tema brez katere ne gre-kaj boste kuhale?
Moji trije ta teden dopoldan smučajo, jaz pa sem v službi, zato sem jim za 6x pripravila koslio iz skinje in na trgu nakupila radič, zelje, motovilec in endivjo iz kater bodo delali solate. Vsako jutro vzamam ven porcijo, operem solato, ko pridejo domov mož pogreje in pripravi solato in prikuho. Takle je plan:
danes: čufti v omaki, pire, solata
jutri: golaž, polenta,solata
sreda: haše omaka, špageti, solata
četrtek:segedin, krompir v kosih, skutni zavitek s češnjami(predpripravim ga v sredo zvečer, spekli ga bodo ko pridejo)
petek:zrezki v sm. omaki, svalki, solata
sobota:sarme, orehove rezine
Danes: puranji zrezki v smetanovi omaki, pire krompir, solata (kumaričina iz skrinje), goveja juha od včeraj in zelenjavni riž od včeraj.
Jutri: zelenjavna juha s koščki purana, skutini cmoki s slivami in marelicami (moram skrinjo pospravt)
Sreda: verjetno sarme, za otroke njoki z drobtinicami in sladkorjem
Četrtek: pohani svinjski zrezki, pečen krompir, solata (mešana)
Petek: če bom imela čas bom šla po ribe, če ne bo pa lazanja 😉 ker imam pripravljeno v skrinji
sobota: pečene piščančje bremze ;)) kraljevski krompir, motovilec iz vrta, če ne bo več snega ;))
nedelja: goveja juha z nudlci, meso iz juhe, pečenka, tenstan krompir, solata in neki za sladico.
Ponedeljek: ostanki od nedelje ;)))
Ta teden moram naredit še malinove mafinčke in jabolčni zavitek, mal za pocrkljat in še moja malica za v službo ;))
Sem se odločila da ne grem v trgovino dokler doma v skrinji in špajzi ne naredim mal placa ;))
Kupujem, mal porabim pol pa pozabim da je v vrečki še mal ostal 🙁 Zdej bo pa čistka ;))
Lahko prosim recept za česnovo omako in domače štruklje (še posebej posopek kuhanja). Hvala![/quote]
česnova omaka: 2 žlice masti ali olja, žlička sladkorja,3 ravne žlice moke,kis, juha, sol, 4 do 5 strokov česna.V masti speni sladkor, zamešaj moko in ko je svetlo rumena, prilij malo kisa, primerno količino juhe, sol in dobro zrezan česen. Ko je 15 minut vrelo, precedi in dodaj na že pečeno meso. Še malo prevri. Najbolj paše na svinjino.
Domači štruklji: naredi vlečeno testo!
Nadev za štruklje: 1/2 kg domače skute, 1 kislo smetano, 1 jajce, 2 žlice pšeničnega zdroba.V kislo smetano daj pšenični zdrob. Pusti cca 10 minut da stoji. Posebej mešaj skuto in jajce, nato dodaj še kislo smetano z vmešanim zdrobom.Vlečeno testo raztegni,premaži z nadevom, zvij skupaj, daj v kuhinjsko krpo ( uporabljam krpo samo za to in jo ne perem v prašku, ker potem štruklji dišijo po prašku), povežem da stoji skupja in skuham v slanem kropu cca 30 minut. To potem razrežem na 10 cm velike štruklje, nato na putru prepražim na hitro drobtine, prelijem po štrukljih in to je to. Upam, da ti rata!
Lahko prosim recept za česnovo omako in domače štruklje (še posebej posopek kuhanja). Hvala![/quote]
česnova omaka: 2 žlice masti ali olja, žlička sladkorja,3 ravne žlice moke,kis, juha, sol, 4 do 5 strokov česna.V masti speni sladkor, zamešaj moko in ko je svetlo rumena, prilij malo kisa, primerno količino juhe, sol in dobro zrezan česen. Ko je 15 minut vrelo, precedi in dodaj na že pečeno meso. Še malo prevri. Najbolj paše na svinjino.
