Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Tuj jezik – nivo C1

Tuj jezik – nivo C1

Tisti, ki ste opravili izpit iz nemščine (ali katerega drugega tujega jezika) na nivoju C1: kako bi ocenili svoje znanje? Domnevam, da napišete nek dopis tako slovnično pravilno, da lahko naredite predavanje v nemščini?

Kaj pa recimo diplomsko delo, magistrsko delo, seminarsko nalogo na faksu… bi lahko napisali v nemščini ali pa recimo kak članek za kako revijo ali kaj takega?

c2 je verjetno nivo maternega jezika?

C1 je verjetno dovolj za večino služb v državi, kjer pač je ta jezik uradni jezik?

Ste do takega nivoja prišli doma, v Sloveniji ali ste živeli v Nemčiji, Avstriji…

Kaj pa nekdo, ki študira nemščino, angleščino… kakšen nivo znanja ima ob zaključku študija? c1 ali pa že c2?

C2 ni enak nivoju domacega govorca. Namenjen je visoko izobrazenim ljudem, a jim ne da specificnih strokovnih izrazov na njegovem podrocju, ampak sposobnost pisnega in ustnega komuniciranja na bolj splosne in aktualne teme, ki jih najdes v drzavnih medijih: klimatske spremembe, recikliranje, varstvo okolja, migracije, asimilacija, kultura, finance, digitalizacija, izobrazevanje, ipd. Ko dosezes to stopnjo, prav tako ni nujno, da obvladas pogovorni jezik, kot se ga uporablja v vsakdanjem zivljenju. Tu bi z jezikom, kot se zahteva na nivoju C2 zvenel togo, nezivljenjsko.

Vsak, ki jezik obvlada na nivoju C1, C2, je zmozen napisati seminarsko nalogo, diplomo, magisterij in poslovne dopise z dodatno uporabo strokovnega slovarja. Pa saj tudi domacini pogledajo v slovar.

Osebno sem ze napisala tovrstne tekste. Nekoc davno sem delala B2 izpit, da bi videla,kje sem. Dobila sem 93%.  Nimam izpita iz  C1 ali C2. Kolikor sem poslusala govorne izpite na spletu, se mi niso zdeli veliko bolj zahtevni od visjega B2 nivoja. Ker sem potem dlje casa zivela v tujini, sem opravila maturo iz njihovega jezika na njihovi soli. To je trajen dokument, tako kot nasa matura, in je za sluzbo in za studij enakovredo potrdilo kot ti izpiti.   IELTS in podobni izpiti imajo rok trajanja najveckrat le 2 leti.

V Nemčiji potrebuješ zgolj B1 pa si že na konju. Morda B2, če je vodilna pozicija. Ostalo se priučiš.

nbvcvbnm, hvala za obširen opis.

Nekak moram zgurat do c1, ampak se mi zdi, da sem svetlobna leta daleč. Ko kake teste na netu rešim, mi kaže, da sem nivo b2. Ampak testi na netu so pač samo vprašalniki, ni tisto, da napišeš kak sestavek.

Sem mi pa zdi, da sem svetlobna leta daleč od tega, da bi lahko napisala v nemščini nek članek, seminarsko.

Sem kupila neko knjigo, delovni zvezek za šolarje za nemščino kot materni jezik. Sem nekje na nivoju OŠ 3., 4. razred.

Saj razumem kar ok, če ni res hudo v narečju. Ampak, da bi pisala neke sestavke, seminarske… sem včasih čisto obupana tako, daleč stran sem še.

New Report

Close