvari mirne, tihe velikonočne praznike.
Odvisno od tebe… v mojem primeru bi zabavo prestavil na vikend po veliki noči. Kar nekaj družin iz kroga vabljenih ima otroke, ki imajo radi ceremonije okrog pirhov, ponavadi se tudi dobijo kot družina pri kakšnem starem staršu, teti itd. Zakaj bi jih spravljal v dilemo? Tist teden gor ali dol. Nisem veren, ampak obišaj žegnanja in potem skupne večerje doma mi je pa všeč in se ga vsako leto tudi udeležim.
Jaz sem verna, pa se mi ne zdi nič narobe, če je praznovanje rojstnega dneva na Veliko noč. Saj Velika noč je praznik življenja, praznik Jezusovega vstajenja. Čudno bi bilo in bi razumela tasta in taščo, če bi naredila praznovanje na veliki petek, ko je strogi post.
Ampak, glej, ne se preveč sekirati. Na tvojem mestu bi prestavila praznovanje za en teden. Da bo volk sit in koza cela. Tasta in taščo pa razumi, imata pač svoje poglede na življenje.
Kljub vsemu ti želim lep rojstni dan. Vse dobro.
Anonimno 5178, 23.03.2023 ob 14:37
Kako lahko neverniki…praznujete…..
Samo da se je in pije…….
Ne boš verjelo, ampak jemo in pijemo vsak dan.
Drugače pa jaz se tudi nimam za verno, pa ne bi prišla. In bi mislila da si nekulturna koza če bi na veliko noč zabavo naredila. Isto če bi jo na božič ipd.. Moja mama recimo je verna in ji veliko pomeni da pridemo za praznike domov. In ja bi šla domov na pirhe in potico namesto na tvojo zabavo. Ne zararadi potice, zaradi moje družine. To je družinski dan za nas. Se vsi zberemo. Ni šans da to izpustim zato da visim na žurki ene vase zavarovane koze ki misli da se svet okoli nje in njenih let vrti. Verjemi da tašča ne bo edina ki je ne bo. Te zna neprijetno presenetit kako nevredna po tvoje si ljudem. So jim njihove družine bolj pomembne. Čudaško vem. Ti bi mogla bit najpomembnejša.
jao461, 23.03.2023 ob 14:45
Ne boš verjelo, ampak jemo in pijemo vsak dan.
Drugače pa jaz se tudi nimam za verno, pa ne bi prišla. In bi mislila da si nekulturna koza če bi na veliko noč zabavo naredila. Isto če bi jo na božič ipd.. Moja mama recimo je verna in ji veliko pomeni da pridemo za praznike domov. In ja bi šla domov na pirhe in potico namesto na tvojo zabavo. Ne zararadi potice, zaradi moje družine. To je družinski dan za nas. Se vsi zberemo. Ni šans da to izpustim zato da visim na žurki ene vase zavarovane koze ki misli da se svet okoli nje in njenih let vrti. Verjemi da tašča ne bo edina ki je ne bo. Te zna neprijetno presenetit kako nevredna po tvoje si ljudem. So jim njihove družine bolj pomembne. Čudaško vem. Ti bi mogla bit najpomembnejša.
Jaz bi jo prasico polila z ledeno vodo. Kaj pa si domišlja. Mi je čisto vseeno, če ni verna, saj tzdi jaz nisem. A neke običaje pa je treba spoštovati, saj smo zaradi njih preživeli. Nekateri pa bi si z njim samo rit obrisali. Takšni so vredni manj od pasjega dreka pred Merkatorjem.
Narediš takrat ko želiš. Gre za tvojo zabavo, ti določaš pravila. Če pridejo pridejo, če ne pač ne. Nikogar ne moreš sliliti v druženje. Zakaj bi prestavljala, če je takrat tvoj rd? Tako prazniki kot tvoj rd so vsako leto. Če imam planiran dopust in se kasneje pojavi vabilo ravno v tem času, se ne odpovedujem dopustu. Če imam čas in voljo grem, če tega ni, pač ne grem. Pa je vseeno ali sem doma, ali je praznik…
Anonimno 9959, 23.03.2023 ob 16:11
Na Veliko soboto bos imela vele zabavo? Zalostno kako slabo sin pozna in spostuje lastne starse. Bedaka.
Jaz bi mu jajca odtrgala. Nikoli ne bi mogla biti z moškim, ki ne spoštuje lastnih statšev. Ker to je predpogoj za to kako se obnaš do partnerke. Kako naj bo spoštoval mene, če ne zna lastnih staršev spoštovati? Da bi jaz imela takšnega otroka ga bi ubila. Bolje kot, da sem na svet spravila pošast, ki bo tepla lastno ženo.
Jah, se je treba prilagoditi gostom.
Pac imas rd na veliko noc in ce je vecina gostov vernih ali tradicionalnih, potem bodo dali prednost prazniku, ne pa tvoji zabavi.