Domači štruklji: naredi vlečeno testo!
Nadev za štruklje: 1/2 kg domače skute, 1 kislo smetano, 1 jajce, 2 žlice pšeničnega zdroba.V kislo smetano daj pšenični zdrob. Pusti cca 10 minut da stoji. Posebej mešaj skuto in jajce, nato dodaj še kislo smetano z vmešanim zdrobom.Vlečeno testo raztegni,premaži z nadevom, zvij skupaj, daj v kuhinjsko krpo ( uporabljam krpo samo za to in jo ne perem v prašku, ker potem štruklji dišijo po prašku), povežem da stoji skupja in skuham v slanem kropu cca 30 minut. To potem razrežem na 10 cm velike štruklje, nato na putru prepražim na hitro drobtine, prelijem po štrukljih in to je to. Upam, da ti rata![/quote]
Pa zakaj zavraga v vse omake tlačite to moko. Kaj ne znate kuhat, al kaj? In za česnovo omako je potrebno delati na maslu in nikakor na olju ali še huje na masti. Le kje si to pobrala. Maslo raztopiš, dodaš stisnjen česen. Pražiš in zalivaš z vodo ali juho, da se čisto razpusti. Potem lahko dodaš smetano, če ti je všeč okus, sicer pa samo dodaš zrezke in pokuhaš. Nobene moke, lepo te prosim.
česnova omaka: 2 žlice masti ali olja, žlička sladkorja,3 ravne žlice moke,kis, juha, sol, 4 do 5 strokov česna.V masti speni sladkor, zamešaj moko in ko je svetlo rumena, prilij malo kisa, primerno količino juhe, sol in dobro zrezan česen. Ko je 15 minut vrelo, precedi in dodaj na že pečeno meso. Še malo prevri. Najbolj paše na svinjino.
Domači štruklji: naredi vlečeno testo!
Nadev za štruklje: 1/2 kg domače skute, 1 kislo smetano, 1 jajce, 2 žlice pšeničnega zdroba.V kislo smetano daj pšenični zdrob. Pusti cca 10 minut da stoji. Posebej mešaj skuto in jajce, nato dodaj še kislo smetano z vmešanim zdrobom.Vlečeno testo raztegni,premaži z nadevom, zvij skupaj, daj v kuhinjsko krpo ( uporabljam krpo samo za to in jo ne perem v prašku, ker potem štruklji dišijo po prašku), povežem da stoji skupja in skuham v slanem kropu cca 30 minut. To potem razrežem na 10 cm velike štruklje, nato na putru prepražim na hitro drobtine, prelijem po štrukljih in to je to. Upam, da ti rata![/quote]
Pa zakaj zavraga v vse omake tlačite to moko. Kaj ne znate kuhat, al kaj? In za česnovo omako je potrebno delati na maslu in nikakor na olju ali še huje na masti. Le kje si to pobrala. Maslo raztopiš, dodaš stisnjen česen. Pražiš in zalivaš z vodo ali juho, da se čisto razpusti. Potem lahko dodaš smetano, če ti je všeč okus, sicer pa samo dodaš zrezke in pokuhaš. Nobene moke, lepo te prosim.[/quote]
Uf, kako si nestrpna!! Oprosti kuham že 40 let in to kar veliki družini, smo hvala Bogu vsi zdravi, jemo domačo kuhano hrano, seveda uporabljamo polnozrnato moko iz domačega mlina in ne kupljeno. A smetana je pa po tvoje zelo zdrava??????????? Sicer je pa ta recept v Kalinškovi Sovenski kuharici, uporaben že preko 50 let.