Pri nas bi recimo to slo skozi, ker ne damo kaj dosti na verske praznike in bi nam se prav prislo, da imamo zabavo na sobotni vecer in da je se ponedeljek prost. V nekih drugih krogih pa za nedeljo pripravljajo druzinska kosila in jim je zabava v soboto odvec, ker jim vzame kar nekaj casa, ki bi ga namenili kuhanju.
Meta329, 23.03.2023 ob 18:16
Mož ima tudi RD na veliko soboto, praznovanje preloženo na naslednjo soboto. Vse se da če se hoče.
Točno tako. Točno tako. To tudi jaz pravim. Da bi imela pa takšno snaho kot je avtorka pa bi jo nasuvala v rito. Da mi sin tako pripelje nima več vstopa v mojo hišo.
7gvbb 23.03.2023. ob 13:36
Velika noc je pac za nekatere velik praznik, pa tudi mnogi drugi ga vidijo kot cas za svojo druzino, ne neke zabave. Spostuj to in ti bo mnogo lazje.
………
………
Ena sicer pise, da se tega ne udelezuje in da s tem nic ne sporoca. No, ja zame je to ekstremen egoizem. Jaz bi to prijateljici zamerila, ker takih zurk ravno ne organiziramo pogosto.
Vampire dance, 23.03.2023 ob 08:41
Gfkhe, 23.03.2023 ob 08:10
Letos imam okroglo (40 let). Žal pride ravno na veliko noč. Začela sem z organizacijo zabave, med povabljenimi sta bila seveda tudi tašča in tast, ki pa pravita, da se zabave ne bosta udeležila zaradi velike noči, ker je to družinski praznik. Očitno pomembnejši od mojega RD. Rekla sta mi celo, da prirejanje zabav v času velike noči ni primerno. Zdaj sta še mojega izbranca začela ščuvati proti meni, češ da naj odpovem zabavo. K sreči se mož požvižga na to. Me pa boli, da jima je verski praznik pomembnejši od rojstnega dne družinskega (kar sta poudarila glede velike noči) člana.
Praznuj, kot si se odločila in naredi spisek tistih, ki jim jenekaj imaginarnega bolj pomembno kot ti in jih nikoli več ne povabi!
Kakšni egoisti – samo jaz, jaz, jaz. Ne upoštevate tradicije in se vsaj malo prilagodite. Tudi jaz nisem verna, je bila pa moja mama in vem, koliko starejšim ti prazniki pomenijo. Zdaj bo pa to najhujša tašča, ki ne mara uboge snahice. Mož pa itak nič ne upa dodati na to temo, ker bo še on v nemilosti.
Anonimno 5178, 23.03.2023. ob 14:37
Kako lahko neverniki…praznujete…..
Pravzaprav bi se lahko vprašali, kako lahko verniki praznujete, saj gre v osnovi za praznik, ki ima začetke v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem. Tudi izmenjavanje pirhov izhaja iz starih poganskih navad (čaščenje boginje Eostre). Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce.
Za voljo miru bi jaz prestavil – brezveze se je zaradi praznovanja RD in Velike noči prepirati, ter grdo gledati – glej s pozitivnega vidika – boste pa imeli dva posebna vikenda – velikonočnega in nato še enega namenjenega tvoji zabavi 🙂
Sam sicer povsem razumem, da tistim bolj tradicionalno vzgojenim Velika noč veliko pomeni – ampak v tem primeru pa tudi vidim trmo na obeh straneh. Tako kot bi avtorica lahko prestavila zabavo za teden dni, bi lahko tudi ta tašča in tast namenila tiste 3-4 ure udeležbi na njeni zabavi. Dopoldne ali zgodaj popoldne bodo tako šli k žegnu, torej bodo velikonočne dobrote do popoldneva/večer že pripravljene. Odidejo pa naj iz zabave dovolj hitro, da se naspijo in imajo zjutraj lahko normlen zajtrk z velikonočnimi dobrotami, ter se udeležijo maše. V tistem popoldansko-večernem času pa je vseeno ali sedijo doma ali pri avtorici ali v restavraciji – ker pirhi so pobarvani, košarica žegnana in pripravljena na zajtrk pred odhodom na jutranjo mašo. Mora pa avtorica razumeti, da v tem primeru ljudje prej odidejo kot bi verjetno odšli siver, da se pred tradicinalnimi zajtrkj dovolj dobro naspijo in se spočijejo/pripravijo na običaje naslednji dan (da ne bodo ravno žingali do treh zjutraj) – torej z obeh straneh je potrebno malo razumevanja in bi se dalo vse izpeljati 🙂
Slabo planirano, 23.03.2023 ob 19:51
Tudi jaz ne bi prišla. Oba velika cerkvena praznika sta pri nas rezervirana za družino. In nismo verni, smo pa tradicionalisti in tudi otroke smo vzgajali tako.
Tradicionalisti z vsemi zakramenti? Kaj niso to verniki?
Resni tradicionalisti se držijo marsičesa drugega veliko bolj kot verskih praznikov!