Pa zakaj zavraga v vse omake tlačite to moko. Kaj ne znate kuhat, al kaj? In za česnovo omako je potrebno delati na maslu in nikakor na olju ali še huje na masti. Le kje si to pobrala. Maslo raztopiš, dodaš stisnjen česen. Pražiš in zalivaš z vodo ali juho, da se čisto razpusti. Potem lahko dodaš smetano, če ti je všeč okus, sicer pa samo dodaš zrezke in pokuhaš. Nobene moke, lepo te prosim.[/quote]
Uf, kako si nestrpna!! Oprosti kuham že 40 let in to kar veliki družini, smo hvala Bogu vsi zdravi, jemo domačo kuhano hrano, seveda uporabljamo polnozrnato moko iz domačega mlina in ne kupljeno. A smetana je pa po tvoje zelo zdrava??????????? Sicer je pa ta recept v Kalinškovi Sovenski kuharici, uporaben že preko 50 let.[/quote]
Ja, saj to je problem. Trendi v kuhanju so šli naprej, stopi tudi ti v korak s časom. Moka v omakah ni potreba in pika, pa ti zaradi mene lahko kuhaš 100 let. Predvidevam, da uporabljaš tudi Vegeto in podobne zvarke. fuj in fej. Za smetano pa dobro preberi, napisala sem, da jo lahko doda, če ji je všeč okus. Jaz dodam gorčico.
Uf, kako si nestrpna!! Oprosti kuham že 40 let in to kar veliki družini, smo hvala Bogu vsi zdravi, jemo domačo kuhano hrano, seveda uporabljamo polnozrnato moko iz domačega mlina in ne kupljeno. A smetana je pa po tvoje zelo zdrava??????????? Sicer je pa ta recept v Kalinškovi Sovenski kuharici, uporaben že preko 50 let.[/quote][/quote]
Ja, saj to je problem. Trendi v kuhanju so šli naprej, stopi tudi ti v korak s časom. Moka v omakah ni potreba in pika, pa ti zaradi mene lahko kuhaš 100 let. Predvidevam, da uporabljaš tudi Vegeto in podobne zvarke. fuj in fej. Za smetano pa dobro preberi, napisala sem, da jo lahko doda, če ji je všeč okus. Jaz dodam gorčico.[/quo
Vegete nikoli, nobenih juh iz vrečk ali argo kock kot to počnejo MODERNE KUHARICE.
No saj zato je toliko debelih ljudi, ko kuhajo moderno, pa si poglej okoli sebe. Moji starši, tete in strici so dočakali preko 90 let, pa so uživali preprosto domačo hrano.Ja, a potem kruh narediš iz smetane in vode???????????
Točno tako, tudi mi kuhamo z MOKO, tako je bilo in tako bo, PIKA.
Kaj posiljujete s to smetano, ko lahko bruham, ko samo slišim, da jo kdo vliva na hrano, kaj šele, da bi to doma uporabljali. Kuhamo tako kot so kuhali v starih časih in kot je opisano v Ivačičevih, Grumovih itd., pa tudi Vendelininih knjigah, smo vsi zdravi, nihče debel in tudi mi imamo v družini starostnike z 90 in več leti. In naj mi nihče več ne govori, da se moka naj ne bi uporabljala!!!!
Fej in fuj ste tiste, ki se ven mečete z neko moderno kuho, vsi pa vemo, da je najboljše ravno tisto, kar je preprosto in preizkušeno že v babičini kuhinji.
Po moje, vsaka kuharica mora dodati ravno pravšnji ščepec svoje osebnosti v kuho, če ne, recept ne uspe.
Držati se 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nasvetov iz receptov se “morajo” le pridne učenke, ki še nimajo izkušenj s kuho, ostale pa vse delajo/mo več ali manj po svoje.
Tako bo, tista, ki povsod daje mičken moke, dala tudi v česnovo omako – moko, tista, ki jo pač ne mara, bo to zamenjala s smetano, ali pa sploh ne bo dala moke, ne smetane, ker ji je recimo všeč bolj tekoča omaka….
Torej, 100 ljudi – 100 čudi, 100 kuharic – 100 receptov.
Malo več strpnosti prosim, pred zmerjanjem si pa raje prstke spočijte….